Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Útok na Odesu sa zrejme nechystá, USA zjednodušuje dodávky zbraní

Do Záporožia dorazili civilisti evakuovaní z z oceliarní Azovstaľ v prístavom meste Mariupoľ. Ruský prezident Vladimir Putin predniesol prejav, v ktorom označil inváziu na Ukrajinu za jediné správne rozhodnutie. Všetko podstatné sme pre Vás sledovali v ONLINE prenose.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

2:00 Tento ONLINE prenos sa skončil. Nové informácie z diania na Ukrajine prinesieme opäť ráno.

1:55 Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov má v utorok rozhodnúť, kto nahradí Rusko v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC). Záujem o post, ktorý už Rusko nezastáva kvôli invázii na Ukrajinu, prejavila aj Česká republika.

0:36 Za "pochod porazených" označil v pondelok bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vojenskú prehliadku v ruskej metropole Moskva pri príležitosti 77. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. TASR správu prevzala zo stanice Sky News. Viac v článku.

22:48 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok povedal, že ešte nezaznamenal pokrok v úsilí ukončiť vojnu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "To, čo chceme dosiahnuť, je prímerie, a to hneď, ako to je možné," povedal Macron v Berlíne, kde sa v pondelok stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

22:42 Americký prezident Joe Biden dnes podpísal zákon, ktorý umožní urýchliť a zjednodušiť dodávky zbraní Ukrajine, ktorá sa už tretí mesiac bráni ruskej invázii. Biden tak obnovil program z druhej svetovej vojny na pomoc spojencom známy ako lend-lease act (zákon o požičiavaní a prenájme). Zákon posilňuje Bidenovu právomoc uzatvárať dohody s Ukrajinou a ďalšími východoeurópskymi krajinami, uviedol The Washington Post. Normu už skôr výraznou väčšinou podporila Snemovňa reprezentantov aj Senát.

22:11 Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok počas oficiálnej návštevy Moldavska povedal, že dôsledky eskalácie ruskej vojny proti Ukrajine sú "príliš desivé na to, aby sme o nich uvažovali". TASR o tom informovala na základe servisu agentúry AP.

21:52 Večerné rokovanie s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v Budapešti bolo užitočné z hľadiska vyjasnení otázok sankcií a energetickej bezpečnosti, oznámila v pondelok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová na Twitteri. "Dosiahli sme pokrok, avšak je potrebné ešte ďalej pracovať," napísala predsedníčka EK, ktorá pricestovala do Budapešti v pondelok popoludní. Dodala, že iniciuje videokonferenciu v záujme posilnenia spolupráce týkajúcej sa ropnej infraštruktúry.

21:27 Nálety ruských ozbrojených síl na ukrajinské mesto Odesa neznamenajú podľa ministerstva obrany USA predzvesť nadchádzajúcich mohutnejších útokov na tento prístav na juhozápade Ukrajiny. Ruská armáda v tejto chvíli nie je v stave zaútočiť na Odesu z pevniny alebo mora, uviedli v pondelok vysokopostavené zdroje z Pentagónu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

21:08 K potýčkam medzi stúpencami a odporcami ruského prezidenta Vladimira Putina došlo počas pondelkových spomienkových podujatí pri príležitosti 77. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v bulharskom hlavnom meste Sofia. Informovala o tom agentúra DPA.

V Sofii položili vence na pamiatku Dňa víťazstva pri pamätníku na počesť niekdajšej sovietskej Červenej armády. Potýčky medzi stúpencami a odporcami Putina vypukli práve vtedy. Kritici Ruska totiž vzhľadom na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu požadovali strhnutie monumentu.

20:46 Americký prezident Joe Biden povedal predstaviteľom národnej bezpečnosti, že úniky informácií o zdieľaní dôverných poznatkov amerických tajných služieb s Ukrajinou musia prestať. S odvolaním sa na zdroje blízke Bidenovmu rokovaniu so šéfmi bezpečnosti o tom informovala spravodajská stanica CNN.

20:35 USA rušia 25-percentné dovozné clo na oceľ z Ukrajiny. Ide o prejav podpory ekonomike krajiny počas ruskej invázie. Americké ministerstvo obchodu v pondelok uviedlo, že clo na ukrajinskú oceľ nebude uplatňovať do konca roka. „Aby oceliarne naďalej boli pre ukrajinský ľud záchranným lanom, musia byť schopné exportovať svoju oceľ," konštatovala ministerka obchodu Gina Raimondová.

20:18 Ukrajina podľa jej premiéra Denysa Šmyhala stráca každý deň 170 miliónov dolárov pre obmedzenie exportu v dôsledku zablokovania námornej dopravy. Premiér uviedol, že kapacita ukrajinského exportu sa od vypuknutia vojny zmenšila o viac ako polovicu. „Deväťdesiat miliónov ton poľnohospodárskej produkcie, ktorú Ukrajina plánovala exportovať do krajín v Ázii, Afrike a Európe, je zablokovaných," povedal Šmyhal v prístave Odesa. Informuje o tom portál news.sky.com.

19:58 Niekoľko stoviek ľudí pochodovalo v pondelok v bosnianskom hlavnom meste Sarajevo, ktoré bolo počas občianskej vojny v 90. rokoch obliehané, a požadovalo od Ruska ukončenie vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. 

Organizátorom pochodu bola asociácia bosnianskych vojnových obetí a ich rodín, píše AFP. "Zastavte masakru v Mariupole," bolo vidieť napísané po bosniansky i v anglickom jazyku na obrovskom transparente. Nápis sa vzťahoval na strategické ukrajinské prístavné mesto Mariupol, obliehané a zničené ruskými jednotkami. "Zastavte vojnu okamžite! Sarajevo 1992 – 1995, Mariupol 2022 – ?" bolo napísané na ďalšom transparente.

19:45 USA už Ukrajine dodali „viac ako 85" z 90 sľúbených húfnic a tiež viac ako 110-tisíc kusov munície zo 184-tisíc sľúbených. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ amerického rezortu obrany. Zároveň konštatoval, že viac ako 310 ukrajinských vojakov už ukončilo výcvik na obsluhu húfnic a ďalších 50 v súčasnosti výcvik absolvuje. Okrem toho sa v pondelok začal dvojtýždňový výcvik údržby húfnic. Informuje o tom spravodajský portál cnn.com.

19:22 Veríme vo víťazstvo Ukrajiny a budeme ju podporovať do úplného víťazstva. Na zhromaždení iniciatívy Dokončime to na bratislavskom Námestí SNP to dnes podvečer vyhlásil predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). „Priatelia demokracie,“ oslovil premiér prítomných a pokračoval, že je hrdý na ľudí, ktorí prišli podporiť priateľov na Ukrajine. „Práve títo ľudia hrdinským spôsobom stále vytrvalo bojujú za naše hodnoty - slobodu a demokraciu, a žiaľ, platia za to svojím životom,“ hovoril Heger. Ľuďom na námestí povedal, že práve vďaka nim sa Slovensko postavilo na správnu stranu dejín. „Slovensko tentokrát vo svojich dejinách nezaváhalo,“ poznamenal. Podľa premiéra sa na Slovensku v súčasnosti zvádza zápas o právny štát a očistu spoločnosti. Varoval, že sa chcú k moci vrátiť ľudia, ktorí dovolili chápadlám mafie byť hlboko v štáte. „Ale my to nedovolíme,“ zdôraznil.

18:54 Ukrajinské veľvyslanectvo v Ríme bolo v pondelok ovinuté stuhou s vlajkami Európskej únie na znak súdržnosti Únie s Ukrajinou, ktorú napadlo Rusko. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

 

18:32 Viac ako tri štvrtiny obyvateľov Fínska v súčasnosti podporujú vstup svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO). Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnili v pondelok. Približne 76 percent Fínov si želá, aby sa ich krajina k NATO pripojila. To predstavuje nárast v porovnaní so 60 percentami z marca, píše agentúra AFP s odvolaním sa na prieskum, ktorý pre fínsku verejnoprávnu televíziu Yle uskutočnila firma Taloustutkimus.

18:16 Rusko a Ukrajina by museli dospieť k vyrokovanému prímeriu a mierovému úsiliu by neposlúžilo "poníženie" Ruska, povedal v pondelok v Štrasburgu francúzsky prezident Emmanuel Macron. TASR informácie prevzala z agentúry AFP a stanice BBC. "Zajtra budeme musieť budovať mier, nikdy na to nezabudnime," uviedol Macron reportérom. "Budeme to musieť urobiť s Ukrajinou a Ruskom pri rokovacom stole," zdôraznil. "Podmienky diskusie a vyjednávania určia Ukrajina a Rusko, ale to sa nestane prostredníctvom... vzájomného vylúčenia ani ich ponížením," spresnil francúzsky prezident.

18:03 Na záberoch z pondelkovej vojenskej prehliadky na Červenom námestí v Moskve nebolo vidieť náčelníka generálneho štábu ruskej armády Valerija Gerasimova. Informoval o tom internetový portál amerického týždenníka Newsweek. Na jeho absenciu upozornila aj stanica BBC. Podľa západných vojenských expertov by počas akcie pripomínajúcej Deň víťazstva zrejme generál sedel po boku šéfa Kremľa Vladimira Putina.

17:58 Rada Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (UNHRC) v pondelok oznámila, že na štvrtok 12. mája zvoláva osobitné zasadnutie zamerané na údajné porušovanie ľudských práv zo strany Ruska počas konfliktu na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:36 Najvyšší predstaviteľ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriacej pod moskovský patriarchát, metropolita Onufrij, zverejnil v pondelok osobnú výzvu voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby umožnil bezpečný odchod ukrajinských vojakov brániacich obkľúčené prístavné mesto Mariupol. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

17:07 Ruské rakety v pondelok zasiahli centrum mesta Slovjansk v Doneckej oblasti. Úrady skúmajú rozsah spôsobených škôd, uviedol na sociálnych sieťach starosta mesta Vadym Ľach. „Gratulácia k 9. máju od 'bratov'," napísal starosta v súvislosti s tým, že útok prišiel počas ruského sviatku Deň víťazstva, počas ktorého si pripomínajú obete druhej svetovej vojny. Raketami ruská armáda v pondelok zaútočila aj na ukrajinské prístavné mesto Odesa a sirény varujúce pred leteckým útokom zneli aj v Kyjive. Informuje o tom portál news.sky.com.

17:01 Moskve sa nepodarí "popraviť slobodu" Kyjeva, vyhlásil v pondelok predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý neohlásene navštívil ukrajinské mesto Odesa. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Michel zároveň ubezpečil, že Brusel bude stáť pri Ukrajine "tak dlho, ako to bude potrebné".

16:29 Pondelkový prejav ruského prezidenta Vladimira Putina potvrdil základný problém celej agresie voči Ukrajine. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. 

16:03 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok vyhlásil, že bude trvať "desaťročia", kým sa nejaký kandidát ako napríklad Ukrajina stane členom Európskej únie, a naznačil vytvorenie širšieho politického spoločenstva demokratických štátov okolo Únie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Ak im aj dáme zajtra štatút kandidáta, všetci dobre vieme, že proces umožnenia vstupu do EÚ bude trvať niekoľko rokov, popravde, nepochybne niekoľko desaťročí," povedal Macron.

16:01 Plánované prelety lietadiel v rámci osláv Dňa víťazstva zrušili v pondelok v mestách po celom Rusku vrátane Moskvy, Petrohradu i juhoruského Rostova nad Donom. Uviedla to stanica CNN s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS. Rozhodnutie upútalo pozornosť zahraničných vojenských analytikov, ktorí v pondelok sledovali vojenskú prehliadku v Moskve. Súčasťou prehliadky mal byť aj prelet 77 lietadiel nad Červeným námestím. 

15:53  Rozhovory o navrhovanom šiestom kole sankcií Európskej únie naďalej pokračujú. Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na hovorcu únie Daniela Ferrieho, ktorý povedal, že Maďarsko pohrozilo, že nebude hlasovať za balík sankcií, „kým nebude existovať riešenie pre energetickú bezpečnosť Maďarska“.

15:39 Predseda Európskej rady Charles Michel musel ísť podľa predstaviteľa Európskej únie (EÚ) počas návštevy ukrajinského mesta Odesa pre raketový útok do krytu. Počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom „museli jeho účastníci prerušiť rokovanie, aby odišli do krytu, keďže oblasť opäť zasiahli rakety“, povedal predstaviteľ únie. Referuje o tom portál cnn.com.

15:33 Nemecká vláda v pondelok oznámila, že berlínska ikonická Brandenburská brána je jednou z mnohých významných budov po celej Európe, ktoré budú v pondelok nasvietené modrou a žltou farbou ukrajinskej vlajky. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

15:28 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, kľúčový spojenec Moskvy, obvinil v pondelok Západ z podpory nacistických myšlienok. Zároveň vyhlásil, že Západ je na Ukrajine "vo vojne s Ruskom". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Prívrženci nacistov sú posadnutí myšlienkou pomsty, nie sú však pripravení otvorene bojovať s dedičmi sovietskeho ľudu," povedal Lukašenko v prejave pri príležitosti Dňa víťazstva, keď si Rusko a ďalšie bývalé sovietske republiky pripomínajú výročie porážky nacistického Nemecka z roku 1945.

15:24 Čína vyzvala na vynaloženie maximálneho úsilia o to, aby sa konflikt na Ukrajine nepremenil na "nezvládnuteľnú situáciu". V pondelok to uviedol čínsky prezident Si Ťin-pching v telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na čínsky štátny rozhlas. 

"Je potrebné vynaložiť maximálne úsilie o to, aby sa zabránilo zintenzívneniu a rozšíreniu ukrajinského konfliktu, ktoré by mohlo viesť k nezvládnuteľnej situácii," povedal čínsky prezident.

15:05 Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok nečakane zavítal do prístavného mesta Odesa na juhu Ukrajiny. Návšteva sa uskutočnila pri príležitosti Dňa Európy. Informovala o tom agentúra AFP. Michela počas návštevy v Odese sprevádzal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Svoje rokovanie boli nútení prerušiť a ukryť sa, keď bola Odeská oblasť opäť terčom ostreľovania.

15:02 Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v pondelok pri príležitosti Dňa Európy zdôraznil súdržnosť Európy v súvislosti s ruskou útočnou vojnou proti Ukrajine a šéfa Kremľa Vladimira Putina vyzval na ukončenie vojenskej agresie. TASR správu prevzala z agentúry APA.

14:58 Európska komisia (EK) plánuje odpovedať na žiadosť Ukrajiny týkajúcu sa prípadného členstva v EÚ v júni. V pondelok to oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. "Európska komisia sa bude usilovať predložiť svoj názor (na členstvo Ukrajiny v EÚ) v júni," uviedla šéfka eurokomisie na Twitteri.

14:56 Reakcia Európskej únie na ukrajinskú krízu bola rýchla, avšak je otázne, či bola doterajšia pomoc aj dostatočne efektívna. V tejto súvislosti je potrebné nasmerovať viac európskych finančných zdrojov aj do oblasti vzdelávania, konkrétne na integráciu ukrajinských detí, ktoré s matkami utiekli pred vojnou. Počas diskusie v TASR TV sa na tom zhodli europoslanci Lucia Ďuriš Nicholsonová a Ivan Štefanec, ktorí diskutovali o téme vzdelávania so štátnou tajomníčkou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Svetlanou Síthovou a riaditeľkou základnej školy J. A. Komenského v Seredi Paulínou Krivosudskou.

14:51 Ukrajinskí predstavitelia upozorňujú na pontónový most, ktorý Rusi postavili pred niekoľkými dňami. Ako referuje spravodajský web CNN, tento most môže ohroziť ukrajinskú obranu a zásobovacie cesty v Luhanskej oblasti. Regionálny vojenský správca Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že Rusi sa snažia zlikvidovať „cestu života“ spájajúcu frontové línie na východe okolo Severodonecka s mestom Bachmut, ktoré predstavuje dôležitú základňu. „Rusi pomocou pontónu prepravili vybavenie na druhý breh cez rieku Siverskyj Donec,“ povedal Hajdaj.

14:25 Spojené kráľovstvo v rámci nového balíka sankcií, ktorých cieľom je potrestať režim Vladimira Putina pre inváziu na Ukrajinu, uvaľuje vysoké clá na dovoz platiny a paládia z Ruska. Británia plánuje zvýšiť clá na tieto kovy a na chemikálie o 35 percentuálnych bodov. Tým obmedzí obchod s produktmi, ktorý ruskej ekonomike prináša ročne zhruba 1,7 miliardy dolárov. Informovalo o tom britské ministerstvo obchodu a priemyslu. Rusko je jedným z najväčších producentov platiny a paládia na svete.

13:59  Demonštranti v poľskej Varšave v pondelok obliali ruského veľvyslanca Sergeja Andrejeva červenou farbou. Stalo sa tak vo chvíli, keď prišiel na miestny cintorín, aby vzdal úctu vojakom Červenej armády, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny.

13:38 Členským štátom Európskej únie sa zrejme podarí prekonať rozpory okolo navrhovaného šiesteho balíka sankcií proti Rusku, ktorý obsahuje aj ropné embargo. Uviedol to v pondelok námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski, podľa ktorého sú krajiny EÚ už pomerne blízko k dohode. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Na návrh sankčného balíka, ktorý minulú stredu predstavila Európska komisia, nereagovali členské štáty jednotne. Kritizoval ho maďarský premiér Viktor Orbán, podľa ktorého EÚ nevyvinula dostatočné úsilie na zmiernenie negatívnych ekonomických vplyvov navrhovaných sankcií na krajiny EÚ.

"Čo sa týka šiesteho balíka sankcií, budú v priebehu dnešného dňa prebiehať ešte ďalšie rokovania a uvidíme, čo prinesú. Sme celkom blízko k uzavretiu dohody," povedal Jabloňski pre súkromnú poľskú stanicu Radio Zet.

13:07 Nórsko daruje Ukrajine ďalších 100 miliónov korún. Ministerka zahraničia Anniken Huitfeldt, ktorá v nedeľu navštívila Kyjev a stretla sa so svojim rezortným kolegom Dmytrom Kulebom, uviedla, že peniaze poputujú na vyplatenie dôchodkov, sociálnych dávok a platov pre zdravotníkov, učiteľov a vládnych zamestnancov. „Potreba je obrovská a ukrajinské úrady peniaze okamžite minú,“ uviedla Huitfeldt vo vyhlásení.

12:39 Ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne „úplne stratil predstavy“ o vojne na Ukrajine. Ako referuje spravodajský web CNN, na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to uviedol renomovaný profesor strategických štúdií na University of St. Andrews v Škótsku Phillips O’Brien. „Buď teraz nerozumie realite situácie na Ukrajine, alebo ju zámerne ignoruje,“ skonštatoval O’Brien.

12:32 Najmenej dvoch ľuďoch v pondelok zadržali na Sibíri za to, že niesli protivojnové transparenty. Právna skupina OVD-Info, ktorá monitoruje politické zatknutia, uviedla, že jedna osoba protestovala v meste Irkutsk s transparentom s nápisom „mier“ a ďalšiu zadržali v Novosibirsku počas pochodu Nesmrteľného pluku za to, že niesla transparent s nápisom „Hanbím sa za vás, vnúčatá. My sme bojovali za mier, vy ste si vybrali vojnu“.

12:21 Avizovaná vojenská prehliadka v prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré je okupované ruskými jednotkami, sa nekonala. Na svojom konte na platforme Telegram to podľa spravodajskej televízie CNN oznámil poradca mariupolského primátora Petro Andriuščenko.

Dodal však, že ruskí vojaci položili kvety k pomníku "obetiam fašizmu" na počesť starenky s červenou zástavou, ktorá sa nedávno stala novou hrdinkou ruskej propagandy. Pomník jej nedávno v meste vztýčili Ruskom podporovaní separatisti.

12:13 Ruský prezident Vladimir Putin sa svojou pondelňajšou vojenskou prehliadkou v Moskve na počesť Dňa víťazstva nad fašizmom snaží zastrašiť svet. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdí to britský minister obrany Ben Wallace. Šéfa Kremľa tiež obvinil z toho, že hovorí „rozprávky“ vrátane tvrdení, že Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) sa pripravuje na útok na Rusko. „Prezident Putin už mesiace a roky uvádza množstvo rozprávkových tvrdení. Keby to nebolo také tragické, bolo by to zábavné, ale nie je,“ povedal Wallace.

12:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nepochybuje o víťazstve Ukrajiny nad Ruskom. Vo videodkaze, ktorý zverejnil na sociálnych sieťach pri príležitosti Dňa víťazstva, tiež povedal, že Ukrajina „nikomu nedá ani kúsok našej zeme“. „Vyhrali sme vtedy, vyhráme aj teraz,“ povedal odkazujúc na porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. Zároveň dodal, že čoskoro budú na Ukrajine sláviť dva dni víťazstva. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

11:54 Ukrajinské prístavné mesto Odesa zasiahli štyri rakety. Ukrajinská armáda tvrdí, že ich vystrelili z anektovaného polostrova Krym. Zároveň upozornila, že v regióne je vysoká pravdepodobnosť pokračujúcich raketových útokov, a vyzvala ľudí, aby boli ostražití a opatrní. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

11:43 Britský minister obrany Ben Wallace v pondelok obvinil ruské ozbrojené sily z "nemorálnosti a úpadku" a uviedol, že konflikt na Ukrajine im prináša len hanbu. TASR informuje na základe správ denníka The Guardian a spravodajskej stanice Sky News. "Čo skutočne (ruský) prezident (Vladimir) Putin chce, je to, aby boli Rusi a svet ohromení a zastrašení udržiavaním pamiatky militarizmu," povedal Wallace v prejave v britskom Národnom múzeu armády v Londýne. 

11:34  Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom zamerané na ukončenie ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu sa nezastavili, ale pokračujú na diaľku. V pondelok to uviedol vedúci ruskej delegácie na rusko-ukrajinských rokovaniach Vladimir Medinskij. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá citovala agentúru Interfax.

11:11  Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba skritizoval v pondelok rozhodnutie nemeckého hlavného mesta Berlín zakázať na podujatiach pripomínajúcich koniec druhej svetovej vojny ukrajinské vlajky. Informuje o tom agentúra DPA. "Berlín spravil chybu, keď zakázal (na týchto podujatiach) ukrajinské symboly," uviedol Kuleba.

10:50 Ukrajinské úrady dosiaľ kontaktovalo približne 32-tisíc príbuzných nezvestných ruských vojakov. V rozhovore pre Kanal 24 zverejnenom na YouTube to povedal poradca ukrajinského ministra vnútra Viktor Andrusiv.

10:39 Ukrajinské úrady dosiaľ kontaktovalo približne 32-tisíc príbuzných nezvestných ruských vojakov. V rozhovore pre Kanal 24 zverejnenom na YouTube to povedal poradca ukrajinského ministra vnútra Viktor Andrusiv. Povedal, že dosiaľ mali tisíce telefonátov od Rusov, ktorí sa pýtajú na ic

10:08 Prevažná väčšina obyvateľov Európskej únie (EÚ) pripisuje zodpovednosť za situáciu na Ukrajine Rusku. Neplatí to však rovnako vo všetkých krajinách. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti YouGov, ktorý sa uskutočnil v spolupráci s European University Institute pre tohtoročnú konferenciu o stave únie, ktorá sa konala vo Florencii.

10:08 Bulharsko nepodporí nový balík sankcií Európskej únie proti Rusku, ak krajina nedostane výnimku z navrhovaného embarga na dovoz ruskej ropy. Uviedol to v nedeľu večer (8. 5.) po rokovaniach EÚ podpredseda bulharskej vlády Asen Vasilev.

09:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že Ukrajina nedovolí Rusku, aby si prisvojilo víťazstvo nad nacizmom v druhej svetovej vojne. Vyjadril sa tak prostredníctvom videa zverejneného na platforme Telegram v deň 77. výročia porážky nacistického Nemecka. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

09:49 Rusko aktuálne používa v invázii na Ukrajinu "menej spoľahlivé" a "zastarávajúce" zbrane, uvádza vo svojej pondelňajšej správe britské ministerstvo obrany. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News.

09:35 Ruský prezident Vladimir Putin dnes v prejave na prehliadke k výročiu konca druhej svetovej vojny v Moskve vyhlásil, že obrana vlasti je najposvätnejšou povinnosťou - a za vlasť teraz bojujú ruské vojská v Donbase. Inváziu na Ukrajinu označil za jediné správne rozhodnutie. Rusko vždy usilovalo o vytvorenie systému rovnoprávnej bezpečnosti, Západ ale nevypočul ruské návrhy, a to svedčí o tom, že v skutočnosti mali iné plány. vyhlásil Putin. Tvrdil tiež, že Kyjev chystal ďalšiu disciplinárnu operáciu v Donbase a vpád na anektovaný Krym, NATO podľa neho začalo aktívne pripravovať územie pri ruských hraniciach rozvíjať tam vojenskú infraštruktúru.

09:26 Na Červenom námestí v Moskve sa v pondelok začala slávnostná vojenská prehliadka pri príležitosti 77. výročia víťazstva nad Nemeckom v druhej svetovej vojne. Informovala o tom spravodajská stanica France 24.

09:05 Britské ministerstvo obrany varuje, že Rusku dochádza presne navádzaná munícia a bude na Ukrajine čoraz viac využívať nepresné rakety a bomby, ktoré môžu ešte viac šíriť deštrukciu. Hoci Rusko tvrdí, že „ukrajinské mestá budú v bezpečí pred bombardovaním“, neriadená munícia predstavuje čoraz väčšie riziko. Rezort to uviedol vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine, ktorú zverejňuje na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

08:53 Ukrajina bojuje za nové víťazstvo a vojnu s Ruskom vyhrá, povedal dnes v Kyjeve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti osláv víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Ukrajinca v posolstve ale tiež upozornil, že cesta k porážke Ruska bude ťažká. "Vyhrali sme vtedy, vyhráme aj teraz," povedal podľa agentúry Unian Zelenskyj v prejave. Ukrajina čelí od 24. februára ruskej ozbrojenej agresii, ruská armáda sa teraz snaží postupovať predovšetkým na východe krajiny.

08:46 Kanada znova otvorí svoju ambasádu v ukrajinskom Kyjive. Kanadský premiér Justin Trudeau to oznámil v nedeľu počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého navštívil. 

08:44 Obyvateľom častí Záporožskej oblasti, ktoré má pod kontrolou Rusko, údajne odobrali osobné doklady. Moskva im ich má vrátiť, ak sa zúčastnia na oslavách Dňa víťazstva, ktorými si Rusko 9. mája pripomína 77. výročie víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Uvádza to generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl vo svojej najnovšej správe, z ktorej v pondelok citoval britský denník The Guardian.

08:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil medailou za službu vlasti psa, ktorému sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu podarilo nájsť viac ako 200 výbušnín. Stalo sa tak v nedeľu počas tlačovej konferencie, ktorú mal Zelenskyj v Kyjeve s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. TASR správu prevzala od agentúry Reuters a stanice Sky News.

08:15 Japonsko bude potrebovať čas, než sa bude môcť úplne odstrihnúť od ruskej ropy. Povedal to v pondelok japonský premiér Fumio Kišida. Tokio predtým na zasadnutí skupiny siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 súhlasilo so zákazom dovozu ropy z Ruskej federácie.

08:14 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom apeloval na Moskvu, aby ukončila vojnu na Ukrajine. Šéf NATO v rozhovore pre denník Die Welt, ktorý bol zverejnený v pondelok, tiež zdôraznil, že Aliancia bude Kyjevu, čo sa týka obrany krajiny pred ruskými silami, pomáhať aj naďalej.

07:49 Japonsko bude pomaly postupne obmedzovať dovoz ruskej ropy v jednote so skupinou G7 v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu. Povedal to premiér Fumio Kišida, podľa ktorého to bolo mimoriadne náročné rozhodnutie, keďže jeho krajina je závislá prevažne na dodávke energií, ale „jednota G7 je teraz najdôležitejšia“. O podrobnostiach a harmonograme uvoľňovania závislosti na ruskej rope sa podľa predsedu japonskej vlády rozhodne neskôr, keďže si tento proces vyžaduje zabezpečenie alternatívnych zdrojov energie. Japonsko nezakáže dovoz z vlastných podielov na projektoch ropy a zemného plynu v Rusku vrátane projektov na Sachaline, povedal tiež Kišida.

07:40 Ruské vojská sústreďujú sily a chystajú sa útočiť v Doneckej oblasti na obce Siversk, Slovjansk, Lysyčansk a Avdijivku pri Izjume v Charkovskej oblasti. Zostáva vysoká pravdepodobnosť raketových úderov po celej Ukrajine, uviedol ukrajinský generálny štáb.

"Nepriateľ zvýšil palebnú silu a snaží sa preraziť ukrajinskú obranu," upozornil štáb. Ruské jednotky podľa Kyjeva nepoľavujú v útokoch na východe krajiny s cieľom úplne ovládnuť územie Doneckej a Luhanskej oblasti a udržať pozemný most medzi okupovaným Donbasom a Krymom. Pokračujú presuny síl a vojenskej techniky s cieľom doplniť jednotky, ktoré v predchádzajúcich bojoch na Ukrajine utrpeli značné straty.

06:37 Odvolací súd ostrovného štátu Fidži dočasne pozastavil platnosť amerického súdneho príkazu, na základe ktorého bola v utorok zadržaná superjachta Amadea v odhadovanej hodnote 300 miliónov dolárov. Informovala o tom v pondelok podľa agentúry AFP miestna prokuratúra.

Loď s dĺžkou 106 metrov, vybavená okrem iného kinom, helipadom, bazénom či vírivkou, podľa ministerstva spravodlivosti USA vlastní ruský oligarcha Sulejman Kerimov patriaci do skupiny osôb blízkych ruskej vláde, na ktorých Spojené štáty uvalili sankcie za inváziu na Ukrajinu. Podľa stránky superyachtfan.com kotví od polovice apríla v prístave Lautoka na Fidži.

06:09 Bulharsko nepodporí nový balík sankcií Európskej únie voči Rusku, ak aj ono nedostane výnimku na chystané embargo na dovoz ruskej ropy. Podľa agentúry Reuters to povedal v nedeľu večer bulharský vicepremiér Asen Vasilev. O návrhu sankcií majú dnes či v utorok znovu rokovať veľvyslanci krajín EÚ, ktorí sa na ňom podľa nedeľnej informácie serveru Politico zatiaľ nezhodli.

06:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu ocenil medailou aj psa, ktorý od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pomohol nájsť cez 200 mín a ďalšie nevybuchnuté munície. Ocenenie dostal spoločne so svojím pánom, pyrotechnikom Mychajlom Iljevom. Informovala o tom agentúra Reuters.

06:04 Osem autobusov so 174 civilistami vrátane posledných 40 ľudí evakuovaných z oceliarní Azovstaľ v prístavom meste Mariupoľ dorazilo v nedeľu večer do Ukrajinou kontrolovaného Záporožia. Informoval o tom reportér agentúry AFP. Úspešnú evakuáciu potvrdila aj mariupolská mestská rada.

Konvoju autobusov trvala cesta dlhá niečo vyše 200 kilometrov dva dni, pretože ho niekoľko hodín zdržiavali na ruských kontrolných stanovištiach, kde hladných a unavených civilistov vypočúvali, napísal v reportáži denník The Guardian.

"S úľavou potvrdzujem, že sa nám dnes (v nedeľu) podarilo dostať do bezpečia z pekla Mariupola ďalších 174 ľudí," napísala na Twitteri Osnat Lubraniová, humanitárna koordinátorka OSN na Ukrajine. "Naša práca ešte nie je dokončená. Nezabúdame na tých, ktorí tam zostali," dodala.

06:03 Kanada poskytne Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc vo výške 50 miliónov kanadských dolárov a zavedie nové sankcie voči ruským oligarchom a osobám blízkym režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to v nedeľu kanadský premiér Justin Trudeau na tlačovej konferencii po rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedla agentúra Reuters.

06:02 Ruský prezident Vladimír Putin dnes v Moskve prednesie pri príležitosti 77. výročia porážky nacistického Nemecka prejav, ktorý bude vo svete ostro sledovaný s ohľadom na ďalší vývoj vojny na Ukrajine. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov minulý týždeň poprel, že by sa prezident chystal 9. mája vyhlásiť Ukrajine oficiálne vojnu. Zároveň poprel, že v tento deň Rusko vyhlási všeobecnú mobilizáciu.

06:00 Rusko zabudlo všetko, čo bolo dôležité pre víťazov druhej svetovej vojny. V predvečer Dňa víťazstva, keď si Rusi pripomínajú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom, to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Slobodný svet podľa jeho slov môže vidieť, že od začiatku vojny je Ukrajina „stranou dobra“ a Rusko „prehrá, pretože zlo vždy prehrá“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy