Utorok 28. 6.
Beáta
06.05.2022 21:18 | Ukrajina vojenský konflikt

Bezpečnostná rada OSN prijala prvé vyhlásenie o Ukrajine: Zahlasovalo zaň aj Rusko

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok jednomyseľne prijala prvé vyhlásenie týkajúce sa Ukrajiny, odkedy Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu.

Text vyhlásenia, ktoré má k dispozícii agentúra AFP, podporuje snahu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa nájsť "mierové riešenie" konfliktu a zahlasovalo zaň aj Rusko. "Bezpečnostná rada (OSN) vyjadruje hlboké znepokojenie čo sa týka zachovania mieru a bezpečnosti na Ukrajine," uvádza sa vo vyhlásení, ktorého návrh vypracovali Nórsko a Mexiko. V schválenom znení chýba podpora úsilia OSN fungovať ako sprostredkovateľ pri riešení konfliktu, čo sa nachádzalo v predošlej verzii textu.

Pätnásťčlenná BR OSN tiež "pripomína, že všetky členské štáty sa na základe Charty Organizácie Spojených národov zaviazali urovnať svoje medzinárodné spory mierovými prostriedkami".

Krátko po prijatí vyhlásenia Rusko vetovalo rezolúciu odsudzujúcu inváziu na Ukrajinu a vyzývajúcu Moskvu, aby svoju armádu stiahla z územia Ukrajiny. Rusko, ktoré je jedným z piatich stálych členov BR OSN, vetovalo rezolúciu o odsúdení ruskej invázie na Ukrajinu aj 25. februára. Spojené arabské emiráty, Čína a India sa vtedy hlasovania zdržali.

AFP konštatuje, že BR OSN, ktorá má zaisťovať mier na svete, dosiaľ nezaujala rolu možného mediátora pri nájdení mierového riešenia konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. OSN doteraz na Ukrajine a v okolitých krajinách intervenovala hlavne čo sa týka humanitárnej pomoci.

FotoVáš Tip
Žne úspechy po celom svete: Neuveriteľne talentovaná Rebecca (16) je megahviezda mentálnej aritmetiky!
Auto zrazilo dievča na priechode: Kolobežkárku ratujú ju lekári
Tenisový Wimbledon odštartoval kuriozitou: Serena sa o posteľ delí s Nadalom!
Strašná zrážka na ceste za Blatným: Pri vodičke musel stáť anjel strážny! Mrazivé fotky po nehode
PR článok
Plejáda hudobných hviezd na jednom mieste: Obľúbený festival po troch rokoch opäť v plnej sile!
Slovákov trápia klimatické zmeny: Ochota pomôcť však chýba, o tomto nechcú ani počuť!
Príčina smrti klávesistu Depeche Mode odhalená: Čo zabilo Andyho Fletchera († 60)?
Ľudia žasnú! Jej skutočný vek vás dostane do kolien: Kráska prezradila tajomstvo svojho vzhľadu
Odtrhnú sa? Škóti sú na krok od historického rozhodovania, premiérka chce referendum o nezávislosti
Harryho s Meghan zachytili fotografi, Británia sa začína desiť: Naozaj majú toto v pláne?!
Horúčavy udreli plnou silou: Takto nás ohrozujú teploty! Pozrite si, ako sa môžeme brániť
Ronaldo si užíva divokú dovolenku: Vo vile majú aj erotickú miestnosť!