Pondelok 15. 8.
Marcela
06.05.2022 21:18 | Ukrajina vojenský konflikt

Bezpečnostná rada OSN prijala prvé vyhlásenie o Ukrajine: Zahlasovalo zaň aj Rusko

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok jednomyseľne prijala prvé vyhlásenie týkajúce sa Ukrajiny, odkedy Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu.

Text vyhlásenia, ktoré má k dispozícii agentúra AFP, podporuje snahu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa nájsť "mierové riešenie" konfliktu a zahlasovalo zaň aj Rusko. "Bezpečnostná rada (OSN) vyjadruje hlboké znepokojenie čo sa týka zachovania mieru a bezpečnosti na Ukrajine," uvádza sa vo vyhlásení, ktorého návrh vypracovali Nórsko a Mexiko. V schválenom znení chýba podpora úsilia OSN fungovať ako sprostredkovateľ pri riešení konfliktu, čo sa nachádzalo v predošlej verzii textu.

Pätnásťčlenná BR OSN tiež "pripomína, že všetky členské štáty sa na základe Charty Organizácie Spojených národov zaviazali urovnať svoje medzinárodné spory mierovými prostriedkami".

Krátko po prijatí vyhlásenia Rusko vetovalo rezolúciu odsudzujúcu inváziu na Ukrajinu a vyzývajúcu Moskvu, aby svoju armádu stiahla z územia Ukrajiny. Rusko, ktoré je jedným z piatich stálych členov BR OSN, vetovalo rezolúciu o odsúdení ruskej invázie na Ukrajinu aj 25. februára. Spojené arabské emiráty, Čína a India sa vtedy hlasovania zdržali.

AFP konštatuje, že BR OSN, ktorá má zaisťovať mier na svete, dosiaľ nezaujala rolu možného mediátora pri nájdení mierového riešenia konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. OSN doteraz na Ukrajine a v okolitých krajinách intervenovala hlavne čo sa týka humanitárnej pomoci.

Nepriaznivá hydrologická situácia sa neustále prehlbuje! Deficit zrážok je kritický
Skvelý Lobotka! Strelecký účet si otvoril hneď v prvom kole Serie A
Tínedžerka sa stratila za záhadných okolností: Mrazivé, čo mala v osudnú noc oblečené
Nehoda na vlakovej stanici vo Veľkých Levároch! Polícia pozastavila železničnú dopravu
Trojsetová bitka Molčana so Schwartzmanom! Rýchly koniec Slováka v Cincinnati
Dráma na ohňovej šou: Mužovi sa chytila brada, o chvíľu mu horela celá tvár! Všetci si to nakrúcali
Robert Fico na rovinu: Toto je pre stranu Smer-SD neprekročiteľná červená čiara!
LaLiga začala už aj pre Slovákov: Valjent v základe, Greiff mimo súpisky!
Veľký zahraničný úspech režisérky Terezy Nvotovej: Fantázia, čo sa jej podarilo za hranicami
Pred letom chodila chytať bronz do solária: Teraz varuje ostatných, vypočula si zdrvujúce slová
Napätie v regióne sa stupňuje: Čína a Thajsko začali spoločné vojenské cvičenia
Polícia ani naďalej nezaháľa: Na Kajetána Kičuru bol vydaný európsky vyšetrovací príkaz