Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoOnline

Z Azovstaľu evakuovali desiatky ľudí, do Ruska odvliekli už pol milióna Ukrajincov

Ruské sily s podporou letectva znovu útočia a pokúšajú sa ovládnuť časti areálu oceliarní Azovstaľ v Mariupoli. Prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom videoprejave popísal „katastrofálny“ nedostatok lekárskych služieb a liekov v oblastiach pod ruskou kontrolou. Ukrajinská armáda upozornila na možnú ruskú vyloďovaciu operáciu pri Odese. Nemecko potvrdilo, že dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic typu Panzerhaubitze 2000. Všetko podstatné sme vám prinášali ONLINE.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

2:00 Tento ONLINE prenos sa skončil, nové informácie z diania na Ukrajine vám prinesieme opäť ráno.

23:54 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. Súčasťou nového balíčka je delostrelecká munícia, radary a ďalšie vybavenie. Oznámil to americký prezident Joe Biden. Sumu pomoci nespresnil, jeden z úradníkov však agentúre Reuters povedal, že hodnota pomoci je 150 miliónov USD (142 miliónov eur). Biden dodal, že vláda už takmer vyčerpala finančnú pomoc pre Ukrajinu. 

23:17 Taliansko zabavilo luxusnú jachtu Scheherazade, o ktorej sa špekulovalo, že patrí ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Uviedlo to dnes večer miestne ministerstvo financií. Viac ako 140 metrov dlhé plavidlo sa nachádzalo na údržbe v jednom prístave v Toskánsku. Podľa ministerstva majiteľ lode má väzby na prominentného predstaviteľa ruskej vlády, uviedla agentúra Reuters.

 

 

23:15 Tisícky detí na Ukrajine naliehavo potrebujú psychologickú pomoc v dôsledku tráum, ktoré utrpeli počas prebiehajúcej vojny. Uviedol to v piatok expert z Detského fondu OSN (UNICEF), podľa ktorého odhadov je na Ukrajine ešte stále 4000 až 6000 odborníkov v oblasti detskej psychológie. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

22:52 Britský premiér Boris Johnson vyzval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby zabránil takému vyjednávaniu s Ruskom, ktoré nahráva podľa neho falošnému spôsobu, akým sa Moskva vyjadruje o vojne na Ukrajine. S odvolaním sa na vyhlásenie britskej vlády to dnes uviedla agentúra Reuters.

22:31 Primátor ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko v piatok prostredníctvom platformy Telegram vyzval obyvateľov, aby cez víkend neorganizovali verejné zhromaždenia. Uviedol, že aj keď v Kyjeve nebude vyhlásený zákaz vychádzania, hromadné podujatia sú v čase stanného práva zakázané. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z denníka The Guardian.

22:03 Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok navštívi Moldavsko, kde sa plánuje stretnúť s Ukrajincami v utečeneckom tábore. TASR prevzala správu od agentúry DPA. Guterres sa stretne s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou a premiérkou Nataliou Gavrilitovou. Ukrajincov v utečeneckom tábore plánuje navštíviť v utorok. Generálny tajomník OSN sa následne v stredu presunie do Rakúska.

21:47 Dovedna 50 civilistov sa v piatok podarilo evakuovať z obliehaných oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková na sociálnej sieti Telegram, informuje agentúra AFP. "Dnes sme boli schopní evakuovať z Azovstaľu 50 žien, detí a starých ľudí," uviedla Vereščuková.

21:23 Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok jednomyseľne prijala prvé vyhlásenie týkajúce sa Ukrajiny, odkedy Rusko 24. februára spustilo vojenskú inváziu. Text vyhlásenia, ktoré má k dispozícii agentúra AFP, podporuje snahu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa nájsť "mierové riešenie" konfliktu a zahlasovalo zaň aj Rusko. 

21:04 Moskovský súd v piatok nariadil zatknutie renomovaného ruského novinára Alexandra Nevzorova za šírenie nepravdivých informácií o ruskej "špeciálnej vojenskej operácií" na Ukrajine. Proces sa konal v neprítomnosti Nevzorova, informuje TASR podľa správy spravodajskej stanice Sky News. Nevzorova zaradil ruský súd na zoznam medzinárodne hľadaných osôb a v prípade, že sa do Ruska vráti alebo ho tam vydajú, bude zadržaný na dva mesiace.

20:33 Flísová khaki bunda ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa v Británii vydražila za 90.000 libier. Dražbu vo štvrtok viedol britský premiér Boris Johnson, ktorý Zelenského nazval "jedným z najúžasnejších lídrov dnešnej doby". TASR správu prevzala od denníka The Telegraph.

Otvoriť galériu

20:20 Ruskú vojnová loď, fregatu Admirál Makarov, zasiahla v Čiernom mori ukrajinská raketa Neptun, pričom bola vážne poškodená. Informovala o tom spravodajská televízia BBC, ktorá sa odvoláva na nepotvrdenú správu lokálnej webstránky Dumskaja sídliacu v ukrajinskom prístavnom meste Odesa.

20:06 Dve samozvané republiky, ktoré vo východoukrajinskom Donbase vyhlásili proruskí separatisti, vyslali do Moskvy svojich veľvyslancov. Stalo sa tak zhruba dva a pol mesiaca po tom, ako Rusko uznalo ich nezávislosť. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Zástupcovia tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v piatok oznámili, že v Moskve ju bude zastupovať miestna politička Oľga Makejevová. Ďalší separatistický subjekt z Donbasu, Luhanská ľudová republika (LĽR), zase vysiela do Moskvy bývalého novinára Rodiona Mirošnika, ktorý v minulosti pracoval pre niekdajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča s úzkymi väzbami na Rusko.

19:50 Rusko si v piatok predvolalo britskú veľvyslankyňu v Rusku Deborah Bronnertovú, aby vyjadrilo protest proti najnovším sankciám Spojeného kráľovstva voči ruským médiám. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Ruský rezort diplomacie vo svojom vyhlásení uviedol, že Moskva bude naďalej "tvrdo a rozhodne" reagovať na všetky sankcie uvalené Londýnom.

19:34 Do Ruska bolo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu deportovaných viac ako pol milióna Ukrajincov. V piatok to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa správy americkej televízie CNN. "Boli donútení tam ísť. Zobrali im doklady a komunikačné prostriedky. Posielajú ich do odľahlých regiónov tejto cudzej krajiny, aby sa tam asimilovali," povedal Zelenskyj.

19:18 Dvanásť ďalších civilistov vrátane detí bolo v piatok autobusom evakuovaných z obliehaných oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Informovali o tom stanice Sky News a BBC odvolávajúce sa na správu ruskej štátnej agentúry RIA Novosti, ktorá tvrdí, že takúto informáciu získala od svojho spravodajcu. BBC upozornila, že správu nedokáže nezávisle overiť.

19:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v piatok nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby spravil "silný politický krok" a v pondelok, keď Rusko oslavuje Deň víťazstva v druhej svetovej vojne, navštívil Kyjev. Zelenskyj to povedal v rozhovore pre renomovaný politologický inštitút Chatham House so sídlom v Londýne, informuje stanica Sky News. "Je pozvaný, ide o otvorenú pozvánku, ktorá platí už nejaký čas," povedal Zelenskyj. "Je pozvaný, aby prišiel na Ukrajinu, pričom môže urobiť veľmi silný politický krok a prísť sem, do Kyjeva, 9. mája. Nejdem vysvetľovať význačnosť (takéhoto gesta), myslím, že ste dostatočne vzdelaní, aby ste jej rozumeli," uviedol ukrajinský prezident, ktorý sa s Chatham House rozprával prostredníctvom tlmočníka.

19:01 Ukrajinský minister financií Serhij Marčenko vyzval v piatok na uvalenie celosvetového embarga na ruskú ropu a plyn za inváziu Ruskej federácie na Ukrajinu. Zároveň dodal, že nemôže byť spokojný s rýchlosťou, akou prichádza pomoc zo zahraničia.

18:37 Pri najnovšej výmene zajatcov Rusko vrátilo Ukrajine 41 ľudí. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková informovala, že v skupine bolo 28 príslušníkov ozbrojených síl a 13 civilistov. V skupine bolo 11 žien i farár ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, uviedla. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

18:09 Poslanec ruskej vládnej strany Andrej Turčak navštívil v piatok juhoukrajinské mesto Cherson, ktoré od začiatku marca okupujú ruské invázne sily. Vyhlásil pritom, že Rusko zostane na južnej Ukrajine "navždy". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Rusko je tu navždy. O tom nech nikto nepochybuje. Nevrátime sa do minulosti," vyhlásil Turčak, prvý podpredseda Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, a tajomník generálnej rady prokremeľskej strany Jednotné Rusko.

17:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pozval predsedu nemeckej vlády a nemeckého prezidenta na návštevu Ukrajiny. Politikov pozval na 9. mája, deň, keď si Rusko pripomína víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Zelenskyj v piatok londýnskemu think-tanku Chatham House povedal, že hovoril s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a spolu s Olafom Scholzom ho pozval do Kyjiva, pričom ich príchod v danom čase by bol „veľmi mocný politický krok“.

17:28 Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková dnes oznámila ďalšiu výmenu zajatcov s Ruskom, vďaka ktorej sa na slobodu dostalo 41 Ukrajincov a Ukrajinek. Vereščuková nespresnila, za koľko zajatých Rusov boli vymenení.

17:21 Rusko zostane v Chersone navždy, vyhlásil dnes v okupovanom meste na juhu Ukrajiny tajomník ruskej vládnucej strany Jednotné Rusko Andrej Turčak. Napísala to agentúra Interfax. Ruské vojská dobyli Cherson a okolitú oblasť, ktorá na juhu susedí s už skôr anektovaným Krymom, na začiatku marca.

17:05 Ruská armáda na Ukrajine už zničila alebo poškodila takmer 400 zdravotníckych zariadení. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Konštatoval, že ide o nemocnice, pôrodnice či ambulancie. „Na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny, na východe a juhu, je situácia v oblasti prístupu k zdravotníckym službám a liekom jednoducho katastrofálna," povedal Zelenskyj a dodal, že „chýba aj najjednoduchšia liečba". Ukrajinský prezident poukázal aj na „úplne chýbajúcu liečbu onkologických pacientov" a tiež na „nedostatok antibiotík" a na „ťažkú alebo nemožnú" dostupnosť inzulínu. Informuje o tom portál cnn.com.

16:57 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán urobil rozumný krok tým, že odmietol podporiť embargo EÚ na dovoz energonosičov z Ruska, ktoré by bolo "zničujúce pre hospodárstvo jeho krajiny, a tiež šialené sankcie voči hodnostárom ruskej pravoslávnej cirkvi", napísal v piatok na sociálnej sieti Telegram podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý prezident Dmitrij Medvedev. Upozornili na to viaceré maďarské médiá, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

16.49 Kremeľ na 9. mája neplánuje oficiálne oslavy Dňa víťazstva v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré sa už vyše dva mesiace pokúšajú dobyť príslušníci ruských inváznych síl. Oznámil to v piatok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP.

16:10 V dôsledku vojny na Ukrajine tam uviazlo takmer 25 miliónov ton obilia. To nemôže opustiť krajinu pre komplikácie s infraštruktúrou aj zablokovanými čiernomorskými prístavmi, uviedol zástupca riaditeľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) Josef Schmidhuber s tým, že je to takmer groteskná situácia. Zároveň upozornil, že plné silá môžu mať za následok nedostatok miesta pre nadchádzajúcu žatvu v júli a auguste. Ďalšou obavou sú správy, že niektoré sklady obilia boli zničené v bojoch, povedal bez ďalších podrobností. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

15:58 Ukrajinskí obrancovia oceliarní Azovstaľ v meste Mariupoľ obvinili v piatok ruské sily z ostreľovania počas evakuácie civilistov napriek tomu, že Moskva vyhlásila od štvrtka v oblasti zničeného závodu trojdňové humanitárne prímerie. Počas ruského útoku zomrel jeden údajne jeden ukrajinský vojak a šiesti ďalší utrpeli zranenia. TASR prevzala správu z agentúry AFP.  "Počas prímeria v oceliarňach Azovstaľ Rusi zasiahli (evakuačné) vozidlo protitankovou riadenou zbraňou," uviedla na platforme Telegram ukrajinská jednotka špeciálneho určenia Azov s tým, že zasiahnuté vozidlo "smerovalo k civilistom, ktorých malo evakuovať".

14:43 Na Ukrajine uviazlo kvôli blokáde čiernomorských prístavov vrátane Mariupolu a problémom s infraštruktúrou takmer 25 miliónov ton obilia. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol zástupca Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Ukrajina bola podľa údajov Medzinárodnej rady pre obilniny štvrtým najväčším svetovým vývozcom kukurice v minuloročnej sezóne a šiestym vývozcom pšenice. Blokovanie obilia sa považuje za jednu z príčin vysokých cien potravín, ktoré v marci podľa FAO v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu dosiahli rekordné maximum, kým v apríli mierne poľavili.

13:47 Rusko podľa Kremľa na Ukrajine nepoužije jadrové zbrane. Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexej Zajcev novinárom povedal, že použitie jadrových zbraní zo strany Ruska nie je vhodné pre špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine. Informuje o tom portál news.sky.com. Viacerí experti upozorňujú, že ťažkosti Ruska pri prekonávaní vytrvalého ukrajinského odporu a v dosahovaní zreteľných vojenských úspechov by mohli viesť k tomu, že Vladimir Putin sa uchýli k nejakej forme jadrového úderu.

13:39 Lídri siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) sa v nedeľu 8. mája prostredníctvom videokonferencie spoja s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Oznámila to v piatok hovorkyňa vlády Nemecka, ktoré v súčasnosti skupine G7 predsedá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:30 Ruskí zbohatlíci utekajú pred sankciami uvalenými Západom zo svojej rodnej krajiny: Tu sa sťahuje drvivá väčšina z nich!

13:05 Ruskí okupanti v Mariupoli obnovujú symboly zo sovietskej éry. Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na Petra Andriuščenka, poradcu mariupoľského starostu Vadyma Bojčenka.

Andriuščenko v piatok zverejnil fotografie, pri ktorých uviedol, že Rusi v ostatných dňoch „obnovili“ všetky pamiatky sovietskeho obdobia vrátane pamätníkov obetiam fašizmu a komunistom.

12:27 Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International oznámila, že zdokumentovala rozsiahle vojnové zločiny ruských vojakov v komunitách okolo ukrajinského hlavného mesta Kyjev, vrátane svojvoľných popráv, bombardovania domov a mučenia. „Zločiny spáchané ruskými silami, ktoré sme zdokumentovali, obsahujú nezákonné útoky aj úmyselné zabíjanie civilistov,“ uviedla v piatok generálna tajomníčka Amnesty International Agnés Callamardová. „Je životne dôležité, aby všetci zodpovední, vrátane vyšších dôstojníkov, boli postavení pred súd,“ dodala.

11:38 Do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára prišlo 3.187.000 ľudí zo susednej krajiny. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok ráno zverejnila poľská pohraničná stráž (SG). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

11:14 Európska komisia (EK) upravila návrh sankcií na ruskú ropu, aby získala súhlas všetkých krajín EÚ. EK urobila zmeny vo svojom pláne uvaliť embargo na ruskú ropu, aby ho podporili aj krajiny, ktoré mali s doterajším návrhom problémy, uviedol pre Reuters zdroj z EÚ oboznámený so záležitosťou.

11:00 Ruské rakety zničili veľký muničný sklad vo východoukrajinskom meste Kramatorsk. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdí to ruské ministerstvo obrany. Moskva tiež uviedla, že jej protivzdušná obrana zostrelila v Luhanskej oblasti dve ukrajinské bojové lietadlá. BBC zatiaľ nedokázala ruské tvrdenia nezávisle overiť.

10:14 Čoraz viac sa objavujú náznaky, že Ukrajina sa pokúša o opätovné získanie kontroly nad väčšími územiami neďaleko Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta ležiaceho pri hraniciach s Ruskom. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj už vo štvrtok uviedol, že ukrajinské sily prešli do protiofenzívnych operácií v oblasti Charkova a Izjumu. Tieto mestá predstavovali kľúčové uzly z pohľadu ruskej kontroly oblasti.

Ukrajinskí vojaci v ostatných dňoch zatlačili Rusov asi 40 kilometrov východne od Charkova a ďalšie zahnanie okupantov by mohlo nielen ušetriť mesto od delostreleckých útokov, ale aj prinútiť Moskvu odkloniť viaceré jednotky z iných oblastí frontovej línie.

9:53 Hraničnými priechodmi prešli ďalšie tisícky Ukrajincov: Koľko z nich požiadalo o dočasné útočisko?

9:47 Rusko chce dobyť Mariupoľ a obrovskú oceliareň Azovstaľ, ktorá sa v ňom nachádza, pred pondelňajším Dňom víťazstva. V najnovšej správe na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter to tvrdí britské ministerstvo obrany.

Spomenutá mariupoľská oceliareň je už celé týždne dejiskom ťažkých bojov. V komplexe sa nachádza rozsiahla sieť podzemných krytov, ktoré chránia ukrajinských obrancov a civilistov pred ruským bombardovaním. „Obnovené úsilie Ruska obsadiť Azovstaľ a dokončiť dobytie Mariupoľa je pravdepodobne spojené s nadchádzajúcim sviatkom, Dňom víťazstva, a Putinovou túžbou dosiahnuť na Ukrajine symbolický úspech,“ uvádzajú Briti.

09:11 Rakúsko naďalej odmieta zastavenie dodávok plynu z Ruska. "Embargo na plyn je pre Rakúsko jasnou červenou čiarou," uviedla ministerka hospodárstva Margarete Schramböcková v rozhovore pre novinárov nemeckej mediálnej skupiny Funke.

Podľa Schramböckovej sa nemajú vysielať podobné signály, keď sa sa takéto opatrenie nedá zvládnuť. "My ani Nemecko by sme to nezvládli." Dodala, že Rakúsko rovnako ako Nemecko sú jasne proti zastaveniu dovozu ruskej ropy, keďže takéto embargo by narobilo viac škody ako osohu.

08:57 Takmer 500 civilistov už evaukovali z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol a železiarní Azovstaľ od začiatku záchrannej operácie pod vedením OSN. Oznámil to v piatok šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kyjev podľa Jermakových slov urobí všetko pre to, aby zachránil ukrajinských civilistov a vojakov, ktorí sú v tomto meste uviaznutí. Operácia podľa jeho slov bude pokračovať. Evakuáciu stoviek civilistov potvrdila aj Organizácia Spojených národov, ktorá na tejto operácii spolupracuje s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK).

"Dúfam, že pokračujúca spolupráca s Moskvou a Kyjevom bude viesť k ďalším humanitárnym prestávkam s cieľom umožniť bezpečný prechod civilistov," napísal na Twitteri generálny tajomník OSN António Guterres.

8:29 Nemecko dodá Ukrajine sedem samohybných húfnic typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). V piatok to v Sliači potvrdila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová pred rokovaním so slovenským rezortným partnerom Jaroslavom Naďom. TASR o tom informovala na základe tlačovej agentúry DPA. Zbraňové systémy by nemali nemeckej armáde (Bundeswehr) chýbať, pretože pôjde o kusy, ktoré sú aktuálne opravované. Berlín by mal zároveň Ukrajincom poskytnúť výcvik na tento typ delostreleckého systému.

Nemecko v uplynulých týždňoch prehodnotilo svoj odmietavý postoj k dodávkam ťažkých zbraní na Ukrajinu a parlament (Bundestag) minulý štvrtok podporil dodávky ťažkých braní ukrajinskej armáde. Nemecko už predtým odsúhlasilo dodávku 50 samohybných protilietadlových systémov typu Gepard.

07:42 OSN má dôkazy o únose 180 osôb v oblastiach, ktoré ovláda Rusko.

07:33 Ruské sily s podporou letectva znovu útočia a pokúšajú sa ovládnuť časti areálu oceliarní Azovstaľ v Mariupoli, oznámil dnes ráno ukrajinský generálny štáb. Aj britské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusi pokračujú s pozemnými útokmi na oceliarne. V priemyselnom komplexe sú okrem vojakov aj civilisti, ktorých sa nedarí z miesta evakuovať.

06:55 Niekdajší americký prezident George W. Bush povedal, že sa vo štvrtok rozprával s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. „Poďakoval som prezidentovi za jeho vedenie, jeho príklad a jeho oddanosť slobode. Vzdal som hold odvahe ukrajinského ľudu,“ uviedol Bush na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Zelenskyj v rozhovore uistil Busha, že ukrajinskí obrancovia budú naďalej bojovať proti Putinovmu barbarstvu a ruským násilníkom. Bush vo svojom príspevku označil Zelenského za „Winstona Churchilla dnešných čias“.

06:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom štvrtkovom nočnom videoprejave popísal „katastrofálny“ nedostatok lekárskych služieb a liekov v oblastiach pod ruskou kontrolou. Povedal, že v týchto častiach Ukrajiny je ťažké zohnať inzulín pre diabetikov, nie je dostupná takmer žiadna liečba pre onkologických pacientov alebo tam vôbec neexistuje. Dodal, že v týchto oblastiach je tiež nedostatok antibiotík. Ruské sily dosiaľ podľa Zelenského zničili takmer 400 nemocníc a iných zdravotníckych zariadení.

06:31 Väčšina ruských síl, ktoré boli v okolí ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ, odišla a zamierila na sever, pričom tam zostal približne ekvivalent dvoch taktických práporových skupín, čiže asi 2000 vojakov. Tvrdí to americké ministerstvo obrany.

Podľa Američanov sa Rusi naďalej sústredia na oblasť Donbasu vo východnej časti Ukrajiny a s blížiacim sa Dňom víťazstva v Rusku nezaznamenali žiadnu zmenu v správaní ruských vojakov. Hovorca Pentagonu však povedal, že Rusko zaostáva za plánom a nedosahuje v Donbase taký pokrok, aký očakávalo.

06:04 Ruská armáda môže plánovať vyloďovaciu operáciu na ukrajinskom pobreží Čierneho mora neďaleko mesta Odesa, uviedlo vo štvrtok vojenské velenie Odeskej oblasti. TASR informáciu prevzala od agentúry DPA.

Ukrajinská armáda dodala, že nad spomínanou pobrežnou oblasťou čoraz častejšie lietajú ruské prieskumné drony, informoval denník Ukrajinska pravda. V okolitých vodách sa navyše pohybuje značný počet plavidiel ruského námorníctva.

Armáda vyzvala obyvateľov Odesy a okolitých oblastí, aby sa nepribližovali k plážam a zriadeným bezpečnostným zónam. Majú sa tiež vyhnúť plaveniu sa na malých lodiach a nahlásiť prípadné podozrivé aktivity.

06:01 Spojené štáty poskytli ukrajinskej armáde spravodajské informácie, ktoré jej pomohli zasiahnuť ruský krížnik Moskva, uviedli pre stanicu CNN nemenované americké zdroje oboznámené so situáciou. TASR informáciu prevzala od denníka The Guardian.

Ukrajinská armáda spozorovala v Čiernom mori ruskú vojnovú loď a následne požiadala svoje americké kontakty o potvrdenie, že ide o krížnik Moskva, tvrdia spomínané zdroje. Z USA údajne prišla kladná odpoveď, ako aj spravodajské informácie o polohe krížnika.

Nie je jasné, či Washington vedel, že ukrajinská armáda na loď zaútočí. Vyššie spomenuté zdroje však uviedli, že USA neboli zapojené do rozhodnutia ukrajinských síl na krížnik zaútočiť

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené