Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2022 06:01 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideoOnline

Zelenskyj ohlásil ďalšie sankcie proti Rusku: Ropné embargo?!

Kyjev si podľa posledných informácií stále udržiava kontrolu nad väčšinou ukrajinského vzdušného priestoru. Rusi tvrdia, že zničili veľké množstvo zbraní, ktoré Ukrajine dodali západné krajiny. Ruský plynárenský gigant Gazprom úplne zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska. Všetko podstatné v súvislosti s vojnou sme Vám priniesli v ONLINE prenose.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Dnešný ONLINE prenos je na konci. Situáciu budeme pozorne sledovať aj vo štvrtok.

1:28 Vojna na Ukrajine je vojnou nás všetkých a spojenci musia zdvojnásobiť svoje úsilie a poslať Kyjevu tanky a bojové lietadlá, vyhlásila v stredu večer britská ministerka zahraničia Liz Trussová. V postoji k Rusku "je čas na odvahu a nie na opatrnosť," povedala šéfka diplomacie počas výročného prejavu o zahraničnej politike v sídle londýnskeho starostu Mansion House.

0:55 Generálny tajomník OSN António Guterres dnes v Kyjeve prerokuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským evakuáciu civilistov z miest bojov. So Zelenským bude rokovať aj bulharský premiér Kiril Petkov.

23:59 Z centra ukrajinského Chersonu boli dnes večer hlásené explózie. Údery boli vykonané z ukrajinských pozícii raketami Točka-U, tvrdí ruská agentúra RIA Novosti. Zatiaľ podľa nej nie sú žiadne informácie o obetiach či zranených. V meste, ktoré je obsadené ruskými silami, podľa agentúry platí zákaz vychádzania.

22:58 Približne 400 nemeckých a holandských vojakov dislokovaných po začatí vojny na Ukrajine na leteckú základňu v Sliači, navštívil v stredu večer prezident Nemecka Frank-Walter Steinmeier a prezidentka SR Zuzana Čaputová. Oboznámili sa z ich poslaním a prácou a zaujímali sa aj o ich každodenný život. Súčasťou návštevy bola aj prehliadka prostriedkov protivzdušnej obrany Patriot, ktorá je tam umiestnená od marca.

22:35 Bulharská vláda tvrdí, že bola pripravená na krok Ruska, ktoré zastavilo dodávky plynu do krajiny. Premiér Kiril Petkov ubezpečil Bulharov, že nenastane nedostatok plynu. Petkov ihneď začal rokovania s gréckou vládou, pričom grécky premiér potvrdil, že nevyhnutné prepojenie medzi gréckym mestom Komotini a mestom Stará Zagora v Bulharsku na prepravu azerbajdžanského plynu otvoria v súlade s plánom v júni. Grécka vláda zároveň Bulharsku ponúkla v prípade potreby dodávky skvapalneného zemného plynu. Informuje o tom portál bbc.com

22:16 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v stredu varoval, že Kyjev má pred sebou mimoriadne náročné týždne. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na príspevok Reznikova na sociálnej sieti Facebook. "Čaká nás niekoľko mimoriadne ťažkých týždňov," napísal Reznikov. "Rusko už zhromaždilo sily na rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny," doplnil s tým, že Moskva sa "pokúsi spôsobiť čo najväčšiu bolesť", pričom varoval pred "skazou a bolestivými obeťami".

21:54 Približne polovica z troch miliónov Ukrajincov, ktorí od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajine prekročili poľské hranice, plánuje v Poľsku ostať, uviedol v stredu komisár poľskej vlády pre utečencov Pawel Szefernaker. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

21:37 Španielsko zakázalo vstup do svojich vôd maltskej lodi prevážajúcej náklad z ruského pravidla. Krok Madridu bol v súlade so sankciami Európskej únie (EÚ) v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajine, oznámilo v stredu španielske ministerstvo dopravy. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Lodi plaviacej sa pod maltskou vlajkou bol odopretý vstup do španielskych teritoriálnych vôd kvôli dôkazom, že prevážala náklad prenesený z ruskej lode Andrej Pervozvannyj, ktorá je zasiahnutá sankciami EÚ," uvádza sa v stanovisku španielskeho rezortu dopravy.

21:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas telefonátu s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovu uviedol, že sankcie Európskej únie mierené proti Rusku musia zahŕňať aj ropné embargo. TASR správu prevzala v stredu od denníka The Guardian.

21:07 Rusko sa začalo pripravovať na kybernetické útoky voči Ukrajine už v apríli minulého roka. V stredu o tom informovala agentúra Bloomberg, ktorá sa odvolala na správu zverejnenú tímom výskumníkov z americkej softvérovej spoločnosti Microsoft. "Niekoľko hackerských skupín si zabezpečilo prístup k ukrajinským organizáciám vrátane obranných, technologických a energetických sietí. Cieľom bolo zhromažďovanie strategických a bojových spravodajských informácií... Zdá sa, že tieto akcie vytvorili základ pre útoky pred a po začatí (ruskej) invázie koncom februára," uviedol Bloomberg, ktorý sa odvolal na zhruba 20-stranovú správu.

20:51 Americký prezident Joe Biden na budúci utorok (3. mája) navštívi v americkom štáte Alabama továreň spoločnosti Lockheed Martin Corp (LMT.N), v ktorej sa vyrábajú zbrane posielané na Ukrajinu - vrátane protitankových striel Javelin. Oznámil to v stredu Biely dom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:33 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu prostredníctvom aplikácie Telegram reagoval na výbuchy v troch ruských oblastiach neďaleko ukrajinských hraníc. Udalosti označil za karmu, teda za osud, ktorý si Rusko tvorí vlastným konaním. Informovala o tom agentúra AP. "Belgorod, Voronež a Kursk začínajú aktívne študovať koncept demilitarizácie. V týchto ruských regiónoch pravidelne horia veľké sklady paliva, ktoré poskytujú pohonné látky pre obrnené vozidlá ruskej armády a vybuchujú tam – z rôznych dôvodov – muničné sklady," napísal Podoľak na sociálnej platforme.

20:20 Veľká Británia ukrajinským ozbrojeným silám už poslala viac ako 5-tisíc protitankových striel. Vyplýva to z údajov britského ministerstva obrany, podľa ktorých Spojené kráľovstvo zároveň Ukrajine dodalo 4,5 tony výbušnín a päť systémov protivzdušnej obrany. „Veľká Británia pokračuje v poskytovaní vojenskej pomoci, keďže Ukrajina bojuje proti nelegálnej invázii prezidenta Putina," uviedol vo vyhlásení britský rezort obrany. Informuje o tom portál news.sky.com.

19:51 Slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi sa ruské jednotky pokúšali v stredu rozohnať proukrajinskú demonštráciu v okupovanom meste Cherson na juhu Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra s tým, že zranenia utrpeli najmenej štyria ľudia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Úrady v Chersone uviedli, že Rusko v tomto meste v utorok vymenovalo vlastného starostu po tom, čo jeho vojaci obsadili tamojšiu radnicu. Metropola Chersonskej oblasti bola prvým veľkým mestským centrom, ktoré po začatí vojenskej ofenzívy na Ukrajinu 24. februára ovládli ruské jednotky.

19:30 Veliteľ ukrajinských vojakov ukrývajúcich sa v oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny v stredu vyhlásil, že situácia vo vnútri podniku je čoraz zúfalejšia, a vyzval svetových lídrov na evakuáciu ľudí. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

Major Serhij Volyna, ktorý prevzal úlohu hovorcu svojej jednotky, povedal, že v oceliarňach je teraz 600 ranených vojakov vo vážnom stave a tiež stovky civilistov, ktorým dochádzajú potraviny a voda. Sú medzi nimi aj deti a hendikepovaní, žijú v nehygienických podmienkach. Vyplýva to z majorovho videoodkazu, ktorý preložil novinár Christopher Miller z magazínu Politico.

19:24 Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO) v stredu na mimoriadnom zasadaní v Madride dočasne pozastavila členstvo Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu. Generálny tajomník organizácie Zurab Pololikašvili to oznámil na mikroblogovacej sieti Twitter.

19:12 Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval v stredu na Ukrajinu po tom, ako v utorok navštívil Rusko, kde sa stretol s tamojším prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. "Po návšteve Moskvy som dorazil na Ukrajinu. Budeme pokračovať v našej práci súvisiacej s rozšírením humanitárnej pomoci a zabezpečením evakuácie civilistov zo zón konfliktu. Čím skôr táto vojna skončí, tým lepšie pre Ukrajinu, pre Rusko a pre svet," napísal Guterres na sociálnej sieti Twitter.

18:44 Teriér Jacka Russella pracuje na frontových líniách na Ukrajine a od začiatku vojny vyčuchal už vyše 150 výbušných zariadení a pozemných mín. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

Pes menom Patron (Náboj) sa stal na internete senzáciou a na päť týždňov starom účte na Instagrame má už viac než 140.000 sledovateľov.

 

 

18:23 Viceprezident ruskej banky Gazprombank Ihor Volobujev odišiel na Ukrajinu, aby ju pomohol brániť pred ruským agresorom. Potvrdil to v rozhovore pre nezávislý ruský web The Insider. „Už som nemohol byť v Rusku. Národnosťou som Ukrajinec, narodil som sa v Ochtyrke. Už som nemohol zvonku pozorovať, čo robí Rusko s mojou vlasťou. Moja návšteva je ako pokánie, chcem zmyť svoju ruskú minulosť. Chcem zostať na Ukrajine až do jej víťazstva,“ povedal Volobujev.

18:13 Pozastavenie nepriateľských akcií je najlepší spôsob, ako umožniť uviaznutým Ukrajincom utiecť z oblastí zasiahnutých bojom namiesto humanitárnych koridorov, ktoré sú často "príliš komplikované" a neúčinné. V stredu to uviedla Nórska rada pre utečencov (NRC). TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

18:01 Štyria odberatelia ruského plynu z Európy sa prispôsobili požiadavkám Moskvy a za surovinu zaplatili v rubľoch. Uviedol to v stredu zdroj blízky ruskému plynárenskému koncernu Gazprom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

17:56 Každoročné hlavné vojenské cvičenia na Taiwane, ktoré simulujú útok Číny na ostrov, budú tento rok čerpať zo skúseností, ktoré Tchaj-pej nadobudol monitorovaním vojny na Ukrajine. V stredu to uviedol predstaviteľ taiwanského ministerstva obrany, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

17:37 Prezidentka Zuzana Čaputová inú cestu nevidí: Rusko je predvídateľné, musíme sa zbaviť závislosti od jeho plynu.

17:09 Pri ostreľovaní nemocnice v meste Severodoneck na východe Ukrajiny prišla v stredu o život jedna žena, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Rusko obvinenia Hajdaja bezprostredne nekomentovalo. Moskva popiera, že počas svojej "špeciálnej vojenskej operácie", ako nazýva inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, zámerne cieli na civilistov alebo nemocnice.

16:31 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v stredu odsúdil zastavenie dodávok ruského zemného plynu do Poľska a Bulharska a označil to za pokus o vydieranie. "Ide o porušenie pravidiel zo strany Ruska – ide o pokus o vydieranie," povedal Steinmeier po rokovaní s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Košiciach. "Nemôžeme to jednoducho prijať, musíme sa proti tomu brániť," dodal najvyšší predstaviteľ Nemecka.

Viac si prečítajte tu: Čaputová a Steinmeier majú rovnaký postoj k pomoci Ukrajine: Môžeme vyslať tri signály

16:21 Spojené štáty neočakávajú žiadne zlepšenie vzťahov s Ruskom a budú pokračovať v plnej podpore Ukrajiny napriek stredajšej výmene väzňov v Moskve, uviedli nemenované americké zdroje. Informovala o tom agentúra AFP. "Nepredstavuje to žiadnu zmenu - nula - v našom prístupe k otrasnému násiliu na Ukrajine," uviedol pre AFP nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ USA.

15:58 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že vyhostilo osem japonských diplomatov. Išlo o odvetný krok za vyhostenie ruských diplomatov z Tokia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

15:49 Nemecké firmy budú aj naďalej platiť za ruský plyn v eurách alebo dolároch. Povedal to minister hospodárstva Robert Habeck niekoľko hodín po tom, čo ruský koncern Gazprom prerušil dodávky plynu do Poľska a Bulharska, pretože odmietli zaplatiť v rubľoch, ako to požaduje prezident Vladimir Putin.

15:48 Česko za pol roka opustí postsovietske medzinárodné banky, ktorými sú Medzinárodná investičná banka (MIB) a Medzinárodná banka hospodárskej spolupráce (MBHS). Prezident Miloš Zeman dnes podpísal výpovede oboch dohôd o vzniku týchto inštitúcií, ktoré navrhla vláda. Na hradnom webe to uviedol jeho hovorca Jiří Ovčáček.

15:46 V tejto chvíli nie je jasné, kto stál za útokmi, ku ktorým došlo v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko. Uviedla to v stredu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informovala o tom agentúra Reuters. "Situácia v Moldavsku je extrémne kritická," uviedla šéfka nemeckej diplomacie v pléne Spolkového snemu (Bundestagu) s tým, že zatiaľ nie je možné určiť, či boli viaceré incidenty v Podnestersku operáciami pod falošnou vlajkou

15:35 Rusko v ofenzíve na východe Ukrajiny postupuje pomalšie, ale metodickejšie, píše vo svojej správe z 26. apríla americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Je to tak aspoň na línii medzi mestami Izjum a Rubižne, kde ruské oddiely postupujú v bližšej vzdialenosti od seba, čo im umožňuje navzájom si poskytovať strategickú podporu.

15:17 Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi metropolita Epifanij vyzval vodcov pravoslávnej cirkvi v ďalších krajinách, aby sa odvrátili od ruského patriarchu Kirilla vzhľadom na jeho podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom v stredu agentúra APA.

15:13 Poľsko a Bulharsko dostávajú plyn od svojich susedov z Európskej únie.

15:01 Na Slovensku je snaha "likvidovať opozíciu" a dať ľuďom "hry" na prekrytie toho, že ich o rok možno čaká o 200 alebo 300 % drahší plyn. Vyhlásil to v stredu na tlačovej konferencii poslanec a líder Smeru-SD Robert Fico. Varoval pred dôsledkami sankcií voči Ruskej federácii v podobe zastavenia tokov plynu, na ktoré podľa neho vláda nereaguje.

14:59 Rusko vypovedá trojicu nórskych diplomatov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nórske ministerstvo zahraničia. Oslo už pred niekoľkými týždňami vypovedalo troch ruských diplomatov kvôli agresii Moskvy na Ukrajine.

14:57 Zamestnanci rakúskeho veľvyslanectva na Ukrajine sa z Užhorodu vrátili do hlavného mesta Kyjev. Ako uviedlo v stredu pre agentúru APA ministerstvo zahraničných vecí vo Viedni, Rakúsko bolo jednou z mála krajín Európskej únie, ktoré si napriek ruskej ofenzíve nepretržite zachovali svoju diplomatickú prítomnosť na Ukrajine.

14:43 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak sa tajomne zmienil o správach týkajúcich sa nočných výbuchov v ruských regiónoch hraničiacich s Ukrajinou. Informuje o tom spravodajský web CNN. Podoľak povedal, že „regióny Belgorod, Voronež a Kursk sa začínajú aktívne učiť, čo znamená koncept 'demilitarizácie'. V týchto ruských regiónoch pravidelne horia veľké palivové sklady, ktoré poskytujú palivo pre obrnené vozidlá ruskej armády, a explodujú muničné sklady. Z rôznych dôvodov,“ poznamenal Podoľak.

14:38 Moskva oznámila, že vymenila bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Trevora Reeda, väzneného v Rusku za útok na príslušníkov polície, za ruského pilota Konstantina Jarošenka, ktorý bol v roku 2010 v USA odsúdený za pašovanie drog na 20 rokov väzenia. Podľa agentúry AFP o výmene väzňov informovala prostredníctvom platformy Telegram hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová s tým, že výmene väzňov, ktorá sa uskutočnila v stredu, predchádzal dlhý vyjednávací proces.

14:28 Európska komisia v stredu navrhla pozastavenie dovozných ciel na všetok ukrajinský tovar na jeden rok a zrušenie všetkých antidumpingových a ochranných opatrení Európskej únie (EÚ) na vývoz ukrajinskej ocele, aby pomohla jej ekonomike počas vojny s Ruskom.

14:28 Spojené kráľovstvo doviezlo z Ruska od začiatku jeho invázie na Ukrajinu ropu v hodnote približne 220 miliónov libier (261,48 milióna eur). Uviedla to organizácia Greenpeace.

14:20 Český prezident Miloš Zeman vyjadril poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi podporu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu aj problematikou dodávok ruského plynu do Poľska. Na stredajšej spoločnej tlačovej konferencii v Prahe to uviedol sám Zeman, informuje TASR na základe vyhlásenia na oficiálnej webstránke Pražského hradu a portálu iDnes.cz.

13:59 Klimatickí aktivisti v stredu uzavreli kohútiky ropovodov na piatich miestach v Nemecku. Vládu žiadajú, aby hľadala iné spôsoby zníženia závislosti Nemecka od ruských energonosičov, než sú vrty na ťažbu ropy a plynu v Severnom mori. V stredu to vyhlásila nemecká klimatická skupina Posledná generácia, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

13:56 Ruské jednotky pokračujú v prístavnom meste Mariupoľ v útokoch na oceliarne Azovstal, kde sú ukrytí bojovníci a niektorí civilisti, povedal poradca starostu mesta. Informuje o tom portál BBC. 

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň povedal, že jeho sily zastavia útok na priemyselný komplex - poslednú časť prístavného mesta, ktorá nie je pod ruskou kontrolou - a namiesto toho zablokujú jeho východy. Vo včerajšom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom Putin trval na tom, že nikomu nebolo odmietnuté povolenie opustiť Mariupoľ alebo oceliareň, čo naznačuje, že ruská vojenská operácia v meste bola ukončená a civilisti môžu oblasť kedykoľvek opustiť. 

Dnes ráno Petro Andryushchenko, poradca starostu Mariupolu, povedal, že neboli dosiahnuté žiadne dohody o vytvorení humanitárnych koridorov z prístavného mesta a útoky pokračujú. V príspevku na Telegrame mestská rada uviedla, že „ženy, deti a starší ľudia“ boli uväznení v oceliarňach – rovnako ako vojaci, ktorí tam uviazli.

13:51 Európska únia zvažuje zrušenie všetkých zostávajúcich ciel a kvót na ukrajinský tovar. Cieľom tohto kroku má byť podpora ekonomiky, na ktorú nepriaznivo doliehajú dôsledky vojny s Ruskom. Uviedla to dnes agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na informované zdroje. Podľa nich by mohlo oznámenie prísť už tento týždeň.

13:49 Ruskí okupanti brutálne rozohnali pokojné zhromaždenie v ukrajinskom meste Cherson.

 

13:45 Uvalenie sankcií voči niekdajšiemu nemeckému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi za jeho blízke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina žiadajú viacerí politici z opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ako aj z koaličnej strany Zelených a zo Slobodnej demokratickej strany (FDP). Exkancelár sa totiž od šéfa Kremľa nedištancoval, ani keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA.

13:42 Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri aktualizovanú mapu k dianiu na Ukrajine.

 

13:37 Grécko prisľúbilo Bulharsku podporu a pomoc so zásobovaním plynom. Ruský koncern Gazprom totiž oznámil, že zastavuje dodávky do Bulharska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

13:31 Český prezident Miloš Zeman vyjadril Poľsku plnú podporu v problematike zastavenia dodávok ruského plynu. Rusi porušili existujúce zmluvy tak z hľadiska termínu, ako aj z hľadiska formy platenia. Zeman to povedal na brífingu po rokovaní so svojím poľským náprotivkom Andrzejom Dudom v Prahe. Ten Zemanovi poďakoval za to, že ruské konanie nazval ako agresiu proti Ukrajine a že Česko zaujalo ku konfliktu jednoznačné stanovisko. Duda sa popoludní stretne aj s premiérom Petrom Fialom (ODS).

13:26 Odídencom z Ukrajiny so statusom dočasného útočiska, ktorí v marci požiadali o pomoc v hmotnej núdzi, vyplatili úrady práce a sociálnych vecí prvú dávku. K takmer 60-tisíc občanom Slovenska, ktorým štát vyplatí bezmála 9 miliónov eur, pribudlo približne 16-tisíc poberateľov pomoci v hmotnej núdzi z Ukrajiny. Sumy dávok pre odídencov z Ukrajiny neprevyšujú tie, ktoré sa vyplácajú občanom Slovenska. Ústredie práce o tom informovalo v tlačovej správe.

13:23 Nemecký kabinet v stredu schválil dodatočný rozpočet na financovanie nákladov vyplývajúcich z dôsledkov vojny na Ukrajine. Uviedol to zdroj z vlády, ktorý nechcel byť menovaný.

13:16 Tok ruského plynu do Nemecka sa nateraz javí ako bezpečný aj napriek zastaveniu dodávok do Poľska a Bulharska, keďže tranzit plynu smerujúci inam to neovplyvnilo. Uviedol to v stredu hlavný nemecký dovozca ruského plynu, nemecká spoločnosť Uniper.

13:14 Nemecká chemická spoločnosť BASF oznámila, že do začiatku júla ukončí väčšinu svojho podnikania v Rusku a Bielorusku. Firma v stredu uviedla, že v týchto dvoch krajinách nerealizuje nové podnikanie vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu a teraz sa rozhodla stiahnuť z nich väčšinu svojich aktivít. Koncern BASF dodal, že výnimkou je podnikanie, ktoré podporuje produkciu potravín, „keďže vojna by mohla vyvolať globálnu potravinovú krízu“.

13:07 Napriek vojne na Ukrajine Turecko naďalej rokuje s Ruskom o dodávke druhej série jedného z najmodernejších systémov protiraketovej obrany S-400, ktoré vyrába Rusko.

13:01 Požiadavka platiť za dodávky ruského plynu v rubľoch nie je vydieraním, vyhlásil dnes hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS. Rusko podľa neho obnoví dodávky plynu Poľsku a Bulharsku, akonáhle za ne tieto krajiny "náležitou formou" zaplatia. Rusko zostáva spoľahlivým dodávateľom energetických surovín, dodal hovorca.

12:51 Rusko zaviedlo personálne sankcie proti 287 členom britskej Dolnej snemovne. Je to odplata za britské sankcie voči ruským poslancom, ohlásilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí. Na ruskom "čiernom zozname" sa ocitol aj predseda snemovne Lindsay Hoyle.

12:50 Rozhodnutie Ruska zastaviť dodávky plynu do Poľska a Bulharska označil výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol za „zmenu dodávok energií na zbraň“. „Krok Gazpromu úplne zastaviť dodávky plynu do Poľska je ďalším znakom, že Rusko politizuje existujúce dohody a len to zrýchli európsku snahu odpojiť sa od ruských dodávok energií,“ napísal Fatih Birol v stredu ráno na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Šéf IEA dodal, že rozhodnutie Ruska „dáva jasnejšie ako kedykoľvek inokedy najavo, že Európa musí konať rýchlo, aby zredukovala svoju závislosť od ruských energií“.

12:49 Rusko vystupuje zo Svetovej organizácie turizmu OSN (UNWTO), ktorá to oznámila v stredu pred hlasovaním výkonnej rady o pozastavení členstva Ruskej federácie v UNWTO v súvislosti s jej inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

12:43 Rusko dnes ráno zastavilo fyzické toky plynu do Bulharska, pretože krajina nebola ochotná platiť za dodávky plynu v rubľoch.

12:32 Ruská ekonomika by tento rok mohla klesnúť až o 12,4 %. Ukázal to v stredu dokument ministerstva hospodárstva (MH), ktorý je ďalším dôkazom, že sankcie Západu si vyberajú svoju daň.

12:15 Teraz už bývalý viceprezident banky ruského plynárenského koncernu Gazprom, Gazprombank, Igor Volobujev utiekol z Ruska na Ukrajinu, kde vstúpil do radov kyjevskej domobrany, aby bránil svoju vlasť so zbraňou v ruke, uviedol ruský server The Insider.

12:14 Český prezident Miloš Zeman v stredu privítal na Pražskom hrade poľského prezidenta Andrzeja Dudu. Rozprávať sa budú o vzájomných bilaterálnych vzťahoch a ruskej invázii na Ukrajinu. TASR správu prevzala od portálu Novinky.cz.

11:52 Česká vláda v tejto chvíli nemá informácie ani signály, že by Česku hrozilo zastavenie dodávok plynu z Ruska, ako sa to stalo Poľsku a Bulharsku. Novinárom to dnes v Snemovni povedal premiér Petr Fiala (ODS). 

11:50  Pápež František počas stredajšej generálnej audiencie opäť apeloval na dosiahnutie mieru na Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej invázii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA. "Žiadam vás, vytrvajte v nepretržitej modlitbe za mier," povedal pápež, podľa ktorého po ukončení vojny volá celé ľudstvo. Umlčte zbrane, aby tí, ktorí majú moc ukončiť vojnu, mohli počuť volanie celého ľudstva po mieri," povedal pápež.

11:49  Poľský premiér Mateusz Morawiecki kritizoval Rusko za pokus „vydierať“ jeho krajinu náhlym zastavením dodávok plynu. Tvrdí, že tento krok bol pomstou za nové sankcie, ktoré Varšava tento týždeň uvalila na Rusko.

11:49 Ministerstvo vnútra Podnesterskej republiky - Moskvou podporovaného separatistického regiónu Moldavska hraničiaceho s Ukrajinou - v stredu informovalo o incidentoch v okolí obce Cobasna (v ruštine a ukrajinčine Kolbasna), v blízkosti ktorej sa nachádza veľký sklad zbraní a munície ruskej armády. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

11:40 Kyjiv si stále udržiava kontrolu nad väčšinou ukrajinského vzdušného priestoru, keďže Rusku sa nepodarilo úplne zničiť jej protivzdušnú obranu. Vo svojom najnovšom hodnotení situácie na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany. Ruská vzdušná aktivita sa sústreďuje najmä na juh a východ Ukrajiny, k vzdušnému priestoru na severe a západe má Rusko obmedzený prístup, čiže tam môže útočiť len z bezpečnej vzdialenosti. V meste Mariupoľ ruské sily používajú neriadené voľne padajúce bomby, ktoré sú menej presné a majú väčšiu pravdepodobnosť civilných obetí, uvádza tiež rezort. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

11:32 Vláda SR schválila návrh na darovanie vojenského materiálu pre Ukrajinu v hodnote 2.052.221,51 eura. Rozhodol o tom v stredu vládny kabinet.

11:30 Televízia CNN získala videozáznamy z dronu, na ktorých vidno na uliciach ukrajinského mesta Buča telá civilistov a zároveň ruských vojakov a ruské vojenské vozidlá. CNN podľa vlastného tvrdenia autenticitu uvedených záberov overila a presne ich lokalizovala.

11:25 Slovenský prevádzkovateľ prepravnej plynovej siete, spoločnosť Eustream, zatiaľ neeviduje problémy s dodávkami zemného plynu z Ruska. Preprava plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko je síce posledné týždne nižšia oproti obvyklým hodnotám, je to však podľa slovenského prepravcu plynu v súlade s požiadavkami zákazníkov.

11:24 Rozhodnutie Ruska prerušiť dodávky zemného plynu do Poľska a Bulharska ho len ďalej izoluje na medzinárodnej scéne. Ako informuje spravodajský web BBC, povedal to britský vicepremiér Dominic Raab. „Bude to mať veľmi škodlivý vplyv aj na Rusko, pretože sa stáva čoraz viac a viac nielen politickým, ale aj ekonomickým vyvrheľom,“ povedal Raab vo vysielaní televízie Sky News.

11:20 Podmienky posudzovania príjmu domácnosti na poskytovanie dotácie na stravu dieťaťu s osobitnou ochranou sa upravia. Ide o dotácie na stravu pre deti odídencov z Ukrajiny. Po novom sa bude skúmať príjem len za posledný mesiac predchádzajúci dňu podania žiadosti o poskytnutie dotácie. Domácnosť dieťaťa s osobitnou ochranou totiž nevie preukázať príjem za posledných šesť mesiacov, ako to ustanovuje súčasný právny stav. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda. Nariadenie vlády nadobudne účinnosť dňom jeho zverejnenia v Zbierke zákonov SR.

10:58 Ruské ministerstvo obrany v stredu vyhlásilo, že sily Ruskej federácie zničili veľké množstvo zbraní, ktoré Ukrajine dodali západné krajiny. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

10:55 Pre podozrenie zo špionáže v prospech Ruska zadržali v poľskom meste Bialystok dve osoby - občana Ruskej federácie a Bielorusa. Informoval o tom v stredu spravodajský web Dziennik.pl.

10:41 Bánovský výrobca obuvi prijal doposiaľ do pracovného pomeru 25 ukrajinských občanov. Ide prevažne o ženy, ktoré pracujú na oddelení finálnej úpravy obuvi. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Bednárová, ktorá zodpovedá za komunikáciu spoločnosti Gabor. "Odídencom - záujemcom o prácu firma s podporou mesta a obecných úradov sprostredkuje aj ubytovanie a poskytne bezplatnú dopravu do a zo zamestnania," uviedol konateľ spoločnosti Juraj Vodička. Zamestnaním vo firme si odídenci podľa neho môžu aspoň trochu vylepšiť súčasnú neľahkú životnú situáciu. "Na druhej strane, aj pre nás sú odídenci dobrou pomocou, keďže po ekonomicky slabších rokoch poznamenaných pandémiou sú teraz objednávkové knihy plné zákaziek a firma aktuálne stále hľadá nových zamestnancov," doplnil.

10:31 Prečítajte si výber prípadov, keď Rusko siahlo k obmedzeniu alebo prerušeniu dodávok plynu smerom na Západ. 

10:06 Európska únia chystá spoločnú reakciu na zastavenie dodávok ruského zemného plynu do Poľska a Bulharska. Oznámila to dnes predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá označila krok Moskvy za pokus využiť plyn na vydieranie európskych krajín. Úniová exekutíva je podľa nej na tento scenár pripravená a je v kontakte so všetkými členskými krajinami, s ktorými rieši zabezpečenie dostatočných dodávok pre celú EÚ.

09:52 Bulharsko skúma všetky dohody s ruským plynárenským koncernom Gazprom, vrátane tých o tranzite plynu do ďalších krajín. Podľa agentúry Reuters to povedal bulharský premiér Kiril Petkov. Gazprom ráno oznámil, že zastavuje dodávky plynu do Bulharska a do Poľska.

09:51 Ruský koncern Gazprom potvrdil zastavenie dodávok plynu do Poľska a Bulharska a pohrozil ďalšími obmedzeniami dodávok, ak by sa obe krajiny snažili brať si z tranzitného plynu. 

09:49 Ukrajina v stredu oznámila, že ruské sily - v rámci ofenzívy zameranej na ovládnutie Donbasu - dobyli niekoľko tamojších dedín. TASR prevzala správu z agentúry AFP. Ministerstvo obrany v Kyjeve uviedlo, že ruské jednotky vytlačili ukrajinské ozbrojené sily z obce Velyka Komyšuvacha a Zavody v Charkovskej oblasti a získali kontrolu nad mestečkom Zarične a obcou Novotoškivske v Doneckej oblasti.

09:49 Čínska technologická spoločnosť DJI, ktorá je najväčším svetovým výrobcom bezpilotných lietadiel, oznámila, že prerušuje všetky obchodné väzby s Ruskom a Ukrajinou. Čínska vláda odmieta odsúdiť ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, pričom čínske firmy sa zväčša verejne nevyjadrujú k tomu, ako sa postavia k sankciám Západu proti Rusku. V stredu o tom informuje TASR podľa správy AFP.

09:44 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v utorok (26. 4.) 2960 obyvateľov Ukrajiny.

09:32 Poľská vojenská polícia zadržala ruského a bieloruského občana, sú podozriví zo špionáže pre Rusko. Oznámil to dnes hovorca ministra povereného koordináciou osobitných služieb Stanislaw Źaryn.

09:29 Dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje 73 percent Američanov. Väčšina demokratov aj republikánov podporuje sankcie USA voči Rusku, no až polovica Američanov sa obáva, že pre stupňujúce sa napätie medzi Moskvou a Washingtonom sa bude Rusko snažiť ovplyvniť novembrové voľby do Kongresu prostredníctvom dezinformácií a online propagandy. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala spoločnosť Ipsos pre tlačovú agentúru Reuters, informuje TASR.

09:14 Ceny zemného plynu v Európe prudko vyskočili po tom, ako Rusko zastavilo jeho dodávky do Poľska a Bulharska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

08:54 Slovenský plynárenský priemysel (SPP) má s ruským Gazpromom uzatvorený dlhodobý kontrakt a platby za nakúpený plyn bude realizovať v eurách v zmysle dohodnutých pravidiel a odporúčaní Európskej komisie. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to vyhlásil vo svojom profile na sociálnej sieti. Reagoval tak na zastavenie dodávok ruského plynu do Poľska a Bulharska.

08:51 Ceny ropy v stredu ráno vzrástli len mierne po prudkom posilnení sa v utorok (26. 4.). Rusko zastavilo dodávky plynu do Poľska a Bulharska, čím sa zvýšilo napätie a ceny na európskom trhu s plynom. Rast cien čierneho zlata však brzdí situácia v Číne, ktorá opäť prijíma tvrdé protipandemické opatrenia.

08:48 Nálada nemeckých spotrebiteľov tento mesiac klesne na rekordné minimum, pretože vojna na Ukrajine spôsobuje rast nákladov domácností a marí nádeje na oživenie ekonomiky po pandémii choroby covid-19. Vyplýva to z prieskumu medzi približne 2000 nemeckými spotrebiteľmi, ktorého výsledky dnes zverejnil výskumný inštitút GfK.

08:41 Ukrajinky, ktoré pred vojnou ušli z vlasti do okolitých krajín, čelia všadeprítomnej hrozbe sexuálneho násilia. V stredu o tom informovala Colleen Robertsová z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Moldavsku. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

08:38 Ukrajina kontroluje väčšinu svojho vzdušného priestoru, pretože Rusko nedokáže účinne eliminovať jej vzdušné sily ani protileteckú obranu. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v stredu uviedlo britské ministerstvo obrany, informovala agentúra Reuters.

08:34 Ruský plynárenský gigant Gazprom úplne zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska.

08:15 V troch ruských oblastiach neďaleko ukrajinských hraníc bolo v stredu skoro ráno počuť výbuchy a v meste Belgorod v rovnakom čase vypukol požiar v muničnom sklade. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

08:09 Za nedávnou sériou výbuchov v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko sú podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruské špeciálne služby. Sú to takzvané operácie pod falošnou vlajkou zamerané na destabilizáciu regiónu a rozšírenie konfliktu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

07:57 Ruské vojská ďalej útočia na východe Ukrajiny s cieľom ovládnuť celý Donbas a udržať pozemný prístup na Krym, uviedol ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení, v ktorom pripustil dobytie niekoľkými obcí ruskými silami. Ukrajina si udržuje kontrolu nad väčšinou svojho vzdušného priestoru, ruské sily neuspeli v snahe zničiť ukrajinské letectvo či potlačiť protivzdušnú obranu krajiny, upozornila britská vojenská rozviedka. Ukrajinské sily ostreľovali ruské pozície na Hadím ostrove v Čiernom mori, ktorý Rusi zabrali na začiatku vojny, píšu médiá s odvolaním sa na južné veliteľstvo ukrajinských síl.

07:55 Dodávky ruského zemného plynu prostredníctvom plynovodu Jamal do Poľska boli dnes ráno obnovené po predchádzajúcom poklese na nulu.

07:25 Dodávky ruského zemného plynu prostredníctvom plynovodu Jamal do Poľska boli dnes ráno obnovené po predchádzajúcom poklese na nulu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje prevádzkovateľov siete pre prepravu plynu v Európskej únii. 

06:34 Ruské médiá uvádzajú, že obyvatelia Kursku v noci počuli výbuchy. K obetiam ani škodám nedošlo, uviedol guvernér regiónu Roman Starovoit.

06:23 The Kyiv Independent hlási ďalší útok v ruskom Belgorode. Guvernér Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov oznámil, že horí muničný sklad pri obci Staraya Nelidovka, ktorá sa nachádza le 40 km od ukrajinských hraníc.

 

06:08 Sedemdesiattri percent Američanov podporuje snahy Spojených štátov dodávať Ukrajine zbrane. Vyplýva to z nového prieskumu spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters. Podľa nej ide o zatiaľ najvyššiu podporu amerických dodávok zbraní Kyjevu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

06:04 Britský premiér Boris Johnson v utorok vyhlásil, že neočakáva, že ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine taktické jadrové zbrane v prípade viacerých neúspechov Ruska na bojisku. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Johnson v rozhovore pre televíznu stanicu Talk TV povedal, že si myslí, že Putin má v Rusku dostatok politického priestoru a podpory na to, aby mohol ustúpiť a stiahnuť ruské vojská z Ukrajiny.

Na otázku, či očakáva, že Putin bude uvažovať nad použitím taktických jadrových zbraní, ak na Ukrajine utrpí ešte viac vojenských neúspechov, britský premiér odpovedal, že si nemyslí, že k tomu dôjde.

06:01 Na Ukrajine začali v utorok opäť pôsobiť americkí diplomati, ktorí z tejto krajiny ušli krátko pred začiatkom ruskej invázie, oznámilo v utorok ministerstvo zahraničných vecí USA s tým, že momentálne pracujú v dočasných priestoroch v západoukrajinskom meste Ľvov, kam dochádzajú zo susedného Poľska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Slovensko bude na inaugurácii ruského prezidenta! Kto nás tam zastúpi?
(ilustračné foto)
Držíte diétu? Pozor, zvyšujete riziko týchto porúch až päťkrát!
Balistická raketa (ilustračná fotografia).
Moskva ide rozširovať svoj arzenál: Pripravuje sa na niečo?! Desivé slová diplomata
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Medveď útočil v TOMTO okrese! Buďte opatrní: Zásahový tím reaguje
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Eurovoľby sa blížia: Potrebujete hlasovací preukaz? Požiadať oň môžete do tohto termínu
Polícia v nedeľu riešila vodičov pod vplyvom alkoholu, obvinila ich
Foto
Z FOTO sa vám zastaví rozum: Otrasné, koľko vodiči cez víkend nafúkali! Polícia vyzýva verejnosť
Miroslav Imrich († 71) zrejme spáchal samovraždu.
ŠOK! Známeho českého speváka († 71) našli mŕtveho: Mrazivé, kde skonal... Prekliate miesto?
Putin nariadil cvičenie, ktoré bude zahŕňať nácvik použitia taktických jadrových zbraní!
Aktualizované
Putinov krok všetkých vydesil: Rusi majú nacvičovať odpálenie JADROVÝCH zbraní! Reakcia na Macronove výroky?
Makhmud Muradov
Tvrdá rana pre ex-Bagárovej: Po tomto zostal Muradov v šoku!
Umelcovu dcéru Renátu (vpravo) mrzí, že o ňu otec počas života neprejavil záujem.
Boj o dedičstvo po Grúňovi († 81): Vdova ženie právnikov na dcéru, ktorú spevák 39 rokov nevidel
(ilustračné foto)
Český farár vyvolal ŠKANDÁL vo Vatikáne: Hrôza, čo mal pri sebe! Polícia zakročila
(ilustračné foto)
Obmedzenia na diaľnici D2: V tomto úseku buďte trpezliví! Prejazdný je len jeden pruh