Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2022 06:10 | Správy | Zahraničné správy
Online

Putin obvinil Západ: Chceli ste zabiť známeho moderátora!

Vojna na Ukrajine pokračuje 61. dňom. Ruské sily zriadili podľa ukrajinskej verejnej ochrankyne ľudských práv v Charkovskej oblasti koncentračný tábor, v ktorom mučili civilistov. V Mariupoli pokračujú raketové a bombové útoky na pozície ukrajinských vojakov v železiarňach a oceliarňach Azovstaľ. Velenie ukrajinských ozbrojených síl tiež hlási, že nekončí ani ruské ostreľovanie Charkova. Útoky pokračujú aj v smeroch na obce na východe Ukrajiny. Situáciu sme pre vás opäť mapovali ONLINE.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

02:00 Online prenos končí. Všetky dôležité a aktuálne informácie budeme sledovať aj v utorok.

01:53 Ukrajinské ministerstvo obrany označilo v pondelok explózie, ku ktorým došlo v regióne Podnestersko v susednom Moldavsku, za "plánovanú provokáciu" ruských tajných šlužieb. Informovala o tom stanica CNN. Odbor obranného spravodajstva ministerstva vo vyhlásení na platforme Telegram uviedol, že tri dni pred týmto incidentom sa vodcovia tohto odštiepeneckého regiónu "už na to pripravovali a postarali sa o zriadenie bezpečného a pohodlného bunkra" na tamojšom ministerstve štátnej bezpečnosti, ktoré bolo výbuchmi poškodené.

00:47 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil v pondelok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z "predstierania" na mierových rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Je dobrý herec," povedal Lavrov v rozhovore pre ruskú televíziu, ktorý ruský rezort diplomacie zdieľal v pondelok večer na platforme Telegram.

00:02 Rusko sa zasadzuje o vylúčenie jadrových konfliktov, aj keď teraz je riziko vysoké, povedal v televíznom rozhovore vysielanom v pondelok neskoro večer ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Moskva podľa neho chce obmedziť všetky možnosti umelého zvyšovania takýchto rizík. Ruská vláda pritom od februárového napadnutia Ukrajiny oznámila zvýšenie bojovej pohotovosti jadrových síl a opakovane hovorí o možnosti použitia jadrových zbraní.

23:35  Česká republika v pondelok opätovne otvorila generálny konzulát v západoukrajinskom meste Ľvov. Úrad po dvojmesačnej prestávke zatiaľ funguje v obmedzenom rozsahu, informovalo na sociálnej sieti Twitter české ministerstvo zahraničných vecí. "Po Kyjeve naša vlajka opäť veje aj v Ľvove. Presne dva mesiace od evakuácie sme znovu otvorili Gelerálny konzulát v Ľvove," uvádza sa v príspevku českého rezortu diplomacie s tým, že konzulát zatiaľ funguje bez poskytovania vízových služieb.

22:42 Rusko bude pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou, oznámil v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý zároveň varoval pred "reálnou" hrozbou tretej svetovej vojny. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

22:17 Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou v pondelok večer obvinil Kyjev z bombardovania dediny Žuravljovka. Útok spôsobil zranenie dvom civilistom a zničil niekoľko domov, tvrdí gubernátor Vjačeslav Gladkov na telegrame. "Dedina bola terčom ostreľovania. Už je jasné, že tam sú zranení civilisti. V tejto chvíli sú dvaja: muž s poranením na ruke a žena, ktorá bola zranená na krku," napísal Gladkov. "Sanitky už vyšli na miesto. Sú tam domy, ktoré boli čiastočne zničené," dodal.

21:57 Ruská tajná služba FSB podľa ruského prezidenta Vladimira Putina zmarila pokus Kyjeva a Západu zavraždiť známeho televízneho moderátora Vladimira Solovjova, ktorý je pokladaný za tvár kremeľskej propagandy. Putin, ktorého vystúpenie vysielala štátna televízia, však žiadne dôkazy na podporu svojho tvrdenia neuviedol, napísala agentúra Reuters. Ukrajinská tajná služba SBU obvinenia poprela. Agentúra RIA Novosti neskôr napísala, že zadržanie neonacisti, ktorí atentát údajne pripravovali, plánovali zabiť aj ďalších prominentných ruských novinárov.

21:14 Poľsko darovalo svoje tanky Ukrajine. Bez poskytnutia ďalších podrobností to v pondelok potvrdil poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters a spravodajského portálu Onet. "Áno, Poľsko odovzdalo tanky Ukrajine, avšak pre bezpečnosť našich ukrajinských priateľov sa o ich počte nebudeme rozprávať," povedal Morawiecki vo vysielaní súkromnej televízie Polsat News. Reagoval tak na otázku moderátora, či Poľsko poslalo alebo sa chystá poslať pásové obrnené bojové vozidlá na Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej agresii.

20:58 Z centra Kyjeva odstránia tento týždeň bronzovú sochu, ktorá symbolizuje priateľstvo medzi Ruskom a Ukrajinou. Oznámil to v pondelok tamojší starosta Vitalij Kličko. TASR o tom informuje na základe správ televízie BBC a denníka The Guardian. "Tento týždeň demontujeme bronzovú sochu dvoch robotníkov, inštalovanú v roku 1982, symbolizujúcu znovuzjednotenie Ukrajiny s Ruskom... Osemmetrová socha nazývaná Priateľstvo dvoch národov bude odstránené z centra Kyjeva," uviedol Kličko na sociálnej sieti Twitter.

20:44 Na Facebooku je obsah popierajúci ruské zverstvá v Buči neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjiv populárnejší ako pravda. Tvrdí to štúdia britského Inštitútu pre strategický dialóg (ISD). Tá skúmala príspevky na uvedenej sociálnej sieti v 20 krajinách a zistila, že viac ako tri týždne po objavení masakry v Buči sú na Facebooku najviac zdieľané príspevky tie, ktoré túto udalosť spochybňujú.

20:32 Ruská invázia na Ukrajinu ohrozuje aj regionálnu bezpečnosť Indie a výsledok tejto vojny ovplyvní nielen budúcnosť Európy, ale aj indicko-pacifický región. Povedala to v pondelok v Naí Dillí predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, a to na záver dvojdňovej návštevy Indie zameranej na posilnenie strategických vzťahov medzi EÚ a touto krajinou, informuje spravodajca TASR na základe oficiálneho vyhlásenia šéfky eurokomisie.

20:09 Tri vojnové lode NATO dorazili v pondelok do fínskeho prístavného mesta Turku, aby sa tam zúčastnili na vojenskom cvičení fínskeho námorníctva. Fínsko v súčasnosti zvažuje možnosť vstupu do NATO pre rastúce napätie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Litovská mínonoska LVNS Virsaitis a mínolovky - estónska ENS Sakala a holandská HNLMS Schiedam - budú nacvičovať spolu s dvoma mínolovkami z fínskej flotily, uviedlo vo vyhlásení fínske ministerstvo obrany.

19:49 Spojené kráľovstvo uviedlo, že informácie odvysielané v ruskej štátnej televízii, že britský premiér Boris Johnson pohrozil jednostranným jadrovým útokom proti Rusku, sú nepravdivé. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Toto nepodložené tvrdenie odznelo minulý piatok na štátnom televíznom kanáli Rossija 1. Moderátorka uvedeného kanála Oľga Skabajevová k videu z návštevy britského premiéra v Indii povedala: „Včera sa tento klaun (Boris Johnson) vyhrážal, že v prípade potreby uskutoční jadrový útok proti Rusku bez konzultácie s NATO.“ Tá istá moderátorka sa v minulosti zviditeľnila napríklad aj tým, že počas vysielania označila Ukrajinu za teroristický štát a jej bývalého prezidenta Petra Porošenka za teroristu.

19:32 Británia pošle Ukrajine malý počet obrnených vozidiel typu Stormer vybavených odpaľovacími zariadeniami pre protilietadlové rakety, oznámil v pondelok britský minister obrany Ben Wallace. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Wallace dodal, že podľa britských odhadov bolo v konflikte zabitých približne 15.000 ruských príslušníkov a zničených 2000 obrnených vozidiel vrátane približne 530 tankov, ako aj 60 vrtuľníkov a stíhačiek.

19:18 Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že schválilo predaj „neštandardnej munície“ na Ukrajinu v hodnote 165 miliónov dolárov. Referuje o tom spravodajský web CNN. Vysoký predstaviteľ ministerstva obrany v nedeľu novinárom povedal, že „je to druh munície, ktorý Ukrajinci stále používajú“, pretože majú mnoho systémov pochádzajúcich zo sovietskych čias.

19:12 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres a turecký prezident Recep Rayyip Erdogan v pondelok upozornili na naliehavú potrebu "účinného prístupu cez humanitárne koridory" s cieľom evakuovať ukrajinských civilistov a dodať humanitárnu pomoc komunitám postihnutým vojnou. TASR správu prevzala z agentúry AP.

18:52 Séria výbuchov otriasla v pondelok ministerstvom štátnej bezpečnosti v hlavnom meste moldavského separatistického regiónu Podnestersko. Informovala o tom miestna televízna stanica TSV, na ktorú sa odvolali agentúry Reuters a DPA. "V pondelok okolo 17.00 h (miestneho času) došlo v budove ministerstva štátnej bezpečnosti k niekoľkým výbuchom. Na mieste zasahuje viacero záchranných zložiek. Podľa predbežných údajov boli strely vypálené z granátometov," uviedlo v stanovisku ministerstvo vnútra moldavského odštiepeneckého regiónu.

18:40 Ruská armáda dnes oznámila zámer lokálne pozastaviť bojové akcie a otvoriť humanitárny koridor pre ukrajinských civilistov, ktorí sa ukrývajú v železiarňach a oceliarňach Azovstal v ukrajinskom Mariupole. Podľa Kyjeva ale ruské útoky na oceliarne neustávajú, uviedla agentúra Unian. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková okrem toho na sociálnej sieti telegram upozornila, že na prípadnom humanitárnom koridore sa musia dohodnúť obe strany a že ruské sily v minulosti aj napriek sľubom o dočasnom prímerí ďalej útočili na evakuačné trasy.

18:27 Aktivisti z environmentálnej organizácie Greenpeace použili kajaky a čln, aby zabránili ruskému ropnému tankeru vyložiť svoj náklad južne od nórskeho Osla. Organizácia uviedla, že jej členovia sa pripútali k plavidlu Ust Luga, ktoré je registrované v Hongkongu a prenajíma si ho ruská ropná spoločnosť Novatek, keď priplávalo do terminálu spoločnosti Esso (ExxonMobil) pri Tönsbergu. Tanker s 95-tisíc tonami paliva cestoval z Petrohradu.

18:00 Takto sa podľa Inštitútu pre štúdium vojny zmenila situácia s vojenskými akciami na Ukrajine od 24. februára.

17:55 Nemecký rozpočtový deficit bude tento rok takmer o 40 miliárd eur vyšší, než sa plánovalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.Nový čistý dlh Nemecka by mal v tomto roku vzrásť o ďalších 39,2 miliardy eur. Dôvodom sú náklady na zmiernenie následkov ruskej invázie na Ukrajinu, uviedli v pondelok nemecké vládne zdroje. To znamená, že čisté nové pôžičky Nemecka by mali tento rok dosiahnuť 138,9 miliardy eur. Očakáva sa, že vláda kancelára Olafa Scholza by mala schváliť dodatky k tohtoročnému rozpočtu v stredu (27. 4.).

17:35  Nemecko reagovalo v pondelok s nesúhlasom na rozhodnutie ruského ministerstva zahraničných vecí vyhostiť z Ruska 40 nemeckých diplomatov v reakcii na obdobný krok Berlína. Ten začiatkom apríla pristúpil k vyhosteniu ruských diplomatov pre vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Očakávali sme dnešný krok, ten však nie je v žiadnom prípade oprávnený," uviedla vo vyhlásení nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Zároveň dodala, že 40 ruských diplomatických zamestnancov vyhostených z Nemecka "neslúžilo diplomacii ani jeden deň", zatiaľ čo nemeckí diplomati vyhostení Ruskom sa podľa nej "nedopostili ničoho zlého".

17:27 Kyjiv odstráni sochu zo sovietskej éry pripomínajúcu „priateľstvo“ medzi Ukrajincami a Rusmi. Ako informuje spravodajský web CNN, potvrdil to kyjivský starosta Vitalij Kličko. „Tento týždeň rozoberieme bronzovú sochu dvoch robotníkov, ktorá bola postavená v roku 1982 'na pamiatku znovuzjednotenia Ukrajiny s Ruskom',“ povedal Kličko. „Osem metrov kovu takzvaného 'priateľstva dvoch ľudí' bude odstránených z centra Kyjiva,“ dodal. Titánový oblúk v tvare dúhy tiahnúci sa nad pamätníkom by však mali zachovať, akurát ho premenujú a zvýraznia farbami ukrajinskej vlajky.

17:24 Poľský premiér Mateusz Morawiecki plánuje v utorok odcestovať do Berlína na pracovné stretnutie s kancelárom Olafom Scholzom. V pondelok večer o tom informovala agentúra DPA. Politici budú diskutovať o otázkach súvisiacich s ruskou inváziou na Ukrajinu vrátane možných reakcií európskych krajín, uviedol hovorca poľskej vlády. Na programe rokovania budú aj otázky energetickej bezpečnosti na pozadí výrazného rastu cien energií, dodal hovorca.

17:18 Moskva v tejto chvíli nevidí zmysel vo vyhlasovaní prímeria na Ukrajine, pretože sa obáva, že by ho Kyjev zneužil na provokácie podobné udalosti v Buči, povedal dnes podľa agentúry RIA Novosti zástupca veľvyslanca Ruska pri OSN Dmitrij Poljanskij. Reagoval tým na opakované volanie ukrajinského vedenia po vyhlásení veľkonočného prímeria, ku ktorému sa pridal aj generálny tajomník OSN António Guterres.

17:15 Švédsko a Fínsko v máji spoločne vyjadria vôľu vstúpiť do NATO. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na švédske a fínske médiá. Dvojica severoeurópskych krajín dlho zostávala stranou od Severoatlantickej aliancie, po ruskej invázii na Ukrajinu ale zásadne zmenila svoj doterajší postoj. Švédsky denník Expressen a fínsky denník Iltalehti s odvolaním sa na zdroje blízke rokovaniam uviedli, že sa v týždni od 16. mája stretnú vrcholní predstavitelia oboch krajín, aby potom verejne oznámili cieľ vstúpiť do zatiaľ tridsaťčlennej obrannej aliancie.

17:12 O útokoch v pondelok informoval aj šéf ukrajinskej štátnej železničnej spoločnosti Olexandr Kamyšin, ktorý ruskú armádu obvinil zo "systematického ničenia železničnej infraštruktúry", píše AFP. "V priebehu jednej hodiny bolo dnes ráno ostreľovaných päť vlakových staníc v centrálnej a západnej časti Ukrajiny," uviedol Kamyšin na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že z týchto miest hlásili aj obete a meškanie malo najmenej 16 vlakov osobnej dopravy.

17:09 Najmenej päť osôb prišlo o život a ďalších 18 utrpelo zranenia v pondelok počas ruských útokov na železničnú infraštruktúru v západoukrajinskej Vinnyckej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Predbežné informácie ukazujú, že päť ľudí zomrelo a 18 bolo zranených," uviedol úrad oblastnej prokuratúry vo vyhlásení. Úrad dodal, že záchranné operácie pokračujú a na mieste pracujú vyšetrovatelia, zástupcovia prokuratúry a ďalšie zložky. Ruské sily podľa prokuratúry použili rakety na útoky na "dopravnú infraštruktúru" v mestách Žmerynka a Koziatyn.

17:00  Európska komisia doteraz pomohla koordinovať evakuáciu takmer 200 ukrajinských pacientov z krajín, ktoré prijímajú najviac utečencov pred vojnou na Ukrajine, do nemocníc v iných európskych štátoch. Informuje o tom spravodajca TASR. Komisia v pondelok spresnila, že prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany Poľsko, Slovensko, ale aj Moldavsko a samotná Ukrajina požiadali ostatné štáty EÚ o pomoc pri evakuácii pacientov, ktorí potrebujú lekársku pomoc.

16:54 Ruský prezident okrem tvrdení o príprave atentátu obvinil Západ zo snahy o zničenie Ruska zvnútra, avšak takéto pokusy podľa jeho slov zlyhajú. Putin tvrdí, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) riadi pokusy o podkopanie Ruska a poskytuje poradenstvo ukrajinskej vláde.

16:53  Federálna bezpečnostná služba (FSB) Ruskej federácie zmarila atentát na ruského novinára, vyhlásil v pondelok vo vysielaní štátnej televízie šéf Kremľa Vladimir Putin, pričom svoje tvrdenie nepodložil žiadnym konkrétnym dôkazom. Ruské štátne médiá neskôr spresnili, že terčom mal byť údajne prokremeľský komentátor Vladimir Solovjov a jeho likvidáciu si mala objednať Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Tá to vzápätí poprela. Informácie priniesla agentúra Reuters.

16:35  Nemecký kancelár Olaf Scholz usporiadal v pondelok v Berlíne summit s cieľom zabezpečiť utečencom z Ukrajiny, ktorí prišli do Nemecka od začiatku ruskej invázie na územie svojho západného suseda, prístup k bývaniu či na trh práce. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Podujatie, ktoré Scholz organizoval spoločne so splnomocnenkyňou svojej vlády pre integráciu Reemou Alabaliovou-Radovanovou, sa týkalo aj starostlivosti o deti a vzdelania, keďže väčšinu obyvateľov Ukrajiny, ktorí utiekli do Nemecka, tvoria ženy a deti.

16:26 Prokuratúra Medzinárodného trestného súdu (ICC) sa pridáva k spoločnému vyšetrovaciemu tímu, ktorý založili Ukrajina, Litva a Poľsko za účelom vyšetrovania zverstiev napáchaných počas vojny na Ukrajine. Hlavný prokurátor ICC Karim Khan v pondelok podpísal dohodu o účasti na mnohonárodnom úsilí, ktorého cieľom je uľahčiť vyšetrovanie a spoluprácu.

16:20  Masívny požiar v sklade ropy v západnom Rusku nespôsobí nedostatok paliva, tvrdí ruské ministerstvo energetiky. Požiar v Briansku podľa rezortu poškodil sklad s naftou a úrady sa zaoberajú jeho dôsledkami. Dodávky spotrebiteľom však nie sú narušené. V regióne je dostatok nafty na 15 dní, doplnilo ministerstvo.

16:11 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil dôvod, ktorým ruský prezident Vladimir Putin odôvodňuje, prečo Rusko začalo vojnu na Ukrajine, za "zlomyseľný cynizmus". TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v pondelok. Steinmeier počas stretnutia s ukrajinskými preživšími holokaustu v Berlíne uviedol: "Nič viac ako osud týchto preživších holokaustu nedokazuje to, aký zlomyseľný je cynizmus, ktorým Putin obhajuje vojnu na (Ukrajine)."

16:02 Forenzní experti, ktorí skúmajú telá obetí z masových hrobov nájdených severne od Kyjeva, hlásia nájdenie dôkazov, že niektoré zo žien z týchto hrobov boli znásilnené predtým, ako ich ruské sily zabili. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky denníka The Guardian.

Viac si prečítajte tu: Hrozvé zistenie forenzných expertov: Toto robili ruskí vojaci ženám pred tým, než ich zabili!

15:57 V súvislosti so situáciou na Ukrajine sa v utorok (26. 4.) uskutoční zasadnutie ústredného krízového štábu. TASR o tom informoval tlačový odbor ministerstva vnútra. "Témou bude aktuálna situácia na ukrajinsko-slovenských hraniciach a naša participácia pri pomoci osobám z Ukrajiny, ktoré prichádzajú na územie SR z dôvodu pretrvávajúceho vojenského konfliktu," priblížil tlačový odbor.

15:46 Ruské ministerstvo zahraničia označilo štyridsať pracovníkov nemeckých diplomatických misií za nežiaduce osoby v reakcii na obdobný krok Berlína. Ministerstvo to uviedlo na svojom webe a spresnilo, že o tom bol informovaný nemecký veľvyslanec v Moskve Géza Andreas von Geyr, ktorý bol dnes na úrad predvolaný.

Nemecko na začiatku apríla rozhodlo o vypovedaní 40 ruských diplomatov. Podľa predchádzajúcej správy DPA sa tak stalo kvôli presvedčeniu Berlína, že išlo o spolupracovníkov ruských tajných služieb.

15:21 Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené štáty a ich spojencov z rozdeľovania ruskej spoločnosti. Tiež chcú podľa neho zničiť Rusko zvnútra, ale ich plány zlyhali. Povedal to počas stretnutia s najvyššími predstaviteľmi generálnej prokuratúry, kde tiež okrem iného spomenul „bezprecedentné západné sankcie“ voči Rusku.

Putin vyzval ruských prokurátorov, aby konali rýchlejšie pri blokovaní nepovolených demonštrácií organizovaných zo zahraničia. Mali by sa tiež podľa neho zamerať na odhaľovanie „otvorených provokácií“ proti ruskej armáde, ktoré údajne zahŕňajú medzinárodné médiá a sociálne platformy.

15:03 Ruské sily pripravujú útok na mesto Kryvyj Rih, rodisko ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Na Telegrame to uviedol najvyšší vojenský predstaviteľ v Kryvom Rihu Olexandr Vilkul. Dodal, že očakávajú ofenzívu v najbližších dňoch, ale mesto je „plne pripravené“. „Nepriateľ vytvára útočnú údernú formáciu naším smerom v Chersonskej oblasti. V najbližších dňoch čakáme na ich prípadný prechod do ofenzívy. Vieme však o nich viac, ako si myslia. Rozumieme všetkým ich plánom a sme plne pripravení na akýkoľvek vývoj situácie,“ povedal Vilkul.

14:45 Ukrajina tvrdí, že sa s Ruskom nedohodla na vytvorení žiadneho humanitárneho koridoru na evakuáciu civilistov z obliehaného ukrajinského mesta Mariupoľ. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú cituje denník The Guardian.

Vereščuková sa takto vyjadrila krátko po tom, ako Rusko ohlásilo prímerie v okolí mariupolských oceliarní Azovstaľ, aby tak umožnilo evakuáciu civilistov ukrývajúcich sa v tomto komplexe. "Je nevyhnutné pochopiť, že humanitárny koridor sa otvára na základe dohody oboch strán. Jednostranne ohlásený koridor totiž neposkytuje bezpečnosť, takže to nie je humanitárny koridor," uviedla prostredníctvom sociálnej siete Telegram.

14:06 Nemecko prijme v krátkom čase rozhodnutie, či schváli dodávku 100 bojových vozidiel pechoty (BVP) typu Marder pre Ukrajinu. V pondelok to povedal hovorca vlády v Berlíne, informuje agentúra Reuters s tým, že by išlo o prvú dodávku ťažkých zbraní zo strany Nemecka určených pre Kyjev.

13:57 Ruská tajná služba FSB podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina zmarila pokus Kyjeva a Západu zavraždiť známeho televízneho moderátora, pokladaného za tvár kremeľskej propagandy. Putin, ktorého vystúpenie vysielala štátna televízia, však žiadne dôkazy na podporu svojho tvrdenia neuviedol, napísala agentúra Reuters.

V Rusku bolo za Putinovej éry zavraždených niekoľko známych novinárov, ale išlo o kritiky režimu, ako bola napríklad Anna Politkovská. "Orgány FSB dnes ráno ukončili činnosť teroristickej skupiny, ktorá chystala útok a vraždu jedného zo známych ruských televíznych novinárov," povedal Putin podľa agentúry TASS vo vystúpení pred pracovníkmi generálnej prokuratúry.

13:50 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda približne 21 900 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl s tým, že počas nedele zaznamenali Rusi najväčšie straty v oblasti Severodonecka.

Podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Rusko doteraz prišlo aj o 884 tankov, 2258 bojových obrnených vozidiel, 1566 vozidiel, 411 delostreleckých systémov, 149 odpaľovacích raketových systémov, 69 systémov protivzdušnej obrany, 154 vrtuľníkov, 181 lietadiel, 76 palivových nádrží, 201 dronov a osem lodí.

13:20 Ukrajinské železnice (UkrZaliznycia) v osobitnom vyhlásení oznámili, že na tratiach medzi mestami Šepetivka v Chmeľnyckej oblasti a mestom Koziatyn vo Vinnyckej oblasti a Žmerynka – Koziatyn, ako aj medzi Koziatynom a Fastivom v Kyjevskej oblasti nefunguje elektrina, čo spôsobilo meškanie vlakov. Ukrajinské železnice po útokoch zrušili alebo presmerovali vlakové spojenia v západnej a strednej časti krajiny.

13:15 Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj podľa spravodajskej stanice CNN priblížil, že v pondelok ráno okolo 08.30 h miestneho času (07.30 h SELČ) došlo v dôsledku raketového útoku na mestečko Krasne k explózii elektrickej rozvodne stanice. Dodal, že na mieste sú zásahové služby, ktoré pracujú na uhasení požiaru.

Kozyckyj povedal, že v tejto chvíli nemá informácie o obetiach či zranených. Doplnil tiež, že jednu z prichádzajúcich rakiet zostrelili protilietadlové systémy ukrajinských síl. Rakety boli podľa neho vypálené z juhovýchodu a ruské sily ich pravdepodobne odpálili zo strategických bombardérov. 

13:14 Gubernátor západoukrajinskej Vinnyckej oblasti Serhij Borzov na platforme Telegram uviedol, že po útokoch na stanice v mestách Žmerynka a Kozjatin evidujú mŕtvych a zranených, píše stanica BBC. Borzov nespresnil počet obetí, avšak poznamenal, že Rusi sa usilujú zasiahnuť "kritickú infraštruktúru".

13:12 Rusko v pondelok vyhlásilo prímerie v okolí oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, aby tak umožnilo evakuáciu civilistov z tohto komplexu, kde sa ukrývajú poslední z ukrajinských obrancov. Informuje o tom agentúra AFP citujúca z vyhlásenia ruského ministerstva obrany. Ruskí vojaci "od 14.00 h moskovského času (13.00 h SELČ) jednostranne prestanú so všetkými nepriateľskými akciami, stiahnu svojich vojakov do bezpečnej vzdialenosti a umožnia odsun" civilistov, informovalo ministerstvo.

12:45 Ruské sily zriadili v Charkovskej oblasti koncentračný tábor, v ktorom mučili ukrajinských civilistov. Na Telegrame to uviedla ukrajinská verejná ochrankyňa ľudských práv Ľudmyla Denisovová.

Ruské jednotky podľa nej vytvorili koncentračný tábor v budove továrne vo Vovčansku, severovýchodne od Charkova, takmer na hraniciach s Ruskom. „Obyvatelia Charkovskej oblasti sú mučení a nútení spolupracovať,“ povedala Denisovová a dodala, že podobné akcie Rusi vykonávajú aj v okupovanom Izjume.

12:23 Ministerstvo obrany Slovenskej republiky poprelo, že by boli slovenské tanky T-72 zapojené v bojoch na Ukrajine. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Na sociálnych sieťach sa objavili príspevky o tom, že slovenské tanky T-72 majú byť zapojené napríklad v bojoch v Luhansku.

11:50 Kurz rubľa sa v pondelok posilnil, pričom oproti doláru dosahuje menej než 74 RUB a oproti euru približne 78 RUB. Kurz ruskej meny podporili najmä očakávané platby daní zo strany firiem tento týždeň.

11:47 Od začiatku ruskej invázie vydalo české ministerstvo vnútra utečencom z Ukrajiny 308 170 víz. V nedeľu ich dostalo 862 ľudí. Počet vydaných víz v posledných týždňoch klesá. 

11:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Spojeným štátom za ich „bezprecedentnú“ podporu Ukrajine. Počas nedeľňajšieho stretnutia s americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom a ministrom obrany Lloydom Austinom v Kyjive Zelenskyj vyjadril v mene Ukrajincov vďaku americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, Kongresu i Američanom. „Vidíme to. Cítime to,“ povedal o podpore podľa webstránky ukrajinskej prezidentskej kancelárie Zelenskyj. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

11:03 Päť vlakových staníc v strednej a západnej Ukrajine sa v pondelok ráno stalo terčom ostreľovania ruských síl. Ako uviedol šéf ukrajinskej štátnej železničnej spoločnosti Olexandr Kamyšin, hlásené boli aj obete na životoch. Ďalšie podrobnosti budú zverejnené až neskôr. TASR informuje na základe správy televízie Sky News.

"Päť vlakových staníc bolo dnes ráno ostreľovaných v priebehu jednej hodiny," uviedol Kamyšin na sociálnej sieti Twitter. "Hlásené sú obete," uviedol. "Rusi naďalej ničia ukrajinskú železničnú infraštruktúru," dodal s tým, že v dôsledku útokov malo meškanie 16 vlakov osobnej dopravy.

10:53 Ukrajina by mohla zvíťaziť vo vojne proti Rusku, povedal to v pondelok americký minister obrany Lloyd Austin. Čo na to podľa neho potrebuje?

10:03 Ruská armáda údajne zostrelila v noci na pondelok dva ukrajinské drony, ktoré prenikli na územie západoruskej Kurskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Uviedol to gubernátor Kurskej oblasti, ktorého citovala agentúra AFP. "Dnes o 04:15 h zostrelili príslušníci ruskej protivzdušnej obrany dva ukrajinské drony," napísal na sociálnej sieti Telegram kurský gubernátor Roman Starovojt.

K zostreleniu bezpilotných strojov došlo podľa neho v Ryľskom okrese pri hraniciach s Ukrajinou. "Nedošlo k obetiam, zraneniam ani k materiálnym škodám. Situácia je plne pod kontrolou," uviedol gubernátor podľa agentúry AFP.  

9:35 Novou americkou veľvyslankyňou na Ukrajine sa stane Bridget Brinková, doterajšia ambasádorka Spojených štátov na Slovensku. Prezident USA Joe Biden má Brinkovú podľa správ amerických médií do funkcie vymenovať v priebehu pondelka. 

9:19 Našimi hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do SR 355 mužov, 641 žien a 333 detí. O dočasné útočisko požiadalo 125 osôb. Na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo za včerajší deň 1069 osôb. 

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 237 policajtov, 71 hasičov, 127 colníkov, 303 vojakov, 137 dobrovoľníkov, 50 príslušníkov zahraničných zložiek a 14 zamestnancov migračného úradu. Zároveň bolo vypravených 23 autobusov, ktoré prepravili 156 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky. Vlakovou dopravou bolo prepravených 136 osôb.

Celkový počet utečencov od 24. 2. 2022 – 360 498.

Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 – 70 792.

Celkový počet osôb na výstupe zo SR na Ukrajinu od 24.2.2022 – 108 805.

8:45 "Rusko zlyháva vo svojich vojnových cieľoch, Ukrajina je úspešná," vyhlásil dnes po návšteve Kyjeva americký minister zahraničia Antony Blinken. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. Šéf americkej diplomacie navštívil ukrajinskú metropolu spoločne s ministrom obrany Spojených štátov Lloydom Austinom. Podľa skorších informácií Reuters sľúbili Ukrajine priamu a nepriamu pomoc vo výške 713 miliónov dolárov a postupný návrat amerických diplomatov do krajiny.

8:25 "Ukrajinské obranné sily pôsobia nepriateľovi značné straty. Len v Doneckej a Luhanskej oblasti bolo za posledných 24 hodín odrazených sedem nepriateľských útokov," uvádza generálny štáb ukrajinskej armády a dodáva, že ukrajinské sily okrem iného zničili 13 ruských tankov, tri delostrelecké systémy, vozidlá alebo bezpilotné lietadlá. Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je možné nezávisle overiť.

Ukrajinská armáda upozorňuje, že ruské invázne jednotky pokračujú v ofenzíve na východe krajiny s cieľom plne ovládnuť územie Doneckej a Luhanskej oblasti a zabezpečiť pozemnú trasu medzi týmito územiami a polostrovom Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

8:13 Ruské invázne sily pokračujú v ostreľovaní v smeroch na obce Slobožanske a Izjum na východe Ukrajiny, uviedol dnes ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej operačnej správe. Pokus o útok v smere z Izjumu na Barvenkove a Slovjansk podľa neho ukrajinské sily odrazili, útok na obec Popasna v Luhanskej oblasti pokračuje. Na juhu v Mariupoli pokračujú raketové a bombové údery na pozície ukrajinských vojakov v železiarňach a oceliarňach Azovstaľ, uvádza ďalej velenie ukrajinských ozbrojených síl a hlási tiež, že nekončí ani ruské ostreľovanie Charkova.

7:25 5 najväčších momentov vojny! Čím prekvapili Ukrajinci, kde zlyhali Rusi? Dočítate sa TU

6:48 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf rezortu obrany Lloyd Austin na tajnej schôdzke v Kyjeve informovali prezidenta Ukrajiny Volodomyra Zelenského o vojenskej pomoci v sume viac ako 300 miliónov dolárov a o predaji munície za 165 miliónov dolárov. Zároveň uviedli, že prezident USA Joe Biden oznámi meno amerického veľvyslanca na Ukrajine. Americkí diplomati, ktorí z Ukrajiny odišli pre ruskou februárovou inváziou, sa začnú do krajiny vracať tento týždeň.

6:36 Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v noci na pondelok priznalo, že vypukol požiar v ropnom zariadení v ruskom meste Briansk, ktoré leží približne 100 kilometrov na sever od ukrajinských hraníc. Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na ruskú štátnu stanicu RT.

6:20 Blinken tiež avizoval, že na Ukrajinu sa v priebehu tohto týždňa začnú vracať americkí diplomati, píše agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj oboznámený so situáciou. Americký prezident Joe Biden zároveň čoskoro nominuje svojho veľvyslanca na Ukrajine. Budova americkej ambasády v Kyjeve však zatiaľ zostane zatvorená.

Americkí ministri oznámili, že na vojenskú podporu Ukrajiny a 15 ďalších spojeneckých krajín Washington vyčlení 713 miliónov dolárov, pričom 322 z nich priamo pre Kyjev. Zvyšok financií bude rozdelený medzi členské štáty NATO a iné krajiny, ktoré Ukrajine poskytli vojenskú pomoc, vysvetľuje AP.

Zelenskyj predtým v nedeľu avizoval, že od americkej delegácie na čele s Austinom a Blinkenom očakáva výsledky v oblasti dodávok zbraní i bezpečnostných záruk. "Nemôžete k nám dnes prísť s prázdnymi rukami... očakávame špecifické veci a špecifické zbrane," povedal.

6:10 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému to na nedeľňajšom stretnutí v Kyjeve povedali americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister obrany USA Lloyd Austin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo