Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2022 14:42 | Ukrajina vojenský konflikt

Ukrajinci chcú našu húfnicu Zuzanu: Naša vláda sa toho ihneď chopila

Ukrajinská strana má záujem o húfnice Zuzana, uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Ministerstvo obrany (MO) SR o tom rokuje a Korčok verí, že sa dokončí toto technické rokovanie. "Európska únia vyčlenila jeden a pol miliardy na to, aby sa preplácala vojenská pomoc," povedal Korčok s tým, že ide o dobrú správu pre Slovensko, pretože gro techniky, ktorú poslali na Ukrajinu, bude preplatená. Podpredseda Národnej rady SR a podpredseda strany Smer-SD Juraj Blanár poznamenal, že akékoľvek darovanie, ale aj predaj zbraní je pre Smer-SD v tomto konflikte neprijateľné.

Korčok nevedel povedať, či Slovensko pošle na Ukrajinu aj stíhačky, rokuje o tom minister obrany. "Je pravda, že migy sa stávajú nepoužiteľnými, pretože závisia od ruských technikov, ktorí odchádzajú," povedal. Podľa Blanára ide o stroje, ktoré sú stále akcieschopné. Podľa neho by mali byť naďalej k dispozícii.

Podľa slov šéfa slovenskej diplomacie si Smer-SD svojimi vyjadreniami praje, aby sme na východe nemali za suseda Ukrajinu, ale Rusko. Zároveň poznamenal, že ak padne Ukrajina, budeme musieť na obranu dávať nie dve, ale päť percent HDP. Blanár poznamenal, že konflikt medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou sa má vyriešiť mierovou cestou a je mu ľúto, že umierajú nevinní ľudia.

Obaja diskutujúci sa venovali aj situácii v súvislosti s predsedom Smer-SD Robertom Ficom a exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podpredseda Smeru-SD uviedol, že takýmto spôsobom sa snažia umlčať opozičného lídra. Minister zahraničných vecí sa k veci nechal vyjadrovať, pretože to "neprináleží politikom".

Poukázal však na to, že práve Smer-SD celú situáciu politizuje. Blanár poznamenal aj to, že na úrad vlády k Ficovi v čase jeho vlády chodilo množstvo ľudí. "Ak tam bol Bödör, tak tam asi bol, ale to neznamená, že páchali trestnú činnosť," povedal. V prípade, že by bol Fico dlhšie vo väzbe, si Blanár nevie predstaviť, že by prevzal jeho predsedníčku stoličku.

Podpredseda Smeru-SD by nenazval, že by bol Putin priateľ Slovenska. Šéf slovenskej diplomacie nebude dávať odporúčania ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), aby odišiel zo svojej funkcie sám. Nevylúčil, že v budúcich voľbách bude opäť kandidovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?