Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2022 05:00 | Ukrajina vojenský konflikt

Zúfalé deti a ženy uväznené v podzemí oceliarne v Mariupoli: 50 dní sme nevideli slnko!

Zachytili zábery zúfalstva. V 400-tisícovom meste Mariupoľ, z ktorého zostali už len ruiny, sú posledným miestom odporu rozsiahle oceliarne Azovstaľ. Práve v nich sa okrem ukrajinských obrancov ukrýva aj tisícka civilistov, ktorých Rusi nepustili z mesta. Pluk Azov zverejnil video z podzemia, kde ženy a deti rozprávajú aj o tom, že ich jediným prianím je slnko.

Fotogaléria
3
fotiek v galérii
Na videu, ktoré nakrútil jeden z vojakov vo štvrtok, vidieť otrasné podmienky, v ktorých sa ukrýva množstvo civilistov. Dúfajú, že čoskoro uvidia slnko a prosia o koridor, ktorým by mohli bezpečne odísť do neokupovanej časti Ukrajiny. Príslušník Azovu začína video opisom, ako nesú malým deťom trochu jedla. „Priviezli sme vám niečo chutné,“ hovorí pri príchode do podzemia.  Žena v kryte mu odpovedá, že rozdajú všetkým rovnako.

Neskôr sa nejaký čas zhovárajú s deťmi, ktorých sa pýta, čo robia. Tie ukazujú, že stavajú košíčky z papiera, bižutériu, niektoré sa hrajú na mobiloch. „Chceli by sme už ísť domov, chceli by sme už vidieť slnko,“ hovorí jedno z dievčatiek a pridávajú sa k nemu aj iní rovesníci. Chlapec zase prosí, aby sa vrátili živí domov, videli svojich rodičov a príbuzných.

„Je nám za nimi smutno, cnie sa nám, veľmi,“ dodáva iný chlapec. Vojakovi vysvetľujú, že v kryte sú od 5. marca, čiže 50 dní a netušia, kedy pôjdu domov. „Pribehli sme sem, keď začali strieľať na náš dom,“ objasňuje žena, pričom ďalšia dopĺňa, že sem ušli s celou rodinou, len babka s dedkom ostali doma. „Dúfajme, že urobia humanitárne koridory,“ odpovedá im vojak. Nejaký čas ešte debatujú o tom, že odtiaľ nemôžu vyjsť a potrebujú pomoc.

„Potrebujeme jedlo, evakuáciu, deti potrebujú byť na bezpečnom mieste. Mnohí potrebujú lekársku pomoc. Žijeme tu v strašných podmienkach,“ opisuje život v bunkri jedna zo žien. „Chceme vidieť mierové nebo a dýchať čerstvý vzduch. Neviete si predstaviť, ako veľa pre nás znamená – normálne sa najesť... Vypiť sladký čaj – to je pre nás nepredstaviteľné šťastie,“ zakončí zúfala žena. Ďalšie mladé dievča vo videu hovorí, že spolu s príbuznými odišla z domu 27. februára. Odvtedy nevideli „ani oblohu, ani slnko.“ „Naozaj sa chceme odtiaľto bezpečne dostať, aby sa nikto nezranil,“ prosí dievča.

Ukrajinské úrady zároveň informovali o náleze ďalšieho masového hrobu, do ktorého podľa nich Rusi pochovávajú zabitých obyvateľov Mariupoľa. Nachádzať sa tam má 3- až 9-tisíc obyvateľov mesta, celkovo sa odhaduje počet zabitých ľudí na viac ako 20-tisíc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa,

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!