Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2022 00:00 | Nové Časy
Sponzorované

Dospelí fajčiari môžu znížiť riziko, ktorému sa vystavujú

Každý fajčiar či nefajčiar si uvedomuje, že cigarety sú škodlivé. Napriek tomu fajčí na Slovensku 26 % dospelej populácie.

Ide o závislosť, ktorá je problémom, ešte väčším problémom sú však toxické látky, ktoré obsahuje cigaretový dym. Bez neho by boli fajčiari aj ich okolie vystavené omnoho nižšiemu zdravotnému riziku. Dobrou správou je, že existujú spôsoby, ako tento stav dosiahnuť.

Nie, cigaretový dym nezmizne zo dňa na deň a ani fajčiari neprestanú fajčiť na počkanie. Avšak otvárajú sa nové možnosti, ktoré môžete využiť aj vy sami, ak ste dospelý fajčiar, alebo o nich povedať svojim blízkym. Súvisia s tzv. konceptom znižovania škodlivosti v oblasti fajčenia a bezdymovými výrobkami. Zaujíma vás, čo to presne znamená?

Otvoriť galériu

Znižovanie rizika pomáha už roky

Zjednodušene povedané, znižovanie rizika je prístup, ktorý dospelým fajčiarom predstavuje overené a menej škodlivé alternatívy ku cigaretám. Ide o výrobky ako napríklad elektronické cigarety či zariadenia na nahrievanie tabaku, ktoré neprodukujú cigaretový dym, pretože fungujú na úplne odlišných princípoch ako cigarety. Prístup znižovania rizika uplatňujú lekári už dlhé roky pri rôznych kategóriách závislostí. Znižuje škodlivé zdravotné, sociálne a ekonomické dopady fajčenia či užívania drog a súčasne chráni ostatnú spoločnosť. Využíva sa všade tam, kde sa vyskytujú návykové látky či návykové správanie, či už ide o legálne i nelegálne drogy, alebo hazard.

Prečo sú alternatívy menej škodlivé?

Už takmer dvadsať rokov skúmajú vedci príčiny ochorení súvisiacich s fajčením, okrem iného rakoviny a srdcových či pľúcnych chorôb, a pracujú na hľadaní ciest a riešení, ktoré riziká spojené s užívaním nikotínu znižujú. Hlavným identifikovaným páchateľom však nie sú tabak ani nikotín, ale škodlivé látky v dyme, ktorý vzniká počas horenia. V cigarete totiž tabak horí a tým vzniká dym, ktorý je plný toxických látok. Naopak, zariadenie na nahrievanie tabaku ich produkuje v priemere o 95 % menej. Pre zníženie škodlivín je preto vôbec najdôležitejšie odstrániť samotný proces horenia. Hlavným problémom fajčenia cigariet je teda práve dym samotný, teda horenie tabaku a pevné škodlivé častice, ktoré počas neho vznikajú. Ľudia fajčia kvôli nikotínu, ale umierajú pre cigaretový dym.

Otvoriť galériu

Cigaretový dym ohrozuje aj nefajčiarov

Znižovanie rizika sa priamo dotýka aj nefajčiarov. Tí sú obeťami pasívneho fajčenia, kedy nedobrovoľne vdychujú látky, ktoré fajčiar vydychuje. Alarmujúce údaje hovoria, že na Slovensku v dôsledku sekundárneho fajčenia zomiera odhadom 500 ľudí ročne. Okrem toho u nich bývajú zistené choroby, ktoré sú typické iba pre fajčiarov. Voľbou alternatív ovplyvnia fajčiari aj životy nefajčiarov. Zariadenia na nahrievanie tabaku totiž nie sú zdrojom pasívneho fajčenia. Ich aerosól nezotrváva na oblečení, v interiéri či vo vlasoch ani po pachovej stránke.

Nie je najlepšie nefajčiť?

Ako sme načrtli v úvode, pravdepodobne každý dospelý fajčiar si uvedomuje škodlivosť fajčenia. Určite je najlepšie nefajčiť, s fajčením prestať a ideálne s ním nikdy nezačať. Ak sa však už dospelý fajčiar dostane do kruhu cigariet, nie je jednoduché z neho vyjsť. MUDr. Eva Králiková, ktorá pôsobí aj v Centre pre závislých na tabaku Všeobecnej fakultnej nemocnice a 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe, uviedla v rozhovore pre denik.cz, že z dvoch miliónov českých fajčiarov by zhruba 70 % radšej nefajčilo. Priemerný fajčiar, ktorý fajčí celoživotne, máva za sebou zhruba niekoľko desiatok pokusov prestať fajčiť. Úspešnosť však býva veľmi malá. Bez pomoci vydrží nefajčiť po celý rok len asi tri až päť ľudí zo sto. Nezabúdajme, fajčenie ročne zabije na svete viac ako osem miliónov ľudí, na Slovensku je to približne 11 000 ľudí. Pre dospelého fajčiar, ktorý nevie prestať, je menšie riziko lepšou voľbou.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Súdna rada sa vyjadrila o možnom návrate Harabina: Takto sa k tomu postavili členovia
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý