Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2022 02:00 | Správy | Domáce správy
Video

Jozef Gabčík (†30) spáchal atentát na Heydricha (†38): Historici odhaľujú jeho roky skrývané tajomstvá

Veľké pátranie po tajomstvách hrdinu. Výsadkár Jozef Gabčík († 30) bol v roku 1942 účastníkom operácie Antropoid, počas ktorej v Prahe spáchali atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha († 38).

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Po odvážnom Slovákovi naša armáda premenovala elitnú bojovú jednotku výsadkárov na 5. pluk špeciálneho určenia - Žilinský pluk Jozefa Gabčíka. Statočný vojak zahynul krátko po atentáte, keď ho spolu s ďalšími výsadkármi našli v ich pražskom úkryte nacisti. Bol to bezpochyby hrdina, ktorého život je dodnes opradený mnohými tajomstvami. Málokto napríklad vie, ako sa jeho rodina zachránila pred potopením na Titanicu...

Jozef Gabčík († 30) sa preslávil tým, že spáchal atentát na najdôležitejšieho muža Hitlerovej vraždiacej mašinérie SS Reinharda Heydricha († 38). Bol to hrdinský čin československého odboja, ktorý sa výrazne zapísal do dejín 2. svetovej vojny. „Mesiac po atentáte odstúpili Briti a Francúzi od Mníchovskej dohody, čím došlo k zabezpečeniu znovuobnovenia Československa v jeho pôvodných hraniciach, s výnimkou Podkarpatskej Rusi,“ hovorí historička Soňa Vanovčanová (46).

Atentát mal však dosah aj na vojnu, pretože vďaka nemu mohlo dôjsť k víťazstvu spojencov. Odvážny čin Slováka prepísal dejiny sveta a sú naňho hrdí obzvlášť v jeho rodnej obci Poluvsie (okr. Žilina), kde ešte stále žijú jeho príbuzní. V súvislosti s príbuzenstvom však vyplávali na povrch tajomstvá, ktoré boli doteraz zaprášené iba v archíve rodiny. Jozef Gabčík sa totiž nenarodil v dome pri hlavnej ceste, aký sa oficiálne prezentuje, ale v najstaršej časti dediny. Ďalším tajomstvom je, že jeho príbuzná zahynula na Titanicu, iní členovia rodiny sa však zachránili.

Nepustili ich na loď

Tajomstvo o tragédii, ktorá zasiahla aj rodinu elitného vojaka, bolo doteraz ukryté iba v rodinných archívoch. Príbuzní z otcovej strany si však z rozprávania rodiny na udalosti okolo potopenia slávnej lode pamätajú. „Ja som ako dieťa sedával Jožkovi Gabčíkovi na kolenách. Boli sme spolu aj na svadbe, bol som ešte malý chlapec a Jožko tam robil družbu. Bol veselý a temperamentný, známy tým, že sa vie na zábavách aj pobiť,“ smeje sa Adolf Slamka (89). Toho spája s príbuzenstvom Jozefa Gabčíka jeho stará mama Judita Slamková, rodená Gabčíková.

Z tejto vetvy pochádza aj Mária, ktorá mala byť na Titanicu a prevážať veci príbuzných starých rodičov Adolfa. Tí sa podľa jeho rozprávania na loď nedostali. „Chceli sa dostať do Ameriky, ale niečo sa tam stalo a všetkých na Titanic nepustili. Na lodi ostala už iba batožina, a tá skončila všetka na dne oceánu, už svoje veci nikdy nevideli,“ hovorí Adolf.

Rodina predpokladá, že ak ich na loď nepustili, ale batožinu im nevyložili, musela na lodi zostať nejaká časť rodiny, inak by im osobné veci vrátili. Na loď podľa rodiny mala nastúpiť aj príbuzná Mária, po stroskotaní Titanicu sa ju pokúšali kontaktovať, ale navždy zmizla. Rodina preto predpokladá, že tragicky zahynula a bola pochovaná s batožinou na dne oceánu.

Kde má rodný dom?

Jozef, na ktorého sme tu všetci veľmihrdí nielen v rodine, ale aj v celej dedine, sa narodil v dome,kde bol predtým dom kováča a maštaľ. Bol rekonštruovaný a práve v zadnej časti domu sa mal presne narodiť. Podľa mňa, ak toto ešte výskumom potvrdia historici oficiálne, by mala byť pamätná ceduľa presunutá,“myslí si Miloš Tkáčik(46), príbuzný Jozefa Gabčíka.

Pri narodení výsadkára sa oficiálne nepresne uvádza aj dátum narodenia, podľa ktorého sa mal narodiť 8. apríla. „V skutočnosti sa narodil 7. apríla 1912, práve na Veľkonočnú nedeľu, čiže žil aj o jeden deň dlhšie,“ uzatvára historička.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov