Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2022 06:10 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideoOnline

Rusko odovzdalo Ukrajine návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny, Kyjev dostane ďalšiu vojenskú pomoc

Vojna na Ukrajine pokračuje 56. dňom. Veliteľ námorných síl v Mariupole uviedol, že Rusko je v presile a brániť mesto už dlho nevydržia. Apeluje na všetkých svetových lídrov a žiada ich, aby im pomohli. Kanada pošle Ukrajine ťažké delostrelectvo, americký prezident Joe Biden oznámi ďalšiu vojenskú pomoc. Všetko podstatné sme s vami opäť sledovali ONLINE.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

2:00 Dnešný ONLINE prenos je na konci. Situáciu budeme sledovať aj vo štvrtok.

0:03 Ukrajina je pripravená uskutočniť "špeciálne kolo rokovaní" s Ruskom v Mariupole "bez akýchkoľvek podmienok", oznámil v stredu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Viac sa dočítate v článku.

22:16 Poľsko žiada Spojené štáty o urýchlenie dodávok objednanej vojenskej techniky. V stredu to uviedol poľský minister obrany Mariusz Blaszczak po stretnutí so svojím americkým kolegom Lloydom Austinom vo Washingtone. TASR správu prevzala od agentúry PAP.

22:11 Rada Európy (RE) v stredu vyzvala na okamžité vytvorenie humanitárnych koridorov pre civilistov z obkľúčenej oceliarne v zničenom ukrajinskom meste Mariupol, aby sa mohli evakuovať do bezpečia. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli s odvolaním sa na výzvu komisárky RE pre ľudské práva Dunje Mijatovičovej.

Komisárka v oficiálnej výzve uviedla, že tým, ako sa zintenzívňujú boje okolo obkľúčenej oceliarne v zničenom Mariupole, narastajú aj neistota a obavy o život a ľudské práva tých, ktorí stále zostávajú v obliehaných oblastiach.

"Mnoho civilistov, medzi nimi ženy, deti a starší ľudia, je údajne stále uviaznutých v oblastiach Mariupolu obliehaných ruskými silami. Mnoho týždňov prežívali v hrozných podmienkach a s obmedzenými zásobami," uviedla Mijatovičová.

22:10 Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi metropolita Epifanij v stredu požiadal kňazov, aby v oblastiach zasiahnutých bojmi presunuli nočné veľkonočné bohoslužby na denné hodiny a slávili ich viackrát s menšími skupinami veriacich. Metropolita sa obáva, že ruské bombardovanie bude pokračovať aj počas sviatkov. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Biskup pripomenul, že veriaci môžu veľkonočné bohoslužby sledovať aj v televízii či na internete.

21:34 Spoločnosť Tata Steel prestane kvôli ruskej invázii na Ukrajinu obchodovať s Ruskom. S odvolaním sa na vyhlásenie zo stredy najväčšieho indického výrobcu ocele z hľadiska tržieb o tom informovala agentúra Reuters. Spoločnosť dováža z Ruska uhlie na výrobu ocele.

21:24 Snahy o evakuáciu civilistov z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol v stredu opätovne zlyhali pre nerešpektovania dočasného prímeria zo strany Ruska. Na sociálnej sieti Telegram to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a britskej stanice Sky News.

"Bohužiaľ, humanitárny koridor z Mariupola dnes nefungoval podľa plánu," uviedla Vereščuková na sociálnej sieti Telegram. Z nerešpektovania dočasného prímeria potrebného pre uskutočnenie evakuácie obvinila ruskú armádu, ktorá podľa nej nedokázala koordinovať svoje jednotky. Viac TU.

21:03 V Rusmi obliehanom ukrajinskom Mariupole zomrela 91-ročná žena, členka tamojšej židovskej komunity, ktorá v detstve prežila holokaust. Na svojich internetových stránkach o tom informuje Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda. Viac sa dočítate v článku.

 

20:41 Obmedzenia voči ruským spoločnostiam zo strany západných krajín sú nezákonné a v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), vyhlásil v stredu ruský prezident Vladimir Putin. Poveril preto vládu, aby do 1. júna pripravila aktualizovanú stratégiu pre pôsobenie Ruska vo WTO.

20:22 Európska únia usporiada 5. mája medzinárodnú darcovskú konferenciu na pomoc Ukrajine a zaistenie jej "víťazstva" vo vojne proti Rusku. Oznámil to predseda Európskej rady Charles Michel počas svojej stredajšej návštevy ukrajinskej metropoly Kyjev.

20:21 Spojené štáty vďaka dohode s Ruskom vopred vedeli o plánovanej skúške ruskej superťažkej medzikontinentálnej balistickej rakety novej generácie typu Sarmat. V stredu to uviedli dvaja nemenovaní americkí predstavitelia, informuje TASR na základe správy americkej televíznej stanice CNN.

USA majú s Ruskom dohody ešte od čias Sovietskeho zväzu o avizovaní testov balistických rakiet, aby sa druhá strana nenazdávala, že ide o ostrý útok. Spojené štáty test ruskej medzikontinentálnej balistickej rakety monitorovali, informovali americkí predstavitelia.

"Takéto skúšky sú bežné a nebolo to nič prekvapivé," povedal novinárom mimo kamier hovorca amerického rezortu obrany John Kirby. "Test nepovažujeme za hrozbu pre Spojené štáty či našich spojencov," dodal.

20:11 Ministerka financií USA Janet Yellenová a jej rezortní kolegovia zo západných krajín odišli v stredu zo zasadnutia skupiny G20 vo Washingtone. Urobili tak v momente, keď začínal hovoriť ruský minister financií Anton Siluanov.

Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s dianím na zasadnutí. Ako pozvaní hostia na ňom vystúpili aj predstavitelia Ukrajiny, ktorí taktiež opustili sálu počas virtuálneho vystúpenia ruského ministra. Viac sa dočítate v článku.

19:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je podľa svojich slov pripravený vymeniť ruských zajatcov za bezpečný prechod pre civilistov a ukrajinských vojakov z Mariupoľa na juhu Ukrajiny. V mariupoľskej oceliarni Azovstaľ sa podľa Zelenského skrýva odhadom tisíc civilistov. Situácia v obliehanom meste sa zhoršuje a stovky ľudí sú zranené, dodal podľa spravodajského portálu BBC ukrajinský prezident. Viac sa dočítate v článku.

19:44 Ukrajina zatiaľ od spojencov dostala len náhradné diely pre vojenské stíhacie lietadlá, aby s ich pomocou posilnila svoje vzdušné sily, ale nedostali celé lietadlá. Oznámil to v stredu podľa agentúry AP hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby, ktorý tak opravil svoje utorkové tvrdenie.

"Vyrozumel som, že ponuka inej krajiny v regióne poskytnúť Ukrajine celé lietadlá... bola realizovaná. Ale nie je tomu tak," povedal hovorca novinárom. "Ľutujem svoje chyby," dodal.

19:16 Generálny tajomník OSN António Guterres požiadal o stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a tiež so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Oznámil to v stredu Guterresov hovorca Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra AFP, informuje TASR.

"V tomto čase veľkého ohrozenia a jeho následkov by sme radi diskutovali o urgentných krokoch, ktoré by mohli Ukrajine priniesť mier," povedal v tejto súvislosti hovorca Dujarric.

19:09 Už pol milióna Ukrajincov bolo bez ich súhlasu deportovaných do Ruska. Uviedol to v stredu šéf humanitárneho výboru ukrajinského parlamentu Mykyta Poturajev vo videopríhovore k poslancom Európskeho parlamentu. Informovala o tom agentúra Reuters s poznámkou, že tento údaj nedokáže nezávisle overiť. Viac sa dočítate TU.

18:51 Medziročná inflácia v Rusku sa v týždni do 15. apríla zrýchlila na 17,62 % a bola najvyššia od začiatku roka 2002, uviedlo v stredu ruské ministerstvo hospodárstva. Dôvodom sú západné sankcie, ktoré spôsobili volatilitu rubľa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V uplynulých týždňoch v Rusku prudko vzrástli ceny prakticky všetkého, od zeleniny a cukru po oblečenie a smartfóny. Dôvodom je ruský útok na Ukrajinu, ktorý sa začal 24. februára, a následné západne sankcie uvalené na Rusko. Viac sa dočítate v článku.

18:37 Európska únia urobí všetko pre to, aby Ukrajina dokázala zvíťaziť vo vojne proti Rusku. Vyhlásil to predseda Európskej rady Charles Michel na stredajšej tlačovej konferencii v Kyjeve po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Nie ste sami. Sme s vami. A urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme vás podporili a pomohli Ukrajine vyhrať túto vojnu," vyhlásil Michel. Viac sa dočítate TU.

Otvoriť galériu

18:34 Nemecko do konca roka zastaví dovoz ruskej ropy, povedala spolková ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po stretnutí s rezortnými kolegami pobaltských štátov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:26 Rusko po prvýkrát úspešne otestovalo superťažkú medzikontinentálnu balistickú raketu novej generácie typu Sarmat, ktorá je schopná niesť aj jadrové hlavice. Oznámil to v stredu ruský prezident Vladimir Putin s tým, že zahraniční agresori by po tejto skúške mali prehodnotiť svoje hrozby voči Rusku. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP. Viac sa dočítate v článku. 

18:25 Približne 200 žien protestovalo v stredu pred ruskou ambasádou v lotyšskej metropole Riga proti znásilňovaniu žien, ktorého sa údajne na Ukrajine dopúšťajú príslušníci ruských inváznych vojsk. TASR informáciu prevzala z agentúry DPA a lotyšskej verejnoprávnej televízie LTV. Viac sa dočítate v článku.

18:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pripravený vydať zajatých ruských vojakov, pokiaľ bude zaručené, že sa civilisti budú môcť bezpečne dostať z Mariupolu. Informovala o tom televízia Nexta.

 

 

18:13 Ruský šachový veľmajster Garri Kasparov, ktorý patrí medzi hlasnýc kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, načrtol podmienky, ktoré by podľa neho mohli viesť k zvrhnutiu ruského vodcu pri "palácovom prevrate". Ruská verejnosť aj štátne elity podľa neho musia pochopiť, že vojna je prehraná, a to spoločne so silnejúcou sociálnou a ekonomickou nespokojnosťou vytvorí správne podhubie, napísal spravodajský server Business Insider.

17:51 Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba požiadal Bulharsko, aby sa pripojilo k medzinárodnému úsiliu a podporilo Ukrajinu s vojenskou pomocou.

„Bulharská vláda a parlament dobre vedia, aké sú ukrajinské požiadavky. ... Keď bojujete vo vojne, potrebujete všetko od nábojov po stíhačky. Všetkým členským štátom NATO sme dali rovnaký zoznam,“ povedal v stredu Kuleba po stretnutiach s bulharskými predstaviteľmi. Diplomat podľa svojich slov dúfa, že bulharská vláda zváži všetky možnosti pomoci Ukrajine. „Musím mať na pamäti politickú situáciu vo vašej krajine a nechať túto záležitosť na vládu Bulharska,“ vyjadril sa tiež Kuleba a následne upozornil, že tí, ktorí sa rozhodli nepomôcť Ukrajine, „v skutočnosti podporujú ruskú agresiu a vraždenie našich občanov“.

17:35 Nemecko do konca tohto roka zastaví dovoz ropy z Ruska. Podľa agentúry Reuters to dnes povedala ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po schôdzke s rezortnými kolegami z pobaltských krajín. Podobne sa už koncom marca vyjadril nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

17:30 Už viac ako päť miliónov Ukrajincov utieklo zo svojej vlasti od začiatku ruskej invázie 24. februára, vyplýva zo stredajších údajov Organizácie Spojených národov. Viac ako milión občanov sa však na Ukrajinu za ten istý čas vrátil, informoval na stredajšej tlačovej konferencii hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

17:28 Fínsky parlament dnes začal debatu, v ktorej majú poslanci rozhodnúť o tom, či severská krajina požiada o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Verejná mienka i názory politikov sa priklonili na stranu členstva v NATO po tom, čo Rusko koncom februára napadlo Ukrajinu. Podľa agentúry AFP je v 200-člennom parlamente aktuálne len zhruba 12 zákonodarcov, ktorí si pripojenie k aliancii otvorene neprajú. 

17:25 Japonský parlament dnes formálne schválil zrušenie doložky najvyšších výhod pre Rusko kvôli jeho invázii na Ukrajinu. Odobratie významného obchodného statusu je najnovším krokom Japonska proti Moskve a je súčasťou zoznamu sankčných opatrení, ktorý minulý mesiac predstavil premiér Fumio Kišida, uviedla agentúra AP.

17:21 Európska únia poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 1,5 miliardy eur. Oznámil dnes predseda Európskej rady Charles Michel po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve. Informovala o tom agentúra Reuters. Michel o svojom príchode do ukrajinskej metropoly informoval na Twitteri. Cieľom jeho návštevy je vyjadriť solidaritu s Ukrajinou v súvislosti s ruskou inváziou. Zelenskyj na twitteri uviedol, že s Michelom hovorili o ďalších protiruských sankciách, obrane a finančnej pomoci.

 

17:16 Rusko prostredníctvom diplomatických kanálov varovalo Fínsko a Švédsko pred dôsledkami, ktoré by mal ich prípadný vstup do Severoatlantickej Aliancie. Nové vyhrážky zo strany Moskvy zazneli v deň, keď o možnom členstve v NATO začali rokovať fínski poslanci. TASR správu prevzala z fínskej verejnoprávnej televízie Yle.

"Všetky naše varovania sme (Fínsku a Švédsku) tlmočili verejne aj prostredníctvom bilaterálnych kanálov. Vedia o tom, takže by nemali byť ničím zaskočení. Boli informovaní o všetkom, k čomu to (vstup do NATO) povedie," vyhlásila pre ruskú štátnu televíziu Rossija 24 hovorkyňa rezortu diplomacie v Moskve Marija Zacharovová.

17:14 Britské ministerstvo obrany zverejnilo na Twitteri aktualizovanú mapu k dianiu na Ukrajine. 

 

17:07 Niektorí členovia ruskej elity sa domnievajú, že invázia na Ukrajinu bola katastrofálna chyba, ktorá vrhne krajinu o roky späť, píše agentúra Bloomberg s odkazom na desať ľudí oboznámených so situáciou. Zatiaľ čo vojenské straty narastajú a Rusko čelí bezprecedentnej medzinárodnej izolácii, malý - ale narastajúci - počet vysoko postavených osôb v Kremli ticho spochybňuje rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina ísť do vojny, uviedol Bloomberg. Rovnakí ľudia sa však domnievajú, že šéf Kremľa neustúpi a nehrozí mu strata moci.

17:04 Ruskí a bieloruskí tenisti boli kvôli invázii na Ukrajinu vylúčení z Wimbledonu. Dnes o tom informovali organizátori londýnskeho grandslamu, ktorý v All England Clube začne 27. júna. "Uvedomujeme si, že to je tvrdý trest, a mrzí nás, že hráči a hráčky budú trpieť kvôli krokom lídrov ruského režimu," uviedol vo vyhlásení predseda All England Lawn Tennis Club Ian Hewitt, ktorý krok prejednával aj s britskou vládou.

16:58 Od vypuknutia ruskej vojny na Ukrajine doteraz už takmer 2-tisíc lekárov z celého sveta ponúklo svoju dobrovoľnú pracovnú činnosť v krajine. Na mikroblogovacej sieti Twitter to uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Dodalo, že ponuky pomáhať Ukrajine počas vojny zahraniční lekári posielajú na ukrajinský rezort zdravotníctva. Od začiatku ruskej agresie sa totiž objavil veľký počet správ o zabitých alebo zranených civilistoch, ktorí sa stali terčom útokov. Informuje o tom portál news.sky.com.

16:44 Taliansky prezident Sergio Mattarella a prezidentka SR Zuzana Čaputová sa počas spoločných rokovaní rozprávali aj o otázke nezávislosti od ruského plynu.

16:25 Moskva z Ukrajiny do Ruska násilne odvliekla už pol milióna ľudí, povedal dnes predseda humanitárneho výboru ukrajinského parlamentu Mykyta Poturajev v Európskom parlamente. Červený kríž vyzval, aby sa pokúsil s týmito Ukrajincami spojiť, napísala agentúra Reuters. "Pol milióna ukrajinských občanov bolo bez súhlasu odvlečených z Ukrajiny do Ruskej federácie. Bohužiaľ momentálne nie je žiadna možnosť sa s týmito ľuďmi spojiť," povedal Poturajev europoslancom.

16:10 Estónsko zakázalo v hlavnom meste Tallinn a jeho okolí také zhromaždenia ku Dňu víťazstva nad fašizmom, na ktorých by ich účastníci používali sovietske či ruské symboly alebo vlajky. Informovala o tom v stredu agentúra AP s tým, že v tejto pobaltskej krajine sa pri príležitosti 9. mája tradične schádza tamojšia početná ruská menšina, aby si oslavami uctila výročie konca druhej svetovej vojny.

16:07 Rusko odovzdalo Ukrajine písomný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny. V stredu to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

"Ukrajinskej strane sme odovzdali náš návrh, ktorý je formulovaný jasne a podrobne," povedal Peskov bez uvedenia podrobností o obsahu. Zdôraznil, že dokument nestanovuje lehotu, v rámci ktorej by mal Kyjev na ponuku reagovať. Zároveň naznačil, že Moskva je nespokojná s doterajším tempom rokovaní.

15:51 Rusko prostredníctvom bilaterálnych diplomatických kanálov varovalo Švédsko a Fínsko pred následkami ich pripojenia sa k Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO). Vyjadrila sa tak hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. Televízii Rossija 24 povedala, že tieto škandinávske krajiny sa nebudú mať čomu čudovať, pretože „o všetkom boli informovaní, k čomu to povedie“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

15:32 Nemecko je pripravené vojensky podporovať Ukrajinu v strednodobom a dlhodobom horizonte, povedala v stredu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informuje o tom agentúra DPA.

15:17 Predaj nových áut v Rusku v roku 2022 klesne najmenej o 50 % na približne 800 000 kusov, keďže automobilový trh v krajine čelí problémom s ponukou. Uviedlo to v stredu vo svojom odhade združenie európskych podnikov (AEB).

14:51 Rusko podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova predložilo Ukrajine návrh dokumentu, ktorý načrtáva požiadavky Moskvy v rámci mierových rokovaní, a teraz čaká na odpoveď Kyjiva. Peskov počas konferenčného hovoru s novinármi v stredu povedal, že Rusko odovzdalo Ukrajine návrh dokumentu obsahujúci „úplne jasné, vypracované formulácie“ a teraz „je lopta na ich strane ihriska, čakáme na odpoveď“.

14:35 Rusko neplánuje zakázať zahraničným novinárom vstup na svoje územie, ale sprísňuje pravidlá pre vydávanie víz žurnalistom z "nepriateľských krajín". V stredu to oznámil námestník ministra zahraničných vecí Jevgenij Ivanov, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

14:01 Všetky veľké banky eurozóny sú schopné zvládnuť kompletné odpísanie svojich aktív na ruskom trhu a zároveň ďalej plniť kapitálové požiadavky. Uviedol to v stredu predseda Rady Európskej centrálnej banky (ECB) pre dohľad Andrea Enria.

13:36 Európska komisia (EK) v stredu schválila poľskú schému štátnej pomoci vo výške 836 miliónov eur (3,9 miliardy PLN) na podporu poľnohospodárskeho sektora v kontexte ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje spravodajca TASR.

13:34 Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu vyhlásil, že za vojnové zločiny spáchané na Ukrajine musí byť nastolená spravodlivosť. Spravil tak počas návštevy zničeného ukrajinského mesta Boroďanka. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

13:04 Ruskí lídri ostro reagovali na zákaz proruských vojnových symbolov v bývalej sovietskej republike Moldavsko. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

12:27 Belgicko sa chystá vyslať na Ukrajinu expertov, ktorých úlohou bude zanalyzovať a zdokumentovať hlásené vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi. Informuje o tom spravodajca TASR na základe správ belgických médií.

12:20 Ruská centrálna banka pozastavila zverejňovanie štvrťročných údajov o zahraničnom dlhu. Urobila tak týždeň po tom, ako rovnaké rozhodnutie prijala aj v prípade zahraničného obchodu. Informovala o tom agentúra Reuters.

11:54 Ruské nálety zasiahli v noci na stredu 73 vojenských cieľov na Ukrajine, uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Správu priniesla tlačová agentúra DPA. "Výsledkom dopadu vysoko presných rakiet v okolí obcí Novovoroncovka a Kyselivka je zlikvidovanie 40 vojakov ukrajinskej armády, ako aj siedmich obrnených vozidiel," oznámil Konašenkov. Tieto informácie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, píše DPA.

11:48 Boj o Mariupoľ pokračuje. Prístavné mesto je obkľúčené, ale stále nepadlo, napísala dnes stanica BBC na svojom webe a upozornila na niekoľko dôvodov, prečo je dobytie zdevastovaného Mariupolu pre Rusko také dôležité. Ak by invázne jednotky získali kontrolu nad týmto strategicky dôležitým miestom, Moskva by si zabezpečila kontrolu nad rozsiahlym územím a pridusila ukrajinskú ekonomiku. Ide tiež o propagandistickú príležitosť a pre útočiacich Rusov by to znamenalo aj posilnenie morálky.

11:21 Čína v marci viac ako zdvojnásobila dovoz uhlia na výrobu ocele z Ruska. Nakúpila ho so zľavou, keďže ostatné krajiny zakázali jeho dovoz pre inváziu Ruska na Ukrajinu.

11:09 Rusko plánuje minúť na podporu ekonomiky zasiahnutej bezprecedentnými sankciami západných štátov v prepočte zhruba 30 miliárd eur. Uviedol to v týchto dňoch ruský minister financií Anton Siluanov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

11:02 Britské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že ruská armáda rozširuje svoju prítomnosť na východných hraniciach Ukrajiny, v čase, keď sa boje v oblasti Donbasu zintenzívňujú. Správu priniesla tlačová agentúra AP.

10:37 Členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii podporuje 57 percent jeho obyvateľov, čo je nárast v porovnaní s 51 percentami z marca tohto roka. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu Demoskop, ktoré boli zverejnené v stredu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

10:36 Fínsky parlament začne v priebehu stredy rozpravu o tom, či sa má Fínsko uchádzať o členstvo v NATO. Ide o reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu, v dôsledku ktorej vo Fínsku výrazne vzrástla politická a verejná podpora pre pripojenie sa k Aliancii. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

10:14 Rusko podniklo neúspešné pokusy o vniknutie do miest Rubižne a Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, informoval v stredu ráno generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Odvolala sa naň tlačová agentúra DPA.

9:53 Ukrajina sa v stredu dohodla s ruskými silami na otvorení humanitárneho koridoru určeného na bezpečný odsun civilistov zo zdevastovaného prístavného mesta Mariupol. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

9:50 Dvoch zamestnancov zoologickej záhrady v ukrajinskom Charkove, ktorí minulý mesiac napriek ťažkému ostreľovaniu ruskými silami zostali v meste, aby sa postarali o zvieratá, našli mŕtvych. V utorok v oznámení to napísala zoo, na ktorú sa odvolala americká televízia CNN.

9:34 Viac ako 2,86 milióna ľudí prišlo na územie Poľska z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámila to v stredu na sociálnej sieti poľská pohraničná stráž (SG).

9:33 Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Dnes v Kyjeve. V srdci slobodnej a demokratickej Európy," napísal Michel na sociálnej sieti Twitter. K príspevku pripojil fotografiu z vlakovej stanice v Kyjeve. Jeho presný program nebol bezprostredne známy, predpokladá sa však, že sa v hlavnom meste Ukrajiny stretne s najvyššími predstaviteľmi štátu.

9:14 Výrobné ceny v Nemecku sa v marci medziročne zvýšili o rekordných 30,9 percenta. V dnešnej správe to oznámil spolkový štatistický úrad. Upozornil zároveň, že marcové dáta už odrážajú prvé dopady vojny na Ukrajine. Za rastom výrobných cien stáli predovšetkým ceny energií, ktoré sa medziročne zvýšili o 83,8 percenta.

8:30 Nórska vláda darovala Ukrajine 100 kusov rakiet typu Mistral. V stredu to oznámilo nórske ministerstvo obrany. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

7:59 Ruské jednotky ostreľovali mestá Novodruževsk a Gornyj, povedal šéf luhanskej regionálnej vojenskej správy Sergij Haidai. Po polnoci armáda spustila paľbu na obytné domy aj na plynovod, v meste sú aktuálne bez plynu. Informoval o tom portál Nexta na Twitteri.

7:03 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) oznámila, že bola informovaná o tom, že "priame spojenia" medzi Černobyľskou atómovou elektrárňou a Štátnou inšpekciou jadrového dozoru Ukrajiny (SNRIU) boli v utorok večer obnovené. V tlačovom vyhlásení to uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi, na ktorého sa odvolala agentúra DPA.

6:51 Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok oznámil, že Ottawa pošle na podporu ukrajinských síl bojujúcich proti ruskej ofenzíve ťažké delostrelectvo a vyhovie tak žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

6:35 Serhij Volyna, veliteľ 36. námornej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ktoré naďalej bojujú proti ruským silám v obliehanom meste Mariupoľ, v stredu skoro ráno v príspevku na Facebooku uviedol, že jeho jednotky "možno čelia posledným dňom, ak nie hodinám". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Nepriateľ je v presile desať na jedného," uviedol Volyna vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. "Apelujeme na všetkých svetových lídrov a žiadame ich, aby nám pomohli. Žiadame ich, aby využili postup stiahnutia a odviedli nás na územie štátu tretej strany," povedal.

Volyna tvrdí, že Rusi majú "výhodu vo vzduchu, v delostrelectve, vo svojich silách na pevnine, vo vybavení a v tankoch". "My bránime len jediný objekt - železiarne Azovstaľ, kde sú okrem vojenského personálu aj civilisti, ktorí sa stali obeťami tejto vojny," konštatoval.

6:20 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok prisľúbil, že Berlín bude financovať priame dodávky zbraní pre Ukrajinu z nemeckého zbrojného priemyslu. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Scholz priblížil, že jeho vláda požiadala nemecké zbrojárske firmy, aby poskytli zoznam zbraní, ktoré je možné Kyjevu dodať v blízkej budúcnosti. Nachádzajú sa na ňom protitankové zbrane, zariadenia protivzdušnej obrany, munícia "a tiež to, čo je možné nasadiť v delostreleckých bojoch". Ukrajina si podľa slov spolkového kancelára z tohto zoznamu vybrala zbrane, ktorých dodanie bude financovať nemecká vláda.

6:00 Americký prezident Joe Biden v najbližších dňoch pravdepodobne oznámi ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote asi 800 miliónov dolárov. Podľa agentúry Reuters to uviedlo niekoľko zdrojov oboznámených so situáciou. Predchádzajúci balík pomoci v rovnakej výške prisľúbili USA Ukrajine minulý týždeň.

5:55 Udalosti okolo vojny na Ukrajine sme sledovali ONLINE aj v utorok, pozrite si veľký súhrn.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rodičov obvinených z týrania pustili z väzby.
Foto
Šokujúci verdikt súdu: Rodičov obvinených z týrania detí pustili z väzby! Má to však háčik
Bratislava - Dúbravka 26. 4. 2024 9.21 hod. Líder SNS usilovne čistil chodníky od zeminy.
Foto
Andrej Danko zametal Dúbravku: Ukázal aj zlomený zub! Starostovi dal takýto sľub
Mária prvýkrát za 15 rokov takmer koncert neodohrala.
Foto
Mária Čírová to povedala na rovinu: Už ma nebaví ľudí TOMUTO učiť, nech mi pokojne závidia!
Medzi premiérom Robertom Ficom a predsedom Najvyššieho súdu Jánom Šikutom to vrie.
Prestrelka medzi Ficom a predsedom Najvyššieho súdu: Čo si vyčítajú?
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite