Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2022 06:00 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoOnline

Mariupolské oceliarne Azovstal sú prakticky zničené: Z trosiek vyťahujú preživšich

Vojna na Ukrajine pokračuje 55. dňom. Proruskí separatisti vyhlásili, že sa začal útok na železiarne a oceliarne Azovstal v Mariupoli. V hutníckom komplexe sa ukrýva mnoho civilistov, vrátane žien, detí a starších ľudí. Ukrajina hovorí aj o bombardovaní obytných oblastí v okolí ocieliarní. Rusko vyzýva obrancov, aby sa vzdali. V Kyjevskej oblasti už bolo po stiahnutí ruských síl objavených viac ako 1000 tiel civilistov, vyše 420 z nich v meste Buča. Všetko podstatné sme s vami opäť sledovali ONLINE.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

02:00 Online prenos končí. Všetky dôležité a aktuálne informácie budeme sledovať aj v stredu.

00:37 Na Ukrajinu boli od jej spojencov doručené bojové lietadlá, ako aj súčiastky na opravu poškodených lietadiel s cieľom posilniť vzdušné sily krajiny brániacej sa proti ruskej vojenskej agresii. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo obrany, ktoré však odmietlo spresniť počet lietadiel, ich typ, ako aj to, z ktorej krajiny pochádzajú. TASR prevzala správu z agentúr AFP a Reuters.

00:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že zbrane, ktoré plánujú dodať západní partneri v najbližších týždňoch, by v prípade okamžitého odovzdania Ukrajine mohli zachrániť tisíce životov. V prejave na sociálnych sieťach tiež vyhlásil, že akékoľvek oneskorenie s pomocou Ukrajine poskytne Rusom príležitosť zabiť ešte viac Ukrajincov.

23:26 Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že na stredu ponúkne prímerie v obliehanom meste Mariupol, ktoré má umožniť zvyšným ukrajinským vojakom nachádzajúcim sa v tamojšom komplexe železiarní Azovstaľ vzdať sa a zložiť zbrane. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Stredajšie prímerie by sa podľa ruského rezortu obrany malo začať v stredu o 14.00 h moskovského času (13.00 h SELČ) a ukrajinským bojovníkom by malo zaistiť možnosť vzdať sa a odísť bez zranení.

22:15 Ukrajinské prístavné mesto Mariupol môže padnúť do rúk ruských jednotiek v priebehu niekoľkých dní, pričom by mohlo dopadnúť horšie ako Buča, kde ruskí vojaci spáchali masaker na civilistoch, ktorý Kremeľ popiera. V utorok to uviedol nemenovaný európsky predstaviteľ. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Očakávame kompletné zničenie mesta a množstvo obetí z radov civilného obyvateľstva," povedal americkým novinárom európsky predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný. Ruský prezident Vladimir Putin by do 9. mája mohol podľa neho oznámiť, že Rusi Mariupol oslobodili.

21:46 Británia sa snaží nájsť spôsoby, ako dodať Ukrajine protilodné strely, pričom zvažuje viacero možností, vrátane namontovania svojich rakiet Brimstone typu zem-vzduch na vojenské vozidlá. V stredu to oznámil britský premiér Boris Johnson. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. "Toto bude delostrelecký konflikt, takže budú potrebovať podporu pre delostrelectvo, a tú im my dáme – popri iných formách pomoci," vyhlásil Johnson s tým, že vojna na Ukrajine sa posúva do novej fázy.

21:45 Rusko nasadilo v rámci svojej novej ofenzívy vo východoukrajinskom Donbase aj tisíce žoldnierov zo Sýrie, Líbye a iných krajín. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na nemenovaného európskeho predstaviteľa. Viac v článku.

21:33 Usporiadatelia pietnych akcií k príležitosti 77. výročia oslobodenia nacistického koncentračného tábora v Mauthausene sa obrátili na veľvyslanca Ruska a Bieloruska so žiadosťou, aby sa ich nezúčastnili. Na svojich internetových stránkach o tom informuje rakúsky denník Der Standard. Pre Rusov a Bielorusov, ktorí väznenie v Mauthausene prežili, však pozvánka platí.

21:31 Osem krajín strednej a východnej Európy, vrátane Česka, navštívi v nasledujúcich dňoch čínska delegácia, aby zmiernila obavy kvôli väzbám Pekingu na Moskvu a neochote odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Napísal to dnes hongkonský denník South China Morning Post (SCMP). Delegáciu povedie bývalá čínska veľvyslankyňa v Prahe Chuo Jü-čen. Navštívi Českú republiku, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Estónsko, Lotyšsko a Poľsko. Na twitteri to oznámil zvláštny splnomocnenec čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Wang Lu-tchung.

Podľa analytikov, ktorých oslovil SCMP, je cieľom tejto cesty minimalizovať vplyv čínskeho postoja k ruskej agresii na Ukrajinu. Peking zostal partnerom Moskvy napriek vojne a nenasledoval západné aj ďalšie krajiny, ktoré na Rusko uvalili prísne ekonomické sankcie.

20:57 Mariupolské oceliarne Azovstal sú prakticky úplne zničené v dôsledku ruského bombardovania a ostreľovania. Ukrajinskí vojaci teraz z trosiek vyťahujú preživších, povedal rozhlasovej stanici Radio Sloboda zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov Svjatoslav "Kalyna" Palamar. Súčasne sľúbil, že vojaci budú bojovať až do posledného náboja. Ruské médiá tvrdia, že príležitosť opustiť bojisko využilo asi 120 civilistov, ktorí sa až doteraz ukrývali v pivniciach v okolí vstupu do oceliarne. Tieto tvrdenia nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

"(Rusi) zvrhávajú supersilné bomby po celom závode Azovstal. Pod troskami sa teraz nachádza veľmi veľa ľudí. Nevieme úplne, aká je situácia, ale Azovstal je rozbombardovaný a zničený prakticky úplne. Vyťahujeme z trosiek ľudí," vysvetlil v rozhlase Palamar podľa denníka Ukrajinska pravda. "Budeme bojovať. Použijeme každý zostávajúci náboj, ale vyzývame vlasť zachrániť civilistov, ranených a odviezť telá," dodal.

 

 

20:49 Ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev pohrozil Varšave odplatou, pokiaľ ruská ambasáda nebude môcť fungovať kvôli tomu, že nemôže prijímať peniaze z Moskvy. Dnes o tom informovala agentúra Reuters. "Máme nejaké rezervy v hotovosti, ale nie sú neobmedzené a pokiaľ sa situácia nezmení, môže sa po nejakej dobe stať, že nebudeme schopní platiť účty," povedal Andrejev agentúre Reuters.

"A malo by byť jasno ohľadom toho, že akonáhle prestane fungovať naša ambasáda tu (vo Varšave), to isté sa stane s poľskou ambasádou v Moskve," dodal.

20:25 Ukrajinskí vojaci pri úspešnom protiútoku opäť ovládli okresné mesto Marjinka v Donbase na východe krajiny, uviedol ukrajinský generálny štáb vo večernej správe o situácii na bojisku. Toto tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. "V okolí Marjinky v dôsledku protiútoku ukrajinských vojsk nepriateľ utrpel straty a ustúpil. Jednotky ukrajinských ozbrojených síl toto mesto opäť ovládli," uviedlo ukrajinské velenie.

20:14 Spojené štáty a Európska únia dosiahli konsenzus na potrebe zavedenia ďalších sankcií proti Rusku v súvislosti s jeho vojenskou agresiou na Ukrajine. Vyplynulo to z utorkovej videokonferencie najvyšších predstaviteľov členských štátov skupiny G7, generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a predsedu Európskej rady Charlesa Michela. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a PAP.  "Ďalej sprísnime sankcie proti Rusku a zintenzívnime finančnú a bezpečnostnú pomoc Ukrajine," napísala na Twitteri von der Leyenová.

 

 

19:56 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok vyhlásil, že šéf Kremľa Vladimir Putin nesie zodpovednosť za vojnové zločiny spáchané na Ukrajine, v dôsledku ktorých zahynuli už tisíce civilistov. Scholz zároveň odsúdil Putina za spustenie novej rozsiahlej ofenzívy v Donbase. TASR informáciu prevzala z agentúr AFP a DPA. Viac v článku.

19:54 Rusi plánujú „zrovnať so zemou“ oceliareň Azovstal a jej okolie. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na zverejnenú komunikáciu ruského veliteľa, ktorú údajne zachytila Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Továreň sa stala pevnosťou ukrajinských obrancov v obliehanom prístavnom meste Mariupoľ.

Nahrávka, ktorú zverejnili v utorok, podľa CNN údajne zachytáva hlas veliteľa ruskej roty, ktorá sa nachádza asi štyri kilometre od Azovstalu. Ten nejakej žene hovorí o očakávanom ruskom „trojtonovom prekvapení, z neba“, ktoré by malo „všetko zrovnať so zemou“.

19:29 Nemecký kancelár Olaf Scholz odkázal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Západ voči nemu kvôli nezmyselnej vojne na Ukrajine pociťuje zlosť, a vyzval ho, aby paľbu proti susednej krajine zastavil. Prisľúbil, že jeho vláda bude pre Ukrajinu nakupovať zbrane od zbrojných firiem.

"Pociťujeme nesmierny smútok kvôli obetiam a – aj to treba povedať – zlosť voči ruskému prezidentovi a tejto nezmyselnej vojne," povedal Scholz po dnešnom rokovaní šéfov krajín skupiny G7, na ktorom sa zúčastnili aj vrcholní predstavitelia EÚ a NATO a prezidenti Poľska a Rumunska. "Zastavte ostreľovanie na Ukrajine, umožnite okamžite pokoj zbraní a stiahnite svoje vojská. Zastavte túto strašnú vojnu," obrátil sa šéf nemeckej vlády na ruského prezidenta Putina.

19:19 Britský premiér Boris Johnson chce ukončiť závislosť krajiny od „Putinovej ropy a plynu“. Ako informuje spravodajský portál BBC, povedal to britským poslancom v Dolnej snemovni. Vládna podpora rodín pritom podľa neho pomôže „ukončiť závislosť od Putinovej ropy a plynu a zaistiť, že energie budú z dlhodobého hľadiska lacnejšie“. Johnson sa tiež zaviazal, že britské energie budú zelenšie, dostupnejšie a bezpečnejšie.

Premiér poslancom rozprával aj o svojej nedávnej návšteve Kyjeva a stretnutí s prezidentom Volodymyrom Zelenským, pričom ukrajinského lídra označil za nezlomného. Prezidenta podľa vlastných slov ubezpečil, že Británia a jej spojenci sú odhodlaní dať Ukrajine zbrane, ktoré potrebuje, aby sa ubránila ruskému útoku. Naliehavosť tohto kroku je podľa neho v súčasnosti ešte väčšia, keďže Rusko spustilo novú ofenzívu v Donbase. Johnsonovým cieľom podľa jeho slov je „posilniť a opevniť Ukrajinu tak, aby sa už Rusko nikdy neodvážilo pokúsiť o inváziu“.

19:10 Rusko v utorok oznámilo vyhostenie štyroch rakúskych diplomatov. Ide o odvetné opatrenie za vyhostenie troch ruských diplomatov z veľvyslanectva vo Viedni a jedného z generálneho konzulátu v Salzburgu, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters a denníka Die Presse.

18:57 Spojené štáty očakávajú ďalšiu významnú eskaláciu vojny na Ukrajine a súčasné ruské útoky na východe krajiny vidia len ako predohru k ešte väčšej ofenzíve. Vyplýva to z dnešného brífingu amerického ministerstva obrany k vývoju bojov. Ruská armáda podľa Pentagonu stále pokračuje v prípravných manévroch, informuje agentúra Reuters.

18:42 V českých zbrojovkách sa začne opravovať poškodená ukrajinská vojenská technika. Serveru Seznam Zprávy to v utorok potvrdila česká ministerka obrany Jana Černochová. "Česká republika bola prvou partnerskou krajinou, ktorú ukrajinská strana oficiálne oslovila s požiadavkou na vzájomnú spoluprácu českých a ukrajinských firiem pri opravách vojenskej techniky, ktorú je nutné sprevádzkovať alebo ktorá bola zničená v bojoch," uviedla Černochová.

Ako prvé sa začnú servisovať vážne poškodené tanky typu T-64, ktoré bude opravovať firma Czechoslovak Group. Neskôr by mali pribudnúť aj opravné a servisné práce na kolesových obrnených transportéroch, do ktorých by sa zapojili ďalšie české firmy.

18:40 Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii, poskytne Fínsko ďalšiu vojenskú pomoc, uviedlo dnes ministerstvo obrany v Helsinkách. O aký materiál konkrétne pôjde, rezort nezverejnil. "Na návrh vlády prezident dnes rozhodol, že Fínsko pošle viac obranného materiálu na podporu Ukrajiny," píše sa na internetových stránkach ministerstva.

"Viac podrobností o obsahu, spôsobe a čase dodania tejto pomoci nebude zverejnené s cieľom zabezpečiť, že sa pomoc dostane na miesto určenia," uviedol rezort. Podľa neho sa Fínsko pri rozhodovaní o poskytnutí pomoci riadilo ukrajinskými potrebami aj svojimi možnosťami.

18:34 Americký prezident Joe Biden v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so spojencami o vývoji konfliktu na Ukrajine po tom, ako Rusko spustilo novú mohutnú ofenzívu v Donbase. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Na virtuálnej konferencii sa okrem Bidena zúčastnili aj lídri ďalších krajín skupiny G7 a tiež generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel.

Medzi účastníkmi rokovania, ktoré sa začalo krátko pred 16.00 h SELČ, boli aj prezidenti Poľska a Rumunska Andrzej Duda a Klaus Iohannis. Podľa Bieleho domu lídri hovorili o ďalšej pomoci Kyjevu a o tom, ako vyvodiť zodpovednosť voči Rusku za to, čoho sa dopúšťa na Ukrajine. Podľa agentúry AFP bola videokonferencia súčasťou pravidelných koordinačných porád spojencov týkajúcich sa vojny na Ukrajine.

18:22 V reakcii na ruskú vojnu na Ukrajine Kanada dnes oznámila, že uvaľuje nové sankcie na 14 blízkych spolupracovníkov ruského režimu vrátane dvoch dospelých dcér ruského prezidenta Vladimira Putina, uvádza sa v správe Global Affairs Canada. Informuje o tom CNN.

18:10 Ruské letectvo dnes bombardovalo nemocnicu pri oceliarňach Azovstal v Mariupole, ktoré predstavujú poslednú veľkú baštu odporu ukrajinských síl v strategicky dôležitom prístavnom meste pri Azovskom mori. Pod troskami nemocnice sa môže nachádzať až 300 ľudí, vrátane detí, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na ukrajinského poslanca a podnikateľa Serhija Tarutu.

Poradca mariupolského starostu Petro Andrjuščenko na sociálnych sieťach tieto správy poprel. Azovstal je síce ťažko bombardovaný, ale žiadni civilisti sa v oceliarňach ani v silne zničenej nemocnici podľa neho neskrývajú. Tieto údaje nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

18:07 Jeden z veliteľov oddielov proruskej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky Michail Kiščik, prezývaný Čečenec Miša, zahynul počas spoločného útoku ruskej armády a separatistických ozbrojencov na pozície ukrajinských jednotiek v Donbase. TASR o tom informuje na základe utorkovej správy britskej televízie Sky News, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie premiéra Luhanskej ľudovej republiky Sergeja Kozlova.

"Smutné správy z frontu. Vlastenec Luhanskej ľudovej republiky podplukovník Michail Kiščik zomrel," napísal Kozlov na Facebooku. Kiščik podľa Kozlova zahynul, keď sa so svojou skupinou dostal do ukrajinského obkľúčenia pri Kreminne v Luhanskej oblasti. Skupina údajne bojovala "do posledného muža". Kozlov dodal, že zatiaľ zisťujú presné straty.

18:05 Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil novú ruskú ofenzívu na východe Ukrajiny a vyzval na uzavretie štvordňového prímeria počas nadchádzajúcich pravoslávnych veľkonočných sviatkov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Namiesto oslavy nového života tohtoročná Veľká noc nastáva v čase ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny," povedal novinárom Guterres.

17:48 Ruský útok na civilnú oblasť v ukrajinskom meste Charkiv si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a troch zranených. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na svojich redaktorov, ktorí pôsobia v meste. Útok podľa novinárov prišiel v utorok v čase, keď sa obyvatelia mesta na východe pokúšali dostať do svojich životov aspoň kúsok „normálnosti“ a mestskí zamestnanci na verejných priestranstvách vysádzali jarné kvety.

17:34  Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe začalo predbežné vyšetrovanie možných vojnových zločinov na Ukrajine počas ruskej invázie. Zastupiteľstvo v utorok uviedlo, že prvotné informácie z Ukrajiny „ukazujú znaky vojnových zločinov“ podľa medzinárodného práva. Cieľom vyšetrovania je podľa neho zabezpečiť dôkazy od svedkov a obetí, ktorí prišli hľadať útočisko do Česka. 

17:20 Rusko bude počas invázie na Ukrajine používať iba konvenčné zbrane. V utorok to povedal šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov v rozhovore pre indickú spravodajskú televíznu stanicu India Today. TASR informuje podľa správy agentúry Bloomberg.

16:54 Holandsko poskytne Ukrajine na obranu pred ruskou ofenzívou ťažké zbrane, ako sú obrnené vozidlá. Ako uviedol holandský premiér Mark Rutte v utorok na Twitteri, v telefonickom rozhovore to prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Informovala o tom agentúra DPA.

16:45 Rusko v utorok oznámilo vypovedanie 15 diplomatov z Holandska a nešpecifikovaného počtu zamestnancov belgického veľvyslanectva. Reaguje tak na vypovedanie ruských diplomatov z oboch krajín.

16:25 Medzinárodný menový fond (MMF) znížil v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine očakávania rastu globálnej ekonomiky na najbližšie dva roky a vplyvy konfliktu prirovnal k „zemetraseniu“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

16:07 Kremeľ v utorok odmietol zverejniť podrobnosti o obetiach potopenia ruského krížnika Moskva, hoci sa množia hlasy rodičov žiadajúcich pravdu o svojich nezvestných deťoch. Informovala o tom agentúra AFP.

16:03 Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších vojnových zajatcov. Rusko odovzdalo Ukrajine 60 vojakov a 16 civilistov, oznámila v utorok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková na online platforme Telegram. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

15:53 Rusko v utorok oznámilo, že jeho armáda otvorila v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol humanitárny koridor pre ukrajinských vojakov, ktorí zložia zbrane. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. "Ruské ozbrojené sily otvorili humanitárny koridor pre odsun členov ukrajinskej armády, ktorí dobrovoľne zložia zbrane, a pre militantov z nacionalistických útvarov," uviedol vo vyhlásení ruský rezort obrany s tým, že koridor otvorili o 14.00 h miestneho času (13.00 SELČ).

15:34 Medzinárodné menový fond (MMF) pre ruskú vojnu proti Ukrajine znížil prognózy rastu globálnej ekonomiky na tento aj budúci rok.

15:28 Turecko v utorok varovalo, že obnovenie dôvery medzi Západom a Ruskom po jeho invázii na Ukrajinu môže trvať desaťročia. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Sme svedkami začiatku novej studenej vojny," povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas spoločného brífingu v Ankare so svojím maďarským náprotivkom Pétrom Szijjártóm. 

15:15 Litovský parlament v utorok schválil zákaz verejného zobrazovania a nosenia symbolov vyjadrujúcich podporu ruskej invázii na Ukrajinu vrátane písmena "Z" či čierno-oranžovej stuhy svätého Juraja. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Písmenom "Z" býva označená bojová technika ruskej armády. Fotografie s týmto znakom na oblečení zdieľajú aj ľudia na sociálnych sieťach, čím dávajú najavo, že schvaľujú vojenskú ofenzívu Kremľa na Ukrajine.

15:02 Obliehanie ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ ruskými silami naďalej komplikuje rokovacie procesy a je ťažké určiť, kedy sa znovu obnovia priame rozhovory medzi ruskou a ukrajinskou stranou. Vyhlásil to v utorok poradca ukrajinského prezidenta a člen ukrajinskej vyjednávacej delegácie Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

14:38 Poľsko je pripravené postarať sa v prípade potreby vo svojich nemocniciach až o 10-tisíc ukrajinských vojakov. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, informuje spravodajský portál BBC.

Morawiecki po otvorení prvého „kontajnerového mesta“ pre vnútorne vysídlených ľudí v západoukrajinskom Ľvove, zároveň povedal, že v poľských nemocniciach sa momentálne starajú o niekoľko desiatok ukrajinských vojakov.

14:15 Ruské sily dnes dobyli mesto Kreminna v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil oblastný gubernátor Serhij Hajdaj. Armáda nepriateľa podľa neho útočí zo všetkých strán, oblasť sa snaží evakuovať civilistov, napísala agentúra Reuters. Moskva dnes oznámila začiatok novej fázy vojny na Ukrajine, údery sústredia práve na východ krajiny.

"Kreminna je pod kontrolou škriatkov. Vstúpili do mesta," uviedol Hajdaj na tlačovej konferencii. Ukrajinskí predstavitelia hovoria v poslednej dobe o Rusoch často ako o škriatkoch. "Naši obrancovia sa stiahli. Zakopali sa v nových pozíciách a pokračujú v boji s ruskou armádou," dodal.

14:11 Ruský minister obrany Sergej Šojgu uviedol, že Moskva sa snaží "oslobodiť" východnú Ukrajinu, no Západ robí všetko pre to, aby ruskú vojenskú operáciu predĺžil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

13:48 Od začiatku vojny na Ukrajine podľa Kyjiva prišlo o život už 20 800 ruských vojakov. Podľa ukrajinskej strany ruská armáda od 24. februára stratila 2 063 obrnených transportérov. Informuje o tom spravodajský portál news.sky.com, ktorý však konštatuje, že tieto údaje nedokáže nezávisle overiť.

13:03 V Kyjevskej oblasti už bolo po stiahnutí ruských síl objavených viac ako 1000 tiel civilistov, vyše 420 z nich iba v meste Buča. Väčšina zo zabitých bola zastrelená, povedal dnes podľa denníka Ukrajinska pravda policajný šéf oblasti Andrij Nebytov. Na konci minulého týždňa polícia informovala o viac ako 900 nájdených obetiach.

Obyvatelia obcí na severe Ukrajiny nachádzajú ďalších mŕtvych s tým, ako sa vracajú po odchode ruských vojakov do svojich domovov. Telá zabitých objavujú podľa Nebytova v domoch, pivniciach aj studniach.

12:49 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyhlásil, že ruské jednotky do konca dňa prevezmú plnú kontrolu nad rozsiahlym oceliarskym komplexom Azovstaľ, ktorý je poslednou baštou obrancov strategického ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:32 Zasadnutie parlamentného ľudskoprávneho výboru, na ktorý si poslanci predvolali veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku Igora Bratčikova, sa neuskutoční

12:19 Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Tony Brenton v utorok uviedol, že vojna na Ukrajine je momentálne v "rozhodujúcej fáze" a použitie jadrových zbraní Ruskom "nemožno úplne vylúčiť". Vyjadril sa v rozhovore pre stanicu Sky News.

12:10 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok uviedol, že sa začína ďalšia etapa "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Podľa neho táto fáza prinesie výrazný vývoj. Šéf ruskej diplomacie to povedal v rozhovore pre indickú spravodajskú televíznu stanicu India Today.

Viac si prečítajte tu: Zo slov Lavrova mrazí: Začína sa ďalšia fáza "špeciálnej operácie" na Ukrajine

12:08 Nemecká polícia zaznamenala od začiatku ruskej invázie príchod 359.904 vojnových utečencov z Ukrajiny. Oznámilo to v utorok na sociálnej sieti Twitter nemecké ministerstvo vnútra. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

11:58 Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe potvrdilo v utorok skoršiu informáciu portálu Novinky.cz., že polícia sa zaoberá vojnovými zločinmi na Ukrajine. Zhromažďuje svedectvá ľudí, ktorí pred vojnou ušli do Českej republiky. Uviedla to vrchná štátna zástupkyňa (prokurátorka) Lenka Bradáčová.

11:46 Ukrajinská prokuratúra uviedla, že od začiatku ruskej invázie jej nahlásili celkovo 7 280 prípadov vojnových zločinov. Informuje o tom spravodajský portál news.sky.com. Prokuratúra krajiny to uviedla v čase, keď sa ruské ozbrojené sily stiahli z oblasti v okolí ukrajinského hlavného mesta Kyjiv a sústreďujú svoj útok na východ Ukrajiny. Na východe Ukrajina ohrozeniu čelila už niekoľko rokov, a to zo strany Moskvou podporovaných proruských separatistov.

11:35 Dánsko musí byť podľa jeho premiérky čo najrýchlejšie nezávislé od ruského zemného plynu. Mette Frederiksen sa v utorok vyjadrila, že ruského prezidenta Vladimira Putina je nutné zastaviť a vojna na Ukrajine „postihuje nás všetkých“. Dánsko podľa nej musí „musí vyvinúť toľko obnoviteľnej energie, koľko sa len dá“.

11:24 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell v nedeľu pri príležitosti Svetového dňa kultúrneho dedičstva (#WorldHeritageDay) varoval, že Rusko "zámerne" ničí kultúrne dedičstvo Ukrajiny, k čomu dochádza počas invázie, ktorá sa začala 24. februára. Informuje spravodajca TASR. Šéf zahraničnej politiky EÚ na túto skutočnosť upozornil na svojom účte na Twitteri.

11:05 Rusi sa bombardujú obytné oblasti v okolí oceliarne Azovstal v Mariupoli, informoval o tom portál The Kyiv Independent na Twitteri. "Namiesto toho, aby sa zamerali na elektráreň, ktorá slúži ako bašta zostávajúcich ukrajinských obrancov Mariupoľu, Rusi podľa poradcu primátora Petra Andrjuščenka zasiahli obytné štvrte."

11:03 Našimi hraničnými priechodmi prešlo v pondelok (18. 4.) 2454 osôb z Ukrajiny. Bolo medzi nimi 628 mužov, 1326 žien a 500 detí. O dočasné útočisko požiadalo 163 osôb. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. Celkový počet utečencov od 24. februára dosiahol 344.088. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je nateraz 68.361.

10:57 Začal útok na železiarne a oceliarne Azovstal v Mariupoli, uviedli dnes podľa ruskojazyčnej verzie stanice BBC proruskí separatisti. Rozľahlý hutnícky komplex predstavuje poslednú významnú oblasť ukrajinského odporu v meste. Ukrajinské úrady tvrdia, že sa v ňom ukrýva mnoho civilistov, vrátane žien, detí a starších ľudí. Rusko medzitým znovu vyzvalo ukrajinských obrancov, ktorí sa v areáli nachádzajú, aby zložili zbrane, píše agentúra Reuters.

10:47 Grécke úrady zadržali v Egejskom mori ruský tanker v rámci sankcií Európskej únie uvalených na Rusko. Grécko o tom informovalo v utorok, píše tlačová agentúra AP.

Grécka pobrežná stráž uviedla, že ropný tanker s 19 ruskými členmi posádky na palube, plaviaci sa pod ruskou vlajkou, bol zadržaný 15. apríla a v súčasnosti kotví v zálive Karystos na južnom pobreží ostrova Eubója (Evia). Pobrežná stráž dodala, že príkaz na zadržanie sa týka samotnej lode, a nie jej nákladu.

10:30 Na Ukrajine sa v utorok už v poradí tretí deň po sebe neotvoria humanitárne koridory určené na evakuáciu civilistov. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú citujú agentúra Reuters a denník The Guardian. "Dnes 19. apríla nanešťastie nebudú otvorené humanitárne koridory. Podľa Mariupola Rusi odmietli poskytnúť civilistom koridor vedúci do Berďanska. Pokračujú zložité rokovania o otvorení humanitárneho koridoru v Chersonskej a Charkovskej oblasti," uviedla Vereščuková na sociálnej sieti Telegram.

10:25 Japonsko dodá Ukrajine plynové masky, ochranné obleky a bezpilotné lietadlá v rámci posilnenia obrany krajiny. Tento krok prichádza v čase rastúcich obáv, že by ruské vojská mohli použiť chemické zbrane, informovala v utorok agentúra AP. Japonský minister obrany Nobuo Kiši povedal, že jeho krajina posiela protichemické bojové vybavenie na žiadosť ukrajinskej vlády.

10:10 Poľsko-ukrajinskú hranicu prekročilo smerom do Poľska od 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu, celkovo 2,838 milióna ľudí. V utorok ráno o tom na Twitteri informovala poľská pohraničná stráž (SG), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra PAP.

9:35 Pamätník sovietskej armády v berlínskom parku Treptower posprejovali neznámi páchatelia už druhýkrát za mesiac heslami evidentne súvisiacimi s vojnou na Ukrajine. V pondelok o tom informovala miestna polícia, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA. Policajný hovorca uviedol, že vandali napísali na pamätník slová "vrah", "orkovia" (ohyzdi) - čo je odkaz na fantasy knihy od spisovateľa J.R.R. Tolkiena - a tiež písmeno "Z".

9:00 Poslankyňa ukrajinského parlamentu Lesia Vasylenková po tom, ako ruské sily začali veľkú ofenzívu na východe Ukrajiny, vyzvala na naliehavé stretnutie lídrov USA, Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka, Poľska, Talianska, Rumunska a Kanady. Poslankyňa uviedla, že na rokovaní by sa mali zúčastniť aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Ukrajina potrebuje zbrane a potrebuje intervenciu spojeneckej armády," napísala Vasylenková v sociálnych médiách. Informuje o tom portál news.sky.com.

8:48 Generálny štáb ukrajinskej armády v utorok uviedol, že ruské sily sústreďujú svoje úsilie na prevzatie kontroly nad Doneckou a Luhanskou oblasťou na východe krajiny. Štáb poznamenal, že „nová fáza vojny" sa začala v pondelok, „keďže okupanti sa snažia prelomiť našu obranu na takmer celej frontovej línii v Doneckej, Luhanskej a Charkivskej oblasti". Generálny štáb vo vyhlásení, ktoré zverejnil v utorok ráno, dodal, že „ruská armáda pokračuje v blokáde a bombardovaní Mariupoľa a podniká raketové útoky na ďalšie mestá".

8:23 Francúzky prezident Emmanuel Macron uviedol, že jeho dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa zastavil po tom, ako boli na Ukrajine odhalené prípady masového zabíjania. TASR správu prevzala od denníka The Guardian, ktorý o tom informoval v utorok.

7:43 Guvernér Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov v utorok na sociálnej sieti oznámil, že ukrajinskí vojaci zaútočili na dedinu Golovčino ležiacu v tejto oblasti pri hraniciach s Ukrajinou a zranili pri tom jedného miestneho obyvateľa. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

07:30 Americký prezident Joe Biden bude v utorok telefonicky diskutovať so spojencami USA, pričom témou rozhovorov budú aj plány, ako ešte viac izolovať Rusko. Informoval o tom Biely dom. „Prezident bude mať videorozhovor so spojencami a partnermi, aby prediskutovali našu pokračujúcu podporu Ukrajine a snahu brať na zodpovednosť Rusko v rámci našej úzkej koordinácie," konštatoval Biely dom vo vyhlásení. Informuje o tom spravodajský web BBC. V pondelok Biely dom informoval, že Biden neplánuje cestovať do Kyjiva. Ukrajinské hlavné mesto pravdepodobne navštívi iný vysokopostavený predstaviteľ USA.

07:15 Rusko začalo v meste Mariupoľ používať bomby na ničenie bunkrov v oceliarni, v ktorej sa ukrajinskí vojaci odmietajú vzdať. Povedal to v pondelok veliteľ ukrajinského bataliónu Azov Denys Prokopenko. Vo videopríhovore uviedol, že bomby proti bunkrom ruská armáda používa napriek tomu, že v tuneloch pod závodom sú civilisti. Šéf poriadkovej polície mesta Michail Veršinin v nedeľu povedal, že v závode sa skrýva mnoho civilistov, vrátane detí. Ukrajina odhaduje, že v Mariupoli bolo doteraz zabitých 21-tisíc ľudí.

06:54 V ukrajinskom meste Kremninna sa začali pouličné boje a evakuácia obyvateľstva nie je možná, uviedol predstaviteľ ukrajinskej armády. Mesto je jedným z dvoch bodov, na ktorých sa ruskej armáde podľa Ukrajincov v pondelok podarilo preraziť v rámci stovky kilometrov dlhého frontu. Regionálny vojenský správca Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj povedal, že mesto sa stalo terčom ťažkého bombardovania. Neskôr sa v ukrajinskej televízii vyjadril, že Rusi prevzali kontrolu na mestom po tom, ako „všetko zrovnali so zemou", takže Ukrajinci ustúpili, aby sa preskupili a pokračovali v boji. „Jednoducho nemá zmysel stáť na jednom mieste, aby všetci zomreli bez spôsobenia významnej škody nepriateľovi," vyhlásil.

06:26 Ukrajinské sily v utorok ráno zaútočili na jednu ruskú obec, ktorá sa nachádza v pohraničnej Belgorodskej oblasti. Uviedol to gubernátor tohto územného celku Vjačeslav Gladkov. Na mieste je podľa neho jeden ranený. Rozsah škôd úrady zisťujú, informovala agentúra Reuters.

06:19 Vojna zničila na Ukrajine až 30 percent dopravnej infraštruktúry. Uviedla to v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne ministerstvo dopravy. To odhaduje výšku škôd na 100 miliárd dolárov. Ukrajina dúfa, že sa jej väčšinu škôd podarí opraviť do dvoch rokov a že bude môcť financovať práce z ruských fondov zabavených v západných krajinách.

06:11 Dosiahnutie humanitárneho prímeria medzi ruskými a ukrajinskými silami na Ukrajine sa v blízkej budúcnosti neočakáva, no mohlo by byť možné o niekoľko týždňov. Uviedol to v pondelok koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths, ktorého citoval denník The Guardian.

06:00 Desiatky vystavených obrazov od renomovaných ruských umelcov vrátane Vasilija Kandinského "uviazli" v Južnej Kórei z dôvodu letových reštrikcií, ktoré boli uvalené na Moskvu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP.

06:00 Starosta obliehaného Mariupola Vadym Bojčenko v pondelok povedal, že z tohto prístavného mesta už bolo do Ruska alebo do oblastí kontrolovaných proruskými separatistami na Ukrajine "násilne deportovaných" približne 40.000 civilistov.

06:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer oznámil, že Ruko začalo rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. "Môžeme teraz potvrdiť, že ruskí vojaci začali bitku o Donbas, na ktorú sa dlho pripravovali. Veľká časť ruskej armády je teraz zapojená do tejto ofenzívy," povedal ukrajinský prezident na sociálnej sieti Telegram. "Bez ohľadu na to, koľko ruských vojakov sem povolajú, budeme bojovať. Budeme sa brániť," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy