Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2022 07:00 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideoOnline

Rusko prvýkrát od invázie použilo na Ukrajine tieto bombardéry! Streľba na evakuačné autobusy: Hlásia obete!

Dnes je to 51. deň od vpádu ruských vojsk na územie susednej Ukrajiny. V Charkovskej oblasti strieľali ruské jednotky na evakuačné autobusy, zomrelo pri tom najmenej sedem civilistov. Z Kyjeva a ďalších ukrajinských miest boli hlásené explózie. Minister obrany Jaroslav Naď povedal v rozhovore pre americký denník The New York Times, že ruský prezident Vladimír Putin je porovnateľný s Adolfom Hitlerom. Všetko dôležité s vami opäť sledujeme ONLINE.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine vám sprostredkujeme opäť ráno od siedmej hodiny.

01:00 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v piatok oznámil, že ukrajinská metropola plánuje premenovať ulice a námestia, ktorých názvy súvisia s Ruskom. TASR správu prevzala z webových stránok staníc BBC a Sky News.

Kličko na Telegrame napísal, že Námestie priateľstva medzi Kyjevom a Moskvou bude premenované na Námestie hrdinov Mariupola. Zmeniť sa majú aj názvy zastávok kyjevského metra a ďalších objektov. Rozhodnutie bolo už schválené aj mestskou radou.

22:56 Ukrajina obvinila Rusko z ďalšieho zabíjania pri pokusoch o evakuáciu. Podľa ombudsmanky Ľudmyly Denisovej vojaci strieľali na dva autobusy, ktoré vyrážali z mesta Starobilsk v Luhanskej oblasti, niekoľko ľudí pritom bolo zastrelených.

Už v priebehu dňa sa objavili správy, že bolo zabitých najmenej sedem ľudí a 27 utrpelo zranenia, keď Rusi strieľali na autobusy evakuujúce civilistov z mesta Borova v Charkovskej oblasti. Informoval o tom Denník N na základe správy BBC.

22:40 Rusko by mohlo zo zúfalstva použiť jadrové zbrane, keďže jeho vojenská invázia na Ukrajinu zlyháva, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom zopakoval vyjadrenia riaditeľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama Burnsa. Viac čítajte tu.

21:50 Taliansko a Francúzsko sú ďalšími krajinami, ktoré znovu otvoria svoje zastupiteľstvá v Kyjeve. Talianske veľvyslanectvo začne opäť fungovať v pondelok, Francúzi oznámili, že sa do hlavného mesta onedlho vrátia z Ľvova. Informoval o tom Denník N na základe informácií The Guardian. 

20:49 Ukrajina v piatok vyhlásila, že Rusko sa bude chcieť pomstiť za potopenie svojho vlajkového raketového krížnika Moskva, ktorý podľa Kyjeva zasiahli ukrajinské protilodné rakety typu R-360 Neptún. Viac čítajte tu.

19:58 V Kyjevskej oblasti od odchodu ruských vojakov už našli viac ako 900 tiel mŕtvych civilistov. Povedal to v piatok na brífingu šéf regionálnej polície Andrij Nebytov. Podľa jeho slov boli telá zanechané na uliciach, alebo boli provizórne pochované. Až 95 percent obetí podľa neho malo strelné zranenia.

„Rozumieme tomu tak, že počas ruskej okupácie ľudí jednoducho popravovali na uliciach," povedal Nebytov. Dodal, že telá obetí nachádzajú každý deň, pod troskami a v masových hroboch. „Najviac obetí našli v meste Buča, kde je viac ako 350 tiel," poznamenal. Správu priniesla agentúra SITA.

19:29 Spojenci zo Severoatlantickej aliancie (NATO) spolu s partnermi z Fínska a Švédska úspešne ukončili týždeň intenzívnej spolupráce vo vzdušnom priestore Estónska v rámci cvičenia s názvom Ramstein Alloy. Informuje o tom spravodajca TASR s odkazom na piatkovú tlačovú správu NATO. Viac čítajte tu.

19:16 Ukrajina prijme veľkú finančnú pomoc od Japonska a Kanady. Od japonskej vlády dostane 95 miliónov eur a s Kanadou podpísala dohodu o podpore vo výške 367 miliónov eur. Informoval o tom ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

18:37 Európska únia v piatok kritizovala ako neopodstatnené rozhodnutie Ruska o vyhostení 18 diplomatov EÚ, ktorým Moskva reagovala na vypovedanie svojich zástupcov z Bruselu pre obvinenia zo špionáže. Viac čítajte tu.

18:03 Severné Macedónsko nariadilo vyhostenie ďalších šiestich ruských diplomatov, čo je druhý takýto krok za menej než mesiac. Podľa tlačovej agentúry AFP to v piatok oznámilo ministerstvo zahraničných vecí tejto balkánskej krajiny.

17:57 Rusko po prvý raz od začiatku invázie na Ukrajinu použilo pri útokoch na obliehané mesto Mariupoľ bombardéry s dlhým doletom. Tvrdí to vo vyjadrení z piatkového popoludnia ukrajinské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správ staníc Sky News a BBC.

17:39 Moskva nariadila 18 členom delegácie Európskej únie v Rusku, aby opustili krajinu. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a vyhlásenia zverejneného na webovej stránke ruského ministerstva.

17:09 Ruský regulačný úrad pre médiá v piatok zablokoval webovú stránku nezávislého spravodajského portálu The Moscow Times v ruštine vzhľadom na reportáže týkajúce sa vojnového konfliktu na Ukrajine.

16:40 Ukrajina v piatok uviedla, že od začiatku ruskej invázie už zabili 20-tisíc ruských vojakov. Kyjev dodal, že celkovo zničil 163 ruských lietadiel, 144 vrtuľníkov a 756 tankov. Ruská armáda podľa Ukrajiny stratila aj 8 lodí, 66 protileteckých systémov, 366 delostreleckých systémov, 1 443 automobilov a 1 976 obrnených transportérov. 

15:22 Už viac ako päť miliónov ľudí utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie z 24. februára, vyplýva z piatkových údajov Organizácie Spojených národov. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že do zahraničia utieklo 4.796.245 milióna Ukrajincov, pričom podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) cez hranicu uniklo do susedných štátov aj takmer 215.000 občanov tretích krajín.

15:04 Tokio vyjadrilo Moskve svoje znepokojenie v súvislosti s testami riadených striel, ktoré Rusko vykonalo v Japonskom mori. Oznámil to v piatok japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši, informovala televízia CNN.

Viac si prečítajte tu: Rusko testovalo svoje rakety v Japonskom mori, Tokio je znepokojené: Apelujeme na Moskvu!

14:42 Niekoľko dovozcov súhlasilo, že začnú platiť za ruský plyn v rubľoch, uviedol v piatok ruský vicepremiér Alexander Novak. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Očakávame podobné rozhodnutie aj od ďalších importérov," dodal Novak. Neuviedol však, ktorí zákazníci súhlasili s platbami v rubľoch.

14:27 Moskva zaslala Spojeným štátom diplomatickú nótu, s varovaním, aby prestali vyzbrojovať Ukrajinu.

Viac si prečítajte tu: Moskva zaslala USA diplomatickú nótu: Prestaňte vyzbrojovať Ukrajinu! Spomína dôsledky

13:06 Severné Macedónsko sa rozhodlo vyhostiť ďalších šesť ruských diplomatov kvôli ich nevhodnej činnosti. Podľa agentúry Makfax o tom bol dnes pri predvolaní na ministerstvo zahraničia informovaný ruský veľvyslanec Sergej Bazdnikin. Moskva čoskoro dala najavo, že odpovie rovnakým spôsobom. V krátkom čase je to druhé vykázanie ruských diplomatov zo Severného Macedónska.

12:46 Sedem civilistov zomrelo a ďalších 27 utrpelo zranenie, keď ruské jednotky v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny strieľali na autobusy, ktoré viezli ľudí utekajúcich pred vojnou do bezpečnejších miest. Dnes o tom podľa agentúry AFP informovala ukrajinská generálna prokuratúra. Prípad sa stal vo štvrtok.

"Dňa 14. apríla ruská armáda strieľala na evakuačné autobusy s civilistami v obci Borova. Podľa prvých informácií bolo sedem ľudí zabitých a 27 utrpelo zranenia," uviedla generálna prokuratúra. Pred týždňom zahynuli desiatky ľudí pri ruskom raketovom útoku na stanicu v Karamatorsku. Aj oni sa snažili odísť do bezpečnejších oblastí.

12:24 Guvernér Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny Serhij Hajdaj vyzval miestnych obyvateľov, aby sa evakuovali. Na komunikačnej platforme Telegram Hajdaj požiadal ľudí, aby sa evakuovali a „vybrali si život" po tom, ako informoval, že jeden človek zomrel a ďalší piati boli zranení počas ruského bombardovania mesta Kreminna.

Dodal, že 32-tisíc obyvateľov evakuovali vlakmi a autobusmi a vyzval ostatných na rovnaký krok. „Neváhajte a odíďte, kým taká možnosť je," vyhlásil guvernér. Informuje o tom portál bbc.com.

12:16 Ukrajinské hlavné mesto Kyjev je teraz polomŕtvym mestom, do ktorého sa pomaly vracia život. Funguje v ňom iba základná infraštruktúra a obchody. Panujú tam stále veľmi prísne bezpečnostné opatrenia a hlavnú triedu lemujú zátarasy a barikády. Novinárom to dnes po svojej návšteve Ukrajiny povedali českí senátori, ktorí krajinu vo štvrtok spoločne s poľskými kolegami navštívili.

12:02 Ruská armáda tvrdí, že sa jej podarilo získať úplnú kontrolu nad oceliarňou v juhoukrajinskom meste Mariupol, ktorú ovládali ukrajinské ozbrojené sily. Podľa ukrajinských úradov začali ruskí vojaci v Mariupole vykopávať telá obetí v snahe zakryť svoje vojnové zločiny.

"Útoky ruských ozbrojených síl a jednotiek Doneckej ľudovej republiky v meste Mariupol úplne oslobodili Illičovu oceliareň od ukrajinských nacionalistov," vyhlásil hovorca  ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajinská strana toto tvrdenie zatiaľ nepotvrdila. Viac v článku.

11:47 Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších vojnových zajatcov. Oznámila to v piatok ukrajinská armáda, podľa ktorej došlo k výmene v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a stanice BBC.

"Po napätých rokovaniach sa nám podarilo dosiahnuť dohodu o výmene väzňov neďaleko dediny Posad-Pokrovske, kde boli štyria ruskí vojaci vymenení za štyroch našich," uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

11:17 Rusko sa zrejme dostalo do platobnej neschopnosti, keď sa pre západné sankcie pokúsilo o obsluhu svojich dolárových dlhopisov rubľami, uviedla agentúra Moody's. Moskva mala naposledy problémy so splácaním zahraničného dlhu po boľševickej revolúcii v roku 1917. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:44 Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) plánuje naďalej pripomínať svetu, že Ukrajina práve teraz potrebuje všestrannú pomoc a podporu. Zdôvodnil to tým, že zničené domy sa dajú prestavať, ale ľudské životy nie. Zároveň pripomenul, že Ukrajina bojuje viac ako sedem týždňov nielen za svoju slobodu, ale aj za univerzálne hodnoty demokracie, nezávislosti a vlády práva.

10:40 Ruské ministerstvo v piatok vyhlásilo, že pri raketovom útoku neďaleko východoukrajinského Charkova zahynulo zrejme až 30 Poliakov bojujúcich po boku ukrajinských jednotiek. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Ruské strategické raketové sily podľa piatkového vyhlásenia ministerstva "eliminovali do 30 poľských žoldnierov", keď zaútočili na dedinu Iziumske pri Charkove. Toto tvrdenie však nebolo možné nezávisle overiť.

10:34 Animačný program pre deti ukrajinských utečencov vo veku od dvoch do 14 rokov organizujú raz týždenne v Trnave študenti a pedagógovia Inštitútu manažmentu (IM) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM). Spájajú tak pomoc a poznatky z predmetov študijného programu Manažment animačných a voľnočasových aktivít. Informovala o tom Lenka Mikle z IM.

To, čo sa počas štúdia naučia, rovno implementujú do praxe,“ uviedla. V rámci animačných aktivít sa snažia, aby ukrajinské deti prišli na iné myšlienky a na chvíľu zabudli na to, čo sa deje u nich doma.

10:20 Zničenie raketového krížnika Moskva, ktorý bol vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily, považujú odborníci za tvrdú ranu pre prezidenta Vladimíra Putina a za propagandistické víťazstvo Ukrajiny. Britský denník The Guardian označil Moskvu za pýchu ruského námorníctva a najprestížnejšie plavidlo nasadené vo vojne s Ukrajinou.

"Potopenie krížnika Moskva... nie je len významnou stratou, je tiež symbolom terajšieho chaotického ruského vojnového ťaženia," cituje The Guardian Michaela Kofmana, riaditeľa výskumu a odborníka na Rusko z amerického Centra pre námorné analýzy.

10:16 Ruské ministerstvo obrany v piatok vyhlásilo, že zintenzívni „rozsah raketových útokov" na Kyjev v reakcii na ukrajinské „diverzie na ruskom území". Vyhlásenie zverejnili deň po tom, ako ruské úrady obvinili ukrajinské sily z leteckých útokov na obytné budovy v regióne pri hraniciach s Ukrajinou, pri ktorých bolo zranených sedem ľudí.

Podľa ruských predstaviteľov pri štvrtkovom útoku na dedinu Klimovo v Brianskej oblasti bolo poškodených zhruba 100 obytných budov. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské sily v ukrajinskej Černihivskej oblasti zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-8, ktorý sa údajne podieľal na útoku na Briansku oblasť. Úrady ruskej Belgorodskej oblasti vo štvrtok tiež hlásili bombardovanie zo strany Ukrajiny.

9:41 Od začiatku konfliktu prekročilo slovensko-ukrajinské hranice takmer 334-tisíc osôb, o dočasné útočisko na Slovensku požiadalo skoro 68-tisíc z nich. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok 14. apríla 641 mužov, 1 884 žien a 903 detí. O dočasné útočisko požiadalo 530 osôb.

Otvoriť galériu

9:37 Pre evakuáciu civilistov je na dnešok na Ukrajine dojednaných deväť humanitárnych koridorov, informovala ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Na odchod z ohrozených miest do bezpečia vyzval naliehavo podľa agentúry Reuters gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

Podľa Vereščukovej sú medzi dnešnými evakuačnými koridormi trasy z Berďanska, Tokmaku, Enerhodaru a Severodonecku. Dojednaná by mala byť aj možnosť odchodu z obliehaného Mariupolu v osobných autách.

8:58 Ukrajinské sily prekazili pokusy ruských jednotiek ovládnuť mestá Popasna a Rubižne v Luhanskej oblasti na východe krajiny, informoval dnes v situačnej správe ukrajinský generálny štáb. Ukrajinskí vojaci v tomto regióne av susednej Doneckej oblasti za posledných 24 hodín odrazili osem ruských útokov. Informácie zverejňované ukrajinským generálnym štábom nemožno nezávisle overiť, rovnako ako informácie poskytované ruským velením.

7:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval Ukrajincom za to, že už 50 dní vzdorujú ruskej vojenskej agresii voči Ukrajine. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

Zelenskyj vo svojom posolstve zdôraznil skutočnosť, že ukrajinským ozbrojeným silám a obyvateľstvu sa stále darí brániť pred okupantmi väčšinu územia krajiny. "Päťdesiat dní našej obrany je úspech. Úspech miliónov Ukrajincov," povedal vo videozázname zverejnenom v noci na piatok na sociálnej sieti Telegram.

7:10 Európa nákupom ruského plynu platí agresorovi približne polovicu zbraní, ktoré používa v rámci svojej invázie na Ukrajine. V rozhovore pre spravodajskú stanicu ČT24 to vo štvrtok povedal mimoriadny veľvyslanec pre energetickú bezpečnosť ČR Václav Bartuška.

Zbaviť sa závislosti od ruského plynu bude podľa neho veľmi ťažká úloha, zasiahlo by to najmä výrobu. Bartuška priznal, že zatiaľ nie je sčítané, aké dôsledky by malo pre Európu "odstrihnutie sa" od ruských energetických zdrojov.

7:08 Minister obrany Jaroslav Naď povedal v rozhovore pre americký denník The New York Times (NYT), že ruský prezident Vladimír Putin je porovnateľný s vodcom nacistického Nemecka Adolfom Hitlerom. Pred ruskou inváziou na Ukrajinu by bolo nemysliteľné, aby Slovensko posielalo zadarmo veľké množstvo základných zbraní, nieto ešte systém protivzdušnej obrany, cez východnú hranicu, povedal šéf rezortu obrany. Viac v článku.

7:04 Na Ukrajine sú ohrozené životy približne 2,7 milióna ľudí so zdravotným postihnutím. Podľa agentúry Reuters to oznámil Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím. Ten sa odvoláva na hlásenie, že mnoho takých obyvateľov krajiny uviazlo alebo zostalo opustených vo svojich domovoch, opatrovateľských centrách či sirotincoch. Nemajú prostriedky na pokrytie základných potrieb ani lieky.

7:02 Americký prezident Joe Biden reportérom povedal, že zvažuje vyslanie vysokopostaveného člena svojej vlády do Kyjeva na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Takisto pripustil, že by to mohol byť on sám. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky stanice BBC.

"Práve teraz prebieha rozhodovanie," povedal Biden, keď sa ho pýtali na možnú návštevu predstaviteľa USA na Ukrajine. Biden podľa BBC kladne reagoval aj na otázku, či je pripravený vycestovať aj on osobne.

Predstaviteľ Bieleho domu však v reakcii na Bidenove vyjadrenia stanici Fox News povedal, že prezidentova cesta do Kyjeva sa v súčasnosti neplánuje, píše BBC. Vláda USA podľa amerických médií zvažuje na Ukrajinu vyslať ministra obrany Lloyda Austina alebo ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena.

 

 

7:00 Riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) David Beasley vo štvrtok oznámil, že humanitárna kríza na Ukrajine sa pravdepodobne ešte zhorší, keď Rusko v najbližších týždňoch zintenzívni svoj útok. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Ruská invázia môže podľa Beasleyho slov narušiť stabilitu ukrajinského národa a vyvolať vlny migrantov usilujúcich sa nájsť lepšie životné podmienky inde. Takisto pripomenul, že WFP a ďalšie organizácie poskytujúce pomoc nemajú počas konfliktu dostatočný prístup k ľuďom, ktorí to potrebujú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, ČTK, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Pneuservis v Rimavskej Robote zachvátili plamene: Zasahovať muselo vyše 30 hasičov!
Mužovi už pomôcť nedokázali.
Foto
Na Záhorí vedľa cesty našli ležať muža († 54): Záhadné okolnosti nešťastia
Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Fotografia z miesta nehody.
Vážna dopravná nehoda v centre Turzovky: Na železničnom priecestí sa zrazil vlak s osobným autom!
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!
Close-up photo of unrecognizable man having erectile problem in bedroom
Štíhle telo či lepší výkon v posteli? Páni si musia vybrať! Starosti im spôsobuje populárny liek
Paramedics in a rescue operation after a car crash
Stačila sekunda! Dievčatko († 4) z Česka sa udusilo párkom v rohlíku: Ani rýchla pomoc nepomohla
Fotografia nezvestného muža.
Foto
Polícia pátra po 57-ročnom Milošovi z Kotešovej: Nezvestný je už týždeň! Nevideli ste ho?
Ilustračné foto
Teplo vystrieda iné TRÁPENIE: Už to prichádza! Čo očakávajú meteorológovia?