Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2022 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Dalia sa venuje u nás netradičnému športu: Pretekárske koníčky si vyrábam sama

Mimoriadne živý šport s neživým spoločníkom! Hobbyhorsing na prvý pohľad vyzerá ako veselá kratochvíľa, no v skutočnosti ide o náročnú aktivitu s vlastnými pravidlami. Jej neoddeliteľnou súčasťou sú miesto klasických pretekárskych koní tie plyšové a na palici.

Máte zaujímavý tip, záľubu alebo fotky, o ktoré sa s nami chcete podeliť? Neváhajte a pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo na WhatsApp na číslo 0918 620 001!


Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Vznikol vo Fínsku, no dnes tieto kone v rôznych podobách nájdete hocikde na svete. U nás netradičnej záľube prepadla Dalia (15), ktorá v hobbyhorsingu nielen súťaží, ale koníky aj vyrába. Koľko jej to trvá a ako vyzerá tréning s plyšovým parťákom?

Hobbyhorsing bol vo Fínsku oficiálne zapísaný v roku 2010 a ide o šport, kde sa napodobňujú všetky disciplíny konského športu. U nás sa netradičnej záľube venuje Dalia (15) z Bratislavy. Hobbíky, čiže plyšové koníky na palici, aj sama vyrába. „Všetko sa začalo karanténou, keď sa nič nedalo robiť. Keďže som už predtým jazdila na reálnych koňoch, našla som na youtube video z fínskeho šampionátu a povedala som si, že to musím skúsiť,“ spomína s úsmevom šikovná tínedžerka.

Vyrobila si prvého plyšového koňa a pustila sa do tréningov. „S hobbyhorsom jazdíme, skáčeme s ním cez prekážky, robíme drezúru a podobné veci, ktoré sa robia aj pri normálnych konských športoch,“ vysvetľuje. Tréningy má podľa toho, na čo sa práve zameriava. „Keď trénujem parkúr, rozložím si prekážky, dám si klus, cval, vyššie a nižšie skoky. Kondička je pri tomto športe veľmi dôležitá a bez nej sa to ani nedá robiť,“ opisuje nadšenkyňa nového športu.

Ako všade, ani tu sa nedá vyhnúť hejterom. „O to ťažšie je to pre mladšie dievčatá, ktoré skončia len preto, lebo im niekto povie, že je to detské. Často sú tieto deti obeťami šikany. Mne sa tiež stalo, že sa moji spolužiaci posmievali, lebo našli moje video. Ale ja som človek, ktorý to berie tak, že ak som ich pobavila, tak prečo nie,“ hovorí s nadhľadom.

Otvoriť galériu

Robota na tri dni

Na výrobu hobbíka potrebuje Dalia hlavne veľa času a trpezlivosti. „Okrem materiálov, ktoré musím zohnať - látka, vlna na hrivu, palice, koženky, to zaberie veľa času a peňazí. Keď koníka zošijem, ešte ho dlho tieňujem, kým je podľa mojich predstáv. Jeden kôň mi zaberie niekedy aj tri dni,“ priznáva Dalia, ktorá vyrobila už 70 hobbíkov. Len na materiál minie okolo 100 eur. Výrobcovia vo svete, ktorí sa tým živia, si však vedia koňa naceniť aj poriadnou sumou.

„Záleží na tom, z ktorej sú krajiny, ale vo Fínsku si za koňa zapýtajú aj 400 eur. Má to tam tradíciu a veľa hobbyhorserov je ochotných si za takéto koníky priplatiť. Záleží na strihu a veľkosti,“ vyratúva študentka. Okrem toho má každý hobbyhorse svoju „dušu“. „Tento šport zahŕňa roleplay, čo znamená hranie sa na to, že kôň je živý. Každý kôň má povahu, meno, plemeno, pohlavie, povahové črty, je toho veľmi veľa a kone sa uplatňujú na všestrannosť, ale potom sú tu jazdci, ktorí majú viac koní a rozdelia si ich na rôzne disciplíny.“

Otvoriť galériu

Podľa nej je skvelé, že veková hranica pri tomto športe neexistuje. „Veľa tých, ktorí sa venujú hobbyhorsom, majú vzťah aj k reálnym koňom. Ja mám 15 a vôbec sa nehanbím za to, že sa zabávam s plyšovými koňmi. Je to aj pre tých, ktorí si nemôžu z finančných dôvodov dovoliť jazdiť na reálnych koňoch,“ vysvetľuje Dalia, ktorá by chcela robiť tento šport tak dlho, ako sa bude dať, lebo sa v tom našla. „Rada by som pozvala všetkých na naše prvé oficiálne majstrovstvá Slovenska v hobbyhorsingu, ktoré budú vo Viničnom 15. mája,“ dodáva spokojne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gh, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Na snímke sopranistka Ľubica Rybárska.
Foto
Slovensko prišlo o výnimočnú ženu! Zomrela Ľubica Rybárska († 65): Jej hlas očaril celý svet
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť
Lawn crystals water green
Slovensko zasiahnú mrazy! V týchto krajoch to bude na teplú bundu
René zachytil na fotkách záhadného tvora sediaceho na bytovke v Petržalke.
FotoVáš Tip
René nafotil na petržalskej bytovke záhadného tvora: Čo to má byť?! Jeho zábery spôsobili medzi Slovákmi hystériu
Za Daniela Volopicha sa vydala v roku 2007.
Foto
FOTO Verešovej s bývalou láskou: Na široký úsmev zabudnite! Aha, ako sexica reagovala