Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2022 06:05 | Ukrajina vojenský konflikt
FotoVideo

Rusko premiestňuje sily, chystá sa útok na jedno mesto: Armáda mala použiť chemickú zbraň

Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára, čím rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny. Odhaduje sa, že vojne zahynuli už tisíce ľudí. Všetko podstatné sme pre vás aj v pondelok sledovali v online prenose.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

2:00 ONLINE prenos sa skončil. Nové informácie vám prinesieme opäť ráno.

1:12 Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin v pondelok navrhol, aby bolo "zradcom", ktorí sa vyslovia proti ruskej vojenskej operácii na Ukrajine, odobraté ruské občianstvo. Ako príklad pritom uviedol ruskú novinárku Marinu Ovsiannikovovú, ktorá narušila vysielanie hlavných správ ruskej štátnej televízie, aby ukázala protestný plagát proti vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Viac v článku.

00:19 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo v pondelok za nežiadúce osoby šesť ruských diplomatov po tom, ako francúzska tajná služba prišla po vyšetrovaní k záveru, že ich činnosť bola v rozpore s národnými záujmami Francúzska. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a AFP. Viac v článku. 

00:12 Ministri zahraničných vecí piatich stredoeurópskych krajín dnes na zámku Štiřín pri Prahe budú rokovať o aktuálnej situácii na Ukrajine. Zaoberať sa budú aj prípravami českého predsedníctva v Rade EÚ alebo koronavírusovou pandémiou. Neformálnu skupinu Central 5 (C5) tvorí Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko.

00:09 Ruská armáda včera v Mariupole použila bližšie neupresnenú chemickú zbraň. Oznámil to pluk Azov, ktorý obkľúčené mesto na juhovýchode Ukrajiny bráni. Ukrajinské úrady informáciu doteraz nepotvrdili, médiá však v priebehu dňa varovali, že prerušení separatisti chemický útok zvažujú.

"Ruské okupačné vojská použili proti ukrajinským vojakom a civilistom v meste Mariupol jedovatú látku neznámeho pôvodu, ktorú zhodili z nepriateľského bezpilotného lietadla," uviedol pluk Azov na komunikačnej platforme Telegram. Obete chemického útoku majú podľa neho problémy s dýchaním a pohyb.

22:54 Na Ukrajine sa dnes humanitárnymi koridormi podarilo evakuovať 4354 ľudí, z ktorých 556 bolo z obliehaného mesta Mariupol. Oznámila to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. Vicepremiérka predtým uviedla, že Kyjev a Moskva sa na dnešok dohodli na deviatich humanitárnych koridoroch z obliehaných oblastí na východe krajiny.

22:34 Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes odmietol, aby jeho krajina dodávala zbrane na Ukrajinu na vlastnú päsť. Zdržanlivé vyjadrenie sociálnodemokratického politika podľa agentúry DPA nasledovalo po výzve ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej (Zelení), aby Nemecko Ukrajine poskytlo ťažké zbrane na obranu proti ruským inváznym jednotkám.

22:18 Rusko posilňuje svoje vojenské jednotky okolo Donbasu, predovšetkým blízko ukrajinského mesta Izjum, zatiaľ však nespustilo ofenzívu s cieľom ovládnuť tento sporný región na východe Ukrajiny, uviedli v pondelok predstavitelia amerického ministerstva obrany. Informovala o tom agentúra AFP.

"Premiestňujú sa, zameriavajú sa na Donbas," povedal hovorca Pentagónu John Kirby. Ako dodal, do Izjumu bolo vidieť smerovať konvoj vozidiel, "nebolo však jasné, koľko vozidiel je v tomto konvoji a čo presne prevážajú". "Zdá sa, že ide o kombináciu vozidiel na prepravu osôb, ako aj obrnených vozidiel a možno aj delostrelectva," spresnil.

21:58 Rakúsky spolkový kancelár Karl Nehammer v pondelok po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že nemá "žiadne optimistické dojmy". Kancelár podľa svojich slov šéfa Kremľa upozornil na vojnové zločiny i na potrebu humanitárnych koridorov. TASR správu prevzala z agentúr APA, AFP a DPA.

Išlo o prvú návštevu šéfa vlády členskej krajiny EÚ v Moskve od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára, pripomína DPA.

21:40 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vyzval v pondelok na urýchlenie úsilia krajín západného Balkánu o pričlenenie sa k Európskej únii (EÚ) v "novej ére" po invázii Ruska na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Scholz na tlačovej konferencii s albánskym premiérom Edim Ramom v Berlíne prisľúbil pomoc pri presadzovaní úsilia týchto krajín "so všetkou silou", ktorou disponuje.

21:23 Spojené štáty a ich spojenci naďalej denne dodávajú Ukrajine veľké množstvá zbraní a munície. V pondelok to uviedol hovorca Pentagónu John Kirby, podľa ktorého "v oblasti" pristáva denne osem až desať lietadiel s vojenským vybavením. Zásielky sú z lietadiel preložené na nákladné autá, ktoré následne putujú na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA. "Zásielky z USA sa do rúk Ukrajincov dostávajú o šesť dní po ich odoslaní. V tomto tempe nepoľavíme. Dodávky zbraní budú pokračovať aj naďalej a nová stratégia ruskej armády, ktorá sa chce zrejme sústrediť na východné regióny Ukrajiny, na tom nič nezmení," uviedol Kirby.

21:08 Na vyšetrovanie násilia zo strany Ruska voči ženám počas invázie na Ukrajinu a na ochranu detí v tomto konflikte vyzvali v pondelok vysokopostavení predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN). Informovala o tom agentúra AFP. "Táto vojna sa musí skončiť. Teraz," povedala riaditeľka agentúry Ženy OSN Sima Bahousová na schôdzke Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku. "Stále častejšie počujeme o znásilňovaní a sexuálnom násilí. Tieto tvrdenia sa musia nezávisle vyšetriť v záujme zaistenia spravodlivosti a zodpovednosti," dodala.

20:58 Popredného kritika Kremľa Vladimira Karu-Murzu, ktorý prežil dve podozrivé otravy, zadržali v pondelok v Moskve pri bytovom dome, kde žije. Informoval o tom ruský opozičný politik Iľja Jašin a médiá, odvolala sa na nich americká spravodajská televízia CNN. "Vladimir Kara-Murza bol zadržaný políciou v Moskve blízko svojho domu," napísal Jašin na Twitteri a dodal: "Ešte nie je jasné, za čo."

20:32 Rusko požiadalo v pondelok Google, aby odstránil zo svojej platformy vyhrážky mierené proti Rusom. Moskva tak spravila po tom, ako služba Google prekladač podľa ruských úradov ponúkla niektorým užívateľom pri zadaní slovného spojenia drahí Rusi (v angličtine dear Russians) možnosť opraviť toto slovné spojene na mŕtvi Rusi (dead Russians). TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

20:23 Prioritou Európskej únie by v čase ruského útoku na východe tejto krajiny malo byť poskytnutie ďalšej vojenskej pomoci - nie ďalšie sankcie. Povedal to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu.

20:17 Od začiatku ruskej invázie zo svojich domovov ušli takmer dve tretiny ukrajinských detí, informuje Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF). Riaditeľ núdzových programov UNICEF-u Manuel Fontaine, ktorý sa minulý týždeň vrátil z Ukrajiny, v pondelok Bezpečnostnej rade OSN povedal, že doma podľa odhadov zostalo 3,2 milióna detí a takmer polovici môže hroziť, že nebude mať dostatok jedla. Útoky na systém vodnej infraštruktúry a výpadky elektriny zase zanechali odhadom 1,4 milióna ľudí bez prístupu k vode. Situácia je horšia v mestách Mariupoľ a Cherson na juhu, ktoré obkľúčili ruské sily a kde deti s ich rodinami strávili týždne bez tečúcej vody, hygieny a pravidelného prísunu jedla.

20:03 Viac než 10.000 civilistov zahynulo v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára. TASR správu prevzala od agentúry AP, pre ktorú to v pondelok uviedol starosta tohto obliehaného prístavného mesta Vadym Bojčenko.

19:52 Vodca Južného Osetska, separatistického regiónu v Gruzínsku, prehral v prvom kole prezidentských volieb v tejto neuznanej republike. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra DPA. Anatolij Bibilov skončil s 33,5 percenta hlasov za svojím vyzývateľom Alanom Gaglojevom, ktorý dostal 36,9 percenta hlasov. Bibilov žiadal koncom marca skoré referendum o pripojení kaukazského regiónu k Rusku.

19:19 Dánsky zdravotnícky úrad, ktorý znepokojuje vojna na Ukrajine, v pondelok oznámil, že nakúpi dva milióny jódových tabletiek, aby ochránil obyvateľov v prípade, že by prišlo neďaleko Dánska k jadrovej nehode. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. "Vývoj udalostí za posledné dva roky v súvislosti s ochorením COVID-19 nám ukázal, že je dôležité, aby sme boli pripravení. Vojna na Ukrajine nám zase ukázala, že svet je nepredvídateľný," uviedol dánsky zdravotnícky úrad v súvislostí s nákupom jódových tabletiek.

18:56 Takmer 40 ton humanitárnej pomoci už vydal Košický samosprávny kraj (KSK) z dvoch skladov, ktoré v marci zradil v Košiciach a Michalovciach. Vďaka darcom sklady zásobujú krajské zariadenia núdzového bývania, humanitárne stánky na hraničnom prechode s Ukrajinou Veľké Slemence alebo veľkokapacitné registračné centrum v Michalovciach, informoval v pondelok Úrad KSK. 

18:34 Indický premiér Naréndra Módí v pondelok uviedol, že navrhol priame rozhovory medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, a dodal, že situáciu na Ukrajine považuje za veľmi znepokojujúcu. Módího vyjadrenia prišli krátko pred jeho virtuálnym rokovaním s americkým prezidentom Joeom Bidenom. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters.

18:15 Víťazstvo Ukrajiny v tejto vojne je slovenským životným záujmom. Zdôraznil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) po dnešnom zasadnutí šéfov diplomacií krajín Európskej únie (EÚ) v Luxemburgu. Preto je podľa neho potrebné Ukrajinu podporovať nielen politicky, ale aj vojensky, a to tak dlho, ako to bude nevyhnutné. Šéf slovenskej diplomacie uviedol, že na rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ veľmi pozitívne rezonovala návšteva premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) spolu s predsedníčkou Európskej komisie v Kyjeve a v Buči. V tlačovej správe o tom informovala komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí.

18:02 Nemecký strojársky koncern Rheinmetall je pripravený dodať až 50 vyradených tankov typu Leopard 1 na Ukrajinu. V pondelok o tom informoval denník Handelsblatt s odvolaním sa na generálneho riaditeľa skupiny. "Prvý Leopard 1 by mohol byť dodaný (na Ukrajinu) o šesť týždňov," povedal generálny riaditeľ Armin Papperger s tým, že tento krok ešte musí odsúhlasiť nemecká spolková vláda.

Rheinmetall by bol ochotný dodať zvyšok tankov v priebehu nasledujúcich troch mesiacov prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Rheinmetall Italia. Papperger zároveň dodal, že ukrajinskí vojaci by mohli byť preškolení na používanie tankov tohto typu v priebehu niekoľkých dní.

18:00 Komplex budov vo Varšave, ktorý vlastnila ruská diplomatická misia, bude daný do užívania ukrajinským utečencom. Oznámil to v pondelok starosta poľskej metropoly Rafal Trzaskowski. TASR o tom informuje na základe správ agentúr PAP, AFP a AP.

17:54 Primátor Varšavy informoval, že mesto zabralo sporný areál spravovaný ruskou diplomatickou misiou a sprístupní ho ukrajinskej komunite. Rafal Trzaskowski uviedol, že do dvoch zjavne prázdnych budov, ktoré obyvatelia Varšavy nazvali „špiónske mesto“, vstúpil súdny zriadenec, aby skontroloval ich stav a označil ich ako zabavené radnicou. Uzavretie prípadu je podľa primátora symbolické, keďže sa tak stalo v čase ruskej agresie na Ukrajine.

17:42 Ukrajinské sily zničili ruský muničný sklad v Luhanskej oblasti. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie gubernátora oblasti Serhija Hajdaja na Facebooku. „Naši obrancovia zničili sklad s muníciou patriaci ´orkom´ neďaleko okupovanej osady Novoajdar v Luhanskej oblasti,“ povedal Hajdaj s tým, že sklad horel dve a pol hodiny.

17:33 Kremeľ v pondelok varoval pred rozširovaním Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) o severské krajiny Fínsko a Švédsko. Ako informuje spravodajský web CNN, argumentoval tým, že expanzia aliancie neprinesie Európe žiadnu stabilitu.

17:01 Taliansko zhabalo nehnuteľnosti v hodnote 105 miliónov eur, ktoré vlastnia bývalý ruský pretekár Formuly 1 Nikita Mazepin a jeho otec – ruský oligarcha – Dmitrij Mazepin. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, pre ktorú to v pondelok uviedli dva nemenované zdroje z okolia polície.

16:56 Dodávky zbraní z členských krajín EÚ na Ukrajinu sú "fundamentálny predpoklad" toho, aby sa nenaplnil cieľ ruskej agresie. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok po pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu. TASR jeho vyjadrenia získala z videozáznamu, ktorý zverejnila na svojej oficiálnej webovej stránke Európska rada.

16.42 Zhruba polovica územia Ukrajiny potrebuje odmínovanie. Informuje o tom spravodajský portál BBC. Zástupca štátnej pohotovostnej služby Oleh Bondar uviedol, že zhruba 300-tisíc kilometrov štvorcových územia si vyžaduje humanitárne odmínovacie úsilie, pričom v oblastiach, ktoré ukrajinské sily získali späť od Rusov, je ešte stále veľa výbušnín.

16:37 Rakúsky kancelár Karl Nehammer začal v pondelok svoje stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve.

Viac si prečítajte tu: V sobotu sa stretol so Zelenským, teraz s Putinom: S čím išiel rakúsky kancelár do Moskvy?

16:13 Kyjev predpokladá, že po stiahnutí ruských jednotiek z viacerých oblastí sa blíži ďalší útok Moskvy na východe a juhu Ukrajiny. "Predpokladáme, že v blízkej budúcnosti sa odohrajú na týchto územiach intenzívne boje," povedal Motuzianyk a dodal, že "ukrajinská armáda je pripravená".

Podľa hovorcu ukrajinského ministerstva obrany Moskva zrejme plánuje novou ofenzívou vytvoriť pozemný koridor z anektovaného Krymu do Chersonskej oblasti. Motuzianyk ďalej uviedol, že stále hrozí aj nový pokus o ovládnutie Kyjeva, to však podľa neho závisí od toho, ako sa Rusku bude vojensky dariť vo východných regiónoch Ukrajiny.

16:07 Ukrajina očakáva, že Rusko už čoskoro spustí veľkú ofenzívu na východe krajiny. Uviedol to v pondelok počas brífingu pre médiá hovorca ukrajinského ministerstva obrany Olexandr Motuzianyk. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.  "Nepriateľ takmer dokončil prípravu na útok na východe. Atak sa začne čoskoro," povedal Motuzianyk a dodal, že "nevieme presne, kedy" Rusi zaútočia.

15:59 Nemecký koncern Rheinmetall plánuje poskytnúť Ukrajine 50 použitých tankov Leopard 1. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na noviny Handelsblatt. Výkonný riaditeľ spoločnosti Armin Papperger sa pre denník vyjadril, že ak by to povolila nemecká vláda, prvé tanky by mohli doručiť do šesť týždňov a ďalšie by nasledovali počas ďalších troch mesiacov. Uskutočnilo by sa to prostredníctvom ich dcérskej firmy Rheinmetall Italia.

15:53 Platby rubľami za ruský plyn podľa Maďarska neporušujú sankcie Európskej únie (EÚ). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

15:41 Rusko nepozastaví svoju vojenskú operáciu na Ukrajine pre ďalšie kolo mierových rokovaní. Vyhlásil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

15:33 Tri členské krajiny Európskej únie (EÚ) - Nemecko, Holandsko a Švédsko - poskytnú Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) približne 2,5 milióna eur na prešetrenie údajných vojnových zločinov na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

15:30 Ruské sily zadržali deviatich dobrovoľných vodičov podieľajúcich sa na záchrannej misii v Mariupoli. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na humanitárnu organizáciu Help People pomáhajúcu pri evakuácii obyvateľstva a poskytujúcu jedlo a lieky tým, ktorí to potrebujú.

15:29 Do západo-ukrajinského Ľvova v pondelok dorazil tím francúzskych odborníkov na identifikáciu tiel. Príslušníci budú pomáhať ukrajinským kolegom s "vyšetrovaním vojnových zločinov v okolí Kyjeva", uviedol francúzsky veľvyslanec na Ukrajine Etienne de Poncins. Podľa veľvyslanca je Francúzsko prvou krajinou, ktorá poskytla tento druh pomoci.

15:26 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v pondelok zdôraznil potrebu poskytnutia vojenskej pomoci Ukrajine. TASR o tom informuje na základe videozáznamu, ktorý Korčok zverejnil na sociálnej sieti Twitter. "Konflikt (na Ukrajine) pokračuje a je zrejmé, že ide o záležitosť prežitia, o schopnosť Ukrajiny ubrániť svoju krajinu. Potrebujú však vojenskú pomoc. Potrebujú vojenskú podporu," povedal Korčok pred pondelkovým zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

15:22 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Južnú Kóreu, aby jeho krajine poskytla zbrane pre boj proti ruskej agresii. V prejave adresovanom juhokórejským poslancom povedal, že ich krajina má „tanky, lode a rôzne zariadenia, ktoré dokážu blokovať ruské rakety, a boli by sme vďační, keby nám Kórejská republika pomohla bojovať proti Rusku“. 

15:16 Európska únia (EÚ) dala na čiernu listinu 21 leteckých spoločností registrovaných v Rusku. Dôvodom sú obavy týkajúce sa bezpečnosti lietadiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Na zozname zakázaných leteckých spoločností, kam Európska komisia pridala 21 ruských aerolínií, sa nachádzajú spoločnosti, ktoré podliehajú zákazu vykonávania leteckej dopravy alebo prevádzkovým obmedzeniam v rámci EÚ, pretože nespĺňajú medzinárodné bezpečnostné normy.

15:10 Litva žiada Severoatlantickú alianciu, aby rozšírila svoje prápory v pobaltských štátoch na brigády. V pondelok to oznámil litovský minister obrany Arvydas Anušauskas. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

15:09 Kanadská vláda v pondelok oznámila, že zavádza sankcie na spoločnosti pôsobiace v ruskom obrannom sektore. Zároveň informovala, že v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu zavažuje aj prijatie ďalších postihov, uvádza agentúra Reuters.

14:50 Ruskí okupanti sa snažia získavať informácie o pozíciách ukrajinských ozbrojených síl za pomoci neplnoletých ukrajinských detí. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na Ukrajinskú bezpečnostnú službu (SBU).

14:39 Generálny štáb ukrajinskej armády v pondelok informoval, že pozorne monitoruje aktivity ruských vojakov rozmiestnených v moldavskom odštiepeneckom regiónu Podnestersko. Zároveň varoval, že Rusko by mohlo na Ukrajinu zaútočiť aj z podnesterskej oblasti. Informuje o tom agentúra DPA.

14:38 Taliansky premiér Mario Draghi a minister zahraničných vecí Luigi Di Maio v pondelok odcestovali do Alžírska, aby tam podpísali dohodu o dodávkach plynu. Týmto spôsobom sa Rím snaží znížiť svoju závislosť od ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

14:37 V pondelok prišli na Ukrajinu francúzski žandári, aby pomohli s vyšetrovaním ruských vojnových zločinov. Stalo sa tak v reakcii na objavenie tiel civilného obyvateľstva vo viacerých mestách okolo Kyjeva. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia francúzskeho veľvyslanca na Ukrajine Étienna de Poncinsa.

14:36 Európska únia (EÚ) už diskutuje o šiestom balíku sankcií, aby vytvorila na Rusko tlak k ukončeniu vojny na Ukrajine. Pred stretnutím ministrov zahraničia EÚ v Luxemburgu to povedal šéf dánskej diplomacie Jeppe Kofod, informuje spravodajská televízia CNN. Dánsko je podľa neho ochotné „zájsť tak ďaleko, ako to len bude možné, aby sme našli konsenzus o sankciách vrátane energetiky“. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už minulý týždeň naznačila, že cieľom ďalších sankcií by mohla byť ropa.

14:28 Ukrajinské jednotky brániace obliehané prístavné mesto Mariupol na juhu Ukrajiny v pondelok na sociálnej sieti Facebook uviedli, že sa pripravujú pravdepodobne na svoju "poslednú bitku". TASR prevzala správu od agentúry AFP.

14:17 Predstavitelia Európskej únie (EÚ) budú v pondelok rokovať vo Viedni so zástupcami Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Chcú ich vyzvať, aby zvýšili ťažbu, keďže EÚ zvažuje potenciálne sankcie voči ruskej rope.

14:16 Taliansky premiér Mario Draghi cestuje v pondelok do Alžírska, aby podpísal dohodu o väčšom odbere zemného plynu. Tento krok predstavuje najnovší tlak Talianska na získanie alternatívnych zdrojov energie a zníženie závislosti od Ruska po jeho invázii na Ukrajinu.

13:53 Chorvátska vláda označila 18 ruských diplomatov a šesť administratívnych pracovníkov ruského veľvyslanectva v Chorvátsku za nežiaduce osoby, oznámilo v pondelok chorvátske ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry HINA.

13:52 Proukrajinský bieloruský on-line spravodajský kanál Belaruski gajun informoval, že v nedeľu zaznamenal značný presun techniky ruských ozbrojených síl, ktorý sa uskutočnil vlakmi cez Bielorusko.

13:52 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok povedala, že Nemecko eviduje "rozsiahle indície" nasvedčujúce tomu, že počas ruskej invázie dochádza na Ukrajine k páchaniu vojnových zločinov. Baerbocková to povedala novinárom pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré sa koná v Luxemburgu.

13:45 Belgicko by bolo ochotné poslať svojich vojakov na Slovensko v prípade návrhu NATO na ďalšie posilnenie východnej hranice Aliancie. Predseda vlády Belgicka Alexander De Croo to uviedol po pondelkovom stretnutí so slovenským premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) v Bratislave. Zdôraznil, že bezpečnosť v Európe je kolektívna otázka.

13:31 Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová bude pracovať pre nemecké noviny Die Welt. Do povedomia svetovej verejnosti sa dostala v marci tohto roku, keď v živom vysielaní hlavných správ ruskej štátnej televízie ukázala protestný plagát proti vojne na Ukrajine.

13:25 Výkon ukrajinskej ekonomiky sa tento rok pravdepodobne zníži až o 45,1 %, keďže ruská invázia zatvorila podniky, znížila export a znemožnila ekonomickú aktivitu vo veľkej časti krajiny. Uviedla to vo svojej najnovšej správe Svetová banka (SB).

13:15 V juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora v dôsledku ruskej invázie zahynuli pravdepodobne až desaťtisíce ľudí. Ako informuje spravodajský web BBC, tvrdí to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Mariupoľ bol zničený, sú tam desaťtisíce mŕtvych, no ani napriek tomu Rusi nezastavujú svoju ofenzívu,“ povedal Zelenskyj počas videokonferencie so zákonodarcami Kórejskej republiky.

12:58 Premiér strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico ohrozil vyzradením informácií o presune systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu bezpečnosť vojakov a civilistov, ktorí sa na jeho presune podieľali. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to povedal v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo.

12:37 Ruskí vojaci zničili rímskokatolícky seminár Najsvätejšieho Srdca Ježišovho v obci Vozel pri Kyjeve, pričom ukradli kalich a monštranciu, ktoré v roku 2001 použil pápež Ján Pavol II. počas návštevy Ukrajiny. V pondelok o tom informoval latinský biskup kyjevsko-žytomyrskej diecézy Vitalij Kryvyckyj. TASR správu prevzala od agentúry ANSA.

12:37 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyhlásila, že Ukrajina potrebuje ťažké zbrane, aby sa bránila, a teraz nie je čas na „výhovorky". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že jeho krajina je v kľúčovom období a ruská armáda stupňuje svoje operácie na východe krajiny.

12:30 Od začiatku ruskej invázie prišlo do Poľska už 2,66 milióna utečencov z Ukrajiny, uviedla v pondelok poľská pohraničná stráž. V ostatných týždňoch však počet takýchto príchodov prudko klesá a naopak sa zvyšuje počet ľudí, ktorí sa vracajú na Ukrajinu, upozorňuje stanica BBC.

12:27 Ruská, respektíve sovietska technika, ktorú Slovensko používa, sa po agresii Ruskej federácie na Ukrajine stáva veľmi rizikovou. Štát preto rokuje so svojimi partnermi o zabezpečení vzdušného priestoru. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to povedal počas tlačovej konferencie s belgickým premiérom Alexandrom De Croom.

12:16 Nový Zéland pošle do Európy vojenské transportné lietadlo, 50-členný podporný tím a Británii poskytne financie na nákup zbraní a munície. V pondelok to v reakcii na situáciu na Ukrajine uviedla predsedníčka novozélandskej vlády Jacinda Ardernová. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

12:10 Rakúsky kancelár Karl Nehammer, odišiel do Moskvy, kde sa v pondelok popoludní stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s "veľmi jasnými humanitárnymi a politickými posolstvami". Povedal to rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg, informuje agentúra AP.

12:09 Učiteľku v západnej časti Ruska vyšetrujú pre jej protivojnové komentáre počas vyučovania. Ako referuje spravodajský web CNN, tie tajne nahrali jej študenti.

11:56  Švédsky výrobca telekomunikačných zariadení Ericsson v pondelok oznámil, že pozastavuje svoju činnosť v Rusku na neurčito."Vzhľadom na nedávne udalosti a sankcie Európskej únie (EÚ) spoločnosť teraz na neurčito pozastaví podnikanie so zákazníkmi v Rusku," uvádza sa vo vyhlásení. Zamestnanci v Rusku dostanú platenú dovolenku, dodala spoločnosť.

11:48 Pri ruskom útoku na mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny boli pravdepodobne zabité desiatky tisíc ľudí. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom dnešnom prejave, v ktorom prostredníctvom videoprenosu prehovoril k poslancom juhokórejského parlamentu. Prezident Ukrajiny tiež požiadal Soul o vojenskú pomoc. "Mariupol bol zničený, sú desiatky tisíc mŕtvych, ale Rusi napriek tomu so svojou ofenzívou nekončia," povedal Zelenskyj. Podľa neho teraz Rusko zhromažďuje desiatky tisíc vojakov na ďalšiu ofenzívu na východe krajiny.

11:42  Vojna Ruska s Ukrajinou môže trvať aj viac ako desaťročie, domnieva sa poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. V rozhovore s agentúrou Unian dodal, že počas tejto doby budú zaručené obdobia pokoja i bojov. Arestovyč súčasnú situáciu prirovnal k bojom medzi Izraelom a okolitými arabskými štátmi, kde od izraelského vyhlásenia nezávislosti v roku 1948 prepuklo päť vojnových konfliktov.

11:31 Agentúra Standard & Poor's (S&P) Global Ratings koncom minulého týždňa zhoršila hodnotenie schopnosti Ruska splácať zahraničný dlh po tom, čo sa pokúsilo uhradiť investorom dolárový dlhopis v rubľoch. Moskve tak hrozí, že prvýkrát za viac ako storočie čoskoro nesplní svojej zahraničné záväzky.

11:28 Rusko zastaví predaj dlhopisov po zvyšok roka a podnikne právne kroky, ak ho západné sankcie prinútia nesplatiť dlh. Uviedli to ruské noviny Izvestija s odvolaním sa na vyhlásenie ministra financií Antona Siluanova. Siluanov to povedal niekoľko dní po tom, čo ruská vláda minulý týždeň porušila podmienky a platby z dvoch zahraničných dlhopisov uhradila v rubľoch namiesto v dolároch.

11:27 Poslankyňa ukrajinského parlamentu Marija Mezencevová upozorňuje, že preskupovanie ruských inváznych síl v Donbase zhorší už aj tak zlú situáciu civilistov uviaznutých v oblastiach bojov na východe Ukrajiny.

11:27 Severoatlantická aliancia si chce zaistiť rozsiahlu a trvalú vojenskú prítomnosť na hraniciach svojich členských krajín ležiacich na východnom krídle NATO, aby dokázala v budúcnosti zabrániť prípadnej agresii zo strany Ruska. V rozhovore pre britský denník The Telegraph, z ktorého v pondelok citovala agentúra Reuters, to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

11:25 Ukrajinské úrady v pondelok otvorili provizórny most, ktorý spája mestá Irpin, Buču, Hostomel a Vorzel s Kyjevom. Informoval o tom server Ukrajinska pravda, ktorý zároveň zverejnil video z miesta. Spravodajský portál pripomenul, že v tesnej blízkosti miesta sa nachádza pôvodný zničený most, ktorého fotografie na konci februára obleteli celý svet, keď ľudia utekajúci pred tamojšími bojmi prechádzali cez jeho zničenú štruktúru na druhý breh.

11:24 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda približne 19 500 ruských vojakov. V pondelok o tom na sociálnej sieti Facebook informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Podľa uvedeného zdroja Rusko doteraz prišlo aj o 725 tankov, 1923 bojových obrnených vozidiel, 154 vojenských lietadiel či 137 vrtuľníkov.

11:14 Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko tvrdí, že veľká ofenzíva ruských jednotiek v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny sa už v podstate začala. Americká spravodajská televízia CNN v pondelok informovala, že Denysenko vo vysielaní ukrajinskej televízie podotkol, že tentoraz sa nebude opakovať situácia z 24. februára, keď Rusko spustilo prvé nálety a ostreľovanie na ciele na ukrajinskom území.

11:08 Ruské ozbrojené sily pri ukrajinskom meste Dnipro zničili systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Ukrajine poskytla "jedna z európskych krajín". V rámci pondelkového brífingu to oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe príspevku ruského ministerstva obrany na sociálnej sieti Telegram.

10:58 Ukrajina v nedeľu informovala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) o tom, že vykonala prvú výmenu pracovníkov v Černobyľskej atómovej elektrárni za ostatné tri týždne. Oznámil to v nedeľu generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi a dodal, že MAAE už čoskoro vyšle do elektrárne bezpečnostnú misiu. Informovala o tom agentúra Reuters. Ruské sily sa zmocnili vyradenej černobyľskej elektrárne krátko po tom, ako 24. februára spustili inváziu na Ukrajinu. Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Enerhoatom začiatkom apríla informovala, že Rusi sa z elektrárne stiahli a odišli smerom k bieloruským hraniciam.

10:49 Sociálna poisťovňa pripravila nové formuláre, ktoré môžu využiť občania Ukrajiny, aby si jednoduchým spôsobom mohli splniť povinnosť a informovať o zmene ich životnej situácie. Ako informuje, podľa platného znenia zákona lex Ukrajina, ktorý zmenil aj zákon o sociálnom poistení, sa totiž povinne poistenej SZČO, občanovi Ukrajiny, prerušuje povinné sociálne poistenie počas obdobia, v ktorom sa v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine zdržiava na jej území.

10:28 Britské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina odrazila niekoľko útokov ruských ozbrojených síl v Doneckej a Luhanskej oblasti. Výsledkom je podľa rezortu zničenie ruských tankov, vozidiel a delostrelectva. V aktualizácii zverejňovaných spravodajských informácií ministerstvo konštatovalo, že ruské bombardovanie oboch východoukrajinských regiónov stále trvá.

10:19 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o zhruba 19 500 vojakov, uviedla v pondelok ukrajinská armáda. Ruské ministerstvo obrany naopak informuje o raste strát ukrajinských síl a okrem iného tiež tvrdí, že pri meste Dnipro zlikvidovalo štyri odpaľovacie zariadenia systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý Ukrajine dodala jedna z európskych krajín.

10:13 Rehoľné sestry z gréckokatolíckeho monastiera v obci Hošiv pri Ľvove prichýlili 40 utečencov z oblastí najviac postihnutých vojnou. TASR správu prevzala od agentúry AP.

10:11 Kyjev a Moskva sa na pondelok dohodli na deviatich humanitárnych koridoroch z obliehaných oblastí na východe Ukrajiny. Oznámila to podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. Osobnými vozidlami budú môcť ľudia odísť aj z Mariupolu, píše denník Ukrajinska pravda.

10:02 Česko vydalo od začiatku vojny na Ukrajine 279.229 špeciálnych víz ľuďom, ktorí boli zasiahnutí ruskou inváziou. V nedeľu ich pribudlo 2572, asi o 230 viac ako v sobotu. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes na twitteri zverejnilo ministerstvo vnútra. Počet vydaných víz v posledných týždňoch klesá.

09:54 Špecializované zdravotnícke lietadlo nemeckých ozbrojených síl v pondelok ráno odletelo do mesta Rzeszów na juhovýchode Poľska, odkiaľ do Nemecka privezie zranených Ukrajincov. TASR prevzala správu od agentúry DPA.

09:35 Nový Zéland pošle do Európy vojenské dopravné lietadlo a podporný tím 50 ľudí a poskytne peniaze Veľkej Británii na nákup zbraní, čím výrazne zvyšuje svoju snahu podporiť Ukrajinu postihnutú vojnou. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok informovala, že vojenské lietadlo C130 Hercules bude v Európe prepravovať vybavenie a zásoby do kľúčových distribučných centier. Dodala, že lietadlo nebude lietať priamo na Ukrajinu, pretože väčšina vojenského vybavenia sa do krajiny dováža po zemi.

09:32 Francúzska banková skupina Société Générale zastavuje svoje aktivity v Rusku a predáva svoj väčšinový podiel v Rosbank. Oznámila to niekoľko týždňov po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval francúzske firmy, aby odišli z Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu.

09:16 Turecko plánuje vytvoriť novú leteckú spoločnosť, ktorej úlohou bude privážať ruských turistov do tureckých letovísk. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na správy tureckých médií.

09:10 Hraničnými priechodmi prešlo 723 mužov, 1765 žien a 891 detí. O dočasné útočisko požiadalo 330 osôb. Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 123 policajtov,  84 hasičov, 91 colníkov, 332 vojakov, 6 duchovní, 206 dobrovoľníkov, 2 príslušníci zahraničných zložiek a 8 zamestnancov migračného úradu.

08:42 Systém protivzdušnej obrany S-300 zo Slovenska nebol zničený. Uviedla to v tlačovej správe hovorkyňa premiéra SR Eduarda Hegera (OĽaNO) Ľubica Janíková s tým, že ruská propaganda šíri klamstvá.

08:35 Čečenský líder Ramzan Kadyrov vyhlásil, že ruská ofenzíva sa sústredí nielen na Mariupoľ ale aj na ukrajinské hlavné mesto Kyjiv a ďalšie mestá na Ukrajine. Vo videozázname, ktorý zverejnil na komunikačnej platforme Telegram v pondelok ráno, Kadyrov povedal, že „úplne oslobodí Luhanskú a Doneckú oblasť ... a potom obsadí Kyjiv a všetky ostatné mestá“. Informuje o tom portál bbc.com.

08:31 Ruská armáda pokračuje v delostreleckých útokoch na ciele v Doneckej i Luhanskej oblasti, pričom využíva neriadené strely, čo zvyšuje pravdepodobnosť civilných obetí. Uviedlo to v pondelok britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej aktualizácii o situácii na Ukrajine. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

08:09 Ukrajinská vláda uvoľnila prvé finančné prostriedky vo výške jednej miliardy hrivien (31,2 milióna eur) na naliehavé práce pri odpratávaní sutín a na nevyhnutné opravy v oblastiach, ktoré boli oslobodené spod ruskej okupácie. V nedeľu v Kyjeve to povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhal, informuje agentúra DPA. Predseda ukrajinskej vlády na platforme Telegram napísal, že spomínaná suma z vládnej rezervy je len prvou fázou komplexnej obnovy krajiny. "S tým začneme hneď po našom víťazstve," povedal. Ako prvé majú byť opravené rozvodné siete zaisťujúce dodávky tepla, plynu, elektriny a vody. 

08:00 Biely dom oznámil, že americký prezident Joe Biden bude tlačiť na indického premiéra Naréndru Módího, aby zaujal tvrdý postoj voči ruskej invázii na Ukrajinu. Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová uviedla, že obaja lídri plánujú na pondelok virtuálne rokovanie. Neutrálny postoj Indie k vojne vyvolal vo Washingtone znepokojenie a získal si ocenenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý tento mesiac Indiu pochválil za to, že podľa neho posudzuje „situáciu v jej celistvosti a nielen jednostranne".

07:29 Kanadský premiér Justin Trudeau uviedol, že jeho vláda poskytuje podporu snahe o zdokumentovanie vojnových zločinov na Ukrajine, pričom vyhlásil, že zodpovedný za tieto zločiny je ruský prezident Vladimir Putin. „Je jasné, že Putin systematicky zasahuje civilistov, či to sú nemocnice alebo železničné stanice alebo pôrodnice. To je jeden z dôvodov, prečo Kanada ako jedna z prvých krajín vyzvala Medzinárodný trestný súd (ICC), aby preskúmal Putinove vojnové zločiny," povedal Trudeau v nedeľu pre televíznu stanicu CNN. Na otázku, či vojnové zločiny prerástli do genocídy, kanadský premiér odpovedal, že to sa ešte len musí zistiť.

06:58 Svetová banka odhaduje, že hospodárstvo Ukrajiny sa v tomto roku v dôsledku vojny zmenší o 45 percent. Veľká časť pracovnej sily krajiny totiž bola donútená utiecť alebo bojovať. Firmy sú zatvorené a cesty, závody a iná infraštruktúra sú poškodzované a mnohé roky pokroku boli zničené, uviedla banka. Informuje o tom portál bbc.com. Sankcie proti Rusku znamenajú, že ekonomika tejto krajiny v tomto roku klesne o viac ako 11 percent, prognózuje Svetová banka.

06:50 Čečenský bojovník a politik Ramzan Kadyrov na zverejnenom videu hovorí, že dostal od Putina rozkaz dobyť predovšetkým regióny Doneck a Luhansk a potom Kyjev a všetky ostatné mestá.

06:48 Predseda poľskej vládnucej strany Jaroslaw Kaczyňski v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu tiež adresoval varovanie západoeurópskym krajinám: "To, čo dnes vidíme na Ukrajine, sa môže stať kdekoľvek, nielen v Poľsku... ale aj v Paríži, no rovnako ľahko v Berlíne alebo v Ríme."

06:37 Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (ONCHR) potvrdil, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život najmenej 1793 civilistov. Ďalších 2439 civilistov bolo zranených. ONCHR pripustil, že skutočné počty obetí budú výrazne vyššie, vzhľadom na oneskorenie informácií z bojiska a tiež kvôli mnohým miestam, kde údaje zatiaľ nemožno overiť. To platí napríklad o obkľúčenom Mariupole, kde miestne úrady koncom marca odhadovali počet zabitých civilistov na viac ako 5000.

06:33 Fínsko a Švédsko sú zjavne pripravené vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) už v lete tohto roka. Informovali o tom v pondelok noviny The Times s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov, podľa ktorých Rusko v tejto súvislosti urobilo "obrovskú strategickú chybu". TASR správu prevzala z webu britského denníka a agentúry Reuters.

06:25 Sirény varujúce pred hrozbou raketových útokov sa rozozneli v takmer každom regióne Ukrajiny. 

06:21 Spoločné financovanie ďalších zbraní pre Ukrajinu brániacu sa ruskej agresii prerokujú dnes ministri zahraničia krajín Európskej únie. Baviť sa budú aj o ďalších sankciách proti režimu prezidenta Vladimira Putina vrátane embarga na dovoz ropy či plynu, kvôli trvajúcej rozdielnosti názorov sa však zhoda neočakáva. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell ministrom na schválenie predloží návrh uvoľniť ďalších 500 miliónov eur z obranného fondu na zaplatenie zbraní pre Ukrajincov očakávajúci veľkú ruskú ofenzívu na východe a juhu krajiny. Dvadsaťsedmička sa už na poskytnutí rovnakej sumy zhodla dvakrát v rámci vôbec prvého financovania zbraní pre mimoúnijný štát.

06:15 Odvážna Ukrajinka sa vojny nebojí. Valéria (27) pomohla previesť svoju mamu Rimu (49) a maličkú sestru Jaroslavu (3) do bezpečia na Slovensko.Rodáčka z mesta Dnipro sa však chce vrátiť za svojím mužom Viačeslavom (29).

06:09 Skoro dve stovky duchovných ukrajinskej pravoslávnej cirkvi podriadenej moskovskému patriarchátu sa podpísalo pod vyhlásenie žiadajúce postaviť hlavu ruskej pravoslávnej cirkvi, moskovského patriarchu Kirilla za jeho podporu vojny proti Ukrajine pred medzinárodný cirkevný súd. Uviedol to na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na facebook jedného z prelátov ukrajinskej cirkvi Andrija Pinčuka.

06:01 Ukrajinský líder tiež znova vyzval západné krajiny, aby poskytli jeho krajine viac pomoci. Počas nedeľňajšieho telefonátu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom podľa vlastných slov hovoril o tom, ako posilniť sankcie voči Rusku a "ako prinútiť Rusko, aby sa usilovalo o mier". "Rád konštatujem, že postoj Nemecka sa nedávno zmenil v prospech Ukrajiny. Považujem to za úplne logické," doplnil Zelenskyj.

06:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval v nedeľu obyvateľov svojej krajiny, že Rusko zrejme uskutoční väčšie vojenské operácie na východe krajiny. Najbližší týždeň bude podľa neho rovnako kľúčovým ako všetky ostatné v tejto vojne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Otvoriť galériu

"Ruské jednotky sa presunú k ešte väčším operáciám na východe nášho štátu," povedal Zelenskyj vo svojom najnovšom nočnom príhovore. Rusko obvinil zo snahy vyhnúť sa zodpovednosti za vojnové zločiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vozidlo Záchrannej zdravotnej služby.
Elektrikára († 38) pri Žarnovici zasiahol prúd! Muž ostal visieť na stĺpe
Rodičia dievčatku neverili dlhé mesiace.
Dieťatko fňukalo, že má v izbe strašidlá: Rodičia neverili, potom ostali v úplnom ŠOKU
(ilustračné foto).
Neďaleko Paríža došlo k streľbe: Hlásia zranených aj mŕtveho
Generál Štefánik
Politici si pripomenuli výročie smrti generála Štefánika: Pozrite sa, čo si o ňom jednotliví politici myslia
Patrícia bola účastníčkou Farmy 13.
Foto
Veľká RADOSŤ mladej farmárky: Prišlo nám do života šťastie z nebies! FOTO ako dôkaz
Dorazila Flašíkova exmanželka Monika Beňová v sprievode svojho syna Martina či Robert Kaliňák.
Foto
Netradičný pohreb mediálneho mága Flašíka († 66): Rozlúčiť sa prišla aj exmanželka Beňová a zástup politikov
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Turisti na Muráni sa môžu tešiť: Aha, ako sa najnovšie dostanú k obľúbeným sysľom!
Foto
Cibulková jasá od radosti: Pozrite, čo predviedla dcéra Ninka!
Americký prezident Joe Biden.
Biden by mal zatlačiť na Izrael: Žiadajú ho o to demokrati z americkej Snemovne reprezentantov
Na oblohe sa objavil záhadný úkaz.
Na oblohe sa objavil čudný úkaz: Vidieť to mohli aj Slováci! No UFO to nebolo...
Martine Schindlerovej hudobnú novinku produkoval človek, ktorý spolupracoval aj so svetoznámym raperom.
Foto
Sexica Schindlerová má za sebou priam svetový počin: Aha, čo speváčku spája so Snoop Doggom!
Eva sa o pravnuka s ťažkou diagnózou stará už 14 rokov, do ústavu by ho nedala za nič na svete
Foto
Michalovčanka Eva (81) sa sama stará o chorého pravnuka: Na kočík mi chýba 1000 eur!