Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2022 07:33 | Správy | Domáce správy

Publicista Hrabko poukazuje na dôležitú vec: Lídri ukazujú svetu, že sa neboja cestovať do Kyjeva

Je dôležité, že aktuálna séria rokovaní ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, šéfom únijnej diplomacie Josepom Borrellom, ale aj slovenským premiérom Eduardom Hegerom prebiehala priamo v Kyjeve. V TASR TV to konštatoval publicista Juraj Hrabko.

Dodal, že po stiahnutí vojsk Ruskej federácie z oblasti Kyjeva je jednoduchšie garantovať v ukrajinskom hlavnom meste bezpečnosť európskych politikov. „Lídri ukazujú svetu, že sa neboja cestovať do Kyjeva. A že s ukrajinským prezidentom rokujú aj osobne a nie iba pomocou techniky,“ povedal Hrabko. Sťahovanie ruských vojsk z oblasti Kyjeva podľa neho tiež otvára možnosť vytvorenia medzinárodnej komisie na prešetrenie podozrení zo zločinov proti ľudskosti v Buči a ďalších mestách.

Skutočnosť, že sa slovenský premiér nezúčastnil na ceste poľského, slovinského a českého predsedu vlády do Kyjeva ešte v čase, keď bolo mesto priamo pod tlakom ruských ozbrojených síl, však Hrabko aj tak považuje za premárnenú historickú príležitosť. Pripomenul však, že Heger bol aspoň pozvaný na rozdiel od maďarského premiéra Viktora Orbána. Upozornil, že rozdielne názory na ukrajinskú krízu môžu v budúcnosti výrazne limitovať spoluprácu V4.

Hrabko reagoval aj na právoplatné odsúdenie lídra ĽSNS Mariana Kotlebu v kauze šekov. Právoplatný rozsudok znamená pre neho stratu poslaneckého mandátu a otáznu možnosť kandidovať v nasledujúcich parlamentných voľbách. „Bude môcť opätovne kandidovať na poslanca až v prípade, že trest bude zahladený,“ upozornil Hrabko s tým, že môže voľby „prešvihnúť“. „Až po skončení podmienky sa dozvieme, či sa bude alebo nebude môcť zúčastniť na parlamentných voľbách,“ zhrnul.

Odsúdenie lídra politickej strany za prejav sympatií k extrémizmu však podľa Hrabka otvára pred generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom otázku opätovného posúdenia možnosti podať na súd podnet na rozpustenie strany. „Faktom, že ĽSNS má ako jediná zo všetkých politických strán na Slovensku súdnu pečiatku, že je štandardnou politickou stranou. Ale aj českú Delnickú stranu zakázali až na druhýkrát,“ uzavrel Hrabko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová.
Poľsko obmedzilo pohyb diplomatov, odpoveď prišla okamžite: Hrozivé slová z Ruska
Foto
Siamská dvojička sa vydala, ale... Po svadbe vyšlo špinavé tajomstvo ženícha
Colour backlit image of the silhouette of a man wielding a sharp knife in an aggressive way. The silhouette is distorted, and the arms elongated, giving an alien-like quality. The image is sinister and foreboding, with an element of horror. The image conveys a domestic violence, knife crime theme. Horizontal image with copy space.
Krvavá dráma počas vyučovania: Študent zaútočil nožom na učiteľku angličtiny
Speváčka Madonna
Madonna ODKOPLA svojho zajačika: ROZCHOD s o 35 rokov mladším boxerom! TOTO je dôvod
Ilustračné foto
Zvyknete si vypiť? Ak na týchto 5 otázok odpoviete áno, máte PROBLÉM s ALKOHOLOM
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Takáč v Bruseli presadil tému dvojakej kvality potravín: Hovorí, že ho podporilo najmenej desať kolegov
Dominik Feri
Český exposlanec nastúpil do väzenia: Tri roky za znásilnenie! Detaily skutkov vás zarazia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Má sa uznať štátnosť Palestíny? Toto povedal Juraj Blanár v Bruseli
Janka nikdy nezabudne na zážitok s Ladislavom Chudíkom.
FotoVáš Tip
Legendárny herec Chudík by oslávil jubileum: Janka nikdy nezabudne, čo pre ňu urobil pred 30 rokmi!
Ľudia sledujú archívnu snímku balistickej rakety, ktorú vystrelili Severná Kórea na železničnej stanici v Soule.
KĽDR chcela vypustiť vojenský satelit, ale... Južná Kórea prezradila, čo sa stalo
(ilustračné foto)
Pociťujete sucho v ústach? Zbystrite: 5 NEBEZPEČNÝCH chorôb, ktoré za tým môžu byť!
Slovenskí hokejisti po prehre s Lotyšskom.
Foto
Šatan o hokejových MS na Slovensku: Rozhodnutie padne už čoskoro!