Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.04.2022 16:50 | Správy | Európa

Postav sa za Ukrajinu: Celosvetová darcovská konferencia na pomoc Ukrajine - Stand Up For Ukraine

Lídri, umelci či občania z celého sveta sa zapoja do kampane #StandUpForUkraine (Postav sa za Ukrajinu), aby pomohli pokryť potreby utečencov a vnútorne vysídlených osôb.

Keďže koniec konfliktu je zatiaľ v nedohľadne, je potrebné vytrvať v poskytovaní podpory pre vnútorne vysídlené osoby na Ukrajine, ako aj utečencov. V tomto úsilí pomôže aj svetová darcovská konferencia Stand Up For Ukraine.

„Milióny ľudí utekajú pred bombami, ktoré padajú na ukrajinské mestá. Zanechávajú za sebou svoje domovy a doterajšie životy, aby sa dostali do bezpečia v iných častiach Ukrajiny alebo v susedných krajinách. Od začiatku vojny sa každú sekundu stalo jedno ukrajinské dieťa utečencom. A svet sa za týchto utečencov musí postaviť. Európska únia pokrýva potreby miliónov utečencov, ktorých hostí. A túto našu aktivitu budeme aj ďalej posilňovať. Potreby, ktoré je nutné pokryť, majú veľmi široký rozsah a veľký objem, no odvážni obyvatelia Ukrajiny si solidaritu zo strany občanov a vlád na celom svete zaslúžia. Spoločne im môžeme dať bezpečný domov a v týchto ťažkých chvíľach im priniesť aspoň trochu svetla do ich životov,“ apelovala Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Vzhľadom na zásadnú úlohu Poľska pri podpore utečencov, ktorých vyhnala invázia na Ukrajine, sa darcovská konferencia Stand Up For Ukraine bude konať 9. apríla 2022 vo Varšave. Konferenciu zvolala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a kanadský premiér Justin Trudeau. Podujatia sa popri nich zúčastní aj poľský prezident Andrzej Duda.  

Otvoriť galériu
null
Zdroj: Európska únia
Táto konferencia darcov zavŕši širšiu kampaň na získanie finančných prostriedkov prebiehajúcu na sociálnych médiách, ktorú spustila Európska komisia s kanadskou vládou v sobotu 25. marca v partnerstve s medzinárodnou organizáciou Global Citizen pôsobiacou v oblasti presadzovania práv a poskytovania podpory. Kampaň pomáha získať finančné prostriedky a iné druhy podpory, ktoré pomôžu zabezpečiť potreby osôb vnútorne vysídlených na Ukrajine i utečencov.

Doteraz ušlo pred ruskou inváziou na Ukrajinu približne 10 miliónov ľudí. Viac ako 6,5 milióna osôb je vnútorne vysídlených a viac ako 3,5 milióna ľudí opustilo Ukrajinu a utieklo do susedných krajín. Približne 2 milióny z nich sú deti.

Podujatie Stand Up for Ukraine je aj reakciou na výzvu prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského, ktorý naliehal na medzinárodné spoločenstvo slovami: „Najväčšie online podujatie na sociálnych médiách (Social Media Rally), ktoré sa bude konať 9. apríla, podporí ľudí, ktorí boli nútení utiecť z Ukrajiny. Pozývam naň všetkých: hudobníkov, hercov, športovcov, podnikateľov, politikov. Skrátka všetkých. Každého, kto sa chce pripojiť k tomuto hnutiu a ,postaviť sa za Ukrajinu‘.“

Iniciatíva „Stand Up For Ukraine“ mobilizuje vlády, inštitúcie, umelcov, spoločnosti a jednotlivcov na získanie finančných prostriedkov a iných druhov podpory pre všetkých Ukrajincov v núdzi. Pred darcovskou konferenciou sa mnohí poprední svetoví umelci, zabávači, športovci a aktivisti pripoja k organizácii Global Citizen, aby 8. a 9. apríla vystúpili v rámci podujatia na sociálnych médiách „Postav sa za Ukrajinu“. Medzi tých, ktorí potvrdili svoju účasť, patria The Weeknd, Alanis Morissette, Alexandra Stan, Annie Lennox, Billie Eilish, Billy Joel, Celine Dion, Chris Rock, Demi Lovato, Elton John, Green Day, Hugh Jackman, Jon Batiste, Jonas Brothers, Juanes, Kacey Musgraves, Katy Perry, Leon Bridges, Madonna, Miley Cyrus, Ozzy Osbourne, Pearl Jam, Pharrell Williams, Priyanka Chopra Jonas, Radiohead, Red Hot Chili Peppers, Stevie Wonder, U2, Usher, ako aj slovenský Adam Ďurica a v najbližších dňoch pribudnú ďalší . 

Otvoriť galériu
null
Zdroj: Európska únia

Ďalšie informácie o sobotňajšom darcovskom podujatí nájdete na stránke venovanej solidarite EÚ s Ukrajinou a na facebookovej stránke podujatia, ako i na facebookovom profile Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, kde môžete sledovať aj priamy prenos darcovskej konferencie „Stand Up For Ukraine“ .

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Český expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu