Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2022 07:10 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Vojna na Ukrajine: Svet je zhrozený z masakra v meste neďaleko Kyjeva!

Vojna na Ukrajine prebieha už 39. deň. Ukrajina znovu získala kontrolu nad "celou Kyjevskou oblasťou" po ústupe ruských síl z niektorých kľúčových miest v blízkosti hlavného mesta. Napriek pokračujúcej vojne sa tisíce Ukrajincov vracajú domov zo zahraničia. Séria výbuchov vyvolala v nedeľu ráno požiare v meste Odesa na juhozápade Ukrajiny. Aj v nedeľu ste mohli sledovať ONLINE prenos diania na Ukrajine.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Online prenos sa končí. Všetky dôležité a aktuálne informácie budeme sledovať aj v pondelok. 

00:15 Sedem ľudí zomrelo a 34 ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruské sily v nedeľu zasiahli obytnú štvrť v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov. Oznámila to miestna prokuratúra, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP.

22:28  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v nedeľu v reakcii na správy o zabíjaní civilistov v Kyjevskej oblasti, že vytvoril "špeciálny mechanizmus" pre vyšetrovanie "zločinov" ruských vojakov na Ukrajine. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP. Súčasťou tohto nového mechanizmu budú podľa Zelenského "národní aj medzinárodní experti, vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia," ktorí "nájdu a potrestajú" všetkých ľudí zodpovedných za tieto zločiny.

21:16 K zabíjaniu civilistov v Kyjevskej oblasti sa vyjadrili aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson. "Ohavné útoky Ruska voči nevinným civilistom v mestách Irpiň a Buča sú ďalším dôkazom toho, že Putin a jeho armáda páchajú na Ukrajine vojnové zločiny," povedal predseda britskej vlády. Zároveň pripomenul, že Londýn podporuje Medzinárodný trestný súd (ICC) v jeho vyšetrovaní možných vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti páchaných na Ukrajine. Macron v nedeľu podľa denníka The Guardian vyhlásil, že Rusko "bude musieť zodpovedať za zločiny spáchané proti ukrajinským civilistom v Buči."

20:59 Ruské sily v nedeľu ostreľovali druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. Oznámil to na telegrame gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Dohromady 23 ľudí bolo zabitých alebo zranených, počty sa upresňujú. Ruský útok podľa oblastnej správy zasiahol aj nemocnicu v meste Rubižne v Luhanskej oblasti. Pri tomto útoku zomrel jeden človek.

20:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že pozýva bývalú nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a niekdajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho do Buči, aby videli, k čomu viedlo 14 rokov ústupkov Rusku. Ukrajinské úrady aj svedkovia na mieste informovali o tom, že ruskí vojaci počas doby, čo Buču ovládali, zabili asi 300 jej obyvateľov.

20:32 Jedna osoba prišla o život a 14 utrpelo zranenia pri útoku na juhoukrajinské mesto Mykolajiv. Oznámil to v nedeľu gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim v aplikácii Telegram. TASR prevzala správu z agentúry AFP. Po ostreľovaní mesta bolo do nemocnice prevezených 14 osôb, priblížil Kim s tým, že medzi zranenými bola aj osoba vo veku 15 rokov, ktorá utŕžila "stredne ťažké" zranenia a podstúpi operáciu. "Jedna osoba zomrela, nebolo možné ju zachrániť," uviedol gubernátor. Dodal, že v meste Očakiv ležiacom na pobreží Čierneho mora sú takisto mŕtvi a zranení.

20:09 Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že je hlboko šokovaný zábermi mŕtvych civilistov z mesta Buča ležiaceho neďaleko Kyjeva. Vyzval na nezávislé vyšetrenie ich smrti a aby ľudia za ňu zodpovední boli pohnaní na zodpovednosť.

19:51 Český prezident Miloš Zeman odsudzuje vraždenie civilných obyvateľov na Ukrajine ako vojnový zločin. Verí tomu, že bude spravodlivo potrestané medzinárodným súdom. Na twitteri to v nedeľu uviedol prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Vraždy ukrajinských civilistov odsúdili aj česká diplomacia a českí politici vrátane premiéra Petra Fialu (ODS), tvrdá reakcia prišla aj zo zahraničia.

19:45 Nemecký kancelár Olaf Scholz avizoval v nedeľu prijatie nových sankcií voči Rusku. Ide o reakciu na "vojnové zločiny" páchané ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča. TASR prevzala správu z agentúr AFP a DPA. "Vraždenie civilistov je vojnový zločin. Tieto zločiny páchané ruskými ozbrojenými silami musíme neúprosne vyšetriť," zdôraznil Scholz. "V nasledujúcich dňoch rozhodneme v kruhu našich spojencov o ďalších opatreniach," povedal s tým, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho podporovatelia pocítia dôsledky.

19:37 Donecká a Luhanská oblasť na východe Ukrajiny hlási zosilnené ostreľovanie ruskými silami, ktoré sa naopak stiahli z okolia Kyjeva. Gubernátor Doneckej oblasti označil situáciu v regióne ako turbulentnú, uviedla agentúra Reuters.

19:28 Ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky, oznámila v nedeľu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP. Forenzní odborníci už obhliadli 140 zo 410 "mŕtvych tiel civilistov, ktoré boli evakuované z oslobodených teritórií v Kyjevskej oblasti," vyhlásila Venediktovová.

19:04 Obyvatelia Ukrajiny nechcú byť podrobení Ruskom a v dôsledku toho sú ničení a vyhladzovaní. Ako referuje spravodajský web BBC, tieto slová povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:50 Ruské ministerstvo obrany odmietlo obvinenia z údajných vrážd civilistov v ukrajinskom meste Buča neďaleko Kyjiva. Informuje o tom spravodajský web BBC. Podľa ruského rezortu obrany obrázky zavraždených ukrajinských civilistov predstavujú „najnovšiu provokáciu“ Ukrajiny, pretože žiadni miestni obyvatelia sa nestali obeťou násilných činov zo strany ruských vojakov.

18:42 V súvislosti so zločinmi, ktorých sa v meste Buča pri Kyjeve zrejme dopustila ruská armáda, požaduje nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová sprísnenie protiruských sankcií. V rámci Európskej únie je podľa nej potrebné rokovať o ukončení nákupu ruského plynu.

18:25 Od začiatku ruskej invázie sa na Ukrajinu vrátilo vyše 500-tisíc ľudí. Počas uplynulého týždňa krajinu 144-tisíc ľudí opustilo a 88-tisíc do nej prišlo, informovalo v nedeľu ukrajinské ministerstvo vnútra. Podľa štatistík OSN od ruského vpádu, teda od 24. februára, z Ukrajiny odišli viac ako štyri milióny osôb.

18:18 Litva tvrdí, že už úplne prerušila dovoz plynu z Ruska. Stala sa tak prvou krajinou Európskej únie, ktorá sa rozhodla pre energetickú nezávislosť od Moskvy.

18:01 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu deklarovalo, že jeho jednotky nezabili civilistov v ukrajinskom meste Buča. Informovala o tom agentúra AFP. Fotografie a videozábery z mesta Buča, ktoré sa v sobotu objavili vo viacerých médiách, vyvolali vo svete zdesenie a šok, komentuje AFP. Sú na nich totiž mŕtvi civilisti, ktorých telá ležia na ulici alebo sú pochované v masových hroboch.

17:55 Rusi žijúci na Slovensku usporiadali v nedeľu v Bratislave protest proti vojne na Ukrajine. Zúčastnilo sa na ňom približne 120 ľudí. Pre TASR to potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková. Zhromaždenie sa podľa jej slov uskutočnilo bez komplikácií.

17:50 Znásilnenia, hromadné popravy a ďalšie násilie. To sú niektoré z vojnových zločinov, ktoré ruské sily spáchali na ukrajinských civilistoch v okupovaných oblastiach Černihiva, Charkiva a Kyjiva. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa nedeľňajšie vyhlásenie mimovládnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

17:40 Ukrajinské sily opäť ovládli Pripiať, mesto duchov neďaleko jadrovej elektrárne v Černobyle. Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

17:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruskú armádu z páchania genocídy a zo snahy eliminovať "celý (ukrajinský) národ," zatiaľ čo ukrajinskí záchranári oznámili, že v meste Buča našli masový hrob s telesnými pozostatkami 57 ľudí. TASR tieto informácie prevzala od agentúry AFP.

17:16 Systém platieb za dodávky plynu v rubľoch predstavuje prototyp, ktorý sa v budúcnosti rozšíri aj na ďalšie kľúčové komodity. Povedal to v nedeľu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

17:15 Vraždenie ukrajinských civilistov ruskými vojakmi v meste Buča v nedeľu odsúdilo v príspevku na Twitteri aj ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky a tamojší politici. Podľa rezortu diplomacie ČR ide o ďalší vojnový zločin režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

16:56 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa v nedeľu vyslovil za to, aby sa ruské jednotky zodpovedné za zabíjanie civilistov v mestách a obciach Kyjevskej oblasti zodpovedali pred súdom podobným norimberskému tribunálu.

16:40 Ďalšiu zbierku na pomoc Ukrajine vyhlásilo v týchto dňoch mesto Banská Bystrica. Tentoraz chcú organizátori vyzbierať predovšetkým trvanlivé potraviny, vítané sú však aj hygienické potreby, lekárske pomôcky, drogéria či detské plienky.

16:30 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu CNN označil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča zo strany ruských síl za "hrozné". Na dianie v tomto meste ležiacom v blízkosti Kyjeva reagovali tiež predstavitelia Spojených štátov a Francúzska. Ešte predtým tieto skutky odsúdili aj EÚ, Británia a Nemecko.

16:11  Pápež František v nedeľu opäť odsúdil "svätokrádežnú vojnu" na Ukrajine a vyzval na modlitby za obnovenie mieru v tejto krajine. Podľa správy agentúry AFP to pápež uviedol na záver omše, ktorá bola vyvrcholením jeho dvojdňovej návštevy na ostrove Malta.

16:05 Predseda vlády SR Eduard Heger odsúdil v nedeľu zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča s tým, že konanie ruských vojakov na Ukrajine bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané. TASR o tom informuje na základe Hegerovho vyjadrenia, ktoré zverejnil na Facebooku.

15:50 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v nedeľu na sociálnej sieti uviedla, že ukrajinské mesto Buča, odkiaľ po stiahnutí ruských síl prichádzajú správy o desiatkach zabitých civilistov a masových hroboch, je symbolom hrôzy na Ukrajine.

15:35 Situácia s pediatrami na Slovensku je problematická, je ich málo. Zhoršuje ju aj skutočnosť, že na Slovensko prichádzajú deti z Ukrajiny, ktoré rovnako potrebujú zdravotnú starostlivosť. Pre TASR to potvrdila hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. Ministerstvo vnútra SR v tejto súvislosti pre TASR doplnilo, že do 31. marca prišlo na Slovensko z Ukrajiny celkovo 110 426 detí.

15:14 Nemecko v nedeľu odsúdilo zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča a konanie ruských síl nazvalo "hrozným vojnovým zločinom". Berlín tiež vyzval na zavedenie ďalších sankcií voči Rusku. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

14:49 Litovský filmový režisér Mantas Kvedaravičius (45) bol v sobotu zabitý v ukrajinskom meste Mariupol. Oznámil to v nedeľu informačný úrad ukrajinského ministerstva obrany, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters. "Ruskí vojaci zabili litovského filmového režiséra Mantasa Kvedaravičiusa, keď sa snažil dostať z Mariupola," uviedol úrad rezortu obrany na Twitteri.

Litovské ministerstvo zahraničných vecí poznamenalo, že je "šokované" správou o usmrtení Kvedaravičiusa v Mariupole, "kde dokumentoval ruské vojnové zverstvá", napísala agentúra AFP.

14:30 Vedúci ruskej delegácie na rusko-ukrajinských rokovaniach Vladimir Medinskij sa domnieva, že na stretnutie na najvyššej úrovni je ešte priskoro. Vo svojom príspevku na platforme Telegram konštatoval, že ukrajinská strana sa stala realistickejšou v prístupe k otázkam spojeným s neutrálnym a nejadrovým štatútom Ukrajiny.

14:15 Ruské sily uniesli na Ukrajine už 11 tamojších primátorov, oznámila v nedeľu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR informuje na základe správy agentúry AFP. "Do dnešného dňa je v zajatí 11 šéfov lokálnych samospráv z Kyjevskej, Chersonskej, Charkovskej, Záporožskej, Mykolajivskej a Doneckej oblasti," povedala Vereščuková vo videu zverejnenom na svojom účte na Telegrame.

13:54 Ekonomika Ukrajiny klesla v 1. štvrťroku medziročne až o 16 % a hrozí, že za celý rok 2022 môže pokles dosiahnuť 40 %. Uviedlo to cez víkend ukrajinské ministerstvo hospodárstva, ktoré zverejnilo predbežné údaje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.  

13:52 Česká polícia začala v súvislosti s príchodom utečencov z Ukrajiny do Českej republiky trestné konanie v 138 prípadoch. Celkom dostala 500 rôznych podnetov. Sú medzi nimi aj prípady zneužívania situácie ukrajinských utečencov. V Českej televízii to dnes povedal minister vnútra Vít Rakúšan (STAN).

13:32 Novinár portálu The Kyiv Independent Illia Ponomarenko uviedol, že ukrajinské jednotky získali opäť plnú kontrolu nad Černobyľom. 

 

 

13:30 Peking úmyselne neporušuje západné sankcie proti Rusku, uviedol v sobotu (2. 4.) šéf pre európske záležitosti čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Lu-tchung. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Deň predtým Európska únia (EÚ) varovala Peking, aby neumožnil Moskve obchádzať sankcie.

Dodal však, že Čína naďalej normálne obchoduje s Ruskom, čím podporuje globálnu ekonomiku."Čína nie je zúčastnenou stranou v kríze na Ukrajine. Nemyslíme si, že by sa to nejako malo dotknúť nášho normálneho obchodu s akoukoľvek inou krajinou," reagoval.

13:18 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba žiada členské štáty G7, aby v reakcii na vraždenie civilistov v ukrajinskom meste Buča okamžite prijali nové sankcie voči Rusku. Podľa agentúry AFP to Kuleba uviedol vo svojom tweete zverejnenom v nedeľu. "Masakry v Buči boli úmyselné. Rusi sa snažia zlikvidovať čo najviac Ukrajincov. Musíme ich (v tom) zastaviť a vyhnať. Okamžite požadujem nové zničujúce sankcie G7," napísal Kuleba.

 

 

13:12 Pápež František dnes, počas druhého dňa svojej návštevy na Malte, slúžil omšu pred tisíckami veriacich. Vyzval pritom k modlitbám za vojnou zasiahnutú Ukrajinu, informovali agentúry AP a DPA. "Modlime sa za mier a spomeňme na humanitárnu tragédiu mučenej Ukrajiny," povedala hlava katolíckej cirkvi vo Floriane, predmestí hlavného mesta Valletty. Ukrajina čelí stálemu bombardovaniu v tejto "svätokrádežnej vojne", dodal pápež.

 

 

13:07 Ruský štátny koncern Gazprom naďalej vo veľkých objemoch posiela plyn do Európy cez Ukrajinu. Nič na tom zatiaľ nezmenila vojna, ktorú Moskva vedie proti Ukrajine, ani vyhrážky ruského prezidenta Vladimira Putina, že preruší dodávky plynu, ak západné krajiny nebudú platiť v rubľoch.

12:45 Vojna na Ukrajine sa výrazne odrazí na tohtoročnom raste svetového obchodu. Uviedla to tento týždeň Svetová obchodná organizácia (WTO), ktorá pôvodné odhadované tempo rastu skresala o takmer polovicu. TASR o tom informuje na základe správy spoločnosti BBC. Svoju prognózu z pôvodných 4,7 % upravila na rast na úrovni 2,5 %, pričom ako oznámila šéfka organizácie Ngozi Okonjo-Iwealaová, "dôvodom je vojna na Ukrajine a s ňou súvisiace kroky".

12:04 V ruskej metropole Moskva i ďalších mestách naprieč Ruskom nastal v súvislosti so západnými sankciami problém so zásobami liekov. Zijautdin Uvajsov, vedúci skupiny, ktorá monitoruje práva pacientov v ruskom regióne Dagestan, pre agentúru AP povedal, že osobne si overil dostupnosť 10 najžiadanejších liekov v niekoľkých štátnych lekárňach v regióne a „nemali ich veľké množstvo“. Keď sa opýtal, kedy budú zásoby doplnené, lekárne mu odpovedali, že „žiadne zásoby nie sú a nie je jasné, kedy budú.“

11:20 Ruský vyjednávač Vladimir Medinskij dnes poprel sobotné tvrdenie Kyjeva, že príprava dohody medzi Ruskom a Ukrajinou pokročila natoľko, aby o dokumente mohli rokovať priamo prezidenti oboch krajín Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Rozhovory vyjednávačov podľa neho budú pokračovať v pondelok. Medinskij tiež uviedol, že ukrajinská strana zaujala "realistickejšiu" pozíciu ohľadom neutrálneho a nejadrového statusu Ukrajiny, informovala agentúra TASS.

10:40 V Mariupole na východe Ukrajiny pri ruskom útoku zahynul litovský filmový dokumentarista Mantas Kvedaravičius. Informovala o tom s odvolaním sa na filmárovho kolegu agentúra Reuters, ktorá upozornila, že správu nemohla bezprostredne overiť. O Kvedaravičiusovej smrti píšu aj litovské a ukrajinské médiá. Režisér sa v poslednej dobe venoval natáčaniu práve v Mariupole - prístave pri Azovskom mori, na ktorý útočí ruská armáda a kde sú podľa úradov desaťtisíce ľudí vystavené humanitárnej katastrofe.

 

 

10:30 Za "úplne nepravdivé" označilo Podnestersko ukrajinské tvrdenie, že sa ruské jednotky na jeho území presúvajú a môžu sa pripravovať na útok na Ukrajinu zo západu. Informovala o tom dnes agentúra AP. "Informácie šírené ukrajinským generálnym štábom sú úplne nepravdivé," uviedlo vo vyhlásení podnesterské ministerstvo zahraničia. Dodalo, že predstavitelia Podnesterska opakovane "deklarovali, že Ukrajine nič nehrozí". 

Rezort dodal, že "mobilizáciu vojsk v Podnestersku žiadne informácie nepotvrdzujú", a že "štátne inštitúcie starostlivo monitorujú bezpečnostnú situáciu v regióne". Výzvy Kišineva na odchod ruských vojakov Moskva dlhodobo odmieta s tým, že "mierové jednotky" chránia ruskú menšinu. Podľa AP je v Podnestersku nasadených okolo 1500 ruských vojakov.

10:28 Poľský vicepremiér a de facto najmocnejší politický predstaviteľ v krajine Jaroslaw Kaczyński dnešnému vydaniu nemeckého denníka Die Welt povedal, že je otvorený voči možnosti rozmiestniť americké jadrové zbrane v Poľsku. Podľa neho by takýto krok "značne zosilnil odstrašenie Moskvy". Dodal zároveň, že táto otázka nie je na programe dňa, "čo sa však môže rýchlo zmeniť". S iniciatívou by podľa neho museli prísť samé Spojené štáty, informovala agentúra DPA.

10:17 Slovenskými hraničnými priechodmi prešlo v sobotu 2. apríla 708 mužov, 1 781 žien a 809 detí. O dočasné útočisko požiadalo 487 osôb. Ako uviedla Júlia Andrejčíková z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR, všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 281 príslušníkov Prezídia Policajného zboru, 88 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, 110 colníkov, 412 vojakov, 10 kňazov, 261 dobrovoľníkov a 57 príslušníkov zahraničných zložiek.

10:04 Vládny príspevok za ubytovanie môže prenajímateľ získať len vtedy, ak je ubytovaná osoba odídencom, teda má štatút dočasného útočiska. Podmienkou je tiež uzavretie zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom. Ministerstvo vnútra (MV) SR na to upozornilo na svojej webovej stránke, kde zverejnilo aj vzory dokumentov súvisiacich s vyplácaním príspevku. Viac v článku.

9:09 Ruská armáda oznámila, že  priebehu nedele otvorí evakuačné koridory z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol i z neďalekého Berďanska pre občanov zo zahraničia. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie generálplukovníka Michaila Mizinceva z Národného centra obrany (NCUO RF), spadajúceho pod generálny štáb ozbrojených síl Ruskej federácie.

Generál uviedol, že cudzinci budú môcť odísť z Mariupola a vydať sa smerom k Berďansku, zatiaľ čo zahraniční občania z Berďanska budú môcť túto oblasť opustiť buď po súši cez Krymský polostrov, alebo aj cez územia ovládané momentálne Ukrajinou.

8:45 Za novú Srebrenicu označilo ukrajinské ministerstvo obrany oslobodené mesto Buča. V meste, ktoré susedí s Irpinom a leží 37 kilometrov severozápadne od Kyjeva podľa neho ruskí vojaci počas mesačnej okupácie "náhodne vraždili miestnych civilných obyvateľov". Niektoré z obetí majú zviazané ruky za chrbtom, ulice mesta sú posiate telami, napísalo ministerstvo na twitteri. Starosta mesta Anatolij Fedoruk povedal agentúre Reuters, že bolo zabitých cez 300 ľudí. "Zverstvá" v Buče odsúdila okrem iného britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Otvoriť galériu

7:19 Rusko počas uplynulého týždňa zvýšilo letecké aktivity na juhovýchode Ukrajiny, uviedlo britské ministerstvo obrany s odkazom na informácie rozviedok. Upozornenie ministerstva je v súlade s najnovším varovaním ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podľa ktorého sa teraz ruské sily zamerajú na ovládnutie východnej a južnej časti Ukrajiny.

7:17 Séria výbuchov vyvolala v nedeľu ráno požiare v meste Odesa na juhozápade Ukrajiny. TASR prevzala správu z agentúry AFP. Okolo 06.00 h miestneho času (05.00 h SELČ) vytvorili výbuchy najmenej tri stĺpy čierneho dymu s plameňmi viditeľnými v priemyselnej časti tohto strategického čiernomorského prístavného mesta, opisuje francúzska tlačová agentúra.

7:10 Napriek pokračujúcej vojne sa tisíce Ukrajincov vracajú domov zo zahraničia. Len v oblasti západoukrajinskej metropoly Ľvov prekročilo hranicu za posledných 24 hodín 19-tisíc ľudí, napísal na Facebooku šéf ľvovskej regionálnej vojenskej správy Maksym Kozyckyj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Do krajiny sa tak cez túto oblasť vrátilo viac Ukrajincov, ako z nej odišlo, keďže ju opustilo 14-tisíc ľudí. Od začiatku ruskej invázie 24. februára sa na Ukrajinu vrátilo 556-tisíc ľudí, pokračuje Kozyckyj. Cez Ľvovskú oblasť opustilo krajinu viac ako 1,3 milióna Ukrajincov.

7:05 Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová uviedla, že Ukrajina znovu získala kontrolu nad "celou Kyjevskou oblasťou" po ústupe ruských síl z niektorých kľúčových miest v blízkosti hlavného mesta Ukrajiny. TASR prevzala správu z agentúry AFP. Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak, v sobotu informoval, že ruské sily sa "rýchlo sťahujú" z Kyjevskej a Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, ČTK, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Sudca fyzicky zaútočil na svojho kolegu: Súdna rada schválila stanovisko k disciplinárke
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vyrastie v Banskej Bystrici nová nemocnica? Zuzana Dolinková avizovala najbližšie plány
Vladimir Putin
Napĺňajú sa vyhrážky o jadrovom útoku? Desivé rozhodnutie Ruska!
Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy kráčajú cez provizórny stanový tábor západne od mesta Rafah
Z Rafahu je mesto duchov: Domov opustilo takmer 450 000 ľudí
Man drinking alcohol while driving in his car
Zbláznil sa? Opitý vodič si sadol sa volant: Nešlo o jediný prehrešok!
Ilustračné foto.
Colnému úradu prešli rukami tisíce liekov: Mali liečiť COVID-19 či potenciu! Prečo predstavujú riziko?
Areál festivalu navštívilo až 30-tisíc návštevníkov
Leto sa blíži a sezóna festivalov priláka tisíce návštevníkov: O dva mesiace sa dáme do Pohody!
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas hlasovania.
Foto
Dolinková poďakovala koaličným partnerom a poslancom: Opozícii venovala kritický postoj
 Na Dunaji pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu horelo plavidlo prerobené na obľúbený podnik Pink Whale.
Podnik na brehu Dunaja zachvátili plamene: Nové skutočnosti! Išlo o zákerný úmysel?
Izrael zaútočil na Rafah
Rokovania o dosiahnutí prímeria v Pásme Gazy sú v slepej uličke: Patová situácia!
Zlatica hovorí, že jazdiť opitý je nezodpovedné a hlúpe.
Puškárovej návrat na obrazovky: Tajná DOHODA s Markízou? Čo navrhuje moderátorská stálica
2024. Kaštieľ už čoskoro dostane nový vzhľad.
Foto
Obnova kaštieľa v Žiari nad Hronom: Rekonštrukcia pod palcom firmy, ktorá zveľadila aj pýchu Bratislavy