Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2022 07:00 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Českí vojaci už majú bojovať na Ukrajine, Rusi ostreľovali výskumné jadrové zariadenia

Viac než mesiac po začiatku vojny Rusko naďalej útočí na Ukrajinu. Civilisti sa v strachu schovávajú v krytoch alebo utekajú do bezpečia za hranice. Ukrajinská armáda sa snaží zísať späť strategické mesto Cherson, ktoré ruské sily obsadili v počiatočnej fáze invázie. Mesto Mariupol je stále v obliehaní a ľuďom chýba voda, elektrina a základné potraviny. V bojoch na Ukrajine prišla ruská armáda o ďalšieho generála. Ukrajinskej armáde sa podarilo zničiť ďalšiu ruskú vojnovú loď. Všetky dôležité informácie spoločne sledujeme ONLINE.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

02:00 Tento online sa skončil. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť ráno o siedmej hodine.

01:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne žiadal medzinárodné spoločenstvo o dodávky stíhačiek, tankov a ťažkých zbraní. Chcel by ich využiť najmä na oslobodenie ľudí v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol. Zelenskyj to povedal vo videu zverejnenom na stránkach úradu prezidenta krátko pred polnocou.

"Ukrajina nemôže zostreľovať ruské rakety brokovnicami a guľometmi," povedal Zelenskyj citovaný agentúrou DPA. Okrem lietadiel a tankov Zelenskyj žiadal o systémy protiraketovej obrany a strely použiteľné proti lodiam. "Naši partneri to všetko majú, leží to v ich skladoch pokrytých prachom," povedal prezident. Ukrajina podľa neho potrebuje iba jedno percento vybavenia NATO. "Nežiadali sme o viac. Ani teraz nežiadame o viac. A čakáme na to už 31 dní," vyhlásil Zelenskyj s odkazom na počet dní od začiatku ruskej invázie.

00:49 Mariupolská mestská rada prostredníctvom aplikácie Telegram upozornila, že v tomto obliehanom meste sa stále nachádza 170.000 civilistov. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že z mesta sa v sobotu podarilo evakuovať ďalších 4000 ľudí. Kyjev a Moskva sa navzájom obviňujú zo sabotovania plánovaných evakuácií civilistov z tohto mesta, kde podľa svedkov v dôsledku ruského obliehania panujú katastrofické podmienky.

Ukrajinský minister pre spoločenský a územný rozvoj Oleksij Černyšov medzičasom uviedol, že "okupanti" doteraz zničili 4500 obytných budov, 100 podnikov, 400 vzdelávacích inštitúcií a 150 zdravotníckych zariadení. Informuje agentúra TASR.

00:36 5208 civilistov sa v sobotu podarilo evakuovať z obliehaných ukrajinských miest, z Mariupola sa dostali štyri tisícky ľudí, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. O deň skôr sa podarilo evakuovať 7331 ľudí. Informuje agentúra Reuters.

00:02 Českí dobrovoľníci už zrejme bojujú na Ukrajine. Ukrajinský novinár Iľja Ponomarenko z webu Kyiv Independent na twitteri zverejnil fotku, ktorá podľa neho zachytáva Čechov bojujúcich proti ruským silám.

Podľa Ponomarenka sú na fotografii Česi s výzbrojou v Irpini pri Kyjeve. Český premiér Petr Fiala a prezident Miloš Zeman začiatkom marca oznámili, že ľudia, ktorí z Česka odídu bojovať na Ukrajinu, budú mať garantovanú beztrestnosť. Píše Denník N.

 

 

23:19 Ruské jednotky dnes znovu ostreľovali výskumné jadrové zariadenie v Charkove. Rozsah poškodenia nemožno zistiť vzhľadom na neutíchajúce boje v okolí zariadenia, uviedla dnes ukrajinská štátna jadrová inšpekcia. Tá varovala pred prípadnou kontamináciou v prípade poškodenia. Podľa ukrajinských médií sa jadrové zariadenie dostalo pod ruskú paľbu už tretíkrát.

Inšpekcia upozornila, že akékoľvek jadrové zariadenie nie je postavené pre vojnové podmienky, a tak ďalšie bombardovanie a ostreľovanie charkovského "zdroja neutrónov" hrozí "vážnymi radiačnými následkami s kontamináciou okolitého územia".

21:49 Ukrajina v sobotu večer oznámila, že Spojené štáty nemajú námietky proti tomu, aby Poľsko poskytlo Ukrajine bojové lietadlá na pomoc v bojoch proti ruskej invázii. Pentagón predtým návrh Poľska dodávať takéto lietadlá odmietol ako "vysoko rizikový". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Viac čítajte tu.

21:39 Rusko zničilo na Ukrajine približne 4500 obytných budov, 100 podnikov, 400 vzdelávacích inštitúcií a 150 zdravotníckych zariadení, oznámil v sobotu ukrajinský minister pre spoločenský a územný rozvoj Oleksij Černyšov. V správe ho citovala tlačová agentúra Interfax-Ukrajina a následne portál britskej stanice BBC.

Podľa predbežného hodnotenia straty spôsobené ruskou inváziou na Ukrajine dosiahli výšku desiatok miliárd dolárov, pričom táto suma sa každý deň zvyšuje. Vláda s výhľadom na obnovu krajiny už zjednodušila postupy pre dovoz stavebných materiálov. Minister Černyšov však zdôraznil, že akejkoľvek rekonštrukcii musí predchádzať odstránenie mín a trosiek.

21:36 700-tisícové mesto Ľvov na západe Ukrajiny v sobotu večer opakovane zasiahli ruské strely. Najprv na mesto dopadli dve rakety, ktoré zranili najmenej 5 ľudí, potom nasledoval ďalší nálet, sprevádzaný tromi silnými výbuchmi. Zásahy poškodili infraštruktúru a zapálili sklad palív. Obytné domy neboli zasiahnuté. Viac čítajte tu.

Otvoriť galériu

21:34 Ukrajinské jednotky dnes oslobodili mesto Trosťanec v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na komuniké 93. brigády, ktorá operáciu podnikla. Ruský server Argumenty nedeľu napísal, že ukrajinská armáda podnikla protiútok na Trosťanec, na mieste sa bojuje a naďalej hrozí nebezpečenstvo, že jednotky ukrajinskej armády a domobrany preniknú do tyla ruských vojsk. Pred vojnou mesto Trosťanec malo asi 20-tisíc obyvateľov.

Otvoriť galériu
93. brigáda
Zdroj: 93. brigáda

Oslobodenie mesta neskôr potvrdil gubernátor Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj, ktorý v stredu 23. marca informoval o liatych bojoch o mesto. Tvrdil vtedy, že ruskí vojaci zabíjajú civilistov, vo veľkej časti mesta nefungujú dodávky elektriny ani vody, ľudia nemajú prístup k liekom. "Zastrelili ženu, ktorá išla po meste na bicykli. Neumožňujú pochovať mŕtvych. Je veľký problém s ukladaním tiel v márnici," opísal situáciu v Trosťanci gubernátor.

21:24 Británia zadržala lietadlá patriace ruskému oligarchovi Jevgenijovi Švidlerovi, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname krajiny. Dostal sa naň pre svoje väzby na Romana Abramoviča, ďalšieho oligarchu previazaného s Putinom.

„Putinovi priatelia si nesmú užívať luxus“, keď nevinní ľudia na Ukrajine zomierajú, vyhlásil, britský minister dopravy Grant Shapps.

Švindlerov majetok má odhadovanú hodnotu 1,2 miliardy libier. Zadržané lietadlá majú údajne cenu do 45 miliónov libier. Informovala BBC a TASR.

21:21 Ruské jednotky poškodili už druhý pamätník obetiam holokaustu na Ukrajine. Delostrelecká paľba zasiahla pomník v podobe sedemramenného svietnika pri vstupe do pamätníka v rokline Drobickij Jar. Počas druhej svetovej vojny tu nacisti zavraždili podľa odhadov 15- až 20-tisíc Židov z Charkova na východe Ukrajiny.

 

 

O zásahu informoval denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na združenie židovských obcí a ukrajinské ministerstvo obrany.

„Nacisti sa vrátili. Presne po 80 rokoch,“ okomentovalo streľbu po pamätníku obetiam holokaustu ukrajinské ministerstvo obrany.

20:52 Americký prezident Joe Biden sa nesnaží o "zmenu režimu" v Rusku, oznámil v sobotu večer Biely dom. Reagoval tak na slová Bidena z prejavu v poľskej metropole Varšava, že ruský prezident Vladimir Putin "nemôže zostať pri moci". Viac čítajte tu.

20:19 Americký prezident Joe Biden v sobotu večer v prejave vo Varšave povedal, že ruský prezident Vladimir Putin "nemôže zostať pri moci", a konflikt na Ukrajine označil za "strategické zlyhanie" Moskvy. Informovali o tom tlačová agentúra AFP a americká televízia CNN.Viac čítajte tu.

19:05 Tisíce ľudí sa v sobotu zhromaždili v centre Londýna na pochode na podporu ukrajinského ľudu, ktorý čelí ruskej invázii. Pochod zorganizoval starosta Londýna Sadiq Khan po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ľudí po celom svete, aby vyjadrili podporu Ukrajine. Demonštranti pochodovali z Hyde Parku na Trafalgarské námestie, informuje agentúra SITA.

18:45 Americký prezident Joe Biden v sobotu večer v prejave v poľskej metropole Varšava uistil Ukrajinu, ktorú napadlo Rusko: "Stojíme pri vás". Zároveň varoval, že svet sa musí pripraviť "na dlhý boj". Informácie priniesol portál americkej televízie CNN a tlačová agentúra AFP. Viac čítajte tu.

18:35 Britská vláda zadržala na neurčitý čas súkromné lietadlá patriace ruskému oligarchovi Jevgenijovi Švidlerovi, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname ostrovnej krajiny. V sobotu o tom informoval portál britskej stanice BBC. Na sankčný zoznam sa dostal pre svoje väzby na majiteľa anglického futbalového klubu Chelsea FC Romana Abramoviča, ďalšieho ruského oligarchu previazaného s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Dve lietadlá miliardára a ropného magnáta Švidlera sa nachádzajú na letiskách v mestách Farnborough a Biggin Hill a už tri týždne podliehajú vyšetrovaniu. Britský minister dopravy Grant Shapps vyhlásil, že "Putinovi priatelia si nesmú užívať luxus", keď nevinní ľudia na Ukrajine zomierajú.

18:30 Štyridsaťštyri ťažko zranených ľudí vrátane troch detí nemohli z ukrajinského mesta Černihiv evakuovať do bezpečnejších oblastí na ošetrenie, pretože ruské jednotky mesto odrezali od okolia, povedal v sobotu starosta Vladyslav Atrošenko. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:09 Hraničná polícia poskytla humanitárnu pomoc regionálnemu riaditeľstvu v Čope Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny. Pomoc má približne 1,5 až dve tony. Realizuje sa v rámci projektu "Bezpečná a inkluzívna hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou", ktorý je financovaný z grantov Európskej únie a štátneho rozpočtu SR. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Humanitárna pomoc zahŕňa spacie vaky, turistické stany, prostriedky prvej pomoci, trvanlivé potraviny, dezinfekciu, hygienické potreby, mydlá a utierky, jednorazový riad, power banky a baterky, priblížili policajti.

17:41 Osemnásťmesačné ukrajinské dievčatko s ťažkými popáleninami evakuovali z Ukrajiny a v sobotu priviezli do Prahy na liečbu, informovalo české ministerstvo vnútra. Na Ukrajinu stále útočí Rusko, preto nebolo možné poskytnúť dieťaťu zdravotnú starostlivosť vo vlasti.

17:33 Najmenej päť ľudí utrpelo v sobotu zranenia počas náletov zo strany ruskej armády na mesto Ľvov na západe Ukrajiny, uviedli miestni predstavitelia. Vzdušné útoky na najväčšie mesto v západnej časti Ukrajiny potvrdil na sociálnej sieti Telegram starosta Ľvova Andryj Sadovyj bez uvedenia ďalších podrobností s tým, že čaká na informácie od armády. Sadovyj vyzval miestnych obyvateľov, aby zostali v bombových krytoch a nezdieľali na sociálnych sieťach fotografie alebo videozáznamy z útokov.

17:17 Niekoľko tisíc Rusov žijúcich v Českej republike sa v sobotu zhromaždilo v Prahe a ďalšie tisíce v Londýne, aby vyjadrili nespokojnosť s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine. Organizátori pražského zhromaždenia na sociálnej sieti Facebook napísali, že Ruskí občania v Čechách by mali mať možnosť nahlas a hromadne povedať "nie vojne", "nie Putinovi", "sme s Ukrajinou" a "sme s Českou republikou a celým svetom proti ruskej agresii".

17:15 Sanitka, ktorú daroval a požehnal pápež František, smeruje do západoukrajinského mesta Ľvov, informoval v sobotu tlačový úrad Svätej stolice. Kardinál Konrad Krajewski, pápežský almužník, vyrazil na cestu do Ľvova v sobotu a jazda mu bude trvať približne 18 hodín - sanitku odovzdá úradom vo Ľvove s tým, aby mestu pomohla. Ľvov prijíma prúdy vnútorne vysídlených Ukrajincov, prichádzajúcich z východu krajiny.

17:00 Tri mohutné explózie bolo v sobotu počuť blízko mesta Ľvov na západe Ukrajiny. Nad okrajom mesta stúpal hustý čierny dym, uviedli tamojšie úrady. TASR správu prevzala od agentúry Reuters a stanice BBC. K explóziám došlo v čase návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v susednom Poľsku. Úrady v Ľvove vyzvali miestnych obyvateľov, aby sa pred útokmi ukryli.

16:43 Pamätník obetiam holokaustu poškodilo ostreľovanie zo strany ruských jednotiek na predmestí mesta Charkov na východe Ukrajiny. Monumentu, ktorý je vyobrazený ako sedemramenný svietnik, chýbajú dve ramená, spresnil web Kharkiv Today bez uvedenia podrobností o tom, kedy bol pamätník poškodený.

Pamätník Drobickij Jar pripomína osudy 6000 až 20 000 Židov a sovietskych väzňov, ktorí boli v časoch nacistickej okupácie v rokoch 1941-42 zavraždení pri Charkove. V dôsledku bojov boli v Charkove poškodené aj ďalšie pamätníky, citovala agentúra DPA miestne médiá.

16:40 Biden označil Putina za "mäsiara" a zdôraznil kolektívnu bezpečnosť v NATO. Viac sa dočítate TU.

16:28 Japonský premiér Fumio Kišida a americký veľvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel v sobotu počas návštevy Hirošimy varovali Rusko pred použitím jadrových zbraní. Varovanie politikov nasledovalo po tom, čo Moskva v utorok 22. marca odmietla vylúčiť rozmiestnenie svojho jadrového arzenálu s argumentom, že ho možno použije na Ukrajine, ak bude Rusko čeliť "existenčnej hrozbe".

16:06 Gruzínsky odštiepenecký región Južné Osetsko poslal vojakov na Ukrajinu "pomôcť chrániť Rusko", povedal tamojší prezident Anatolij Bibilov. Bibilov nespresnil, koľko vojakov nasadil na Ukrajinu, zverejnil však videozáznam, na ktorom bolo vidieť niekoľko autobusov a nákladných vozidiel v pohybe, píše AFP.

15:35 O obliehané ukrajinské prístavné mesto Mariupol podľa ukrajinských i ruských tvrdení naďalej prebiehajú ťažké bojeCivilné i vojenské ciele sú ostreľované ruskou armádou zo vzduchu i prostredníctvom delostrelectva, uviedol v sobotu popoludní vo vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády. Pozemné jednotky ruskej armády sa podľa neho pokúšali dostať do centra mesta.

14:50 Prezidenti Duda a Biden sa v osobnom rozhovore vo Varšave venovali aj ruskej invázii na Ukrajine. Americký prezident povedal, že stabilita Európy je pre USA dôležitá a opätovne potvrdil podporu svojej krajiny pre NATO - najmä v spojitosti s článkom 5 (Severoatlantickej zmluvy), píše Sky News. Spojené štáty majú ku kolektívnej obrane NATO podľa Bidenových slov "posvätný záväzok". Ozbrojený útok proti jednému alebo viacerým z členov NATO v Európe alebo Severnej Amerike bude podľa článku 5 považovaný za útok proti všetkým, a preto ak nastane taký ozbrojený útok, každá členská krajina si uplatní právo na individuálnu alebo kolektívnu obranu.

14:21 Videozáznam schôdzky ruského ministra obrany Sergeja Šojgua s vysokopostavenými predstaviteľmi armády zverejnil v sobotu ruský rezort obrany - po dvoch týždňoch špekulácií v súvislosti s jeho zmiznutím z verejnosti. Informovala o tom stanica BBC.

Šojgu sa naposledy na verejnosti objavil 11. marca, čo vyvolalo dohady, že trpí zdravotnými problémami či utrpel srdcový infarkt.

Ruský minister obrany vo videu predsedá armádnej schôdzke a diskutuje o dodávkach zbraní a otázkach spojených s vojenským rozpočto

14:16 Ukrajinská vláda s ruskými silami na sobotu dohodla desať humanitárnych koridorov, ktorými sa obyvatelia môžu dostať z obkľúčených miest do bezpečia. Podľa podpredsedníčky ukrajinskej vlády Iryny Vereščukovej sa civilisti môžu evakuovať zo štyroch miest v Kyjevskej oblasti a zo šiestich miest v Luhanskej oblasti. Informuje o tom portál news.sky.com, ktorý cituje ukrajinské médium Kyiv Independent. Dodáva pritom, že obyvatelia Mariupoľa sa musia do mesta Záporožie dostať vlastnou dopravou, pretože ruské sily nedovolia prepravu autobusmi.

14:10 Slovensko by odovzdaním protiraketového systému S-300 Ukrajine bolo zatiahnuté do vojenského konfliktu. V diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko to uviedol predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR Marián Kéry (Smer-SD) s tým, že to odmieta.

13:49 Zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana vyhlásil, že mesiac trvajúca „barbarská vojna" ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajine je vojnou, v ktorej nemôže vyhrať. V rozhovore pre tlačovú agentúru The Associated Press bývalý rumunský minister zahraničia a veľvyslanec v USA dodal, že Severoatlantická aliancia by bola „nútená prijať primerané opatrenia" v prípade chemického alebo jadrového útoku. Odmietol však povedať, aké opatrenia by to boli.

„NATO je obrannou alianciou, ale je aj jadrovou alianciou," povedal Geoana. „Ak proti Ukrajine použijú chemické zbrane alebo iný druh sofistikovanejších systémov, od základu by to zmenilo povahu vojny, ktorú Putin vedie proti Ukrajine". „Môžem garantovať, že NATO je pripravené odpovedať proporcionálne," dodal.

13:38 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko zrušil v sobotu predĺžený zákaz vychádzania plánovaný pre metropolu. TASR správu prevzala od stanice CNN.

Kličko vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedol, že zákaz vychádzania, ktorý mal začať platiť v sobotu o 20.00 h a potrvať do pondelka 7.00 h ráno, nebude zavedený.

13:17 Diváci plakali po vystúpení ukrajinskej dvojice: Silný odkaz svetu!

13:14 Obyvatelia mesta Slavutyč blízko bývalej jadrovej elektrárne Černobyľ na Ukrajine protestovali v sobotu proti ruskej okupácii. Informovala o tom agentúra DPA.

Demonštranti rozvinuli veľkú ukrajinskú vlajku, pričom skandovali "Slavutyč je Ukrajina" a "Sláva Ukrajine". Vojenská správa Kyjevskej oblasti uviedla, že ruskí vojaci s cieľom rozohnať protestujúcich ľudí strieľala do vzduchu.

13:00 Gymnastka († 11) mala dobývať svetové scény: Našla smrť v troskách Mariupola!

12:46 Americký prezident Joe Biden sa v sobotu vo Varšave stretol s ukrajinskými ministrami zahraničných vecí a obrany. Ide o jeho prvé osobné rozhovory s predstaviteľmi vlády v Kyjeve od začiatku ruskej invázie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie BBC.

Biely dom predtým oznámil, že Biden "sa zastaví" na rozhovoroch amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a ministra obrany Lloyda Austina s ukrajinskými rezortnými kolegami Dmytrom Kulebom a Olexijom Reznikovom. Neskôr zverejnil fotografie zo stretnutia v hoteli v centre poľskej metropoly, v ktorej večer prezident USA vystúpi s prejavom o mesiac trvajúcej vojne na Ukrajine.

12:36 Ruské sily vstúpili do mesta Slavutyč a obsadili miestnu nemocnicu. Povedal to v sobotu guvernér Kyjevskej oblasti Oleksandr Pavľuk. Mesto Slavutyč sa nachádza severne od Kyjeva a západne od Černihiva vedľa uzavretej zóny, ktorú vytvorili okolo jadrovej elektrárne Černobyľ po havárii v roku 1986. V meste bývajú pracovníci Černobyľskej jadrovej elektrárne.

Oleksandr Pavľuk ďalej povedal, že ruskí vojaci uniesli starostu Slavutyča, ale niektoré médiá neskôr uviedli, že starostu rýchlo prepustili. Ani jedno z tvrdení nebolo možné podľa agentúry AP nezávisle overiť. Guvernér Kyjevskej oblasti povedal, že obyvatelia Slavutyča vyšli do ulíc s ukrajinskými vlajkami, aby protestovali proti ruskej invázii. „Rusi začali strieľať do vzduchu. Do davu hodili ohlušujúce granáty. Obyvatelia sa však nerozutekali, naopak, do ulíc vyšli ďalší," vyjadril sa Pavľuk.

12:18 Počet ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine do Poľska začal počas uplynulých dní klesať. Hranice z Ukrajiny do Poľska prekročilo v piatok 35 000 ľudí, čo v porovnaní z predchádzajúcim dňom predstavuje pokles o 6,4 percenta, uviedla v sobotu poľská pohraničná stráž. TASR správu prevzala od stanice BBC.

V sobotu do siedmej hodiny ráno prekročilo hranice do Poľska 6100 osôb, čo v porovnaní s rovnakým časovým obdobím v piatok predstavuje 11-percentný pokles.

Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára prešlo do susedného Poľska viac než 2,2 milióna ľudí, uviedla poľská pohraničná stráž na sociálnej sieti Twitter.

11:40 Činy, ktoré sa nedajú odpustiť: Počas Putinovej vojny zomrelo 136 detičiek, ďalšie stovky sú zranené

11:39 Ruské ozbrojené sily počas agresie začatej na Ukrajine 24. februára prišli už približne o 16 400 vojakov. Podľa agentúry Ukrinform o tom informovalo ukrajinské ministerstvo obrany, ktoré tiež zvýšilo údaje o zničenej ruskej výzbroji a vojenskej technike. O značných stratách ukrajinských síl ale informuje aj ruská strana. Podobné informácie uvádzané oboma bojujúcimi stranami však nemožno nezávisle overiť.

Podľa oznámenia ukrajinského ministerstva obrany zverejneného na Facebooku ruské invázne sily doteraz prišli o 575 tankov, 1 640 ďalších bojových obrnených vozidiel, 293 delostreleckých systémov, 91 salvových raketometov a 51 prostriedkov protivzdušnej obrany. Zničených tiež bolo 117 bojových lietadiel, 127 vrtuľníkov, 56 bezpilotných lietadiel, 1 131 automobilov a sedem vojnových plavidiel.

11:22 V ukrajinskej metropole Kyjev zavedú od sobotňajšieho večera do pondelkového rána ďalší zákaz vychádzania, oznámil v sobotu starosta mesta Vitalij Kličko. TASR informácie prevzala zo servisu agentúr AFP a AP a televízie BBC.

Obyvatelia Kyjeva budú môcť od 20.00 h v sobotu do 7.00 h v pondelok miestneho času opustiť svoje domovy len v prípade, ak sa potrebujú presunúť do protileteckého krytu. Kličko v krátkom oznámení tiež uviedol, že vedenie mesta prijalo toto nariadenie na základe rozhodnutia "armádneho velenia".

11:06 Predpovede na rok 2022 sa nesú v znamení konfliktu na Ukrajine, ktorý do veľkej miery ovplyvňuje ekonomický vývoj aj na Slovensku. Uviedol to v analýze analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Vplyv ruskej invázie už podľa prieskumu medzi podnikateľmi slovenské firmy pocítili. Viac sa dočítate v článku.

10:58 Vojna na Ukrajine zasiahla dodávky kľúčových komponentov pre automobilovú skupinu Volkswagen (VW). Jej dodávatelia sa snažia nájsť riešenia v zahraničí a zároveň ubezpečiť Ukrajincov, že krajinu neopúšťajú. TASR o tom informuje na základe správy AFP. Podrobnosti prinášame v článku.

10:49 Zelenskyj si nedáva servítku pred ústa: Rusko sa vychvaľuje jadrovými zbraňami! Drsná kritika

10:11 Ruská armáda sa podľa britského ministerstva obrany pravdepodobne zdráha začať rozsiahle operácie pechoty v mestskom prostredí. Ruské sily radšej uprednostňujú nerozlišujúce letecké a delostrelecké bombardovanie v snahe demoralizovať obrancov miest, uviedol britský rezort obrany. Ruská armáda pokračuje v obliehaní viacerých veľkých ukrajinských miest, vrátane Charkova, Černihiva a Mariupoľa. Vo svojom najnovšom hodnotení vojny na Ukrajine britské ministerstvo obrany konštatovalo, že Rusko pravdepodobne bude naďalej pri úderoch na mestské oblasti používať ťažkú palebnú silu. Zdá sa totiž, že ruská armáda sa na úkor ďalších civilných obetí snaží obmedziť svoje už teraz značné straty.

10:05 Od začiatku konfliktu na Ukrajine odtiaľ na Slovensko prišlo 275 609 osôb. V priebehu piatka 25. marca prešlo hraničnými priechodmi 565 mužov, 1 961 žien a 1 112 detí. Celkový počet poskytnutých dočasných útočísk od 1. marca predstavuje 53 222. V tlačovej správe o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR (MV SR). Viac sa dočítate v článku.

10:00 Polnišová prehovorila o Ukrajine: Vojna začala na moje narodeniny! Rozpráva sa o nej aj s deťmi?

09:53 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ požiadal všetkých starostov po celom svete o humanitárnu pomoc pre obyvateľov jeho krajiny. Súčasne vyzval všetkých medzinárodných partnerov, aby podporili budúcu obnovu Ukrajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

"Obraciam sa nielen na spriatelené vlády, ale aj na starostov európskych a iných miest sveta," povedal Šmyhaľ v piatok večer. "Apelujeme na vás: obnovte tradíciu partnerských miest. Podporte ukrajinské mestá humanitárnou pomocou a prostriedkami na obnovu."

09:38 Od začiatku ruskej vojny na Ukrajine doteraz zabili 136 detí. Uviedol to v sobotu úrad ukrajinského generálneho prokurátora na komunikačnej platforme Telegram. Úrad dodal, že ďalších 199 detí bolo zranených. Informuje o tom britský spravodajský portál bbc.com, ktorý však konštatoval, že nedokáže informácie ukrajinskej generálnej prokuratúry overiť.

09:31 Desiatky ustríc ležia nezjedené v nádrži v módnej rybej reštaurácii Černomorka v Kyjeve, ktorá je pripomienkou prosperujúcej gastronomickej scény mesta pred ruskou inváziou. Teraz táto reštaurácia ponúka bezplatné jedlá ľuďom v hlavnom meste, ktoré ostreľuje ruská armáda.

Je jednou z niekoľkých reštaurácií, ktoré sa snažia prispieť v rámci svojich možností k vojnovému úsiliu Ukrajiny. "To je to, čo môžeme urobiť," hovorí Dmytro Kostrubin, 42-ročný manažér v Černomorke, kde starší ľudia sedia v hrubých kabátoch pri stoloch s polystyrénovými obedármi.

09:22 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila počas piatku ďalšie tri bojové lietadlá ruských okupantov a najmenej päť striel s plochou dráhou letu. Podľa agentúry Ukrinform to v sobotu ráno oznámila na sociálnej sieti Telegram ukrajinská armáda.

09:18 Systém protivzdušnej a protiraketovej ochrany Patriot je už pripravený na Sliači. Systém je schopný jednou batériou poskytnúť ochranu nad strategickou časťou stredného Slovenska. Ďalšie batérie budú zapojené v najbližších dňoch. Celkovo budú územie Slovenska chrániť dve nemecké a jedna holandská batéria s cieľom zabezpečiť ochranu celého územia. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Ďakujem spojencom za rýchlu reakciu, ktorá dokazuje pripravenosť a ochotu členských krajín NATO zaistiť našu obranu a bezpečnosť. Chcem upokojiť obyvateľov, že spojenecká technika, ale aj personál, sú tu na posilnenie našej obrany a nie je žiadny dôvod na obavy z ich prítomnosti,” uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

08:56 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým hovoril o situácii na Ukrajine a rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom. Oznámila to kancelária tureckého lídra, informuje TASR s odvolaním sa na sobotňajšiu správu agentúra AP.

Erdogan podľa oznámenia Zelenskému v piatkovom telefonáte povedal, že na summite NATO tento týždeň poukázal na tureckú podporu územnej celistvosti Ukrajiny, ako aj na diplomatické úsilie tureckých predstaviteľov na stretnutiach s ďalšími lídrami.

08:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť vyzval Rusko, aby rokovalo o ukončení vojny. Povedal však, že jeho krajina nebude súhlasiť s tým, že sa v záujme mieru vzdá nejakej časti svojho územia. Zelenskyj tak vo svojom nočnom videopríhovore k národu pravdepodobne reagoval na to, že zástupca náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Sergej Rudskoj povedal, že ruská armáda sa teraz sústredí na „hlavný cieľ, na oslobodenie Donbasu".

Ruskom podporovaní separatisti kontrolujú časť regiónu Donbas na východe Ukrajiny od roku 2014. Teraz ruská armáda bojuje o získanie ďalšej časti tohto regiónu, vrátane obliehaného mesta Mariupoľ. Vyhlásenie Sergeja Rudského zároveň naznačilo, že Rusko možno pomaly ustupuje od snahy obsadiť Kyjev a iné veľké mestá, pri ktorých sa ruská ofenzíva zastavila.

08:18 Britská vláda uvalila sankcie na ďalších 65 jednotlivcov a podniky z Ruska v súvislosti s inváziou na Ukrajine. Je medzi nimi aj zbrojárska firma Kronštadt ako výrobca dronov Orion a ďalších bezpilotných lietadiel, uviedlo britské ministerstvo obrany v správe zverejnenej v noci na sobotu.

Tieto systémy boli nasadené pri ruských vojenských operáciách na Ukrajine, uviedol britský rezort s odvolaním sa na informácie tajných služieb. Ruská armáda bola podľa správy zjavne donútená pri invázii používať viac dronov, keďže ukrajinská protivzdušná obrana pravdepodobne obmedzila jej schopnosť vykonávať lety s posádkou mimo frontovej línie, informovala agentúra DPA.

08:15 Americký prezident Joe Biden v sobotu vo svojom prejave vo Varšave uvedie, že "slobodný svet" sa stavia proti ruskej invázii na Ukrajinu a že medzi najväčšími ekonomikami panuje jednota ohľadom nutnosti zastaviť ruského prezidenta Vladimira Putina. S odvolaním sa na Biely dom to v sobotu napísala agentúra Reuters.

Americký prezident vo svojom vystúpení načrtne "naliehavosť výzvy, ktorá je pred nami", ďalej "čo konflikt na Ukrajine znamená pre svet a prečo je tak dôležité, aby slobodný svet zostal tvárou v tvár ruskej agresii jednotný a odhodlaný", povedal bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan.

07:49 Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa neobjavuje na verejnosti, pretože utrpel infarkt. Uviedol to poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko na Facebooku. Dodal, že Šojgu dostal infarkt po tom, čo ho ruský prezident Vladimir Putin tvrdo kritizoval za fiasko invázie na Ukrajinu. Teraz podľa neho Šojgu absolvuje rehabilitáciu vo vojenskej nemocnici.

07:16 Rusku sa nepodarilo naplniť svoje ciele vojenskej operácie na Ukrajine. Možno v tejto chvíli konštatovať, že ruský postup bol zastavený. Zdá sa ale, že ruské vedenie v tejto chvíli nie je pripravené na seriózne vyjednávanie, povedal v rozhovore ČTK minister zahraničia Jan Lipavský. Veľký otáznik podľa neho visí nad prístupom Číny ku konfliktu.

07:01 Ukrajinské ministerstvo obrany varovalo pred nebezpečenstvom, ktorým by mohlo byť unáhlené a nekontrolované zverejňovanie informácií o plánovaných dodávkach zbraní pre Ukrajinu či vojenských pohyboch. TASR správu prebralo od tlačovej agentúry DPA.

Takéto informácie by mohli pomôcť ruskej strane "presnejšie zacieliť jej operácie", štátna tajomníčka ministerstva obrany Hanna Maliarová uviedla v piatok.

"Správy s dobrým úmyslom alebo prejavy vďačnosti" za dodávky zbraní už v minulosti viedli k buď vypovedaniu zmlúv alebo ohrozeniu dodávok, poukázala Maliarová. "Preto sa dnes snažíme, vo vojnových podmienkach, zamedziť šíreniu informácií o pomoci, ktorú dostávame," uviedla.

07:00 Situáciu na Ukrajine sme spoločne sledovali aj v piatok. Pozrite si prehľad všetkých dôležitých správ.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Propalestínsky protest pred Kolumbijskou univerzitou v New Yorku
Na univerzitách v USA prebiehajú propalestínske protesty: Ostrý odkaz z Bieleho domu
Braňo Mojsej sa v štúdiu rozprával s renomovanou psychiatričkou Teréziou Rosenbergerovou.
Foto
Záchytka s Braňom Mojsejom: Najintímnejšia spoveď o momente, ktorý mu zmenil život!
Erik Tomáš, Ladislav Kamenický, Robert Fico.
Dvaja ministri vysvetľovali Ficove slová: Skončia peniaze z 2. piliera v diaľniciach?
Pár z tragédie v Rohožníku má tvoriť Slovák Milan a žena-cudzinka.
Foto
Krvavá dráma na Záhorí sa odohrala pred očami detí! Milan († 47) neprežil: Polícia má viacero verzií
Holub Lipták získal olympijské zlato v roku 1995.
Foto
Tomu nebudete veriť: Prvý úspešný olympionik z Liptova bol HOLUB! Predbehol aj Michala Martikána
Čo majú spoločné Zendaya, Emma a Kirsten?
Foto
Čo majú spoločné Zendaya, Emma Stone a Kirsten Dunst? Len Spider-man to nie je! Budete sa diviť
Kto vypadol v 9, kole?
V Let's Dance ide do tuhého: Kto opustil tanečnú šou tesne pred bránami FINÁLE?!
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom