Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2022 06:00 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Vojna na Ukrajine: Rusi ostreľovali veliteľstvo letectva, presúvajú ďalších vojakov

Boje na Ukrajine trvajú viac než mesiac. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg varoval Rusko pred použitím chemických zbraní, Británia poskytne vojnou sužovanej krajine ďalších 6000 rakiet, Spojené štáty a ich spojenci zas chcú vojensky podporiť Ukrajinu dodávkou protilodných rakiet. Lídri krajín Európskej únie v piatok nad ránom pohrozili Rusku ďalšími sankciami za agresiu na Ukrajine, nezhodli sa však na diskutovanom embargu na dovoz ruských energií ani iných konkrétnych krokoch. Ukrajincom sa podarilo zničil ruskú vojnovú loď Orsk.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

2:00 Dnešný ONLINE prenos sa skončil. Nové informácie prinesieme opäť ráno.

23:37 Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok odmietol tvrdenia amerického generála Glena VanHercka o tom, že v Mexiku je viac ruských špiónov ako kdekoľvek inde na svete. VanHerck tým odkazoval na ruské veľvyslanectvo v Mexiku, ktoré má už desaťročia povesť špionážneho centra. TASR správu prevzala od agentúry AP.

"Mexiko je slobodná, nezávislá a suverénna krajina. Nie sme kolóniou Ruska, Číny and Spojených štátov," ohradil sa voči týmto tvrdeniam Obrador. Dodal, že Mexičania nechodia nikoho sledovať do Moskvy, Pekingu ani iných krajín.

23:30 Ukrajinská armáda sa snaží späť späť strategické mesto Cherson, ktoré ruské sily obsadili v počiatočnej fáze invázie. Podľa agentúr to dnes uviedol nemenovaný vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany.

"Ukrajinci sa snažia získať späť Cherson," povedal podľa agentúry AFP činiteľ Pentagonu pod podmienkou zachovania anonymity. "Nemôžeme presne povedať, kto Cherson ovláda, ale faktom je, že už nie je pod takou pevnou ruskou kontrolou ako predtým," dodal s tým, že Cherson je preto opäť pokladaný za "sporné územie".

23:15 Ruský prezident Vladimír Putin dnes podpísal novoprijatý zákon, ktorý hrozí až 15 rokmi väzenia za lživé správy o činnosti ruských štátnych orgánov pôsobiacich v zahraničí pri ochrane záujmov krajiny a jej občanov. Uviedli to večer ruské médiá.

22:30 Francúzsko spolupracuje s Tureckom a Gréckom na spustení "humanitárnej operácie" zameranej na evakuáciu ľudí z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol. V piatok to v Bruseli po summite EÚ oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron. TASR o tom infomuje na základe správ od agentúr AFP a Reuters.

Macron uviedol, že v najbližších hodinách bude mať možnosť hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Diskutovať by mali o evakuácii obyvateľov z najviac postihnutých oblastí.

22:19 Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) v piatok podnikla ďalšie kroky, ktoré sú reakciou na ruskú inváziu na Ukrajinu. Prijaté rozhodnutia majú "preukázať solidaritu organizácie s ukrajinským ľudom a jej oddanosť vede v službách mieru". Rusko má od 8. marca pozastavený štatút pozorovateľa v CERN.

Ako v piatok informovala agentúra AP, CERN sa rozhodol pozastaviť účasť svojich vedcov vo všetkých výboroch vedeckých ústavov nachádzajúcich sa v Rusku i v susednom Bielorusku.

22:11 Medzinárodná policajná organizácia Interpol v piatok oznámila, že do Moldavska vyslala tím na pomoc pri nápore utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Interpol uviedol, že jeho tím by mal pôsobiť v Kišiňove a niekoľkých ďalších lokalitách Moldavska, kde sú utečenecké tábory. Úlohou jeho pracovníkov je poskytnúť podporu miestnej polícii a humanitárnym organizáciám pri zvládaní situácie s utečencami. O pomoc ich žiadala moldavská národná centrála Interpolu.

21:57 Ruská armáda presúva na na Ukrajinu aj svojich vojakov rozmiestnených na území Gruzínska. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa amerického rezortu obrany o tom v piatok informovala stanica CNN.

Ruskí vojaci sú od roku 2008 rozmiestnení v gruzínskych odštiepeneckých regiónoch Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré Gruzínsko oficiálne označuje za okupované územia.

21:52 Systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý je umiestnený na leteckej základni Sliač, je pripravený. Jednou kompletnou batériou je schopný poskytnúť ochranu nad strategickou častou stredného Slovenska. Posilniť sa má aj protivzdušná obrana na východnej hranici. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

21:41 Vladimir Putin v piatok podpísal zákon o trestnej zodpovednosti za nepravdivé informácie o práci ruských štátnych orgánov, ktoré pôsobia v zahraničí s cieľom chrániť záujmy Ruska a jeho občanov. Informovala o tom agentúra AFP. Týmto zákonom sa zavádza trestná zodpovednosť za šírenie nepravdivých informácií o takých štátnych štruktúrach, ako je Národná garda, ruské veľvyslanectvá, či diplomatické misie alebo ministerstvo pre mimoriadne situácie a prokuratúra.

21:16 České hlavné mesto Praha na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu premenuje časť Korunovačnej ulice, na ktorej sídli ruské veľvyslanectvo, na Ulicu ukrajinských hrdinov. Pripojí sa tak k viacerým európskym štátom, ktoré tiež podnikli podobné kroky.

21:05 Ruská armáda už zrejme neovláda mesto Cherson. S odvolaním sa na zdroj z Pentagonu o tom informuje denník New York Times. Cherson bolo pritom prvé veľké mesto, ktoré sa ruskej armáda po vpáde do krajiny podarilo obsadiť.

 

20:56 Po odchode veľkého počtu západných maloobchodných firiem sa Rusko rozhodlo obrátiť na Čínu, Indiu, Irán a Turecko s cieľom výpadok aspoň čiastočne zaceliť. Uviedla to v piatok asociácia, združujúca firmy, pôsobiace v sektore.

20:41 Pápež František v piatok vo vatikánskej Bazilike svätého Petra zasvätil Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Ruskú agresiu voči Ukrajine nazval "krutou a nezmyselnou vojnou, ktorá ohrozuje svet" a zdôraznil význam "bratstva a mieru". TASR prevzala správu z agentúry APA.

20:33 V Bratislave dokončujú veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci pre utečencov z Ukrajiny. Otvoria ho v pondelok (28. 3.) v priestoroch bývalej dočasnej autobusovej stanice na Bottovej ulici.

20:11 Prvou známou obeťou paľby z ukrajinských pozícií sa na ruskom území stal vojenský pravoslávny kňaz Oleg Arťomov, napísal v piatok denník Le Parisien. Arťomov prišiel o život vo štvrtok, keď ruskú dedinu Žuravľovka v Belgorodskej oblasti zasiahla raketa typu Smerč vystrelená z ukrajinského územia z pozícií ukrajinskej armády.

Le Parisien sa vo svojej správe odvolal na ruské médiá citujúce vyhlásenie ruskej pravoslávnej cirkvi. Ruské médiá poznamenali, že ide o prvú obeť na ruskom území oznámenú od 24. februára, keď sa na Ukrajine začala ruská invázia.

19:39 Poľsko nepovažuje Ukrajincov za utečencov, ale za svojich hostí. Povedal to v piatok poľský prezident Andrzej Duda počas stretnutia so svojim americkým kolegom Joeom Bidenom, ktorý je na návšteve Poľska. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Duda opätovne potvrdil ochotu svojej krajiny pomáhať ľudom utekajúcim pred vojnou, ktorú na Ukrajine rozpútalo Rusko. V poľskom meste Rzeszów ležiacom približne 80 kilometrov západne od ukrajinských hraníc, sa obaja prezidenti stretli aj so zástupcami humanitárnych organizácií.

19:23 Švédska spoločnosť Spotify, ktorá ponúka počúvanie hudby prostredníctvom streamovania, odchádza z Ruska pre nové zákony v krajine určujúce, čo môžu mediálne firmy vysielať alebo online zverejňovať. Informuje o tom portál bbc.com.

19:20 Rusko ostreľovalo strelami s plochou dráhou letu veliteľstvo ukrajinského letectva v meste Vinnycja, ktoré leží asi 250 kilometrov juhozápadne od Kyjeva. Niekoľko budov bolo poškodených, uviedla agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na oznámenie tejto zložky ozbrojených síl. O prípadných obetiach či ranených nie sú informácie, ukrajinská strana ale svoje straty neoznamuje. "Ruskí okupanti dnes podnikli útok na veliteľstvo vzdušných síl Ukrajiny. Rusi vypustili celkom šesť striel s plochou dráhou letu. Časť z nich zostrelila protivzdušná obrana. Ostatné zasiahli niekoľko budov a vážne zničili infraštruktúru," uviedlo veliteľstvo letectva. Dodalo, že následky útoku sa upresňujú.

19:07 Ruský letecký útok na divadlo v ukrajinskom Mariupole zo 16. marca by mohol mať približne 300 obetí, oznámilo dnes na sociálnej sieti Telegram vedenie mesta. V kryte pod divadlom a vo vnútri budovy sa vo chvíli, keď ruské sily miesto bombardovali, podľa miestnych úradov skrývalo vyše 1000 ľudí. Počet obetí nebol doteraz známy. Podľa ukrajinských predstaviteľov zostáva mesto napriek početným útokom ďalej v rukách Ukrajincov.

19:01 Americký prezident Joe Biden sa v piatok počas návštevy Poľska poďakoval vojakom Spojených štátov, ktorí boli vyslaní do tejto krajiny, a označil ich za "najlepšiu bojovú silu v svetových dejinách".

Šéf Bieleho domu zároveň vyzdvihol nesmiernu odvahu ukrajinských civilistov a ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine označil za skúšku pre demokratické krajiny, ktoré sú ohrozované autokratickými režimami. TASR o tom informuje na základe správ stanice CNN a agentúr PAP a AFP. "Vy ste tí, ktorí riskujú - v niektorých prípadoch vlastné životy. Američania hrdo podporujú vaša úsilie," povedal Biden príslušníkom americkej 82. výsadkovej divízie v poľskom meste Rzeszów ležiacom približne 80 kilometrov západne od ukrajinských hraníc, ktorých úlohou je posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie.

18:43 Samospráva ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ uviedla, že hlavná ruská prokremeľská politická strana Jednotné Rusko si otvorila kanceláriu v obchodnom centre na predmestí obliehaného mesta. Podľa správy na komunikačnej platforme Telegram kancelária Jednotného Ruska distribuuje propagačné materiály a karty do mobilných telefónov od telekomunikačného operátora, ktorý pôsobí v neďalekých separatistických regiónoch podporovaných Ruskom.

18:36 Energetické spoločnosti štyroch škandinávskych krajín uviedli, že sú pripravené pomôcť trom pobaltským krajinám, ak by Rusko obmedzilo alebo úplne zastavilo export elektriny svojim menším susedom. Dánska firma Energinet, nórska spoločnosť Statnett, švédska Svenska kraftnat a fínska firma Fingrid Oyj vo vyhlásení uviedli, že „zabezpečili programy pre scenár, že by pobaltské štáty boli odpojené od ruskej siete“.

18:19 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s karikatúrami, ktoré sa vo štvrtok objavili na účte ruského veľvyslanectva sociálnej sieti Twitter. Francúzska diplomacia označila obe kresby za "neprijateľné" v čase, keď sa Paríž snaží udržiavať dialóg s Ruskom.

Prvá karikatúra zobrazovala Európu ako chorého pacienta ležiaceho na lôžku, ako dostáva injekcie "rusofóbie", "neonacizmu", "sankcií", NATO a "cancel culture" od dvoch lekárov v bielych plášťoch a klobúkoch s insígniami Ameriky a EÚ a s menovkami "Doktor EuroReich" a "Doktor Ríša lží". Na druhej kresbe bol vyobrazený rad kľačiacich ľudí identifikovaných ako štáty Európy, ako olizujú obnažený zadok strýka Sama.

18:01 Švajčiarsko schválilo ďalšie sankcie proti Rusku. V piatok to podľa portálu CNN oznámila švajčiarska Spolková rada s tým, že opatrenia sú v súlade s najnovším balíčkom Európskej únie (EÚ).

17:47 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) kritizovala Rusko za to, že bombarduje oblasti, kde žijú pracovníci Černobyľskej jadrovej elektrárne. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

17:33 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyzval šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby vyriešil konflikt na Ukrajine.

Viac si prečítajte tu: Erdogan adresoval Putinovi prekvapivé slová: Takto by mohol vyriešiť konflikt na Ukrajine!

17:20 Kuleba prehovoril, ako pokračujú rokovania s Ruskom: Od požiadaviek neustúpime!

17:05 V bojoch na Ukrajine prišla ruská armáda o ďalšieho generála, napísal v piatok britský denník Daily Mail s odvolaním sa na zdroje v Kyjeve. Rusko zatiaľ smrť ďalšieho generála nepotvrdilo, čo však neurobilo ani v predchádzajúcich takýchto prípadoch, informoval denník The Mirror.

Viac si prečítajte tu: Podľa Kyjevu prišlo Rusko o ďalšieho generála: Zahynul pri nálete ukrajinskej armády

16:52 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva doteraz potvrdil, že od začiatku vojny na Ukrajine zabili najmenej 1081 civilistov a ďalších 1707 bolo zranených. Úrad však dodal, že skutočný počet obetí na životoch je pravdepodobne podstatne vyšší. Informuje o tom portál bbc.com.

16:26 USA pracujú na pohotovostných plánoch pre prípad, že by sa Rusko pokúsilo zaútočiť na pozemné konvoje dopravujúce zásoby Ukrajine cez členské štáty Severoatlantickej aliancie. Novinárom to povedal na palube lietadla amerického prezidenta poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. 

16:07 Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, ohrozuje aj bezpečnosť krajín arktického regiónu, uviedol v piatok počas návštevy Nórska generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

16:06 Ruská armáda v piatok uviedla, že počas vojenskej operácie na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých 1351 ruských vojakov a 3825 utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

15:44 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa do škôl v Poľsku už zapísalo viac ako 123 000 ukrajinských detí, ktoré ušli pred vojnou. V piatok to oznámila námestníčka ministra školstva Marzena Machałková. TASR správu prevzala od agentúry PAP.

15:34 Rezort diplomacie spolu s Národnou transfúznou službou SR zorganizovali dnes v poradí už po štvrtýkrát akciu s názvom Diplomatická kvapka krvi. Aktuálny ročník bol tematicky venovaný symbolickému vyjadreniu podpory Ukrajine. Záštitu nad podujatím prevzal šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS), v mene rezortu prišla akciu osobne podporiť štátna tajomníčka rezortu Ingrid Brocková.. V tlačovej správe o tom informoval Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

15:30 Na železničnej stanici v Litve v piatok otvorili výstavu veľkoformátových fotografií z vojny na Ukrajine. Cieľom je poskytnúť ruským cestujúcim obraz o konflikte, ktorý sa na Ukrajine odohráva od 24. februára, informovala agentúra AFP

15:16 Šéf Kremľa Vladimir Putin a jeho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok odsúdili údajné protiruské kroky, ktorými Západ reagoval na vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine. Opäť sa pritom uchýlili k údajným historickým analógiám, keď prirovnávali Západ k nacistickému Nemecku, informovala TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

15:15 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a americký prezident Joe Biden v piatok ráno v Bruseli oznámili, že sa obe strany zaviazali spolupracovať na podpore energetickej bezpečnosti Európy v nadchádzajúcich rokoch a udržateľne znižovať energetickú závislosť Európy od Ruska investovaním do prechodu na čistú energiu.

14:55 Vojenský konflikt na Ukrajine pomerne výrazne ovplyvňuje podnikanie slovenských firiem. Približne polovica podnikateľov už zaregistrovala negatívne následky ruskej vojenskej intervencie u našich východných susedov a sankcií, ktoré západ voči Rusku zaviedol. Vojenským konfliktom sú najzasiahnutejšie firmy pôsobiace v priemysle (71 %) a obchode (65 %). Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, ktorý od 4. do 15. marca realizovala medzi zástupcami podnikateľov Slovak Business Agency spolu so Združením podnikateľov Slovenska (ZPS) a Republikovou úniou zamestnávateľov (RÚZ).

14:30 Americký prezident Joe Biden priletel v piatok popoludní z Bruselu do poľského Rzeszówa. TASR o tom informovala na základe vysielania spravodajského kanálu poľskej verejnoprávnej televízie TVP Info. Návšteva Poľska predstavuje druhú časť Bidenovej mimoriadnej cesty po Európe, ktorú podnietila ruská invázia na Ukrajinu. Biden sa ešte vo štvrtok v Bruseli stretol s európskymi lídrami na summitoch NATO, EÚ aj G7.

14:15 Kremeľ dal Gazpromu štyri dni na to, aby vymyslel, ako by zákazníci mali platiť za plyn rubľami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

13:55 Šéfka tímu Organizácie Spojených národov pre ľudské práva na Ukrajine Matilda Bognerová v piatok uviedla, že pozorovatelia dostávajú stále viac správ o masových hroboch v obkľúčenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. TASR správu prevzala od agentúry Reuters a denníka The Guardian.

13:36  Ruská armáda začala mať problémy s financovaním. Na Facebooku to uviedlo Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ministerstva obrany Ukrajiny.
 Ako uviedla ukrajinská rozviedka, po sľúbených platbách vojakom začala mať ruská armáda ťažkosti s jej financovaním. Úhrada týchto nákladov údajne nie je v rozpočte nijako zabezpečená a vzhľadom na neuspokojivý stav finančného systému Ruska v dôsledku uvalených sankcií nie je možné nájsť v rozpočte ďalšie finančné prostriedky.

13:16 Ukrajina vyzvala v piatok štáty Európskej únie, aby uzavreli pozemné a morské dopravné spojenie s Ruskom a Bieloruskom v rámci sprísňovania balíka sankcií, ktorý Únia na Rusko uvalila v súvislosti s jeho vojenskou inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

13:05 Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu) v piatok v otvorenom liste, pod ktorý sa podpísalo 20 europoslancov z troch najväčších politických frakcií Európskeho parlamentu (EP), vyzval najvyšších predstaviteľov Európskej komisie (EK), aby by európskym krajinám pomohli odstrihnúť sa od dodávok ruského plynu. Informuje spravodajca TASR.

12:49 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory. Reagoval tak na štvrtkové vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý Moskvu obvinil z používania zakázaných fosforových bômb na Ukrajine. Spojené štáty tiež varovali, že Rusi sa môžu "uchýliť" k chemickému útoku. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

12:42 Slovensko na zasadnutí Európskej rady podporí návrh na spoločné európske nákupy plynu a ostatných energonosičov, lebo je to výhodné. Naznačil to slovenský premiér Eduard Heger po príchode na druhú časť dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, ktorá je venovaná zmierňovaniu dôsledkov energetickej krízy. Informuje spravodajca TASR.

12:30 Štyria civilisti prišli v piatok o život a viacerí ďalší utrpeli zranenia počas ruského útoku na zdravotnícke zariadenie v ukrajinskom meste Charkov, oznámila tamojšia polícia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:13 Kremeľ v piatok uviedol, že sa nestane nič hrozné, ak Spojené štáty a ich spojenci uspejú v snahe vylúčiť Rusko zo skupiny G20. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý poukázal na to, že mnoho členských krajín G20 sa aj tak nachádza v ekonomickej vojne s Ruskom. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

12:10 Rusko zvažuje, že bude bude krajinám, ktoré považuje za priateľské, predávať ropu a plyn aj za bitcoiny. Týmto spôsobom sa chce vyhnúť západným sankciám. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

11:47 Podľa českého premiéra Petra Fialu (ODS) je jasné, že Česko si samo s náporom vojnových utečencov z Ukrajiny neporadí. Novinárom počas summitu v Bruseli dnes povedal, že preto víta plány Európskej únie sa finančne podieľať na zvládaní tejto záťaže.

11:43 Vlakové spojenie medzi fínskou metropolou Helsinki a ruským mestom Petrohrad bude od začiatku budúceho týždňa prerušené. Oznámil to fínsky národný železničný dopravca VR. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

11:42 India a Čína sa dohodli na dôležitosti okamžitého prímeria na Ukrajine. Oznámil to v piatok indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar po rokovaní so šéfom čínskej diplomacie Wang Im. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

11:34 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zomrelo 135 detí a 184 utrpelo zranenia. Oznámila to v piatok ukrajinská generálna prokuratúra. TASR správu prevzala od televízie BBC.

11:10 Do vyučovacieho procesu v základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Michalovce sú aktuálne zaradení 50 ukrajinskí žiaci. Zamestnanci školských zariadení sa podľa slov vedúcej odboru komunikácie, marketingu a kultúry mestského úradu Márie Stričkovej snažia vyjsť v ústrety potrebám ukrajinských detí, ako aj ich rodičov v "maximálnej možnej miere".

10:58 Mestskí predstavitelia v strategickom prístavnom meste Mariupol v piatok uviedli, že pri minulotýždňovom ruskom nálete na divadlo, kde sa ukrývali stovky ľudí, mohlo zomrieť približne 300 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že správu nebolo možné nezávisle overiť.
"Od očitých svedkov sa objavili informácie, že v činohernom divadle v Mariupole zomrelo v dôsledku bombardovania ruským lietadlom asi 300 ľudí. Do poslednej chvíle sa tomu nechce veriť... Slová tých, ktorí sa v čase tohto teroristického činu nachádzali v budove, však hovoria niečo iné," napísala mestská rada na sociálnej sieti Telegram.

10:51 Je "hlúpe" si myslieť, že západné sankcie mierené proti ruským podnikateľským subjektom budú mať nejaký vplyv na vládu v Moskve, vyhlásil v piatok bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

10:40 Demokratický svet sa musí zjednotiť a zastaviť vojnové konanie Ruska. Takto zhodnotil slovenský premiér Eduard Heger prvú časť dvojdňového summitu EÚ v Bruseli. Rokovania, na ktorých sa v úvode zúčastnil americký prezident Joe Biden a na ktorých prostredníctvom videospojenia vystúpil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa skončili po jednej hodine v noci, informuje spravodajca TASR.

10:23 Ruské ozbrojené sily zničili pri raketovom útoku veľký sklad paliva pri Kyjeve, tvrdí ruské ministerstvo obrany. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

Hovorca ruského ministerstva Igor Konašenkov na piatkovom tlačovom brífingu uviedol, že k útoku došlo vo štvrtok večer s použitím riadených striel Kalibr odpálených z mora.

10:22 Spojené štáty americké a Európska únia v piatok oznámili nové partnerstvo s cieľom znížiť závislosť kontinentu od ruskej energie. Tento krok predstavuje začiatok iniciatívy na ďalšiu izoláciu Moskvy po jej invázii na Ukrajinu.

10:20 Záujmom každého je, aby sa rusko-ukrajinská vojna čo najskôr skončila. Na to je však potrebné aj to, aby predseda maďarskej vlády Viktor Orbán ďalej nefinancoval "Putinovu vojnu", cituje spravodajca TASR v Budapešti slová kandidáta opozície na post premiéra v aprílových parlamentných voľbách Pétera Márkiho-Zaya, ktoré boli v piatok zverejnené na Facebooku. "Viktor Orbán opäť urobil hanbu Maďarsku. Bolo by skutočne načase zvoliť si stranu: dnes je zrejmé, že jeho 12-ročná politika sa dostane na smetisko dejín. On (Orbán) sa dostal do izolácie, stratil svojich spojencov, v Európskej únii a v NATO ho vnímajú ako posledného Putinovho prívrženca," píše Márki-Zay.

10:09 Ukrajinskí vojaci zničili ruskú skupinu 59. tankového pluku, ktorá operovala v smere na Charkov. Referuje o tom web ukrajinskej televízie Kanal 24. Ako na Telegrame uviedol Oleh Syniehubov, šéf správy charkovského regiónu, ukrajinské stíhačky nedovoľujú nepriateľovi postupovať. Dodal, že neďaleko zničeného mesta Izium boli zostrelené dve ruské lietadlá. Spomenul tiež kuriózny prípad, keď ruský vrtuľník strieľal na vlastné pozície.
 

10:06 Vo štvrtok (24. 3.) prišlo na Slovensko 3715 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 707 mužov, 1925 žien a 1083 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1199 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.
Činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 255 policajtov, 60 hasičov, 112 colníkov, 405 vojakov, dvaja duchovní, 182 dobrovoľníkov a 69 príslušníkov zahraničných zložiek.

09:53 Nemecko chce do začiatku leta znížiť dovoz ruskej ropy na polovicu a urýchlene zredukovať svoju závislosť od plynu a uhlia z Ruska, uviedol nemecký týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na materiál spolkového ministerstva hospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

09:40 Francúzska automobilka Renault v snahe odraziť narastajúcu kritiku napokon pozastaví výrobu vo svojom moskovskom závode. Udeje sa tak niekoľko hodín po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu vo francúzskom parlamente obvinil spoločnosť a ďalšie francúzske firmy z napomáhania ruskému vojnovému úsiliu.

09:13 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odmietol výzvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Maďarsko súhlasilo s rozšírením sankcií voči Rusku aj o energetický sektor a aby umožnilo prenos zbraní na Ukrajinu cez svoje územie. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na vyhlásenie Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho, ktoré zverejnil server infostart.hu.

09:12 Viac než mesiac po začiatku vojny Rusko naďalej vo veľkých objemoch posiela plyn do Európy cez Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

09:08  Rusko zaznamenáva až 60-percentnú mieru neúspechu pri útokoch s niektorými navádzanými raketami na Ukrajine. Pre agentúry Reuters to uviedlo niekoľko nemenovaných amerických zdrojov, informovala v piatok televízia BBC.

09:05 Nové sankcie voči jednotlivcom a spoločnostiam v Rusku a Severnej Kórei zaviedli vo štvrtok Spojené štáty v reakcii na štvrtkový severokórejský test medzikontinentálnej balistickej rakety. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

08:49 Náš sused Ukrajina má právo brániť sa a my ho nemôžeme nechať bez pomoci. Pri príležitosti jedného mesiaca od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ukrajinci podľa nej vedú spravodlivý boj o svoju suverenitu a národné sebaurčenie a Slováci pri pohľade do vlastnej histórie tomu musia rozumieť.

08:48 Americký prezident Joe Biden by mal v piatok potvrdiť zvýšenie dodávok skvapalneného zemného plynu pre Európu. Informuje o tom tlačová agentúra The Associated Press, ktorá pripomína, že Spojené štáty dlhodobo pracujú na znížení závislosti starého kontinentu od dodávok energií z Ruska. Táto otázka bude témou rokovaní medzi Bidenom a šéfkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou.
 

08:35 Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko z toho, že odvádza stotisíce ukrajinských civilistov zo zničených miest do Ruska, kde môžu byť držaní ako zajatci. Rusko chce takto podľa Ukrajiny vyvíjať tlak na Kyjev, aby sa vzdal. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP a denníka The Guradian.

08:09 Podľa televízie Nexta, ukrajinský generál Vyacheslav Abroskin ponúkol Rusom seba ako rukojemníka výmenou za bezpečnú evakuáciu detí z Mariupola. 

08:08  Pápež František spoločne s biskupmi z celého sveta zasvätí v piatok o 17.00 h SEČ Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vykoná slávnostný akt zasvätenia na sviatok Zvestovania Pána na záver kajúcej pobožnosti v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. TASR o tom informovala na základe webového portálu Vatican News.

07:46 Ruský prezident Vladimir Putin „musí byť šokujúco sklamaný“ výkonom svojej armády. Myslí si to niekdajší riaditeľ americkej spravodajskej služby CIA Robert Gates. „Na Ukrajine vidíme brancov, ktorí nevedia, prečo tam sú. Nie sú veľmi dobre vycvičení a majú obrovské problémy s velením a riadením a taktiež neuveriteľne mizernú taktiku,“ poznamenal Gates.

07:28 Ukrajinskej armáde sa podarilo zničiť ďalšiu ruskú vojnovú loď. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdia to ukrajinskí vojenskí predstavitelia. Po tom, ako Ukrajinci vo štvrtok zničili v Berďansku obrovskú ruskú loď Saratov, dokázali o niekoľko hodín neskôr zdevastovať aj vojnové plavidlo Orsk. Podľa ukrajinskej armády niekoľko ďalších ruských lodí bolo poškodených. 

"Ukrajinské sily zaútočili na veľmi hodnotné ciele v Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny, vrátane výsadkovej lode a muničných skladov v Berďansku," napísalo na twitteri britské ministerstvo obrany.

07:19 Mestská rada v obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora naliehavo žiada o pomoc. Ako uviedla na Telegrame, obyvatelia mesta začínajú umierať od hladu.

06:57 Výbor talianskeho parlamentu, ktorý sa zaoberá spravodajskými záležitosťami, predvolal bývalého premiéra Giuseppe Conteho. Na svetlo sveta totiž vyplávali obavy, že vojenský a lekársky tím vyslaný Ruskom v začiatkoch pandémie koronavírusu na pomoc Taliansku v skutočnosti na Apeninskom polostrove vykonával špionážnu misiu.

06:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom príhovore k národu rozprával o nádeji a odhodlaní. „Je už noc. Ale pracujeme,“ povedal tichým hlasom. „Krajina sa musí pohnúť smerom k mieru, napredovať. Každým dňom našej obrany sa približujeme k mieru, ktorý tak veľmi potrebujeme. Sme bližšie k víťazstvu. Nemôžeme sa zastaviť ani na minútu. Lebo každá minúta určuje náš osud, našu budúcnosť, či budeme žiť,“ dodal.

06:41 Ruská armáda odpálila vo štvrtok neskoro večer dve rakety na ukrajinský vojenský oddiel nachádzajúci sa na predmestí Dnipra, štvrtého najväčšieho mesta v krajine. Informovali o tom regionálne pohotovostné služby.

06:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok prihovoril lídrom EÚ, ktorí sa zišli na dvojdňovom summite v Bruseli. Opísal skazu, ktorú v jeho krajine napáchalo Rusko a poďakoval sa Európe za jej podporu Ukrajine. Následne však svojím charakteristickým priamočiarym spôsobom európskym lídrom odkázal, že konali príliš neskoro na to, aby Rusko zastavili, približuje stanica BBC.

"Uvalili ste sankcie, sme vďační. Sú to silné kroky... Bolo to však trochu neskoro," povedal ukrajinský prezident vo videoprejave s tým, že ak by boli voči Rusku zavedené (už predtým) preventívne sankcie, možno vojnu nezačalo.

06:13 Slovensko môže darovať protiletecký systém S-300 Ukrajine len vtedy, pokiaľ bude zabezpečené, že náhrada zaň tu bude natrvalo. Povedal to šéf parlamentu a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v diskusnej relácii Na hrane televízie Joj. 

06:00 Austrálska vláda zaviedla sankcie voči bieloruskému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi a členom jeho rodiny a 22 ruským tvorcom propagandy. Dôvodom je ich podiel na ruskej invázii na Ukrajinu, napísala agentúra Reuters. Ďalšie sankcie dnes oznámilo Japonsko, ktoré okrem iného zmrazí majetok 25 Rusom.

06:00 Lídri členských krajín Európskej únie obvinili Rusko z páchania vojnových zločinov na Ukrajine a uviedli, že "bude brané na zodpovednosť v súlade s medzinárodným právom". Píše sa to v ich spoločnom vyhlásení o záveroch summitu EÚ v Bruseli, z ktorého v piatok cituje agentúra DPA.

06:00 Spojené štáty obvinili štyroch ruských agentov zo spáchania hackerských útokov, ktorých terčom mal byť globálny energetický sektor vrátane prevádzkovateľa jednej americkej jadrovej elektrárne. Informovalo o tom vo štvrtok večer ministerstvo spravodlivosti USA, uvádza agentúra AFP.

06:00 Americký prezident Joe Biden navštívi v piatok poľské mesto Rzeszów ležiace približne 80 kilometrov západne od ukrajinských hraníc, kde sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Oznámil to vo štvrtok večer miestneho času Biely dom, ktorý dosiaľ o podrobnostiach Bidenovej návštevy Poľska neinformoval, uvádza agentúra AFP.

06:00 Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili celkovo 50 vojnových aj civilných zajatcov. Výmenu potvrdili obe strany, informovala agentúra AFP. Podľa vyjadrenia Kyjeva ide o vôbec prvú "plnohodnotnú" výmenu zajatcov od začiatku už mesiac trvajúcej ruskej invázie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR. SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?