Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2022 06:00 | Ukrajina vojenský konflikt
Foto

Vojna na Ukrajine: Čečenský vodca tvrdí, že dobyli radnicu v Mariupole!

Vojna na Ukrajine trvá už celý mesiac. Od začiatku ruskej vojenskej invázie len v meste Charkov zahynulo najmenej 294 civilistov vrátane 15 detí. V Bruseli sa začal mimoriadny summit Severoatlantickej aliancie k Ukrajine. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg varoval Rusko pred použitím chemických zbraní, Británia poskytne vojnou sužovanej krajine ďalších 6000 rakiet, Spojené štáty a ich spojenci zas chcú vojensky podporiť Ukrajinu dodávkou protilodných rakiet. V prístave v meste Berďansk vypukol požiar. Ukrajinské námorníctvo neskôr oznámilo, že potopilo ruskú loď Orsk. Udalosti sme s vami opäť sledovali ONLINE.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

02:00 V tejto chvíli je ONLINE na konci. Situáciu na Ukrajine budeme spoločne sledovať aj v piatok.

01:55 Vyše 3 300 ľuďom sa vo štvrtok podarilo odísť z obliehaných ukrajinských miest cez tzv. humanitárne koridory. Oznámila to vo štvrtok večer podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra DPA.

Väčšina z týchto ľudí, a síce približne 2 700, sa evakuovala z prístavného mesta Maripol a zamierila do Záporožia. Ďalším zhruba 500 ľuďom sa podarilo odísť z troch dedín pri hlavnom meste Kyjev. 

Vereščuková dodala, že ruské sily blokovali už tretí deň po sebe prístup humanitárnej pomoci do Mariupola, kam nepúšťali ani evakuačné autobusy. Civilisti tak podľa jej slov obliehaný prístav opúšťali len osobnými dopravnými prostriedkami.

01:21 Praha zmení názov časti Korunovační ulice pri ruskom veľvyslanectve na Ukrajinských hrdinů. Zároveň pomenuje blízky železničný most po ukrajinskom vojnovom hrdinovi Vitaliji Skakunovi, ktorý 24. februára zahynul v ukrajinskom meste Cherson, kde odpálil most, aby zabránil postupu ruských jednotiek. Mestskí zastupitelia vo štvrtok v noci poverili mestskú radu, aby pomenovanie schválila. Krok navrhlo zastupiteľstvo Prahy 6.

Ženista námornej pechoty Vitalij Skakun
Zdroj: Generálny štáb ukrajinskej armády

01:17 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie pokračujú po štvrtkovom večernom rokovaní s americkým prezidentom Joom Bidenom v debate o možnom pritvrdení sankcií za ruskú inváziu na Ukrajine. Na to majú podľa diplomatov šéfovia únijných štátov veľmi rozdielne pohľady a dohoda na konkrétnych opatreniach sa preto neočakáva. Baví sa tiež o možnostiach ďalšej podpory Ukrajiny vrátane rýchleho priznania statusu kandidátskej krajiny, čo však tiež podporuje len časť štátov.

01:07 Spojené štáty a Európska únia sa vo štvrtok zhodli na tom, že budú ďalej poskytovať humanitárnu pomoc ľuďom na Ukrajine, aj tým, ktorí z nej boli nútení utiecť v dôsledku ruskej invázie a tiež ďalším osobám, ktoré aj inde vo svete pociťujú vážne dôsledky vojny. USA na humanitárnu pomoc prispejú vyše miliardou dolárov, zatiaľ čo EÚ sa zaviazala k poskytnutiu 550 miliónov eur. Viac sa dočítate v článku

00:58 Neúspešnosť niektorých presne riadených striel, ktoré ruská armáda používa na Ukrajine, je až 60 percent. Agentúre Reuters to oznámili traja nemenovaní americkí predstavitelia. Taká vysoká miera zlyhania by mohla osvetliť prečo sa Rusku ani po mesiaci od vpádu na Ukrajinu napriek očividnej vojenskej prevahe nedarí dosiahnuť väčší úspech. Pre viac informácií klikajte TU.

00:26 Austrálska vláda zaviedla sankcie voči bieloruskému vodcovi Alexandrovi Lukašenkovi a členom jeho rodiny a 22 ruským tvorcom propagandy. Dôvodom je ich podiel na ruskej invázii na Ukrajinu, napísala agentúra Reuters.

Lukašenko sa na austrálskom sankčnom zozname ocitol preto, že Rusko pri jeho vpáde na Ukrajinu strategicky podporil, uviedla vláda v Canberre. Minsk poskytol ruským vojskám bieloruské územie pre inváziu na Ukrajinu, priame zapojenie bieloruských vojakov do bojov v susednej krajine ale doteraz odmieta.

23:37 Utečenci z Ukrajiny si u nás hľadajú prácu: Čo na to Slováci? Pri týchto povolaniach nám to nevadí

23:07 Slovensko môže darovať protiletecký systém S-300 Ukrajine len vtedy, pokiaľ bude zabezpečené, že náhrada zaň tu bude natrvalo. Povedal to šéf parlamentu a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v diskusnej relácii Na hrane televízie Joj. Zároveň pripustil, že systém S-300 je už starý niekoľko desiatok rokov a za niekoľko rokov mu vyprší životnosť. Slovensko preto podľa neho akútne potrebuje kúpiť nový systém, pravdepodobne americký Patriot. Viac sa dočítate v článku

23:06 Ukrajinská vlajka bude viať nad New Yorkom. Metropola USA týmto krokom prejavuje svoju solidaritu s Ukrajinou. 

 

22:35 Ruská armáda, ktorá už mesiac vedie vojenskú agresiu voči Ukrajine, oznámila, že umožní zahraničným lodiam opustiť ukrajinské prístavy. Koridory pre ne by mali byť otvorené od piatka. TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters.

Ruský generálplukovník Michail Mizincev vo štvrtok oznámil, že Rusko umožní zahraničným lodiam zhromaždiť sa v oblasti Čierneho mora ležiacej zhruba 32 kilometrov juhovýchodne od ukrajinského prístavu Čornomorsk.

22:19 Ruská vesmírna agentúra Roskosmos považuje nateraz ďalšiu spoluprácu s Európskou úniou za nemožnú. Dôvodom je jej odmietavý postoj k ruskej operácii na Ukrajine, uviedol vo štvrtok šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"V tomto momente - potom čo Európska vesmírna agentúra a celé Európska únia zaujala šialený postoj voči (ruskej) špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine a zaviedla sankcie voči Roskozmosu - považujeme ďalšiu spoluprácu za nemožnú," povedal v rozhovore pre čínsku televíziu Rogozin, ktorý je známy svojimi tvrdými vyjadreniami.

22:11 Lídri niektorých štátov Európskej únie odmietli plány Ruska požadovať platby za dodávky plynu v rubľoch. Ako uviedli, takýto krok by znamenal porušenie zmluvy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

21:48 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov tvrdí, že jeho bojovníci ovládli radnicu ukrajinského mesta Mariupol a vztýčili nad ňou ruskú vlajku. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Kadyrov vo štvrtok prostredníctvom aplikácie Telegram zdieľal video zachytávajúce ako sa muž - údajne poslanec Štátnej dumy z Čečenska Adam Delimchanov - cez vysielačku prihovára "našim statočným mužom". "Chlapci nám cez vysielačku hovoria, že oslobodili sídlo mariupolských úradov a vyvesili na ňom našu vlajku," povedal Kadyrov.

21:37 Kanada vo štvrtok oznámila, že zvýši svoj vývoz ropy o približne päť percent. Chce tak pomôcť európskym krajinám, ktoré by v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine mohli trpieť nedostatkom energetických surovín. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Naši európski priatelia a spojenci potrebujú, aby im Kanada a iné štáty pomohli. Potrebujú našu pomoc, aby sa v krátkom čase mohli odstrihnúť od dodávok ruskej ropy a plynu," uviedol vo vyhlásení kanadský minister pre prírodné zdroje Jonathan Wilkinson.

21:21 Väčšina Slovenska sa po ruskej invázii na Ukrajinu podľa prezidentky Zuzany Čaputovej zjednotila. Považuje to za nesmierne dôležitú správu, ktorú tragická situácia priniesla. Je tiež hrdá, že Slovensko stojí na správnej strane dejín. Uviedla to v príhovore k mesiac trvajúcej vojne na Ukrajine. TASR ho poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

21:14 Rusi od začiatku invázie na Ukrajinu vo veľkom skupujú zásoby liečiv vrátane antidepresív, liekov na spanie a antikoncepcie. Vyplýva to z dnes zverejnených dát analytickej spoločnosti DSM Group poskytnutých denníku Vedomosti. Ľudia si podľa nich nakúpili za dva týždne toľko liekov, koľko inokedy kúpia za mesiac. Informovala o tom agentúra Reuters.

20:57 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že za ruský plyn sa nebude platiť v rubľoch, pretože by to predstavovalo obchádzanie sankcií uvalených na Rusko. Referuje o tom spravodajský web BBC.

20:54 Predseda Európskej rady Charles Michel a americký prezident Joe Biden vo štvrtok večer na úvod summitu EÚ spoločne ocenili význam transatlantickej spolupráce a jednoty západných krajín.

Michel, ktorý Bidena privítal v mene európskych lídrov, prezidentovi USA poďakoval za ochotu prehlbovať transatlantickú spoluprácu. "Sme radi, že môžeme potvrdiť solídnu spoluprácu medzi EÚ a Spojenými štátmi. Toto je zložitá doba s mnohými výzvami a musíme prijímať zložité rozhodnutia pre budúcnosť, pre našu bezpečnosť a stabilitu," uviedol Michel.

20:33 Bieloruská exilová opozičná líderka Sviatlana Cichanovská vyzvala vo štvrtok vojakov bieloruskej armády, aby sa nezapojili do ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine, ak by to od nich Moskva žiadala. Zároveň ocenila tých Bielorusov, ktorí ako dobrovoľníci bojujú po boku ukrajinských síl, informovala agentúra AFP. "Naši bieloruskí vojaci chápu, že Ukrajinci sú naši bratia a sestry a že voči nim nechcemebojovať. Nechceme sa stať nepriateľmi," povedala Cichanovská počas stretnutia s členmi bieloruskej komunity vo Varšave.

20:01 Kyjev a Moskva našli v mierových rokovaniach zhodu v technických záležitostiach, avšak nezhodnú sa v územných otázkach, medzi ktoré patrí aj Krym. Uviedol to vo štvrtok po summite NATO turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

19:54 Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok návrh zákona zavádzajúci dlhoročné tresty odňatia slobody za napomáhanie príslušníkom ruských inváznych síl. Informovala o tom agentúra AFP. Poslanci Verchovnej rady schválili uvedený zákon veľkou väčšinou hlasov mesiac po začiatku ruskej vojenskej agresie. "Zámerné aktivity, ktoré napomáhajú agresorskému štátu" sa budú na jeho základe trestať desiatimi až 12 rokmi väzenia.

Medzi takéto aktivity patrí podpora nepriateľa, implementácia jeho rozhodnutí, získavanie alebo transfer finančných prostriedkov alebo majetku v prospech nepriateľa a jeho vojsk, ako aj rôzne ďalšie druhy kolaborantskej činnosti.

19:34 Francúzsky prezident Emmanuel Macron verí, že Čína neurobí nič, čo by mohlo eskalovať konflikt na Ukrajine, a naopak, urobí všetko pre jeho ukončenie. Macron to uviedol vo štvrtok po summite skupiny G7 a Severoatlantickej aliancie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ako zdôraznil Macron, Čína ako člen Bezpečnostnej rady OSN by mohla pomôcť presvedčiť Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine. "Chcem veriť, že Čína... sa bude naďalej snažiť zastaviť túto vojnu, a chcem veriť, že sa Čína nezúčastní žiadnou formou na eskalácii," povedal francúzsky prezident.

19:23 Americký prezident Joe Biden povedal, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa poriadne mýlil, keď predpokladal, že Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) bude rozdelená v otázke Ukrajiny. Na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal, že ruská invázia na Ukrajinu vybudovala väčšiu jednotu v rámci NATO, Európskej únie a skupiny G7.

19:18 Európsky parlament (EP) vo štvrtok vyzval na okamžité poskytnutie robustnej potravinovej pomoci pre Ukrajinu a prijatie opatrení na zvýšenie nezávislosti poľnohospodárskej produkcie v EÚ.

19:10 Použitie chemických zbraní ruskými vojskami na Ukrajine vyvolá "reakciu" zo strany NATO, povedal vo štvrtok v Bruseli po skončení summitu skupiny G7 americký prezident Joe Biden bez uvedenia ďalších podrobností. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

19:08 V kúpeľnom meste Dudince v Krupinskom okrese je v súčasnosti 60 utečencov z Ukrajiny. Pre TASR to vo štvrtok uviedol primátor mesta Dušan Strieborný. Pripomenul, že z celkového počtu je 35 dospelých a 25 detí. Ubytovaní sú v šiestich súkromných ubytovacích zariadeniach. „Mesto momentálne neposkytuje núdzové ubytovanie,“ podotkol.

19:03 "Sú horší ako fašisti! Oni nebojujú proti vojakom, oni bojujú proti ľuďom," povedal vo videu senior, ktorého evakuovali z Mikolajivskej oblasti. Jeho výpoveď potvrdzuje slovami ďalší starec: "Pamätám si, ako nás napadli Nemci. Oni sa o nás nestarali."

 

18:57 Nemecký kancelár Olaf Scholz odmietol požiadavku ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „nepriateľské“ krajiny začali platiť za ruský plyn v rubľoch. Referuje o tom spravodajský web CNN.

18:40 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už prišlo o život viac ako 1000 civilistov. Vo štvrtok to oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), pričom dodal, že skutočný počet obetí môže byť omnoho vyšší. TASR správu prevzala od stanice CNN. "Väčšinu civilných úmrtí spôsobili výbušné zbrane širokého dosahu – týka sa to náletov a ostreľovania ťažkým delostrelectvom i raketometmi," uviedol OHCHR.

18:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok upozornil, že existuje reálna hrozba použitia chemických zbraní zo strany Ruska na Ukrajine. Na summite skupiny G7 prostredníctvom videohovoru odkázal, že Moskva už použila fosforové bomby proti civilistom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Zelenskyj vyzval lídrov skupiny G7 na "totálne embargo" pri obchodovaní s Ruskom. Ruské banky by podľa jeho slov mali byť "úplne odstrihnuté od globálneho systému" a zmrazené ruské aktíva by sa mali použiť na opravu zničených ukrajinských miest.

18:03 Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka (PS) prijal vo štvrtok v bruselskom sídle europarlamentu predsedu slovenskej vlády Eduarda Hegera (OĽaNO). Hlavnou témou ich rokovaní bola ruská agresia na Ukrajine a eurointegračné perspektívy Ukrajiny, informuje bruselský spravodajca TASR.

18:02 Poslanecká snemovňa českého parlamentu schválila vo štvrtok mandát, ktorý umožní až 650 príslušníkom armády ČR pôsobiť na Slovensku do 30. júna 2023. TASR o tom informovala na základe vyjadrenia českého ministerstva obrany.

18:01 Členské krajiny skupiny G7 sú pripravené uvaliť na Rusko ďalšie sankcie a urobia všetko pre to, aby bola voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho stúpencom vyvodená zodpovednosť. Zároveň sú pripravené prijať utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na spoločné vyhlásenie zverejnené po štvrtkovom summite G7 v Bruseli.

18:00 Pápež František vo štvrtok ostro skritizoval štáty za zvyšovanie armádnych výdavkov v čase ruskej invázie na Ukrajinu. Tento krok označil za "šialenstvo", informuje TASR podľa správ spravodajského servera Vatican News a americkej televízie CNN.

17:46 Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že Rusko presúva zbrane a iné vojenské vybavenie do Bieloruska. Referuje o tom spravodajský web CNN. Podľa ukrajinských ozbrojených síl je toto nasadenie súčasťou obnovených ruských plánov na uskutočnenie ofenzívy zameranej na obkľúčenie hlavného mesta Kyjev. Ruské sily tiež budujú zásoby vybavenia na Kryme.

„Ruské vojenské vedenie si začína uvedomovať, že dostupné sily a prostriedky nestačia na udržanie dočasne okupovaných území Ukrajiny a vedenie obranných operácií,“ uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení.

17:45 Ruská štátna televízna stanica Prvý kanál zverejnila zábery zbombardovaného ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ. Ako referuje spravodajský web BBC, ruská televízia však divákov neinformovala, že zdevastované mesto a humanitárnu krízu v ňom má na svedomí Rusko. Namiesto toho v zmysle propagandy vyhlásila, že za útoky na Mariupoľ sú zodpovední ukrajinskí nacionalisti.

17:30 Lídri G7 vo štvrtok v spoločnom vyhlásení varovali Rusko pred použitím chemických, biologických alebo jadrových zbraní pri invázii na Ukrajinu. Informuje o tom spravodajský web CNN.

„Varujeme pred akoukoľvek hrozbou použitia chemických, biologických a jadrových zbraní alebo súvisiacich materiálov,“ napísali lídri po stretnutí v Bruseli.

17:17 Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu (ICC) Karim Khan vo štvrtok požiadal koalíciu niekoľkých desiatok krajín, ktoré ponúkli súdu finančnú, vojenskú a právnu pomoc, o podporu pre vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

17:10 Summit NATO bol v znamení jednohlasného odsúdenia vojny na Ukrajine ako bezprecedentného porušenia medzinárodného práva zo strany Ruska. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po skončení mimoriadneho summitu Severoatlantickej aliancie.

16:56 Život v niektorých častiach Ukrajiny sa vracia do normálu, pričom ruská "špeciálna vojenská operácia" postupuje podľa plánu – tvrdí hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Väčšina západných analytikov a vlád sa však zhoduje, že plán ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine nevychádza. Informuje o tom TASR podľa správy z webovej stránky britskej stanice Sky News.

16:45 Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) vo štvrtok prijalo rezolúciu, ktorá Rusko obviňuje z humanitárnej krízy na Ukrajine a žiada okamžité nastolenie prímeria. TASR správu prevzala z agentúry AP.

16:31 Európa nemôže mať voči Rusku defenzívnu rétoriku, povedal v Bruseli pred začiatkom summitu Európskej rady premiér SR Eduard Heger s tým, že demokratický svet je najsilnejšia oblasť sveta, a mal by sa tak aj voči Rusku správať.

16:27 Európa nemôže mať voči Rusku defenzívnu rétoriku, povedal v Bruseli pred začiatkom summitu Európskej rady premiér SR Eduard Heger s tým, že demokratický svet je najsilnejšia oblasť sveta, a mal by sa tak aj voči Rusku správať.

16:03 Spojené štáty naďalej odmietajú poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá, a to napriek žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na štvrtkovom summite NATO. TASR prevzala správu od americkej televízie CNN.

15:49 Severoatlantická aliancia posilní na svojom východnom krídle obranu pred chemickými, biologickými a jadrovými hrozbami. Po summite členských krajín NATO v Bruseli to povedal jeho generálny tajomník Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie Sky News.

15:38 Európska únia a Japonsko stoja po boku občanov Ukrajiny. Použitie sily a nátlaku nemá v 21. storočí miesto. Uviedol to vo štvrtok na Twitteri predseda Európskej rady Charles Michel po privítaní japonského premiéra Fumia Kišidu v Bruseli.

 

 

15:33 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok obvinilo Poľsko, ktoré susedí s Ukrajinou, z eskalácie situácie vo východnej Európe.

Viac si prečítajte tu: Rusko sa pustilo do nášho susedného štátu: Prispel k nebezpečnej eskalácii vo východnej Európe!

15:28 Novú bojovú jednotku Severoatlantickej aliancie v Bulharsku posilní viac ako 150 britských vojakov. Vo štvrtok to oznámil bulharský premiér Kiril Petkov a dodal, že rozhovory o vojenskej podpore prebiehajú aj s Talianskom. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

15:21 K niekdajšiemu premiérovi Winstonovi Churchillovi, ktorý v Spojenom kráľovstve vládol v časoch druhej svetovej vojny, prirovnal vo štvrtok úradujúci britský premiér Boris Johnson ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom agentúra DPA.

15:07 V ruských štátnych médiách sa vo štvrtok prvýkrát po 12 dňoch objavili čerstvé zábery ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, uviedla agentúra Reuters. 

Viac si prečítajte tu: Šojgu vyšiel na svetlo sveta: Ukázal sa prvýkrát po 12 dňoch! O tomto sa špekuluje

14:39 Lídri členských krajín NATO sa dohodli na posilnení obrany vo východnej časti Aliancie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z webovej stránky stanice BBC.

14:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prostredníctvom videokonferencie spojil so šéfmi vlád a štátov Aliancie, ktorí sa zišli na mimoriadnom summite zvolanom práve ruskú inváziu na Ukrajine.

Viac sa dočítate tu: Zelenskyj sa pripojil k rokovaniu svetových lídrov: Už mesiac vzdorujeme! Od NATO požaduje jeden prísľub

14:06 Po Británii prisľúbilo finančné prostriedky Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) na vyšetrovanie zločinov na Ukrajine aj Francúzsko. Ako referuje spravodajský web CNN, francúzske ministerstvo zahraničných vecí poskytne ICC sumu 500-tisíc eur.

13:55 Lídri členských krajín NATO, ktorí sa vo štvrtok stretávajú na summite v Bruseli, žiadajú, aby Čína nepodporovala inváziu Ruska na Ukrajinu a podnikala nenásilné kroky s cieľom ukončiť tento konflikt. Uviedol to vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ NATO. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:25 Rusko "zničí slobodu" v Európe a  bude prenasledovať svojich susedov, upozornil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave pre poslancov švédskeho parlamentu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Ak by Ukrajina nevydržala a nebránila sa, znamenalo by to, že... všetci susedia Ruska sú odteraz v nebezpečenstve," uviedol Zelenskyj prostredníctvom videolinky. "Rusko rozpútalo vojnu s Ukrajinou, pretože chce postupovať ďalej do Európy, chce zničiť v Európe slobodu... Toto je zásadná výzva pre Európu, aby týždenne uvaľovala tvrdé sankčné balíky voči Rusku," uviedol podľa AFP Zelenskyj.

Otvoriť galériu

13:22 Spojené štáty a ich spojenci chcú vojensky podporiť Ukrajinu dodávkou protilodných rakiet. Uviedol to vo štvrtok nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej administratívy na margo štvrtkového mimoriadneho summitu NATO v Bruseli. Informovala o tom agentúra Reuters. "Začali sme so spojencami konzultovať poskytovanie protilodných rakiet Ukrajine," povedal nemenovaný predstaviteľ. Zároveň však dodal, že "môžu existovať určité technické problémy" pri ich dodávke.

13:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok apeloval na lídrov Severoatlantickej aliancie, aby NATO zvýšilo svoju vojenskú podporu Ukrajine. Najvyšší predstaviteľ Kyjeva zároveň varoval, že ruské sily sa môžu zamerať aj na východných členov Aliancie vrátane Poľska. TASR prevzala informácie od agentúry Reuters.

12:58 Ukrajina bojuje za bezpečnosť celej Európy a mala by sa stať plnohodnotným členom Európskej únie. Podľa agentúry Reuters to v utorok vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prejave k švédskemu parlamentu, ktorý predniesol prostredníctvom videospojenia.

12:57 Čina vo štvrtok odmietla obvinenia zo šírenia proruských dezinformácií o angažovanosti Spojených štátov na Ukrajine. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin zároveň zopakoval nepodložené tvrdenia Moskvy o údajnej americkej spolupráci pri vývoji biologických zbraní na Ukrajine. Medzinárodné spoločenstvo má naďalej „vážne obavy“ týkajúce sa biologických laboratórií na Ukrajine, povedal Wang. Spojené štáty vyzval, aby v tejto otázke zaujali zodpovedné stanovisko a objasnili, či ide o dezinformáciu alebo nie.

12:48 Minister obrany Sergej Šojgu, ktorý sa už takmer dva týždne neobjavil na verejnosti, je v súčasnosti príliš zaneprázdnený na to, aby sa objavoval v médiách. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na svojej pravidelnej tlačovej konferencii. TASR správu prevzala z denníka The Guardian. 

12:37 Veľká Británia posilňuje svoju podporu vyšetrovaniu Medzinárodného trestného súdu (ICC) týkajúceho sa páchania vojnových zločinov na Ukrajine prostredníctvom finančných prostriedkov aj špecialistov.

12:33 Od začiatku marca do stredy (23. 3.) prestúpilo slovensko-ukrajinské hranice na hraničných priechodoch v Ubli a Vyšnom Nemeckom 2861 vozidiel so spolu 10.242 tonami humanitárnej pomoci. Ako TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová, zo štatistických údajov finančnej správy (FS) vyplýva, že opačným smerom sa od vypuknutia vojnového konfliktu do bezpečia prepravili tisícky spoločenských zvierat.

12:31 Ukrajinci a Ukrajinky, ktorí chcú pracovať na Slovensku, v Českej republike či v Poľsku, môžu odteraz hľadať všetky príležitosti na jednom mieste. Informovala o tom PR manažérka spoločnosti Profesia Nikola Richterová.

12:04 Ukrajinská armáda tvrdí, že v prístave Berďansk v Záporožskej oblasti bola vo štvrtok zničená ruská výsadková loď Orsk. TASR správu prevzala od televízie BBC.

Otvoriť galériu
12:01 Británia vo štvrtok uvalila sankcie na ďalších 59 ruských jednotlivcov a firiem vrátane súkromnej vojenskej spoločnosti známej ako Vagnerova skupina. Na zozname je aj šesť subjektov z Bieloruska. Ide o súčasť opatrení v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Viac si prečítajte tu: Bude musiet opustiť luxusný byt v Londýne?! Británia uvalila sankcie aj na Lavrovovu nevlastnú dcéru

11:50 Ruský veľvyslanec vo Varšave vo štvrtok uviedol, že Poľsko zablokovalo bankové účty jeho veľvyslanectva na základe toho, že by mohli byť použité na financovanie teroristických aktivít alebo pranie špinavých peňazí. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

11:34 Mimoriadny summit NATO, ktorý sa začal vo štvrtok v Bruseli, je označovaný za "za jeden najdôležitejších v dejinách Aliancie", píše na svojej webovej stránke stanica BBC a pripomína, že vojna na Ukrajine už trvá dlhšie než jeden mesiac.

11:27 Podľa odhadov britských tajných služieb utrpeli ruské jednotky počas vojenskej invázie na Ukrajinu masívne straty a čoraz väčšmi sa usilujú hľadať posily, uviedlo vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter britské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra DPA.

"Ruské ozbrojené sily stála ich invázia na Ukrajinu takmer určite tisíce obetí," uviedlo ministerstvo. Z tohto dôvodu sa teraz Moskva zrejme pokúša o nasadenie záložníkov, brancov a žoldnierov súkromných i zahraničných vojenských spoločností, aby tieto "značné straty" kompenzovala, cituje DPA.

11:21 Lídri Severoatlantickej aliancie na summite v Bruseli zhodnotia aktuálnu situáciu na Ukrajine a preberú možnosti, ako posilniť obranu a bezpečnosť spojeneckých krajín. Povedala to prezidentka SR Zuzana Čaputová pred začatím oficiálnych rokovaní najvyšších predstaviteľov 30-člennej Aliancie, informuje spravodajca TASR.

Viac si prečítajte tu: Silné slová Čaputovej: Putin by mal pochopiť jedno! Čo očakáva prezidentka od samitu v Bruseli?

11:10 Česká armáda bude môcť vyslať vojakov do novej dvojtisícovej jednotky Severoatlantickej aliancie na Slovensku, ktorej cieľom je posilniť obranyschopnosť východného krídla NATO v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Misiu dnes schválila Snemovňa aj hlasy opozície. Senát dal súhlas už pred týždňom. Českí vojaci majú veliť mnohonárodnej jednotke, v ktorej budú aj vojaci z Nemecka, Poľska, Slovinska, Holandska a USA.

10:49 Peking vo štvrtok obvinil generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga z toho, že "šíri dezinformácie" v súvislosti s jeho tvrdeniami, že Čína podporuje ruskú vojnu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

10:44 Viac než polovica všetkých detí na Ukrajine bola od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára vysídlená zo svojich domovov, oznámila vo štvrtok Organizácia Spojených národov (OSN). Informovala o tom agentúra AFP.

10:26 Rozhodnutie Severoatlantickej aliancie vytvoriť bojovú skupinu NATO na Slovensku je vítané. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po príchode na štvrtkový mimoriadny summit NATO v Bruseli. Informuje bruselský spravodajca TASR.

Otvoriť galériu

10:18 Ešte pred začiatkom štvrtkového mimoriadneho summitu NATO Biely dom v tichosti vytvoril tím zložený z predstaviteľov národnej bezpečnosti USA, aby načrtli scenáre, ako by mali Spojené štáty a ich spojenci reagovať, ak ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine chemické, biologické alebo jadrové zbrane. Informoval o tom vo štvrtok denník The New York Times (NYT).

10:12 Severoatlantická aliancia a EÚ sú jednotnejšie ako kedykoľvek predtým. V stredu to po stretnutiach v Bruseli s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfkou Európskeho parlamentu (EP) Robertou Metsolovou vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau. Informuje spravodajca TASR.

10:05 Najmenej štyria ľudia vrátane dvoch detí zahynuli v noci na štvrtok pri náletoch ruských jednotiek na východe Ukrajiny. Ďalších najmenej šesť osôb utrpelo zranenia, uviedol vo štvrtok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

9:51 Severoatlantická aliancia by mala zdvojnásobiť svoju snahu o ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Vyhlásila to vo štvrtok estónska premiérka Kaja Kallasová po príchode na mimoriadny summit NATO v Bruseli. TASR informáciu prevzala od agentúry DPA.

9:40 Stoltenberg varuje Rusko: Ak urobíte toto, bude to mať rozsiahle a závažné dôsledky!

9:33 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára len v meste Charkov na severovýchode krajiny zahynulo 294 civilistov vrátane 15 detí, uviedla vo štvrtok tamojšia polícia na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Obyvatelia, ktorí zostali v Charkove, len zriedka opúšťajú kryty, kde našli útočisko pred útokmi ruských jednotiek, dodala polícia. V meste boli podľa policajných zdrojov v plameňoch obytné budovy, školy, nemocnice, inžinierske siete i podniky.

9:27 Informácie týkajúce sa slovensko-ukrajinskej hranice za včerajší deň: O dočasné útočisko požiadalo 1530 osôb. Zároveň bolo vypravených 47 autobusov, ktoré prepravili 654 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky a 9 vlakov s počtom cestujúcich 1299. Za včerajší deň bolo ubytovaných 147 ľudí, voľné kapacity sú na úrovni 9597 lôžok.

Celkový počet utečencov od 24.2.2022 – 265 396

Celkový počet dočasných útočísk od 1.3.2022 – 50 844

9:23 Podľa britského premiéra Borisa Johnsna Putin už svojimi krokmi na Ukrajine prekročil všetky medze a mal by sa postaviť pred Medzinárodný trestný súd.

Viac si prečítajte tu: Johnson neskrýva hnev: Putin už prekročil všetky medze! Británia pošle Ukrajine ďalšie zbrane

9:19 V Rusmi okupovanom prístavnom meste Berďansk na juhovýchode Ukrajiny zničili obrovskú ruskú loď. Vo štvrtok o tom informovalo ukrajinské námorníctvo, uvádza spravodajský portál CNN. Televízia síce toto tvrdenie nedokázala nezávisle overiť, no videá na sociálnych médiách podľa nej ukazujú rozsiahly požiar a následné explózie v prístave.

9:05 Ruská armáda za uplynulých 24 hodín ustúpila o viac než 30 kilometrov na východ od hlavného mesta Kyjev a začala s formovaním obranných pozícií na viacerých frontoch na Ukrajine, uviedol v stredu nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ ministerstva obrany USA. Informovala o tom agentúra AFP.

9:00 Úlohou štvrtkového mimoriadneho summitu Severoatlantickej aliancie v Bruseli je "zresetovanie" bezpečnostnej a obrannej stratégie na východnom krídle Aliancie vytvorením bojových skupín v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a tiež na Slovensku. Po príchode na summit to vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR o tom informovala na základe jeho vyhlásení, ktoré prenášala televízia Sky News.

8:54 V prístave v ukrajinskom meste Berďansk vypukol vo štvrtok požiar. TASR prevzala informáciu od spravodajskej stanice Sky News. Podľa tohto zdroja ukrajinské médiá uvádzajú, že požiar vzbĺkol pravdepodobne v dôsledku útoku ruských síl na palivové nádrže. Na zverejnených videách a fotografiách vidno, ako z prístavu stúpa dym. Sky News ale uviedla, že správy nie je možné nezávisle overiť.

8:37 Pred bojmi na Ukrajine, ktoré napadlo Rusko, utieklo do Českej republiky zatiaľ zhruba 300.000 ľudí.

8:12 Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) obmedzila prístup k internetovej spravodajskej službe Google News, ktorú obviňuje, že poskytuje prístup k "nepravdivým" informáciám o ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine. Podľa agentúry AFP o tom v stredu informovali ruské tlačové agentúry.

Viac si prečítajte tu: Rusko robí poriadky so spravodajskými službami: Obmedzilo prístup k ďalšej! Hovorí o šírení klamstiev

07:36 Rusko bude naďalej obmedzovať svoju civilnú leteckú dopravu na hraniciach s vojnovou zónou na Ukrajine. Uzavretie 11 letísk v danom regióne, platné od 24. februára, predĺžili do 1. apríla, uviedla vo štvrtok ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija). TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá sa odvolala na ruskú agentúru Interfax.

07:32 Valné zhromaždenie OSN bude vo štvrtok hlasovať o rezolúcii podporovanej vyše 90 krajinami, ktorá obviňuje Rusko zo stupňovania humanitárnej krízy na Ukrajine a požaduje okamžité zastavenie ruských nepriateľských akcií, predovšetkým útokov na civilistov a ich domy, na školy a na nemocnice. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

07:26 Taliansko sa pripravuje na to, aby mohlo prijať ruských vedcov, ktorí chcú opustiť svoju krajinu. Oznámil to premiér Mario Draghi. V uplynulých týždňoch do Talianska prišlo asi 60-tisíc ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

Tamojšia vláda pre nich vyčlenila prostriedky na pomoc s ubytovaním a začlenením do spoločnosti, no Draghi počas svojho stredajšieho príhovoru v talianskom senáte zdôraznil, že táto špeciálna pomoc sa netýka len ukrajinských občanov.

07:20 Asistenčné stredisko pomoci Ukrajincom v Kongresovom centre Praha za stredu odbavilo 1575 ľudí, zhruba o dve pätiny menej ako pred týždňom. Ubytovanie zabezpečilo 154 ľuďom. Od začiatku fungovania stredisko pomohlo viac ako 54.000 žiadateľov o pomoc z radov utečencov pred ruskou inváziou. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes ráno zverejnili hasiči na twitteri.

06:50 Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj vo svojom nočnom príhovore vyzval ľudí na celom svete, aby vo štvrtok, mesiac od začiatku ruskej invázie jeho krajiny, ukázali podporu Ukrajine. Vojna podľa jeho slov „láme srdce každého slobodného človeka na planéte“.

06:25 Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v stredu jasne odmietla ruskú rezolúciu, ktorá priznáva rastúcu humanitárnu krízu na Ukrajine, no vôbec nespomína, že ju spôsobila ruská invázia.

06:15 Americké ministerstvo zahraničia informovalo, že Rusko začalo proces vyhostenia niekoľkých ďalších diplomatov z ambasády Spojených štátov v Moskve. Ministerstvo oznámilo, že v stredu dostalo zoznam diplomatov, ktorých ruský rezort zahraničných vecí vyhlásil za neželané osoby. Neuviedlo však, koľkých ľudí sa toto rozhodnutie, ktoré znamená ich vyhostenie z krajiny do 72 hodín, týka.

06:12 Najmenej 264 civilistov, vrátane štyroch detí, zahynulo v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev od začiatku invázie Ruska na Ukrajine 24. februára. V stredu to oznámil kyjevský starosta Vitalij Kličko, ktorého citovala americká spravodajská televízia CNN.

06:06 Ruským jednotkám sa stále nedarí postupovať smerom na Kyjev, ukrajinská armáda ich zastavila pri predmestí Brovary východne od metropoly. Vo svojej pravidelnej správe zverejnenej na facebooku to dnes uviedol ukrajinský generálny štáb. Aj britské ministerstvo obrany v novej analýze situácie na bojisku potvrdilo, že sa ukrajinským silám darí blízko metropoly protivníka zadržiavať alebo dokonca zatláčať. Podľa neho ukrajinské jednotky dobyli pri Kyjeve späť obec Moščun a mesto Makariv.

06:00 Pri ostreľovaní Kyjeva prišla v stredu o život ruská novinárka Oxana Baulinová. Dostala sa pod paľbu, keď nakrúcala ničenie nákupného centra v kyjevskej štvrti Podiľskyj. Spolu s ňou zahynul jeden civilista, dvaja utrpeli zranenia. TASR správu prevzala od britského denníka The Guardian. Viac sa dočítate TU.

06:00 Ruskí vojaci, ktorí okupujú juhoukrajinské mesto Cherson, "fašistickým štýlom" zadržali jedného z najprominentnejších divadelných režisérov krajiny Oleksandra Knigu a odvliekli ho na neznáme miesto, informoval vo štvrtok ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko. V správe sa naňho odvolala tlačová agentúra AP. Viac sa dočítate TU.

06:00 Ukrajinskí predstavitelia oznámili, že z oblastí obliehaných ruskou armádou sa v stredu podarilo evakuovať 4500 ľudí. Väčšina z nich, takmer 3000 ľudí, opustila súkromnou dopravou prístavné mesto Mariupol a dostala sa do Záporožia.r. Informácie nebolo možno nezávisle overiť, dodala DPA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, ČTK, SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Cibulková jasá od radosti: Pozrite, čo predviedla dcéra Ninka!
(ilustračné foto)
Hasiči v Rudne nad Hronom mali rušné ráno: Koho zachraňovali?
Americký prezident Joe Biden.
Biden by mal zatlačiť na Izrael: Žiadajú ho o to demokrati z americkej Snemovne reprezentantov
Na oblohe sa objavil záhadný úkaz.
Na oblohe sa objavil čudný úkaz: Vidieť to mohli aj Slováci! No UFO to nebolo...
Martine Schindlerovej hudobnú novinku produkoval človek, ktorý spolupracoval aj so svetoznámym raperom.
Foto
Sexica Schindlerová má za sebou priam svetový počin: Aha, čo speváčku spája so Snoop Doggom!
Eva sa o pravnuka s ťažkou diagnózou stará už 14 rokov, do ústavu by ho nedala za nič na svete
Foto
Michalovčanka Eva (81) sa sama stará o chorého pravnuka: Na kočík mi chýba 1000 eur!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Aktualizované
Progresívne Slovensko si zvolilo predsedu: Je ním opäť Michal Šimečka?
Ilustračné foto
Podľa Rakúska je rozšírenie EÚ obrovský úspech: Optimálne využili jej hospodársku spoluprácu
Slovenský raper Michael Kmeť (37) alias Separ
Foto
Raper Separ rozbieha nový biznis ďaleko za hranicami: Na odľahlom mieste sa črtá poriadny LUXUS
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Ukrajina hlási požiare a zranených: Rusko opäť útočili dronmi
Archív
Peniaze za rekonštrukciu budovy stále neprišli: Dokedy bude budova Najvyššieho súdu čakať?
Ministerstvo obrany SR
Ministerstvo obrany hľadá nových riaditeľov: Pozrite sa, dokedy sa možno prihlásiť