Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2022 19:50 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Exkluzívny rozhovor ruskej novinárky Ovsiannikovovej, ktorá narušila vysielanie: Veľmi sa bojím o svoje deti!

Ruský ľud nepodporuje konanie Ruska na Ukrajine, tvrdí tamojšia novinárka Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ v ruskej štátnej televízii s protivojnovým transparentom; následne bola zadržaná, dostala pokutu a prišla o zamestnanie v televízii.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

"Je to Putinova vojna; nie vojna, ktorú vedie ruský ľud," povedala v nedeľu Ovsiannikovová v rozhovore vysielanom v rámci relácie This Week na americkej televíznej stanice ABC.

 

 

Ovsiannikovová v pondelok narušila živé vysielanie večerných správ najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal, keď sa pred kamery v štúdiu postavila s transparentom s nápisom: "Nie vojne, zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú. Rusi sú proti vojne". Kremeľ označil tento počin za "chuligánstvo".

Novinárku vzali do väzby, kde zostala cez noc. Následne jej ruský súd vymeral pokutu vo výške 30.000 rubľov (približne 250 eur) za organizovanie nepovoleného činu a za jej výzvu na demonštrácie proti vojne, pripomína ABC. Z televízie taktiež bola prepustená.

Moderátor zmienenej relácie ABC George Stephanopoulos sa jej v nedeľu spýtal, prečo takto riskovala. "Keď sa začala vojna, nemohla som jesť. Nemohla som (ani) spať... To čo vysielali naše médiá bolo veľmi odlišné od toho, čo sa (na Ukrajine) naozaj dialo," povedala.

Ovsiannikovová ďalej uviedla, že chcela spraviť niečo, čo by prilákalo viac pozornosti, ako demonštrácie na námestí. Zároveň chcela podľa vlastných slov svetu ukázať, že Rusi nepodporujú vojnu.

"Mohla som ruskému ľudu ukázať, že toto je len propaganda, odhaliť ju v jej podstate a možno niektorých ľudí podnietiť k tomu, aby sa vyslovili proti vojne," povedala ďalej novinárka.

Podľa nedeľných údajov nezávislej ruskej monitorovacej organizácie OVD-Info zadržali v Rusku počas protestov proti vojne už vyše 15.000 ľudí. Moderátor relácie na ABC sa Ovsiannikovovej spýtal, či sa po svojom čine nebojí o svoju bezpečnosť, hoci odmietla politický azyl vo Francúzsku.

"Veľmi sa bojím o bezpečnosť mojich detí... Verejne som odmietla prijať politický azyl vo Francúzsku, lebo som vlastenka; chcem žiť v Rusku," povedala. Novinárka ďalej uviedla, že Rusko prežíva "veľmi temné a náročné" obdobie. Rusov však vyzvala, aby sa nebáli prehovoriť.

Na otázku, čo by chcela odkázať svetu, odpovedala, že nie všetci Rusi vnímajú súčasné dianie na Ukrajine rovnako. Uviedla tiež, že sankcie uvalené na Rusko ubližujú nielen Putinovi a ruským oligarchom, ale aj bežným občanom, ktorí vojnu nepodporujú. Svojim ruským spoluobčanom Ovsiannikovová odkázala, aby kriticky vyhodnocovali informácie, ktoré im predkladajú ruské médiá.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Smútok u Petra Sagana, emotívny odkaz na rozlúčku: Nikdy na teba nezabudnem...
Most Lafranconi v Bratislave.
Na tomto bratislavskom moste rátajte s dopravnými obmedzeniami: Potrvajú dlhšiu dobu!
Torrential rain causing flood.
Počasie nás v posledné dni poriadne potrápilo: Ako bude vyzerať v nasledujúce dni?
Foto
Nechutná dohra finále: Tréneri si skočili do vlasov, potom prišiel holý zadok Prešovčana
(ilustračné foto)
Mestskí policajti v tomto meste uložili minulý rok tisícke pokút: Neuveríte, až akú čiastku predstavujú!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Nový návrh novely, ktorý predložili poslanci z Progresívneho Slovenska: Zvýšiť má účasť na politickom živote samosprávy
(ilustračné foto).
Mladá mamička prekonala mŕtvicu: Zvláštne PRÍZNAKY, lekári to neodhalili!
Desivé zranenia 25-ročného mladíka v Tatrách: Prežil 100-metrový pád!
Havarovaný stroj firme herca a moderátora Daniela Dangla (48).
FotoVáš Tip
Šokujúce výsledky vyšetrovania nehody s Danglovým lietadlom: Stroj bol zanedbaný a nemal lietať! Čo na to herec?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
NATO pritvrdilo: Jasný odkaz pre Rusko! Aliancia je pripravená brániť každý centimeter
Z Ivany aj dnes vyžaruje šarm a elegancia.
Foto
Zábery Ivany Christovej z Talianska ľudí nadchli: Stále ste naša NAJKRAJŠIA miss!
Muž zostal zhrozený po desivom náleze na povale.
Foto
Muž vošiel na povalu a ZAMRZOL! Záber ako z hororového filmu: Čo to je?