Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2022 15:53 | Ukrajina vojenský konflikt

Utečenci nájdu pomoc i v tomto meste: Veľkokapacitné centrum otvára svoje brány

V Nitre vznikne nové veľkokapacitné centrum pre cudzincov utekajúcich pred vojnovým konfliktom. Otvorené bude v pondelok (21. 3.) na Akademickej ulici 4.

„Po otvorení veľkokapacitných centier v Humennom a Michalovciach je to už tretie takéto centrum, kde sú cudzinci vybavení bez dlhšieho zdržania, približne do 15 minút,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Veľkokapacitné centrum pre cudzincov v Nitre bude otvorené nepretržite od 21. marca od 8.00 h a bude vybavovať výlučne cudzincov žiadajúcich o poskytnutie dočasného útočiska. Oddelenia cudzineckej polície Policajného zboru v Nitre a Nových Zámkoch od tohto času nebudú vybavovať cudzincov žiadajúcich o poskytnutie dočasného útočiska, ale otvoria svoje stránkové pracoviská pre iné kategórie cudzincov.

Podľa slov Bárdyovej polícia naďalej operatívne vyhodnocuje aktuálnu situáciu a prijíma opatrenia tak, aby čo najviac zefektívnila a urýchlila vybavovacie procesy. „Oddelenia cudzineckej polície po celom Slovensku fungujú nonstop bez prestávky a aj počas víkendov. Pripravujeme otvorenie ďalšieho veľkokapacitného centra v Bratislave a intenzívne pracujeme aj na posilnení pracovísk cudzineckej polície v Banskej Bystrici a Trnave,“ povedala hovorkyňa.

Od 1. marca vybavila polícia takmer 40.000 žiadostí o dočasné útočisko na území Slovenskej republiky. Denne priemerne vydáva štatút dočasného útočiska 2800 cudzincom. Skrátenie čakacích lehôt na pracoviskách nastalo po spustení elektronickej predregistrácie a QR kódu. Elektronický formulár si žiadateľ vyplní pred príchodom do veľkokapacitného centra alebo na oddelenie cudzineckej polície.

Na pracoviskách sa polícia usiluje zabezpečiť osoby ovládajúce ukrajinský jazyk. „Preto sme už na niektoré pracoviská zabezpečili aj tlmočníkov, s prekladaním pomáhajú aj študenti vysokých škôl a dobrovoľníci. Uvítame pomoc ďalších dobrovoľníkov s tlmočením,“ vyzvala Bárdyová. V prípade záujmu sa môžu hlásiť na riaditeľstvách hraničnej a cudzineckej polície v Banskej Bystrici, Prešove a Bratislave, následne budú rozdelení na pracoviská, kde je ich pomoc potrebná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Extáza (ilustračná fotografia).
Pri užívaní týchto liekov sa vyhnite slnku! Inak to budete ľutovať
Dominika Mirgová varuje fanúšikov.
Foto
Mirgová zostala zhrozená: PREBOHA, len to NIE! Speváčka si nevie si rady, prosí o pomoc
Gulyas stew boiling in a cauldron
Súťaž sa premenila na horor: Strašné, 4-ročné dieťa padlo do kotla s gulášom!
Polícia obvinila dvoch vodičov, ktorí v bratislavskej Petržalke pod vplyvom alkoholu poškodili viaceré motorové vozidlá.
Foto
Dvaja opití vodiči vyvádzali v Petržalke: Nenormálne, čo porobili!
Munich, Germany Bavaria - February 25, 2023: Samsung Semiconductor Europe GmbH high-tech mobile device, electronics, and processor manufacturer and software developer. Europe headquarters logo.
Odborári neostanú ticho: Známou spoločnosťou môže otriasť ŠTRAJK, a to prvýkrát v histórii firmy!
Havarovaný stroj firme herca a moderátora Daniela Dangla (48).
FotoVáš Tip
Šokujúce výsledky vyšetrovania nehody s Danglovým lietadlom: Stroj bol zanedbaný a nemal lietať! Čo na to herec?
Erik Kaliňák (Smer-SD) na mítingu v Kysuckom Novom Meste podal bližšie informácie o stave premiéra.
AktualizovanéFoto
Erik Kaliňák prvýkrát prezradil detaily o Ficovom zranení: Tenké črevo mal prestrelené na piatich miestach
(ilustračné foto)
Svetový úspech Japonska: Zostrojili družicu, aká tu ešte nebola! Rátajú aj s niečím nepríjemným
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok chce zmeny v polícii zaviesť čo najskôr: Kedy by mohli byť?
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Na hrôzy v Pásme Gazy sa už nedá pozerať: Organizácie vyzývajú, zúfalo potrebujeme politické riešenie!
Dvojica mala svadbu rok od zásnub.
Misska Borhyová sa po krátkom vzťahu vydala: Aha, komu povedala áno!
(ilustračné foro)
Platia výstrahy! V TÝCHTO krajoch sa pripravte, počasie bude nebezpečné