Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Cestovné poistenie vám môže ušetriť stovky eur

Ceny dovoleniek v tomto roku budú vďaka inflácii ešte stále o niečo vyššie ako vlani, kedy sme za zaslúžený oddych platili historicky najviac za ostatné desaťročia. Napriek všeobecne stúpajúcim nákladom sa na niektorých položkách šetriť neoplatí.

Máme na mysli cestovné poistenie. Už za cenu dvoch káv denne môžete ušetriť stovky eur v prípade nepredvídaných situácií, od straty batožiny alebo storna zájazdu až po ochorenie či úraz.

Minuloročné leto patrilo z hľadiska pomeru zárobkov Slovákov a cien za domáce aj zahraničné dovolenky k tým najdrahším za uplynulé štyri desaťročia. Aj keď je dnes inflácia miernejšia, má vplyv na zvýšenie cien v oblasti organizovaných dovolenkových zájazdov.

Za tohtoročnú dovolenku zaplatíme o približne 8 % viac ako vlani

„Nárast cien zájazdov sa oproti minulému roku mierne spomalil, no aktuálne sa predávajú na Slovensku stále o zhruba 8 % drahšie než minulú sezónu,“ hovorí Martin Vlachynský, ekonomický analytik z projektu ZPDZ Research. Čo sa týka samotných cien, za ktoré budeme na dovolenke v zahraničí nakupovať – tie rastú vo väčšine európskych krajín medziročným tempom v rozmedzí približne 1 až 5 %. Napríklad v Taliansku o 1%, v Chorvátsku je treba počítať s produktmi a službami drahšími v priemere o 4,7 % oproti minuloročnej jari, v Španielsku o 3,4 % a v Turecku si priplatíte viac o 5%. „No sú aj krajiny, kde ceny po prepočte na euro dokonca reálne klesli, napríklad v Českej republike o takmer 3 %, v Egypte o viac ako 11 %,“ vysvetľuje analytik.

Premietnutie situácie do cestovnej poistky

Aj napriek postupne sa zlepšujúcej ekonomickej situácii treba pri plánovaní dovolenky vo väčšine zahraničných destinácií počítať so stále rastúcimi výdavkami pri bežných nákupoch. Pre rodinu bude predstavovať potenciálne väčšiu stratu aj prípadné prepadnutie leteniek kvôli chorobe či iným udalostiam, keďže ceny leteckej dopravy s odletom zo Slovenska stále výrazne rastú – medziročne až o 41 %.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo si uzatvoriť cestovné poistenie. Nehovoriac o situáciách, ktoré si môžu vyžiadať počas dovolenky nechcenú hospitalizáciu, ošetrenie úrazu či špeciálny odvoz na Slovensko. Sumy, ktoré je treba zaplatiť zdravotníckemu zariadeniu v zahraničí mnohonásobne prevyšujú čiastku za uzatvorenie poistky pred vycestovaním.

Otvoriť galériu
Zdroj: freepik.com

„Pri ošetrení bežných zranení počas dovolenky treba počítať s úhradou na mieste rádovo v stovkách eur. Oproti tomu, balík nášho zahraničného cestovného poistenia so základným limitom preplatenia liečebných nákladov stojí štvorčlennú rodinu 32 eur na týždeň,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová.

Nepríjemné udalosti počas dovolenky sú realitou. Štatistiky poisťovne KOOPERATIVA ukazujú, že približne pätina klientov spomedzi všetkých tých, ktorí si za ostatné necelé 3 roky uzavreli zahraničné cestovné poistenie MARCO POLO, riešila nejakú poistnú udalosť. Najčastejšie išlo o preplácanie liečebných nákladov či poškodenie alebo stratu batožiny.

Otvoriť galériu
Zdroj: freepik.com

Orientačný prehľad ošetrení najčastejších úrazov a zdravotných problémov

Podľa poisťovne KOOPERATIVA treba počítať s nasledujúcimi priemernými cenami, ktoré si účtujú zdravotnícke zariadenia* za ošetrenia v dovolenkových destináciách:

uštipnutie hmyzom v Španielsku = 200 eur
zlomenina hornej končatiny v Grécku = 250 eur
úraz tváre po páde v Chorvátsku = 300 eur
zubné ošetrenie v Taliansku = 450 eur
vybratie morského ježka z nohy v Turecku = 550 eur
vykĺbenie ramena v Taliansku = 600 eur

*ide o vybrané zariadenia v systéme poisťovne KOOPERATIVA. Ceny sú orientačné a v jednotlivých zariadeniach sa môžu líšiť.

Nielen vrátenie peňazí po návrate, ale aj praktická pomoc na mieste

Pri riešení poistnej udalosti kvôli zdravotnému problému či úrazu poisťovne spravidla odvodzujú sumu plnenia od sumy, ktorú si účtuje štátne zariadenie v danej krajine. V prípade súkromných zariadení nie je možné garantovať preplatenie zákroku v plnej výške.

„Našim klientom odporúčame, aby v prípade vzniknutého problému vždy kontaktovali našu asistenčnú službu, ktorú majú k dispozícii v rámci akéhokoľvek balíka uzavretého cestovného poistenia. Operátori linky ich podľa potreby nasmerujú do konkrétnych zariadení v okolí, ktoré je pre poistených turistov vhodné navštíviť,“  odporúča Silvia Nosková Illášová.

Súčasťou cestovného poistenia MARCO POLO v Kooperative je aj bezplatná služba „Dopravná asistencia“. Ak dôjde k zrušeniu letu, operátori klientovi cez leteckú spoločnosť vybavia úplnú či čiastkovú refundáciu nákladov alebo pomôžu nájsť alternatívne spoje v prípade meškajúceho vlaku, resp. autobusu v cudzine.

Pre ešte vyšší komfort dopĺňajú poisťovne aj nové formy pripoistenia. „Naša poisťovňa ako prvá zahrnula do pripoistenia storna zájazdu aj storno ubytovania rezervovaného cez portál booking.com. Naši klienti tak získajú svoje peniaze späť, a to aj v situáciách, kedy tento rezervačný portál už zrušené ubytovanie nerefunduje,“ uzatvára vymenúvanie aktuálnych výhod cestovného poistenia zástupkyňa poisťovne KOOPERATIVA.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Sponzorované

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom