Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2022 08:00 | Ukrajina vojenský konflikt

Štyri správy o Ukrajine: Skoro polovica Rusov chce vojnu na Slovensku, starostu Melitopoľa vymenili za brancov

Polícia SR upozornila na prieskum ukrajinskej organizácie Active Group, ktorá má dlhoročnú tradíciu výskumov.

40% Rusov si želá vojnu na Slovensku

- Polícia SR upozornila na  prieskum ukrajinskej organizácie Active Group, ktorá má dlhoročnú tradíciu výskumov. Podľa tohto prieskumu na reprezentatívnej skupine občanov Ruskej federácie v dňoch 11. - 14. marca bolo zistené, že až 86 % Rusov podporuje ruskú inváziu do  ďalších krajín Európy.

75 % Rusov podporuje myšlienku ďalšieho útoku smerom do Poľska a 40 % Rusov podporuje ďalší útok do krajín bývalého Varšavského paktu, teda aj do bývalého Československa. Zároveň 49 % Rusov podporuje rozšírenie vplyvu Ruska do krajín, ktoré kedysi tvorili ZSSR, a vyše 40 % to chce aj do krajín bývalého Varšavského paktu, teda aj bývalého Československa.

Sulík by do Kyjeva tiež nešiel

Otvoriť galériu

- Po tom, čo premiér Eduard Heger (45) odmietol návštevu Kyjeva spolu s tromi ďalšími predsedami vlád z Česka, zo Slovinska a z Poľska, sa ozývajú aj Hegerovi kolegovia z vlády. Zatiaľ čo slovenský líder hovorí, že už by svoje rozhodnutie zmenil, ministri ho podporujú v tom, že sa rozhodol necestovať na bombardované územie. Richard Sulík povedal, že ani on by teraz do Kyjeva nešiel.  „Prečo? Lebo Ukrajina má teraz iné starosti, ako vítať a ofukovať premiérov. Oveľa viac im vieme pomôcť odtiaľto. Eduard Heger, predseda vlády SR, sa nemá za čo ospravedlňovať, Slovensko urobilo všetko, čo je v našich silách, aby sa táto katastrofa menom vojna skončila čo najskôr a aby ľudia a rodiny konečne prestali takto trpieť. Naopak, ja mu ďakujem, že neriskoval ďalšie problémy, koná konštruktívne a nestráca ani minútu času,“ povedal Sulík.

Naopak, minister financií Igor Matovič hovorí, že ho mrzí, že Slovensko nemalo v Kyjeve zastúpenie. „Ja som pri takýchto stanoviskách viac trucovitý, takže ja asi skôr by som konal podľa toho, ako by som to cítil. Ja by som asi išiel napriek tomu, čo by mi povedali slovenské bezpečnostné zložky,“ konštatoval Matovič. Expremiér Peter Pellegrini povedal, že „netrhal by som tú skupinu a nechcel by som vyznievať, že sa Slovensko bojí“. "Je to veľké bezpečnostné riziko, ale išiel by som," pridal sa na stranu expremiérov aj Boris Kollár. 

Z Ukrajiny ušlo toľko ľudí ako zo Sírie za tri roky

- V stredu sa počet utečencov z Ukrajiny preklopil za číslo tri milióny. Pôvodne mala Ukrajina 43 miliónov obyvateľov. Denník N upozornil, že tempo ľudí utekajúcich z Ukrajiny je veľmi rýchle a počet utečencov v  susedných štátoch Sýrie dosiahol tri milióny až v septembri 2014, teda tri roky po začiatku vojny.

V prípade Ukrajiny to trvalo tri týždne. Podľa Víta Novotného, experta na migráciu z Centra pre Európske štúdie Wilfrieda Martensa, pokiaľ ide o  množstvo ľudí za  taký krátky čas, tak je to pravdepodobne „najväčšia kríza, akú svet zažil“. Na Slovensko dorazilo okolo 230-tisíc ľudí z Ukrajiny, o status dočasného útočiska požiadalo 32-tisíc z nich.

Starostu vymenili za 9 Rusov

Otvoriť galériu

- Starostu ukrajinského mesta Melitopoľ Ivana Fedorova, ktorého podľa Kyjeva pred piatimi dňami zadržali ruskí vojaci, sa podarilo oslobodiť výmenou za deväť zajatých ruských vojakov; brancov vo veku 20 a 21 rokov. Uviedla to v stredu večer hovorkyňa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Daša Zarivná, ktorú citovala agentúra AFP.

„Sú to v podstate deti, branci, ktorí sa podľa ruského ministerstva obrany nenachádzajú na Ukrajine... Celý svet však opäť vidí, že tam sú,“ povedala hovorkyňa. Starostu okupovaného Melitopoľa zadržali minulý piatok ruskí vojaci, lebo s nimi podľa vyjadrenia Kyjeva odmietal spolupracovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?