Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2022 06:10 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Z Mariupoľa sú len trosky: Rusi sa zmocnili ďalšieho mesta na Ukrajine

Už 22. dňom pokračuje krvavá vojna na Ukrajine. Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok popoludní (miestneho času) mimoriadne zasadne, aby sa zaoberala zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou u našich susedov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa opäť prihovoril svetu. Situáciu sme pre vás sledovali ONLINE.

Fotogaléria
23
fotiek v galérii

02:00 ONLINE prenos je na konci. Všetky dôležité informácie budeme spoločne sledovať aj v piatok.

01:12 Utečenecká kríza súvisiaca s ruskou inváziou na Ukrajinu bude trvať dlhšie a bude tak mať vplyv na kvalitu života v Českej republike. Vo štvrtok to v Bruseli povedal český minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš, ktorého citoval spravodajský webový portál Novinky.cz.

Česko, ktoré je už na hrane ubytovacích kapacít, bude potrebovať na riešenie utečeneckej vlny peniaze, upozornil Bartoš. Časť z nich by mohla podľa ministra ísť z už schváleného národného plánu obnovy. "V prvom rade je to potrebné riešiť na národnej úrovni," uviedol.

"Kríza bude trvať dlhšie a bude mať vplyv na kvalitu života v Českej republike. Máme limity sociálnych služieb i zdravotného systému," povedal Bartoš.

00:00 Nexta uvádza, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier.

 

 

23:55 Ruskí vojaci uniesli na Ukrajine ďalšieho starostu. Podľa gubernátora Charkovskej oblasti Oleha Synehubova sa zmocnili Viktora Tereščenka z mesta Velykyj Burluk v Charkovskej oblasti.

Synehubov podľa agentúry Unian povedal, že starostu odviedli z pracoviska. "Rusi prehrávajú vojnu a z bezmocnosti páchajú zločiny na civilnom obyvateľstve. Viktor Tereščenko bol unesený z práce, odviedli ho na miestnu policajnú stanicu. Zadržiavajú ho a neprepustia ho. Urobíme všetko pre ochranu civilistov v Charkovskom regióne," povedal Synehubov.

23:28 Holandské úrady už zmrazili alebo zabavili majetok vo výške vyše 200 miliónov dolárov, patriaci jednotlivcom alebo firmám pod sankciami kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Informoval o tom vo štvrtok podľa agentúry Reuters v televízii šéf holandskej centrálnej banky Klaas Knot.

22:42 Pri ruskom ostreľovaní štvrti v západnej časti Kyjeva zomreli najmenej dvaja ľudia, informovala Štátna služba pre mimoriadne udalosti. Ostreľovanie spôsobilo aj požiar skladu. Pri inom útoku ruských síl na rezidenčné oblasti v dedine Novi Petrivci pri Kyjeve podľa oznámenia polície zomrelo dvojročné dieťa a štyria ďalší ľudia utrpeli zranenia. Rozsiahly požiar zasiahol významné trhovisko v Charkove.

22:38 Rusko sa v Bezpečnostnej rade OSN vzdalo zámeru predložiť na hlasovanie návrh rezolúcie týkajúcej sa humanitárnej situácie na Ukrajine. Podľa diplomatov citovaných agentúrou AFP nezískalo podporu svojich predpokladaných spojencov. Zdroj AFP povedal, že ruský kontroverzný návrh odmietli podporiť aj Čína a India.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja potvrdil, že Rusko návrh na hlasovanie nepredloží. "Rozhodli sme sa v tejto chvíli nežiadať hlasovanie o našom návrhu rezolúcie, ale nesťahujeme ho," povedal Nebenzja. Obvinil západných členov rady z vyvíjania "bezprecedentného tlaku" na ostatných členov, aby návrh nepodporili.

22:35 Ruská veľvyslankyňa v Sofii Eleonora Mitrofanovová vyzvala vo štvrtok Bulharsko, aby neposielalo zbrane Kyjevu. Urobila tak pred návštevou amerického ministra obrany Lloyda Austina v Bulharsku, kde má diskutovať s vládnymi predstaviteľmi o prípadnej vojenskej pomoci Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Chcem varovať oficiálnych bulharských predstaviteľov, že dodávanie zbraní, aj tých sovietskeho pôvodu, a tiež munície ukrajinským nacionalistom nepridá optimizmus dvojstrannému dialógu, ktorý je už teraz zhoršený," napísala Mitrofanovová na účte na Facebooku.

22:15 Počet utečencov, ktorí od vypuknutia rusko-ukrajinského konfliktu prišli do Maďarska, vo štvrtok zrejme prekročí hranicu 450.000, cituje spravodajca TASR vyjadrenie predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, ktoré bolo vo štvrtok večer zverejnené na Facebooku.

Premiér v stredu pricestoval k hraniciam s Ukrajinou, kde tri dni dohliada na ochranu hraníc a na pomoc utečencom.

22:02 Európska únia odsudzuje "vážne porušovanie medzinárodného práva a vojnové zločiny" páchané Ruskom na Ukrajine, oznámil vo štvrtok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Európska únia najdôraznejšími možnými slovami odsudzuje ruské ozbrojené sily a ich pomocníkov za pokračujúce útočenie na civilné obyvateľstvo Ukrajiny a na civilnú infraštruktúru, aj za ich obliehanie mesta Mariupol," napísal Borrell vo vyhlásení.

21:46 Kryt pod divadlom v juhukrajinskom Mariupole vydržal stredajšie bombardovanie, povedal agentúre Reuters zdroj z miestnej radnice. Zatiaľ sa podarilo zachrániť asi 130 ľudí, a odstraňovanie trosiek pokračuje, uviedla počas dňa agentúra Ukrinform. Večer ale ukrajinské médiá s odkazom na Ukrajinskú národnú gardu informovali, že ruské sily miesto ďalej ostreľujú a záchranári sa tak nemôžu dostať k ľuďom pod sutinami. Počet prípadných obetí úrady stále nepoznajú.

21:43 Ministri zahraničných vecí členských krajín skupiny G7 vo štvrtok vyzvali Rusko, aby splnilo nariadenie Medzinárodného súdneho dvora (MSD) o zastavení vojenských útokov na Ukrajine a stiahnutí svojich vojenských síl. TASR správu prevzala od agentúry AP.

V spoločnom vyhlásení ministri zahraničných vecí skupiny G7 odsúdili to, čo označili za "nerozlišujúce útoky na civilistov" zo strany ruských síl vrátane obliehania Mariupola a ďalších ukrajinských miest.

21:29 Americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok potvrdilo, že pri ruskom útoku na ukrajinské mesto Černihiv bol zabitý americký občan. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Ministerstvo zatiaľ nezverejnilo totožnosť Američana, ktorý je najmenej druhým občanom USA zabitým v tomto konflikte. Minulý týždeň prišiel na Ukrajine o život žurnalista a filmár Brent Renaud.

21:20 Slovenská vláda je ochotná poskytnúť vojenskú techniku, ale len za podmienok, že neohrozíme bezpečnosť vlastnej krajiny. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval na sociálnej sieti po štvrtkovom stretnutí s ministrom obrany Spojených štátov amerických Lloydom Austinom.

Predseda vlády zdôraznil, že si cení záväzok spojencov zvýšiť bezpečnosť Slovenska. Dodal, že už v najbližších dňoch príde na Slovensko z USA technika, potrebná na zvýšenie obranyschopnosti.

21:09 Viac ako 320-tisíc Ukrajincov sa vrátilo zo zahraničia bojovať za svoju krajinu. Na Facebooku o tom informovala štátna pohraničná stráž, pričom uviedla, že väčšina z tohto počtu tvoria muži. Iba v priebehu ostatných 10 dní sa do vlasti vrátilo asi 180-tisíc Ukrajincov. „Naši chlapci sa nevzdávajú, preto treba pomáhať, bojovať za našu krajinu. Ukrajina musí byť slobodná, ako všetci Ukrajinci,“ povedal jeden z Ukrajincov, ktorý sa domov vrátil z Poľska.

21:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok obvinil Rusko z páchania vojnových zločinov tým, že na okupovanej Ukrajine útočí na civilistov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Úmyselné útoky na civilistov sú vojnovým zločinom. Po všetkej tej deštrukcii, ktorá sa udiala v uplynulých týždňoch, je pre mňa ťažké usúdiť, že Rusi robia niečo iné," povedal Blinken.

Podľa jeho slov tiež Rusko nevyvíja vážne úsilie pri rokovaniach s Ukrajinou s cieľom ukončiť vojnu, ktorá trvá od 24. februára. "Na jednej strane chválime Ukrajinu za to, že sedí za rokovacím stolom napriek tomu, že je každú minútu bombardovaná. Zároveň som nezaznamenal žiadne zmysluplné úsilie Ruska o ukončenie tejto vojny prostredníctvom diplomacie," dodal.

20:43 Rada Európy (RE) vo štvrtok oznámila prerušenie všetkých svojich vzťahov s Bieloruskom. Dôvodom je aktívna účasť tejto krajiny na ruskej invázii na Ukrajine, informuje spravodajca TASR. Výbor ministrov, výkonný politický orgán RE, v oficiálnej správe uviedol, že sa rozhodol pre prerušenie všetkých vzťahov s Bieloruskom. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že Rada Európy chce "upevniť väzby s bieloruskou občianskou spoločnosťou a opozíciou v exile".

Štvrtkové oznámenie o Bielorusku prichádza len deň po oficiálnom vylúčení Ruskej federácie z Rady Európy, ktorej členom boli Rusi od roku 1996.

20:34 Americké ministerstvo obrany po prvýkrát usudzuje, že ruské jednotky získali kontrolu nad mestom Izjum ležiacim juhovýchodne od Charkova. Novinárom to povedal nemenovaný vysokopostavený činiteľ Pentagonu. Rusi sa podľa tohto zdroja snažia odstrihnúť východ Ukrajiny od zvyšku krajiny. Okrem uvedeného vývoja sa údajne situácia na bojisku príliš nezmenila.

20:04 Ruský Federálny protimonopolný úrad (FAS) vo štvrtok oznámil, že vykonáva „protikartelové“ kontroly u hlavných výrobcov cukru po prudkom zvýšení jeho cien v reakcii na nedostatok v niektorých regiónoch, ktorý považuje za „neoprávnený“. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Neoverené videozáznamy z ruských regiónoch zverejnené v uplynulých dňoch a na sociálnych sieťach ukázali, ako sa dôchodcovia v supermarketoch tlačia v snahe získať čo najviac balíkov cukru.

19:57 Taliansko vo štvrtok ponúklo, že poskytne prostriedky a financie na obnovu Rusmi zbombardovaného divadla v meste Mariupol. TASR prevzala správu od agentúry AP. Taliansky minister kultúry Dario Franceschini na Twitteri uviedol, že vláda na svojom zasadnutí schválila jeho návrh poskytnúť pomoc. "Divadlá všetkých krajín patria celému ľudstvu," povedal minister.

19:44 Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na virtuálnom stretnutí s írskym premiérom Micheálom Martinom odsúdil "surovosť" ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom tlačová agentúra AP. "Putinova surovosť a to, čo jeho vojaci robia na Ukrajine, je jednoducho neľudské," povedal Biden.

Stretnutie na írsky štátny sviatok Deň svätého Patrika sa malo konať osobne v Oválnej pracovni Bieleho domu, ale prebehlo online, pretože premiér Martin mal v stredu večer pozitívny výsledok testu na koronavírus.

19:33 Britskému ministrovi obrany Benovi Wallaceovi zatelefonoval podvodník, ktorý sa vydával za ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa. Wallace z toho obvinil Rusko, poznamenal, že sú to „špinavé triky“ a nariadil vyšetrovanie.

Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že muž začal byť podozrivý a sám zložil, keď mu Wallace položil niekoľko zavádzajúcich otázok. Hovor údajne trval asi 10 minút, pričom Wallace ho nazval „zúfalým pokusom“.

19:20 Španielske úrady zakázali odchod z prístavu už tretej luxusnej jachte, o ktorej sa predpokladá, že patrí ruskému oligarchovi. Španielska občianska garda na príkaz námorných úradov zabezpečila, aby superjachta Crescent zostala v prístave Tarragona, uviedla polícia pre tlačovú agentúru The Associated Press.

Majiteľom 135 metrov dlhej jachty je údajne Igor Sečin, šéf ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť. Európska únia uvalila na Sečina sankcie, pretože je „jedným z najdôvernejších a najbližších poradcov Vladimira Putina a tiež jeho osobným priateľom".

Otvoriť galériu

19:09 Úrady v ukrajinskom Mariupole vo štvrtok informovali, že z obliehaného mesta dosiaľ utieklo približne 30.000 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters. Mariupolská mestská rada odhaduje, že v tomto meste sa stále ukrýva viac ako 350.000 ľudí. 

Reuters informuje o dlhých kolónach áut smerujúcich na sever od Mariupola. Niektoré vozidlá majú na čelných sklách nápis "DETI" v ruštine.

18:45 Obyvatelia Užhorodu od víkendu zažili už tri náletové poplachy znamenajúce hrozbu vzdušného útoku. Kedykoľvek môže prísť ďalší pokus o zhodenie ruských rakiet na mesto. Keď zaznie siréna, všetci snažia okamžite dostať do bombových krytov, ktoré sú však pre množstvo utečencov preplnené. Viac sa dočítate v článku.

18:41 Estónske ministerstvo obrany informovalo, že USA pre tento rok vyčlenili 180 miliónov dolárov na vojenskú pomoc pobaltským členom NATO. USA poskytujú financie pre Estónsko, Lotyšsko a Litvu v rámci programu Pobaltská bezpečnostná iniciatíva.

Estónsky rezort obrany vo štvrtok uviedol, že balík financií schválený americkým Kongresom je oproti predošlému roku väčší o viac ako 10 miliónov dolárov. Pomoc smeruje trom bývalým sovietskym republikám, ktoré susedia s Ruskom a pomáhajú Ukrajine od začiatku ruskej invázie poskytovaním zbraní a ďalšieho materiálu.

18:28 Úrady v ukrajinskom Mariupoli uviedli, že ruská armáda pri bombardovaní zničila v tomto obliehanom prístavnom meste na pobreží Azovského mora až 90 % budov. Referuje o tom spravodajský web BBC.

18:21 Český Senát vo štvrtok schválil návrh na vyslanie 650 vojakov na Slovensko, kde budú veliť jednotke NATO. Slovenská misia českých vojakov má posilniť obranu východného krídla Severoatlantickej aliancie v súvislosti s ruským napadnutím Ukrajiny, informujú webové Novinky.cz.

"Vyslanie našich vojakov na Slovensko je naozaj veľmi silné politické gesto, ktoré nespochybniteľným spôsobom vyjadruje našu ochotu napĺňať záväzok kolektívnej obrany v rámci NATO," povedal na pléne minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský.

18:14 Červený kríž vidí pokrok vo svojom úsilí získať prístup k vojnovým zajatcom na Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii. Vo štvrtok to uviedol prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Peter Maurer. TASR prevzala správu od agentúry DPA. "Otázka zajatcov je kľúčovou otázkou... Pokrok ma povzbudil. Objektívne je to tak, že MVČK je informovaný a môže navštíviť všetkých väzňov," povedal Maurer. "Tento pohľad na ľudskosť je niečo, čoho potrebujeme ešte viac," konštatoval.

18:00 Ruská štátna televízia zápasí s odchodmi redaktorov, opúšťajú ju aj známe tváre z obrazoviek, upozornila stanica BBC. Marina Ovsjannikovová, ktorá v pondelok s plagátom odsudzujúcim vojnu na Ukrajine narušila živé vysielanie Prvého kanála, kde dovtedy pracovala, tak nie je jediná, kto sa otáča chrbtom k ruským štátnym médiám. Na tie sa v poslednej dobe znáša kritika za spôsob, akým o ruskej invázii na Ukrajinu informujú.

17:21 Španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok počas návštevy Rumunska zdôraznil potrebu jednoty krajín EÚ v oblasti sankcií proti Rusku a žiadal posilnenie vojenských spôsobilostí. TASR informácie prevzala z agentúry Agerpres a denníka El Mundo.

17:13 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hovoril vo štvrtok so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o najnovšom vývoji v konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou a o humanitárnej situácii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP. Erdogan v telefonickom rozhovore podľa AP uviedol, že niektoré záležitosti by sa dali vyriešiť prostredníctvom stretnutia medzi Putinom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Turecký líder opätovne ponúkol Istanbul alebo Ankaru ako miesto týchto rokovaní, píše AP s odvolaním sa na vyhlásenie úradu tureckého prezidenta.

17:08 Kanada vo štvrtok oznámila, že zavádza ďalšie sankcie voči 22 predstaviteľom bieloruského ministerstva obrany za to, že umožnili Rusku podnikať útoky na Ukrajinu zo svojho územia. Informácie priniesla agentúra AFP s odvolaním sa na kanadské ministerstvo zahraničných vecí.

17:00 Ruské sily minulý týždeň dovedna trikrát ostreľovali mesto Mykolajiv raketami s kazetovou muníciou. Referuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na správy ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch. Ako uviedla spomenutá mimovládna organizácia, ktorá vypočula šesť svedkov a overila desiatky záberov na sociálnych sieťach, obytné štvrte v Mykolajive boli zasiahnuté 7., 11. a 13. marca.

16:58 Tisíc dobrovoľníkov je na ceste na Ukrajinu, kde budú bojovať za Rusko, oznámil vo štvrtok čečenský vodca Ramzan Kadyrov. Viac sa dočítate TU.

16:43 Český premiér Petr Fiala vo štvrtok oznámil, že jeho krajina je už na pokraji svojich možností pri poskytovaní pomoci vyše 200.000 utečencom prichádzajúcim z Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Fiala povedal, že do Českej republiky prišlo za posledné tri týždne okolo 270.000 utečencov pred inváziou Ruska na Ukrajine a väčšina z nich sú deti a ženy.

16:29 Ruskej armáde na Ukrajine dochádza čas, vojaci i munícia. Ako uvádza web Centra pre analýzu európskej politiky (CEPA), tvrdí to americký generál Ben Hodges, ktorý dodáva, že Západ musí urýchliť dodávky zbraní pre Ukrajinu.

„Najvyspelejšie rakety sú veľmi drahé a ich dostupnosť je obmedzená. Rusi si to asi začali uvedomovať, najmä preto, že sa pripravovali na operáciu trvajúcu len niekoľko dní a nepripravili si veľké zálohy,“ povedal Hodges.

16:29 Najmenej 21 ľudí zahynulo a ďalších 25 utrpelo zranenia pri štvrtkovom ruskom ostreľovaní mesta Merefa v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry AFP s odvolaním sa na miestnu prokuratúru.

16:07 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požiadal vo štvrtok Turecko, aby bolo garantom akejkoľvek budúcej dohody s Ruskom, a to spolu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN a Nemeckom, uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas návštevy Ukrajiny. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

"Ukrajina predložila ponuku na dohodu o kolektívnej bezpečnosti: P5 (päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN), Turecko a Nemecko. Ruská federácia nemá námietky," povedal Čavušoglu počas návštevy ukrajinského mesta Ľvov. 

16:06 Obyvatelia Švajčiarska spustili petíciu za vyhostenie niekdajšej ruskej modernej gymnastky a poslankyne Štátnej dumy Aliny Kabajevovej, označovanej za milenku ruského prezidenta Vladimira Putina. Ako referuje web newsreadonline.com, petíciu s touto požiadavkou, ktorú následne odovzdajú švajčiarskej vláde, už na webe change.org podporilo viac ako 47-tisíc ľudí.

16:02 Merefa sa stala terčom ruského delostrelectva v noci na dnešok. Paľba zasiahla školu a kultúrny dom. Prokuratúra toto ostreľovanie vyšetruje podľa ustanovení trestného zákonníka o porušení vojnových pravidiel a zvykov sprevádzaným úmyselnou vraždou.

15:47 Najmenej 21 ľudí prišlo o život pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Merefa pri Charkove. Z 25 zranených je desať vo vážnom stave, oznámila dnes ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na oblastnú prokuratúru. Informácie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Bilancia nemusí byť konečná, záchranári ešte odpratávajú trosky, pod ktorými sa môžu nachádzať ďalšie zranenia či mŕtvi. Pred vojnou v Merefe žilo viac ako 20.000 ľudí.

15:46 Expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) by na mieste súčasného predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) šiel do Kyjeva na stretnutie s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenskym. Naopak, vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) považuje Hegerovo rozhodnutie nejsť do Kyjeva za správne. Išlo podľa neho o vysoké riziko.

15:32 Ukrajinským utečencom prichádzajúcim do Švédska budú ponúkať očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom vo štvrtok švédska vláda. Ministerka zdravotníctva Lena Hallengrenová uviedla, že len trochu viac ako tretina ukrajinskej populácie dostala dve dávky vakcíny proti koronavírusu. „Je veľmi dôležité, aby čo najviac tých, ktorí prichádzajú do Švédska ako utečenci, bolo čo najskôr zaočkovaných,“ konštatovala.

15:30 Rozhodnutie Slovenska vyhostiť troch ruských diplomatov povedie k degradácii bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami, uviedla vo štvrtok na brífingu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR prevzala správu od agentúry TASS. "Sme sklamaní z ďalšieho nevľúdneho kroku zo strany slovenských úradov. Pod prehnanou zámienkou sa rozhodli do 72 hodín vyhostiť troch diplomatických zamestnancov ruských zahraničných misií... Na pozadí démonizácie vzťahov s Ruskom zo strany Západu takáto politika zámerného zhoršovania na bilaterálnej úrovni vedie k degradácii našej spolupráce," povedala Zacharovová.

15:16 Ruská novinárka Marina Ovsjannikovová dúfa, že jej televízny protest, počas ktorého držala transparent s protivojnovým odkazom, povzbudí ľudí, aby spochybňovali správy miestnych médií. „Chcela som ukázať Rusom, že sú 'zombíci' tejto kremeľskej propagandy. Prestaňte jej veriť. Prestaňte počúvať kremeľské kanály,“ vyzvala v rozhovore pre BBC.

15:14 Ruský veľvyslanec v Bosne a Hercegovine Igor Kalabuchov povedal, že táto balkánska krajina má právo sa rozhodnúť, či vstúpi alebo nevstúpi do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Varoval však, že Moskva si vyhradzuje právo reagovať na takúto možnosť. Referuje o tom web euractiv.com. „Ak sa (Bosna a Hercegovina) rozhodne byť členom akejkoľvek aliancie, je to jej vnútorná záležitosť. Naša odpoveď je už iná vec,“ povedal Kalabuchov pre televíznu stanicu FTV a naznačil, že Rusko by v takom prípade použilo v Bosne a Hercegovine vojenskú silu. „Príklad Ukrajiny ukazuje, čo očakávame. Ak by sa vyskytla nejaká hrozba, odpovieme,“ doplnil.

15:09  Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Ukrajine by bolo destabilizačným faktorom, ktorý by krajine nepriniesol mier. TASR prevzala správu od agentúry Reuters.

14:40 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok vyhlásil, že ruská delegácia vkladá veľa energie do rozhovorov o možnej mierovej dohode s Ukrajinou, ktorá by mohla rýchlo zastaviť ruskú vojenskú operáciu. Celý článok nájdete tu.

14:25 Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzýva ukrajinských predstaviteľov, aby prestali zverejňovať videá so zajatými ruskými vojakmi, keďže je to v rozpore so Ženevskými konvenciami o dôstojnom zaobchádzaní s vojnovými zajatcami, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

14:10  Spoločnosť Citizen Brick, ktorá vyrába na mieru prispôsobené produkty LEGO, pre "ohromný záujem" vyrobila viac figúrok zobrazujúcich ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Figúrky sa predávali v rámci charitatívnej kampane na podporu vojnových utečencov z Ukrajiny. Z ceny za kus sa vám zatočí hlava.

 

Due to overwhelming interest in supporting this charity campaign, we have arranged to produce another run of the...

Posted by Citizen Brick on Wednesday, March 16, 2022

13:58  Čína nikdy nenapadne Ukrajinu, vyhlásil čínsky veľvyslanec na Ukrajine Fan Sien-žung, v súčasnosti sídliaci v Ľvove, na pondelkovom stretnutí so šéfom oblastnej samosprávy Maxymom Kozyckým. Oblastná samospráva o tom informovala až vo štvrtok, píše TASR, ktorá túto správu prebrala z americkej televízie CNN.

13:56 Záber z Černihivu, kde zomrelo za posledných 24 hodín 53 ľudí. 

13:58 Bombardovanie mariupoľského divadla, kde sa obyvatelia ukrývali pred ruským ostreľovaním, vyzerá byť cielený a predstavuje porušenie medzinárodného humanitárneho práva. Ako referuje spravodajský web BBC, povedal to štátny tajomník britského ministerstva zahraničia James Cleverly.

13:55 Nemecké verejnoprávne televízie ARD a ZDF vo svojich príspevkoch o ceste premiérov Poľska, Česka a Slovinska do Kyjeva za Volodymyrom Zelenským poukazujú na to, že štátnikom pre ich misiu chýbal mandát Európskej únie. Pokladajú si tiež otázky, či cesta neohrozí mierové rokovania s Moskvou alebo doteraz jednotný postoj únijných štátov. Českého premiéra Petra Fialu a jeho náprotivkov z Poľska a Slovinska Mateusza Morawieckého a Janeza Janšu sa naopak hlasno zastal bývalý šéf Mníchovskej bezpečnostnej konferencie Wolfgang Ischinger, ktorý spochybňovanie významu návštevy ukrajinského prezidenta označil za škandalózne.

13:50 Kryt pod divadlom v juhukrajinskom Mariupole vydržal stredajšie bombardovanie, povedal dnes agentúre Reuters zdroj z tamojšej radnice. Podľa ukrajinského poslanca a podnikateľa Serhija Tarutu z neho vychádza preživší. Zatiaľ sa podarilo zachrániť asi 130 ľudí, odstraňovanie trosiek pokračuje, uviedla agentúra Ukrinform.

13:48 Uzbekistan, stredoázijská republika s úzkymi väzbami na Rusko, vyzval vo štvrtok na okamžité ukončenie bojov na Ukrajine a za urovnanie konfliktu diplomatickými prostriedkami.Uzbecká vláda tiež oznámila, že neuzná nezávislosť dvoch proruských separatistických "republík" na východe Ukrajiny. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Uzbecký minister zahraničných vecí Abdulaziz Kamilov v parlamente vyhlásil, že hoci chce Taškent udržiavať dobré vzťahy s Moskvou aj s Kyjevom, je jednoznačne proti vojne.Podľa agentúry Reuters ide o dosiaľ najvýraznejší postoj odmietajúci vojnu na Ukrajine zo strany niektorej bývalých sovietskych republík, ktoré patria medzi spojencov Moskvy.

13:37 Zrútenie dronu v Chorvátsku minulý týždeň vyšetrujú ukrajinské orgány. Už teraz je však možné povedať, že Ukrajina do Chorvátska žiaden dron neposlala. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, informuje TASR na základe správy agentúry HINA. Viec čítajte tu.

13:22 Prezident Volodymyr Zelenskyj nezmenil svoje stanovisko, že hranice Ukrajiny musia byť uznané v stave z roku 1991, kedy krajina získala samostatnosť. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol Zelenského bezpečnostného poradcu Oleksij Arestovyč. Talianskemu denníku ďalej povedal, že ukrajinská vláda je pripravená fungovať aj v prípade – podľa neho nepravdepodobného – pádu Kyjeva.

13:14 Litovský parlament vo štvrtok jednomyseľne prijal rezolúciu vyzývajúcu na vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Pripojil sa tak k výzve Estónska a Slovinska. Bezletová zóna by umožnila mierovým silám OSN zaistiť bezpečnosť humanitárnych koridorov, ako aj bezpečnosť ukrajinských jadrových elektrární a skladov jadrového odpadu, uvádza sa v rezolúcii.

13:08 Sýrsky prezident Bašár al-Asad sľúbil Rusku 40 000 sýrskych bojovníkov. Sýrski žoldnieri považujú účasť vo vojne na strane Ruskej federácie za šancu na ďalšiu dezerciu a nelegálnu migráciu do krajín EÚ, uviedol Kyjev.

13:07  Rada Európy (RE) vyjadrila obavy, že ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine sa môžu stať obeťami obchodovania s ľuďmi a vykorisťovania. Na túto hrozbu vo štvrtok upozornila Skupina expertov RE pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi (GRETA), informuje spravodajca TASR na základe vyhlásenia zverejneného na stránke RE. Podľa údajov RE približne tri milióny ľudí už utiekli z Ukrajiny za necelé tri týždne. Hľadajú útočisko v susedných krajinách a po celej Európe, pričom 90 percent z nich sú ženy a deti.

12:58 Prieskum priniesol šokujúce výsledky: Neuveriteľné, koľko percent Rusov podporuje vojnu na Slovensku!

12:56 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vyzval vo štvrtok poslancov europarlamentu, aby označili šéfa Kremľa Vladimira Putina za vojnového zločinca. Informovala o tom agentúra Reuters. Reznikov prostredníctvom videokonferencie hovoril s europoslancami z Výboru pre zahraničné veci (AFET) a Podvýboru pre bezpečnosť a obranu (SEDE). Na virtuálne rokovanie boli prizvaní aj členovia Delegácie EP pri Parlamentnom výbore pre pridruženie EÚ – Ukrajina.

12:52 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých najmenej 107 detí a viac ako 120 ich bolo zranených, uviedla ukrajinská generálna prokuratúra. Najviac obetí hlásia z Kyjevskej, Charkovskej, Doneckej, Černihivskej, Sumskej, Chersonskej, Mykolajivskej a Žytomyrskej oblasti. Ruské ostreľovanie poškodilo viac ako 410 vzdelávacích zariadení a 63 z nich je úplne zničených. Prokuratúra tiež uvádza, že Rusko ostreľovalo najmenej 11 nemocníc. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

12:50 Severoatlantická aliancia do vojny na Ukrajine nezasiahne, Kyjev ale môže počítať s nemeckými dodávkami humanitárneho aj vojenského materiálu. Novinárom to dnes pred rokovaním so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Podľa Stoltenberga je teraz zodpovednosťou NATO zabrániť rozšíreniu konfliktu do ďalších krajín. Obaja opätovne vyzvali ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby ruskú inváziu na Ukrajinu zastavil.

12:46 Ruská vojna na Ukrajine naruší obchod a spomalí chod dodávateľských reťazcov, čo zredukuje ekonomický rast a zvýši ceny na celom svete. Upozornila na to vo štvrtok Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Konflikt podľa organizácie v priebehu roka zredukuje výkon svetovej ekonomiky o 1,08 percenta, výkon hospodárstva eurozóny o 1,4 percenta a ekonomiky USA o 0,88 percenta. Vládne výdavky a zníženie daní však môžu škody čiastočne obmedziť, uviedla organizácia.

12:45  Spojené kráľovstvo nasadí v Poľsku raketový systém Sky Sabre a vyšle s ním 100 vojakov. Počas návštevy Varšavy to oznámil britský minister obrany Ben Wallace. Krokom, ktorý prichádza v čase posilňovania východného krídla NATO v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, chce Londýn podľa neho potvrdiť, že „stojí pri Poľsku, ochraňuje jeho vzdušný priestor od akejkoľvek ďalšej agresie Ruska“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

12:40 V rámci posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO by na Slovensku malo pôsobiť do 200 slovinských vojakov. Schválený mandát sa tak má upraviť, keďže hovorí o stovke vojakov Slovinska. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval po štvrtkovom rokovaní so svojím slovinským náprotivkom Matejom Toninom.

12:29 Rusko vo štvrtok ráno vykonalo ďalšie nálety na obliehané ukrajinské mesto Mariupoľ. Uviedla to kancelária ukrajinského prezidenta, pričom obete nehlásila. Ľudia sa podľa nej snažia z mesta svojpomocne utiecť, ale „riziko smrti zostáva vysoké“, pretože ruské sily predtým pálili na civilistov.

12:20 Webové stránky ruských úradov a vládnych agentúr zasiahol bezprecedentný kybernetický útok, informovalo vo štvrtok ruské ministerstvo pre digitálny rozvoj, telekomunikácie a masmédiá. TASR získala túto informáciu z denníka The Guardian, podľa ktorého ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že kým intenzita predchádzajúcich útokov bola maximálne 500 gigabajtov, najnovšie dosiahla jeden terabajt. Rezort na margo toho uviedol, že útoky sú "dvakrát až trikrát silnejšie ako najzávažnejšie incidenty, ktoré sme museli riešiť v minulosti".

12:05 S revolverom pri hlave nemožno vyjednávať a Rusko v skutočnosti vôbec vyjednávať nechce, uviedol francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian v rozhovore s denníkom Le Parisien. Minister opätovne vyzval z okamžitého ukončenia bojov a odsúdil ruskú "brutalitu". 

12:02 Poslanci NR SR budú vo štvrtok popoludní po skončení Hodiny otázok rokovať o ďalšom legislatívnom balíku reagujúcom na situáciu na Ukrajine - tzv. lex Ukrajina. Vládny návrh zákona upravuje okrem iného príspevok za ubytovanie odídencov. Ten má byť súhrnne maximálne 500 až 1250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa má cez obec. V balíku opatrení sa navrhuje tiež rozšíriť právny rámec upravujúci velenie určeným jednotkám ozbrojených síl SR príslušným veliteľom NATO na našom území. 

12:00 Moskva nesplní požiadavku Medzinárodného súdneho dvora OSN (ICJ), ktorý v stredu nariadil Rusku okamžite zastaviť vojnové operácie na Ukrajine. Uviedol to dnes podľa ruských médií hovorca prezidenta Vladimíra Putina. Ruské odmietnutie sa očakávalo.

11:58 Grécko svoj protiletecký systém S-300 ruskej výroby do zahraničia neodovzdá. Podľa verejnoprávnej televízie ERT to vyhlásil náčelník generálneho štábu gréckej armády Konstantinos Floros. Špičky gréckej vlády sa ale k otázke verejne nevyjadrili. O poskytnutie protilietadlového systému požiadal západné štáty v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Medzi štátmi NATO má systém vo výzbroji aj Slovensko a Bulharsko.

11:51 Zástupca starosta Mariupola Serhij Orlov v rozhovore pre ukrajinskú verziu magazínu Forbes uviedol, že 80 až 90 percent budov v meste bolo zbombardovaných. "Ani jedna budova nezostala nepoškodená," citovala jeho slová agentúra DPA. Ruské sily obvinil z útokov na civilistov s cieľom prinútiť mesto kapitulovať.

11:38  Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok varoval Spojené štáty, že Moskva má dostatočnú silu na to, aby poslala svojich "drzých nepriateľov tam, kam patria". 

11:32 Už 7 detských pacientov z Ukrajiny sa lieči na Klinike detskej hematológie a onkológie (KDHaO) v Bratislave. TASR o tom informovala Katarína Bagľašová, riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou, ktorá sa spolu s klinikou podieľa na zabezpečení celkovej starostlivosti pre ukrajinské deti.

Dvaja chlapci a jedno dievča vo veku od troch do sedem rokov podstupujú v nemocnici intenzívnu liečbu. "Jedno z detí malo pri príchode pozitívny výsledok covidového testu, preto boli najskôr liečení v izolácii," priblížila prednostka KDHaO a predsedníčka správnej rady neziskovej organizácie Alexandra Kolenová. Ďalší traja pacienti sú v takzvanej udržiavacej liečbe akútnej lymfoblastovej leukémie, keď raz do týždňa prichádzajú na kontrolu do ambulancie.

11:24 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská zverejnila na sociálnej sieti Telegram ďalší príspevok, ktorý sa týka vojny na Ukrajine. Spísala v ňom rady pre rodičov, ako pomôcť deťom zvládnuť pobyt v krytoch civilnej obrany. Upozornila, že u mnohých ukrajinských detí, ktoré sú zvyknuté "na život v pokojnej a krásnej krajine", vyvoláva nútený pobyt v kryte strach. Zdôraznila, že hlavnou úlohou dospelých je "zachovať im a chrániť ich detstvo, ako sa len dá", pretože "ony sú naša budúcnosť".

11:21 Česká republika je na samej hranici počtu utečencov, ktorý je bez väčších problémov schopná absorbovať. Do Česka za tri týždne ruskej invázie prišlo 270-tisíc vojnových utečencov z Ukrajiny. Na tlačovej konferencii to povedal premiér Petr Fiala (ODS). Podľa neho ČR patrí ku krajinám, ktoré zvládajú prílev prichádzajúcich najlepšie.

11:04 Za posledných 24 hodín vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny na Slovensko takmer 8-tisíc osôb. Celkový počet takto vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko sa od vypuknutia konfliktu blíži k číslu 229-tisíc. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

11:02 Rakúska Raiffeisen Bank International (RBI), ktorá patrí k európskym bankám s najväčšou expozíciou voči Rusku, skúma prípadný odchod z ruského trhu. Úvahy banky, ktoré oznámila vo štvrtok, predstavujú radikálny obrat pre finančnú inštitúciu, ktorá pôsobí v Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:55 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v noci na dnešok odletel do Pekingu, z doteraz neznámych príčin sa však let ešte nad Sibírou otočil a vrátil sa do Moskvy. Informoval o tom dnes nemecký bulvárny denník Bild.

10:53 Senát v Česku schválil vyslanie až 650 českých vojakov do novej dvojtisícovej jednotky Severoatlantickej aliancie na Slovensku. Cieľom je posilniť obranyschopnosť v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Českí vojaci majú veliť mnohonárodnej jednotke, v ktorej budú aj vojaci z Nemecka, Poľska, Slovinska, Holandska a USA. 

10:35 Stále viac ruských umelcov po invázii na Ukrajinu mieri za hranice, niektorí svoje cesty mimo Rusko vysvetľujú ako dovolenku, iní otvorené hovoria o tom, že z vlasti odchádzajú na protest proti vojne a prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Najnovšie sa na presídlenie na Západ odhodlala primabalerína baletu moskovského Veľkého divadla (Bolšoj teatr) Olga Smirnovová. Medzi fanúšikmi však budí väčší rozruch neprítomnosť popovej speváčky Ally Pugačovovej, ktorá je aj s manželom a deťmi mimo Ruska od konca februára.

10:34 Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou pokračujú prostredníctvom videospojenia, jedná sa o vojenských, politických a humanitárnych otázkach, uviedla dnes hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová podľa agentúry Reuters.

10:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok obvinil Nemecko, že v čase pred ruskou inváziou uprednostnilo hospodárske záujmy pred bezpečnosťou Ukrajiny. V posolstve nemeckému parlamentu kritizoval tamojšiu vládu za podporu plynovodu Nord Stream 2, ktorý popod Baltské more spája Rusko a Nemecko. Ukrajina a ďalšie štáty pritom projekt odmietali ako hrozbu pre európsku bezpečnosť.

10:27 Väčšina ľudí, ktorí sa skrývali v bombovom kryte v divadle v ukrajinskom meste Mariupoľ, zrejme prežila stredajšie ruské bombardovanie. Ukrajinský poslanec Dmytro Gurin, ktorý má v obkľúčenom meste rodičov, to povedal pre britského vysielateľa BBC. Podľa neho je v kryte viac ako 1 000 žien a detí. „Pred pár minútami sme dostali informáciu, že úkryt to vydržal a ľudia prežili. Zatiaľ nevieme, či máme zranených alebo zabitých ľudí. Vyzerá to však tak, že väčšina z nich prežila a sú v poriadku,“ povedal.

10:24 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zasiahli ruské rakety v Čiernom mori tri lode, ktoré sa plavili pod panamskou vlajkou. Jedna z nich sa potopila, oznámil v stredu Panamský námorný úrad (PMA), informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Naše tri lode boli zasiahnuté ruskými raketami. Členovia posádky sú v bezpečí, máme však materiálne škody," uviedol vo vyhlásení PMA. Úrad neposkytol informácie o tom, kedy k útokom došlo.

10:00 Moskva tvrdí, že dosiaľ prišlo na Ukrajine o život len približne 500 ruských vojakov, avšak americké tajné služby odhadujú, že ich počet sa blíži k 7000. Ukrajinské orgány tvrdia, že doteraz počas invázie Ruska na Ukrajinu bolo zabitých zhruba 13.500 ruských vojakov.

09:51 Ruskí generáli na komunikáciu používajú nezabezpečené kanály vrátane mobilných telefónov a vysielačiek, napísal denník The New York Times s odkazom na dva americké armádne zdroje. Najmenej jeden z ruských generálov bol podľa nich zabitý po tom, čo ukrajinská rozviedka zachytila jeho hovor, lokalizovala ho a zaútočila naňho. Ukrajinská armáda podľa Kyjeva od začiatku ruskej invázie zabila už štyroch ruských generálov, pričom ruská strana potvrdila smrť len prvého z nich.

09:48 Na území Ukrajiny by malo byť vo štvrtok otvorených deväť humanitárnych koridorov na evakuáciu ľudí z miest obkľúčených ruskými inváznymi jednotkami a na prepravu humanitárnej pomoci. V zozname miest figuruje aj prístav Mariupol ležiaci na juhovýchode Ukrajiny, kde je v dôsledku ruskej blokády kritická situácia, informovala spravodajská stanica BBC.

09:41 Maďarský premiér Viktor Orbán očakáva, že na budúci týždeň príde do Maďarska z Ukrajiny „väčšia vlna utečencov“. Vo videu z návštevy hraničného priechodu v blízkosti maďarskej hranice s Ukrajinou a Rumunskom zverejnenom na sociálnej sieti Facebook povedal, že tam na budúci týždeň vyšlú viac príslušníkov pohraničnej stráže, aby dokázali zvládnuť zvýšený prílev prichádzajúcich. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

09:38 Poslanec Sergej Taruta a bývalý hajtman Doneckej oblasti informuje, že bombový úkryt pod divadlom v Mariupole vydržal. Ľudia z neho vychádzajú živí. Začínajú sa odpratávať sutiny.

09:34 Internetové stránky ruských úradov čelia bezprecedentným útokom, ale ministerstvo digitalizácie, spojov a masovej komunikácie organizuje filtráciu prevádzky zahraničného internetu, napísala dnes ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na uvedené ministerstvo. Ukrajinské ministerstvo vnútra naopak podľa tamojšej agentúry Unian varovalo pred počítačovými útokmi na hlavné televízne stanice a regionálne médiá.

09:27 Gubenátor Černihivskej oblasti vo štvrtok potvrdil, že meste Černihiv bolo v stredu zabitých 53 ľudí. V tejto bilancii je zrejme započítaných aj desať ľudí, ktorí boli - ako uviedlo americké veľvyslanectvo v Kyjeve - zastrelení ruskými silami, kým čakali v rade na chlieb. Spravodajská stanica BBC v súvislosti s týmto incidentu vo štvrtok informovala o 13 obetiach.

Otvoriť galériu

Mesto Černihov je zovreté v obkľúčení od 25. februára. Vo všeobecnosti je známe svojimi kresťanskými chrámami, počas invázie sa dostali aj tie pod intenzívne ostreľovanie.

09:16 Televízia CNN informovala, že hasiči už medzičasom požiar v zasiahnutom 16-poschodovom bytovom dome hasili. Z budovy bolo evakuovaných asi 30 ľudí. Záchranári ešte pátrajú po prípadných ďalších osobách, ktoré by sa mohli nachádzať v budove.

09:01 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), orgán Rady Európy (RE), rozhodol, že pozastaví posudzovanie všetkých sťažností voči Ruskej federácii. Uvádza sa to vo vyhlásení tlačovej služby ESĽP, o ktorom vo štvrtok informovala agentúra AFP. Posudzovanie sťažností je pozastavené, kým sa v práci ESĽP neurčia právne dôsledky vystúpenia Ruskej federácie z Rady Európy.

08:57 Viceprezidentka Spojených štátov amerických Kamala Harrisová v telefonáte s prezidentkou Zuzanou Čaputovou vyjadrila poďakovanie všetkým na Slovensku, ktorí podporujú a vyjadrujú solidaritu s občanmi Ukrajiny. Prezidentka o tom informovala vo svojom profile na sociálnej sieti.

08:40 Známe aukčné siene Christie's, Sotheby's a Bonhams zrušili tradičné júnové predaje ruského umenia v Londýne. Ide o ďalšiu reakciu trhu s umením na západné sankcie uvalené na Rusko kvôli invázii na Ukrajinu, informovala agentúra Reuters. Dražobné siene organizujú predaje ruského umenia v júni a novembri v období známom ako "týždeň ruského umenia", ktoré priťahuje bohatých ruských kupcov.

08:35  Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý spoločne s predsedami vlád Česka a Slovinska v utorok navštívil Kyjev, vyzval aj ďalších svetových lídrov, aby takisto podnikli takúto cestu na podporu Ukrajiny, ktorá už tri týždne čelí agresívnej ruskej ofenzíve. "Vyzývam (nemeckého) kancelára (Olafa) Scholza, (britského) premiéra (Borisa) Johnsona, amerického prezidenta (Joea) Bidena a francúzskeho prezidenta (Emmanuela) Macrona a všetkých šéfov vlády štátov Európskej únie, aby takisto odcestovali do Kyjeva," povedal Morawiecki v rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Bild.

08:33 Japonské ministerstvo obrany informovalo, že 4 ruské vojnové lode prešli v utorok a stredu Cugarským prielivom medzi ostrovmi Honšu a Hokkaido. Pravdepodobne prevážali vojakov a bojové vozidlá na Ukrajinu. Rezort uviedol, že bude situáciu a pohyby ruských ozbrojených síl naďalej monitorovať. Informuje o tom spravodajská televízia CNN, ktorá zároveň pripomína slová britského ministerstva obrany, ktoré uviedlo, že vzhľadom na veľké straty na Ukrajine Rusko presúva svoje sily z Východného vojenského okruhu, tichomorskej flotily a Arménska.

08:28 USA poskytnú Ukrajine - v rámci rozsiahleho balíka vojenskej pomoci - aj 100 smrtiacich dronov. Informovala o tom agentúra AP citujúc amerického predstaviteľa "oboznámeného s týmto rozhodnutím". Zdroj z prostredia armády USA pod podmienkou anonymity uviedol, že pôjde o systémy protivzdušnej obrany Switchblade 300. Predstavitelia Kongresu Spojených štátov pre stanicu NBC News uviedli, že tento systém umožňuje "presné zásahy" aj zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov.

08:19 Ruská invázia na Ukrajine sa na všetkých frontoch z veľkej časti zastavila, ruské sily utrpeli veľké straty av posledných dňoch dosiahli len minimálny pokrok na zemi, na mori i vo vzduchu, uviedla dnes vo svojom pravidelnom hodnotení britská vojenská rozviedka. "Prevažná časť ukrajinského územia vrátane všetkých veľkých miest zostáva v ukrajinských rukách," napísalo britské ministerstvo obrany.

08:15 Ruské vzdušné sily v noci na dnešok zničili muničné a zbrojné sklady ukrajinskej armády, uviedlo podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Správy ani jednej strany nemožno nezávisle overiť.

08:09 Netflix opäť zaradí do svojej ponuky ukrajinský satirický komediálny seriál Sluha národa, ktorý pomohol jeho hlavnému predstaviteľovi Volodymyrovi Zelenskému stať sa ukrajinským prezidentom. Informovala o tom v stredu agentúra AFP, citujúc z vyhlásenia Netflixu.

Návrat seriálu, v ktorom sa Zelenskyj neočakávane stane prezidentom Ukrajiny, prichádza v čase, keď sa na adresu tohto bývalého komika, ktorý teraz vedie svoju krajinu v boji proti ruskej invázii, znáša celosvetová vlna chvály a podpory.

08:03 Kanada zakázala bieloruským lietadlám vstup do jej vzdušného priestoru. Minister dopravy Omar Algahabra na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že zatvorenie vzdušného priestoru je reakciou na to, že Bielorusko podporuje nevyprovokovanú agresiu Ruska na Ukrajine. Opatrenie je súčasťou kanadských ekonomických sankcií voči priamym podporovateľom Ruska. Informuje o tom na svojej webstránke televízia CNN.

07:47 Zdravotnícke zariadenia sa vo vojne stávajú terčmi, varuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). V prvej časti tohto roku zaznamenala po celom svete doteraz najvyšší počet útokov na miesta poskytovania zdravotnej starostlivosti v histórii. WHO overila 89 útokov na zdravotnícke zariadenia za prvých 75 dní tohto roku – vrátane 43 útokov na Ukrajine, píše server The Independent. Ukrajinský zdravotnícky systém podľa nej "balansuje na hrane".

07:38 Najmenej jedna osoba zomrela a tri utrpeli zranenia po tom, čo časti zostrelenej rakety zasiahli obytnú budovu v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informovala o tom ukrajinská pohotovostná služba, na ktorú sa odvoláva spravodajský portál BBC. Budovu v Darnyckom rajóne ostatky strely údajne zasiahli krátko po 5:00 miestneho času. Ľudí z jedenásteho poschodia a vyššie evakuovali. Záchranári sa teraz usilujú nájsť ľudí, ktorí uviazli pod troskami, uviedla služba.

 

У Києві внаслідок падіння залишків збитої ракети сталося руйнування та загоряння у багатоповерхівці ⤵️ 17 березня о...

Posted by ДСНС України on Wednesday, March 16, 2022

07:33 Komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová vyzvala na zabezpečenie evakuácií detí, ktoré porodili náhradné matky na Ukrajine; ich rodičia tam totiž nemôžu pre vojnu odcestovať, aby si ich vyzdvihli.

Podľa agentúry AFP Johanssonová súčasne vyjadrila znepokojenie o osud detí narodených náhradným matkám, ktoré boli zverené do starostlivosti detských domovov.

07:29 Americký prezident Joe Biden po prvý raz nazval ruskú hlavu štátu Vladimira Putina vojnovým zločincom. Vyjadril sa tak v stredu počas rozhovoru s novinármi na domácom podujatí. Ako informuje spravodajský portál BBC, Rusko to okamžite odsúdilo s tým, že to je neprijateľné a neodpustiteľné. Obvninilo pritom Spojené štáty zo zabíjania státisícov ľudí po celom svete.

07:05 Starostu ukrajinského mesta Melitopoľ, ktorého pred piatim dňami údajne uniesli ruské sily a držali ako rukojemníka, prepustili. Stalo sa tak výmenou za deväť zajatých ruských vojakov. Tlačová tajomníčka ukrajinského prezidenta v ukrajinskej televízii uviedla, že to boli branci narodení v rokoch 2002 a 2003. Únos Ivana Fedorova viedol k protestom obyvateľov Melitopoľa proti jeho zadržaniu, pripomína spravodajský portál BBC.

06:50 Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko označil útok za "strašnú tragédiu". "Jediné slovo, ktoré by opísalo, čo sa dnes stalo, je genocída, genocída nášho národa, nášho ukrajinského ľudu," povedal. Zároveň však vyjadril vieru v to, že "raz príde deň", keď sa Mariupol pozviecha a "povstane z ruín".

Ruské ministerstvo obrany zbombardovanie divadla poprelo, pričom uviedlo, že budovu zničil výbuch, ktorý zapríčinil ukrajinský "ultraradikálny prápor Azov".

06:45 V divadle v meste Mariupol, ktoré podľa Ukrajiny v stredu zbombardovali ruské sily, sa ukrývalo viac ako tisíc ľudí. Uviedla to tamojšia mestská rada, z vyhlásenia ktorej citovala agentúra AFP pripomínajúca, že počet obetí tohto bombardovania dosiaľ stále nie je známy.

Satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies zhotovené pred pár dňami zachytili z výšky jasne čitateľný nápis "DETI", ktorý bol vyrytý do zeme vedľa oboch strán budovy.

06:37 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že nateraz odložila ďalšie kroky v rámci posudzovania ruskej proticovidovej vakcíny Sputnik V. Dôvodom je ruská invázia na Ukrajine, pre ktorú momentálne nemôže WHO vykonať v Rusku inšpekcie potrebné pre schválenie tejto vakcíny, informuje spravodajská stanica Sky News aj agentúra Reuters.

06:36 Na sociálnych sieťach kolovalo v stredu falošné video zachytávajúce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pri tom, ako Ukrajincom hovorí, že vo vojne zlyhali a nabáda ich, aby zložili zbrane a vzdali sa. Informovali o tom spravodajské stanice BBC a Sky News s tým, že nepravosť predmetného záznamu bolo pomerne ľahké overiť.

06:35 Francúzska prokuratúra začala v stredu vyšetrovať - ako možný vojnový zločin - smrť francúzsko-írskeho kameramana americkej spravodajskej stanice Fox News Pierra Zakrzewského, ktorý zahynul neďaleko Kyjeva pri pokrývaní vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

06:30 České úrady aktuálne riešia, ako naložiť s rozsiahlym majetkom ruského štátu na území ČR. Ide väčšinou o nevyužívané budovy a pozemky. Česká televízia (ČT) zistila, že kancelária ruského prezidenta Vladimira Putina vlastní v obci Jevany v okrese Praha-východ luxusný komplex.

06:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa krátko po polnoci miestneho času opäť prihovoril Ukrajincom aj svetu. Vo videoprejave potvrdil, že starostu mesta Melitopol sa podarilo oslobodiť, pričom tiež uviedol, že toto mesto sa ruským silám nepodrobilo, uvádza denník The Guardian.

06:15 Moskva tvrdí, že z mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny prišlo do Ruska už približne 300 ukrajinských utečencov. Do Rostovskej oblasti ich podľa štvrtkového vyjadrenia ruského ministerstva obrany priviezlo 13 autobusov. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúc sa na vyjadrenie ruského rezortu obrany, ktoré zverejnila ruská tlačová agentúra Interfax.

06:10 Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok popoludní (miestneho času) mimoriadne zasadne, aby sa zaoberala zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou na Ukrajine. Informoval o tom v stredu neskoro večer americký denník The New York Times (NYT) odvolávajúc sa na vyjadrenie nemenovaného diplomatického zdroja.

Zdroj pre NYT uviedol, že jednotlivé agentúry OSN budú Bezpečnostnú radu informovať o zhoršujúcej sa humanitárnej situácii na Ukrajine a rozpoložení vyše troch miliónov ukrajinských utečencov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, TASR, SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?