Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2022 22:11 | Správy | Zahraničné správy

Hrozivé zistenie! Španielska cirkev odhalila stovky prípadov sexuálneho zneužívania detí

Katolícka cirkev v Španielsku v piatok informovala, že od roku 2020 identifikovala viac ako 500 prípadov sexuálneho násilia, ktoré na neplnoletých spáchali duchovní.

Ako poznamenala agentúra AFP, na rozdiel od mnohých iných krajín, kde vláda alebo samotná cirkev začali vyšetrovať rozsah takéhoto zneužívania, v Španielsku sa to nikdy nestalo. Vo štvrtok však poslanci španielskeho parlamentu schválili zriadenie odbornej komisie, ktorá vyšetrí sexuálne zneužívanie detí páchané predstaviteľmi katolíckej cirkvi.

Biskup Luis Argüello, generálny sekretár Španielskej biskupskej konferencie (CEE), v piatok počas tlačovej konferencie informoval, že kancelárie, ktoré v roku 2020 otvorili diecézy alebo kongregácie na registráciu prípadov sexuálneho násilia voči maloletým, identifikovali prípady 506 obetí zneužívania. Dodal, že cirkev im chce v budúcnosti ponúknuť pomoc a odškodnenie. Dodal, že prevažná väčšina - asi 300 prípadov - sa odohrala pred viac ako 30 rokmi, zatiaľ čo 103 ďalších sa týka medzičasom už zosnulých ľudí. Argüello prisľúbil, že cirkev všetky tieto prípady objasní.

Prípady sexuálneho zneužívania maloletých duchovnými začal - napriek absencii oficiálnych údajov od cirkvi - vyšetrovať v roku 2018 španielsky denník El País. Dosiaľ sa mu podarilo zhromaždiť podrobnosti o 1246 údajných prípadoch zneužívania, pričom niektoré sa mali stať už v 30. rokoch 20. storočia, pripomína AFP.

Samotná katolícka cirkev v Španielsku zverejnila údaje o prípadoch zneužívania detí po prvý raz pred približne desiatimi mesiacmi. Priznala však vtedy len 220 prípadov sexuálneho zneužívania zo strany cirkevných hodnostárov za uplynulých 20 rokov. Cirkev najskôr vylúčila "dôkladnejšie vyšetrovanie" údajného zneužívania s tým, že má protokoly, ktoré sa takýmito sťažnosťami zaoberajú. Nedávno však takéto vyšetrovanie zverila právnickej firme Cremades & Calvo Sotelo. Tá informovala, že jej vyšetrovanie potrvá asi rok, pričom sa inšpiruje vyšetrovaním obdobných prípadov z Francúzska a Nemecka.

Pokiaľ ide o spomínanú odbornú komisiu, arcibiskup Argüello uviedol, že cirkev s ňou bude spolupracovať, pretože chce poznať pravdu. Dodal však súčasne, že cirkev "a priori nemieni byť súčasťou" komisie, aj keď to ustanovuje dokument, ktorý vo štvrtok odhlasovala nadpolovičná väčšina poslancov španielskeho parlamentu.

Podľa Argüella by táto spolupráca mohla skôr spočívať v tom, že cirkev by komisii poskytla informácie zozbierané v rámci spomínaného externého auditu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herečka minulý rok zvíťazila.
Šokujúce priznanie vždy veselej Kovalčíkovej: Liečba u psychológov!
U prezidenta. Na schôdzku so Zelenským zvolila prezidentka oblečenie v biznis štýle
Foto
Zuzana Čaputová si na rozlúčku so Zelenským vybrala 2 outfity: Ako ju zhodnotila odborníčka?
(ilustračné foto).
Vo Veľkom Krtíši sa dialo slávnostné oceňovanie: Oceňovaní boli hasiči!
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!