Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2022 09:00 | Správy

5 hrozivých správ z Ukrajiny: Rusi si omylom ničia šifrované systémy i zvesti o týraní zamestnancov elektrárne!

Neuveriteľné správy z Ukrajiny. Zatiaľ čo každý deň zomierajú desiatky civilistov, pričom vyčerpaní Ukrajinci naďalej úspešne bránia svoju vlasť, ukazuje sa nepredvídateľnosť ruskej armády.

Najnovšie informácie hovoria o tom, že v odstavenej jadrovej elektrárni Černobyľ sa obávajú o stovku tamojších zamestnancov, ktorých už vyše týždňa nikto nevymenil, ale zaznievajú aj kuriózne odhalenia o vojakoch okupantov.

Tyrania zamestnancov černobyľskej elektrárne

Neúnosný nátlak! Ako informoval britský spravodajský server BBC, v jadrovej elektrárni Černobyľ je od prvého dňa ruskej invázie na Ukrajinu väznených približne jej sto zamestnancov a ďalších dvesto príslušníkov národnej gardy, ktorí ju strážili.

Podľa zdroja z blízkeho okolia elektrárne jej pracovníci pokračujú vo svojej práci už trinásty deň, pričom pracujú za päťsto ľudí, ktorí sú bežne na dennej zmene. Mnohí z nich podľa zdroja denníka Daily Mail spia len dve či štyri hodiny denne. Na jedenie údajne dostávajú len jednu polievku za deň. Možnosť na útek je nereálna, keďže elektráreň je v obkľúčení ruských vojakov.

Otvoriť galériu
Černobyľská elektráreň
Zdroj: getty images

Tradičná vodka mení názov

Na ruskú inváziu na Ukrajine doplácajú najmä Rusi. Ich tradičný alkoholický nápoj totiž bojkotuje čoraz viac ľudí z celého sveta. Vzhľadom na túto situáciu sa rozhodla reagovať aj spoločnosť, ktorá vlastní vodku Stoličnaja. Jeden z najznámejších výrobcov vodky podľa tradičnej ruskej receptúry tak prijal neoficiálnu prezývku Stoli, podľa ktorej sa teraz ich nápoj bude už oficiálne volať.

Otvoriť galériu

Ako informovala firma, za zmenou názvu je predovšetkým ruská agresia na Ukrajine. Ďalej uviedli, že budú spolupracovať výlučne so slovenskými zdrojmi, aby sa ďalej zabezpečil čistý neruský duch. Za vznikom spoločnosti totiž stojí ruský miliardár Jurij Šefler, ktorý pre svoj kritický postoj voči prezidentovi Putinovi musel v roku 2000 utiecť z Ruska.


Okupanti, ktorí ostreľujú aj vysielače 3G signálu, sa týmto krokom poriadne prerátali. Zničili si totiž aj vlastný špeciálne zabezpečený šifrovací telefonický systém Era. Informujú o tom investigatívci z Bellingcatu. Namiesto vlastného komunikačného kanálu tak používajú obyčajné nezabezpečené telefóny, ktoré sa dajú ľahko odpočúvať. Vďaka tomu sa Ukrajinci dozvedeli aj o smrti generála Gerasimova, keď to ruský vojak hovorí svojmu šéfovi.

„Povedal tiež, že stratili všetky zabezpečené komunikačné prostriedky, preto volá cez mobil s lokálnou SIM kartou. Tí idioti sa pokúsili použiť kryptozabezpečené Era telefóny v Charkove po tom, čo zničili veľa 3G vysielačov. Era pritom potrebuje 3G/4G signál na komunikovanie. Je to drahý systém, ktorý predstavili len v roku 2021 a garantovali jeho fungovanie za každých podmienok,“ napísal šéf Bellingcatu.

Spustili cudzinecké légie

Na Ukrajinu už dorazili vojaci z celého sveta. Podľa Kyjeva má o členstvo v ich cudzineckých légiách záujem 20-tisíc dobrovoľníkov. Drvivá väčšina sú Ukrajinci, ktorí žili v zahraničí, ale sú medzi nimi aj skúsení veteráni zo západných armád, ktorí bojovali napríklad v Afganistane.

Naopak, cudzích príslušníkov verbuje aj Rusko. Putin povoláva žoldnierov zo Sýrie, ktorí majú skúsenosti s bojmi v mestách. Verbujú ich medzi skupinu ruských vagnerovcov, čo sú súkromné bojové jednotky pod kontrolou Putina.

Otvoriť galériu
Cudzinecké légie
Zdroj: tasr

Bezmocnosť v očiach zdrvených rodičov, ktorí nad nebohými telami svojich malých ratolestí preklínajú Putina a jeho vojsko. Krutý osud dostihol aj 10-ročnú Anastasiu Stoluk z dediny Šybene neďaleko Kyjeva, ktorú opití ruskí vojaci strieľaním do domov civilistov zabili pred očami jej strýka.

Nešťastnej matke Lube dokonca nedovolili dievčatko pochovať na cintoríne, iba na dvore za ich domom. Obeťou ruského vyčíňania sa stala aj sedemročná Alisa Hlans, keď na školu v Ochtyrke dopadla zo vzduchu bomba. Vlastným telom sa ju počas evakuácie márne snažil zachrániť jej starý otec.

Otvoriť galériu
Alisa Hlans
Zdroj: twitter

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ktt, mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?
Judge holding gavel in courtroom
Je rozhodnuté! Voľby starostu v tejto obci sú neplatné: Toto je dôvod
 Záchranári pomáhajú 88-ročnej žene po evakuácii z mesta Vovčansk
Perfektný úspech ukrajinskej armády: Aha, čo sa im podarilo pri Charkove
Čviriková Hriadelová (49) sa počas moderovania športu ukázala v sýtoružových odvážnych šatách.
FotoVáš Tip
Karol zapol športové správy, o chvíľu musel lapať po dychu: Čviriková Hriadelová vytasila bomby v nadupadom dekolte!
Aby ste navštevovali pumpu menej často, nemusíte dusiť motor, ale treba jazdiť s rozumom.
Úspornejšia jazda sa vám môže poriadne vypomstiť: Pozor, takéto poruchy vám hrozia!
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Kaliňák má veľké plány: Chcel by uzavrieť dôležitú zmluvu
Foto
Rusi poriadne vypenili počas MS v Česku: Vymazali nás z histórie!
(ilustračné foto).
Sudca fyzicky zaútočil na svojho kolegu: Súdna rada schválila stanovisko k disciplinárke
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vyrastie v Banskej Bystrici nová nemocnica? Zuzana Dolinková avizovala najbližšie plány
Vladimir Putin
Napĺňajú sa vyhrážky o jadrovom útoku? Desivé rozhodnutie Ruska!
Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelskej leteckej a pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy kráčajú cez provizórny stanový tábor západne od mesta Rafah
Z Rafahu je mesto duchov: Domov opustilo takmer 450 000 ľudí
Man drinking alcohol while driving in his car
Zbláznil sa? Opitý vodič si sadol sa volant: Nešlo o jediný prehrešok!