Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2022 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Propaganda útočí zo všetkých strán: Laboratóriá na Ukrajine podporované Američanmi? Prečítajte si, kde je pravda!

Ruská propaganda si hľadá vždy nové témy. Momentálne sa internetom šíri informácia o chemických laboratóriách na Ukrajine, ktoré majú byť podporované Američanmi. Tie vraj vyvíjajú látky, ktoré majú škodiť len Slovanom. Ak sa vám ešte nezastavil rozum len z čítania tohto šialenstva, pokračujte na ďalšie hoaxy, pred ktorými si treba dať pozor.

A na čo vlastne slúžia zvláštne príbehy, ktoré sa už teraz šíria internetom a od začiatku znejú ak poriadne pritiahnuté za vlasy? "Slovenskí hoaxeri si osvojili dezinformačné naratívy o údajných zakázaných zbraniach, jadrových zbraniach a laboratóriách. Snažia sa aspoň čiastočne zvrátiť verejnú mienku a ruskom vpáde na Ukrajinu a ospravedlniť obrovské škody a pribúdajúce civilné obete," informuje slovenská polícia na stránke Hoaxy a podvody Polícia SR.

Informácia, ktorú už vo veľkom šíria dezinformačné weby hovorí o tom, že na Ukrajine sa nachádzajú chemické laboratória podporované Američanmi, ktoré vytvárajú patogény,  na ktoré sú citliví práve Slovania... Podľa tejto informácie mali ruské vojská zničiť už 7 z 11 takýchto labratórií. Samozrejme, pravda je niekde úplne inde. 

"Príspevky skresľujú zmluvu medzi Spojenými štátmi a Ukrajinou, ktorej cieľom je predchádzať biologickým hrozbám. Ukrajinská a americká vláda sa v auguste 2005 spojili s cieľom „zabrániť šíreniu nebezpečných patogénov a súvisiacich odborných znalostí a minimalizovať potenciálne biologické hrozby“, ako uvádza zmluva. Interfax Ukrajina v máji 2020 uviedla, že časť dohody bola zameraná na „modernizáciu“ štátnych laboratórií v Odesskej, Charkovskej, Ľvovskej, Kyjevskej, Vinníckej, Chersonskej a Dnepropetrovskej oblasti. Bezpečnostná služba Ukrajiny uviedla, že laboratóriá, "financované zo štátneho rozpočtu, sú podriadené ministerstvu zdravotníctva a štátnej službe pre bezpečnosť potravín a ochranu spotrebiteľa," uvádza Interfax Ukrajina. Nezisková mediálna spoločnosť Coda v roku 2018 uviedla, že toto tvrdenie je súčasťou širšej dezinformačnej kampane Kremľa s cieľom zdiskreditovať Spojené štáty v očiach ruských prozápadných susedov, Ukrajiny a Gruzínska. Keď vypukla pandémia COVID-19, Rusko šírilo nepravdivé tvrdenia o amerických laboratóriách na Ukrajine. Cieľom bolo spochybniť, či koronavírus nepochádza z jedného z údajných laboratórií „kontrolovaných USA“, hovorí správa z apríla 2021 od Daily Beast," vysvetľuje polícia, ako došlo k vytvoreniu bludu.

Ďalšou propagandistickou hľáškou je, že Ukrajina vyvíja nebezpečnú plutóniovú bombu. "Médiá sa odvolávajú na nemenovaný zdroj, ktorý k tvrdeniu neposkytol žiadny dôkaz," povedala polícia. 

Treťou "zaručenou" informáciou dezinformátorov, s ktorou sa v blízkej dobe môžete stretnúť je, že Ukrajina použila fosforové bomby  v bitke o letisko Hostomeľ. "Ukrajina však nevlastní žiadne fosforové bomby - sú zakázané Ženevskou konvenciou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to napísal v otvorenom vyhlásení už v roku 2020. Krajiny NATO majú zakázané vyvážať takú výzbroj.

Ruské médiá opakovane tvrdili, že ukrajinskí vojaci používajú fosforové bomby. Ide pritom o falošnú informáciu Kremľa, ktorá koluje od prvého ruského vpádu na Ukrajinu v roku 2014. Dňa 12. júna 2014 Zvezda, televízny kanál ruského ministerstva obrany, informoval, že fosforové bomby na Semenivku (dedine blízko Slovjansku v Doneckej oblasti) spôsobili veľké požiare.

Kontrolóri faktov StopFake odhalili správu ako falošnú, zábery použité Zvezdou boli v skutočnosti zábery CNN z roku 2004 natočené v irackom meste Fallúdža. Ten istý deň notoricky známy propagandistický web Komsomolskaja pravda zverejnil príbeh obviňujúci Ukrajinu z používania fosforových bômb, avšak video, ktoré použili ako svoj údajný „dôkaz“, v skutočnosti ukazovalo tepelné pasce, teda falošné ciele pre rakety zem-vzduch.

Ukrajinská rozviedka vtedy zachytila ​​telefonický rozhovor medzi proruským militantom Andrejom Purginom a nemenovaným ruským partnerom, v ktorom Purgin priznal, že neexistujú žiadne známky toho, že by ukrajinská armáda použila fosforové bomby," uviedla informácie na pravú mieru Polícia Slovenskej republiky. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas,dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
(ilustr. foto)
Už je to 30 rokov odkedy vzniklo toto veľkolepé dielo: Podmorský tunel má päťdesiat kilometrov
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Dôležité informácie od Izraelu USA: Schyľuje sa k ďalšej vojenskej operácii proti Hamasu?
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to
Z neba v Iráne padali živé ryby.
Zábery, ktorým nebudete chcieť veriť: Z neba padali živé ryby!
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu
Kráľovná Alžbeta II.  a kráľ Karol III.
Kto vie, čo by si o TOMTO myslela Alžbeta II. († 96)... Prečo to spravili až po jej SMRTI?!
Paštrnáková polievka s hruškami a orechmi
Foto
Omrzeli vás klasické polievky a chceli by ste ZMENU? Po týchto receptoch sa budete zalizovať ešte týždeň!
Pavel Novotný nevyberane zaútočil na Slováčkovu dcéru.
Český poslanec pochoval Aničku Slováčkovú, otec Felix vracia úder: S prasaťom sa nezaoberám!
(ilustračná fotografia).
Situácia stále eskaluje: V Pásme Gazy vládne plnohodnotný hladomor