Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2022 12:00 | Ukrajina vojenský konflikt

Desivý útok na najväčšie nukleárne zariadenie v Európe! Odborníci o tom, čo hrozí Slovensku

Zintenzívňujú útok. Ruské vojská pod vedením Vladimira Putina (69) postupujú na Ukrajine pomaly, ale straty na životoch či civilných budovách sú naďalej veľké. Celú Európu v piatok vydesil útok na najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe v Záporožskej oblasti, ktorý odštartoval požiar v jej areáli.

To spustilo poplach na úradoch, ktoré sa zaoberajú atómovou energiou, a viacerí vedci to označili za šialené. Rusi sa následne elektrárne zmocnili a držia pod kontrolou ukrajinských pracovníkov, ktorí musia objekt udržiavať v pohotovostnom stave pod obrovským tlakom. Čo všetko hrozí Európe?

Eskalácia napätia, ktorá mnohým nedá spávať. Každodenné správy z Ukrajiny vyvolávajú na tvárach ľudí po celom svete zdesenie a obavy, ako sa konflikt bude vyvíjať. Mnohé štáty, ktorých tajné služby sú v najvyššej pohotovosti, upozorňujú, že nadchádzajúce dni budú ešte horšie, keďže sa očakáva, že ruské sily nasadia ťažšie zbrane a budú pokračovať v útokoch po celej Ukrajine. K mimoriadnej udalosti, ktorá spočiatku vyvolala paniku vo viacerých vládach, došlo v piatok skoro ráno.

Otvoriť galériu

V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny totiž v meste Enerhodar pri rieke Dneper vypukol požiar. Spôsobil ho útok ruskej armády v rámci vojny, ktorú začalo Rusko a trvá už 10 dní. Rusi ho, naopak, označili za dielo Ukrajincov. Ostreľovanie sa začalo v nočných hodinách a následne začalo horieť päťposchodové výcvikové zariadenie, ktoré je neďaleko šiestich reaktorov.

Otvoriť galériu

Časť reaktora číslo 1 je síce poškodená a je v ňom jadrové palivo, ale podľa medzinárodnej agentúry pre atómovú elektráreň to nepredstavuje bezpečnostnú hrozbu. Požiar sa po niekoľkých hodinách podarilo uhasiť. Po obsadení bývalej elektrárne v Černobyli je to už druhý pokus Rusov ovládnuť objekt s jadrovým materiálom.

Výzvy Zelenského

O požiari informoval hovorca elektrárne Andrij Tuz. „V dôsledku ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne ruskými jednotkami vypukol požiar,“ oznámil. „Požadujeme zastavenie paľby ťažkými zbraňami,“ vravel Tuz. Podľa neho hrozilo reálne jadrové nebezpečenstvo, keďže poškodený bol jeden zo šiestich blokov zariadenia.

„Ak nastane výbuch, bude 10-krát väčší ako Černobyľ! Rusi musia okamžite zastaviť paľbu, umožniť prístup hasičom, zriadiť bezpečnostnú zónu!“ vysielal varovania ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (40). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dokonca hovoril o tom, že pokiaľ dôjde k objekte k výbuchu, „bude to koniec všetkých, koniec Európy“. „Žiadna krajina na svete nikdy neostreľovala jadrové bloky,“ dodal. Situáciu neskôr upokojovali kompetentné orgány.

„Reaktory neboli pri ruskom útoku poškodené,“ povedal šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi s tým, že sa neuvoľnila radiácia. „Systémy a prvky dôležité pre bezpečnosť jadrovej elektrárne sú v prevádzkovom stave,“ dodal ukrajinský štátny inšpektorát pre jadrovú reguláciu. „Zmeny v hladinách radiácie zatiaľ neboli zaznamenané,“ uviedli.

Šéfka českého Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová (60) na twitteri napísala, že „zošaleli“. Neskôr od kolegov z Ukrajiny získala informáciu, že nezaznamenali zmeny radiácie. Pre Český rozhlas tiež povedala, že Rusko útokom na jadrovú elektráreň porušilo Ženevské konvencie. Tie obsahujú ustanovenie o ochrane nebezpečných objektov, ktoré by sa mohli stať nebezpečnými, ak by sa ocitli pod vojenským útokom.

V súčasnosti už elektráreň ovládajú Rusi, no zostali na nej ukrajinskí pracovníci, ktorí zabezpečujú jej chod. „Naši experti hovoria, že také činy okupantov mieria k tomu, aby znemožnili fungovanie celého energetického systému a spôsobili odpojenie dodávok energií,“ povedal šéf Záporožskej oblasti Alexandr Staruch.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Iris Kopcsayová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vodič s celoživotným zákazom šoférovania: Nemožné, koľko nafúkal!
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Slováci, ostáva už len týždeň! Vybavte si to čo najskôr: Ide o dôležitú vec
(ilustračné foto).
Séria zatýkaní v Británii: Niekoľko mužov obvinili! Predstavovali hrozbu pre verejnosť?
Female scientist working in the CDC laboratory.
Kartel v medicínskej laboratórnej diagnostike?! Protimonopolný úrad začal správne konanie
Annu posadili do basy za podvody, ale aj za nedostavenie sa na pojednávania.
Foto
Sklárova ex Anna bojuje o slobodu: 7 rokov basy! Čo ju dostalo za mreže?
Ilustračné foto
Divoké protesty v krajine: Ľudia sa snažia zablokovať ulice v hlavnom meste! Čo sa tam deje?
Polícia SR
Aktualizované
Na Slovenskej technickej univerzite nahlásili bombu! Prípad si prevzala NAKA
German flags waving in the wind at famous Reichstag building, seat of the German Parliament (Deutscher Bundestag), on a sunny day with blue sky and clouds, central Berlin Mitte district, Germany.
Napätá situácia v Nemecku: TÚTO stranu podozrievajú z extrémizmu! Tajné sledovanie a...
Slávne osobnosti a ich oslava Dňa matiek
Foto
Slávne osobnosti a ich oslava Dňa matiek: Toto sú naše mamičky! Sledujte tú podobu
U nás sú pre cudzincov strašiakom najmä pády a skloňovanie.
Kedy používame dopad a kedy dosah? Všetko záleží od kontextu: Takto si to zapamätáte!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un.
Začína sa KĽDR vyhrážať Európe? Rázne slová ministerstva! Hovorí o prijatí opatrení
Matúš Kolárovský, Veronika Nízlová.
Foto
Emotívne VYZNANIE Kolárovského Nízlovej: Mladík venoval speváčke nečakane silné slová