Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2022 09:10 | Správy | Zahraničné správy

Snažia sa utíšiť občanov?! Rusko zavádza nové tresty: Za údajne klamlivé správy o armáde hrozia roky v base!

Ruskí poslanci v piatok jednomyseľne schválili zavedenie trestnej zodpovednosti v podobe až 15 rokov väzenia za dezinformácie a klamlivé správy o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie.

Príslušnú novelu prijala Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, hneď v druhom a treťom čítaní, oznámili ruské médiá. Za hlasovalo 401 prítomných poslancov, nikto nebol proti ani sa nezdržal, uviedla agentúra Interfax. Novelu majú prerokovať ruskí senátori ešte v piatok, potom zamieria k prezidentovi Vladimírovi Putinovi na podpis, uviedol denník Kommersant na svojom webe.

„Znamená to, že už zajtra (táto právna) norma donúti potrestať – a to veľmi tvrdo – tých, ktorí klamali a robili vyhlásenie diskreditujúce naše ozbrojené sily. Chceli by sme, aby všetci pochopili, že to robíme preto, aby sme ochránili našich vojakov a dôstojníkov ," vyhlásil predseda dumy Vjačeslav Volodin. Dodal, že nebyť "zvláštnej vojenskej operácie", ktorú nariadil prezident Putin proti Ukrajine, "vypukla by vojna".

Predseda snemovne tiež apeloval na výbor pre kultúru, aby "nemlčal" ohľadom toho, že ruskí umelci vystupujú proti operácii. "Sála odpovedala ováciami," napísal Kommersant.

Novela zavádza do trestného zákona nové ustanovenie o verejnom šírení vedome klamlivých informácií o použití ozbrojených síl pri obrane záujmov Ruska a jeho občanov. Maximálny trest počíta s odňatím slobody na desať až 15 rokov (v prípade vážnych následkov). Okrem toho môže súd potrestať páchateľa pokutou siahajúcou až 1,5 milióna rubľov, až rokom nápravných prác či až tromi rokmi nútených prác, napísal Interfax.

Za verejné konanie zamerané na diskreditáciu použitia ozbrojených síl na obranu záujmov Ruska a jeho občanov, podpory medzinárodného mieru a bezpečnosti má hroziť až päť rokov odňatia slobody v prípade, že toto verejné konanie proti ruským vojakom spôsobilo ujmu na zdraví a živote, majetkovú ujmu, verejné nepokoje či narušenie fungovania civilnej infraštruktúry, vrátane komunikácie a dopravy. Nakoniec až tri roky odňatia slobody budú hroziť za výzvy k cudzím štátom či medzinárodným organizáciám na zavedenie sankcií proti Rusku, ruským občanom či ruským firmám. Interfax dodal, že trestný postih za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie má hroziť až potom, čo sa daný občan za toto počínanie zodpovedal v správnom konaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Na snímke sopranistka Ľubica Rybárska.
Foto
Slovensko prišlo o výnimočnú ženu! Zomrela Ľubica Rybárska († 65): Jej hlas očaril celý svet
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť