Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2022 05:57 | Správy | Domáce správy

Slovensko žiada o aktiváciu článku 4, na ukrajinskú hranicu mieria vojaci: Čo plánuje NATO na našom území?

Jednota, ale aj obavy z eskalácie konfliktu a presahu na Slovensko. Krátko po invázii Rusov na Ukrajinu zasadala mimoriadna Bezpečnostná rada SR na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou (48).

Výsledok je jasný - Slovensko ostro odsudzuje vojnový útok Ruska aj militantnú rétoriku Vladimira Putina (69). Najvyššie vedenie Slovenska vyzvalo na súdržnosť, pokoj a chladnú hlavu. Zároveň oznámili, že Slovensko požiadalo o aktiváciu článku 4 zmlúv s NATO, ktorý zaväzuje spojencov poskytnúť nám pomoc.

„Nádeje tých, ktorí si mysleli, že Kremeľ sa uspokojí s okupáciou časti Doneckej a Luhanskej oblasti, sa stali ilúziou. Prezident Putin sa rozhodol presadiť svoje neprijateľné teritoriálne a politické ambície cestou priamej vojenskej agresie. Zaútočil proti slabšiemu, ktorého jediným previnením je to, že chcel žiť mierumilovne, podľa svojich predstáv, ako ostatné zvrchované národy.

Toto sa žiadnymi slovami nedá ospravedlniť,“ uviedla prezidentka. „Všetky obete, ktoré táto vojna na Ukrajine prinesie, budú jeho obeťami a bude za to niesť plnú zodpovednosť pred tvárou svetovej verejnosti,“ zdôraznila. Podľa nej veriť tomu, že k vojenskému útoku Rusko vyprovokovala ukrajinská armáda, nemôžu ani samotní šíritelia týchto dezinformácií. „Dnes má Ukrajina plné právo brániť sa. My sami by sme v takejto situácii nekonali inak,“ dodala Čaputová.

Prezidentka sa neskôr zdôverila s tým, že jej volal počas dňa prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. „Jeho prvé slová boli: ,Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov.‘ Požiadal nás o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku, a o materiálnu pomoc v krízovej situácii. Uistila som ho, že vedenie Ukrajiny aj jej obyvatelia majú v nás suseda, na ktorého sa môžu spoľahnúť nielen v dobrých časoch, ale aj teraz, v čase najvyššej núdze,“ skonštatovala prezidentka.

„Hoci je ozbrojený konflikt v blízkosti našich hraníc, naša územná celistvosť a bezpečnosť nie je v priamom ohrození,“ ubezpečila Čaputová. Pripomenula, že Slovensko je súčasťou západnej civilizácie, členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie a vďaka nim sú aj v tejto napätej situácii naša sloboda a zvrchovanosť chránené aj našimi spojencami.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: irk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nemecký kancelár Olaf Scholz.
NATO pritvrdilo: Jasný odkaz pre Rusko! Aliancia je pripravená brániť každý centimeter
Z Ivany aj dnes vyžaruje šarm a elegancia.
Foto
Zábery Ivany Christovej z Talianska ľudí nadchli: Stále ste naša NAJKRAJŠIA miss!
Muž zostal zhrozený po desivom náleze na povale.
Foto
Muž vošiel na povalu a ZAMRZOL! Záber ako z hororového filmu: Čo to je?
Na mieste sú všetky záchranné zložky.
Foto
Horor v Liberci: Po údere blesku sa zranilo niekoľko ľudí, medzi nimi i deti
(ilustačné foto)
Tragická rodinná dovolenka: Anna († 13) zomrela po incidente v zábavnom parku
(ilustračné foto)
O post prezidenta na Islande bojovali 3 ženy: Voľby vyhrala podnikateľka
Clint (vľavo) na najnovšej fotke s dcérou Alison a synom Kyleom.
Foto
Legendu Hollywoodu už nespoznáte! Oslávil 94 rokov a spravil si 8 detí so 6 ženami
Mia († 19) umierala, lekár prehliadol základné príznaky: Zúfala prosba tínedžerky pred smrťou
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
Šialenec v Akrone rozpútal streľbu: Zranil 26 ľudí, mladík († 27) zomrel
Dominika Cibulková
Foto
Cibulkovej diéta zabrala: Už je TENKÁ ako PRÚTIK! Aha, na tú postavičku
(ilustračné foto)
Zápach nôh vyrieši ingrediencia z kuchyne: Stačí vám TOTO a 15 minút!
Foto
Záruba skoro skolaboval, Voráček: Nahneval ma slovenský komentátor!