Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2022 10:22 | Správy | Zahraničné správy

Británia chystá ďalšie sankcie pre Rusko: Putinove plány zahŕňajú i Kyjev

Británia zastaví obchodovanie s ruskými štátnymi dlhopismi v Londýne. Povedala to dnes, deň po vyslaní ruských vojakov do separatistických oblastí na východe Ukrajiny, podľa televízie Sky News britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Je podľa nej vysoko pravdepodobné, že plány ruského prezidenta Vladimíra Putina zahŕňajú pokračovanie invázie smerom na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. V prípade plnohodnotnej invázie na Ukrajinu Londýn zavedie ďalšie sankcie, ktoré budú namierené proti kľúčovým oligarchom či organizáciám v Rusku, uistila Trussová.

"Máme veľmi jasno v tom, že obmedzíme prístup Ruska k britským trhom," povedala Trussová. "Zamedzíme ruskej vláde v navyšovaní štátneho dlhu v Spojenom kráľovstve," povedala ministerka. "Zavedieme ešte viac tvrdých sankcií proti kľúčovým oligarchom, kľúčovým organizáciám v Rusku, obmedzíme prístup Ruska k finančným trhom, ak nastane plnohodnotná invázia na Ukrajinu," vyhlásila šéfka britskej diplomacie.

Je podľa nej tiež "vysoko pravdepodobné", že prezident Putin chce vpadnúť na Ukrajinu a zabrať aj Kyjev. "Domnievame sa, že je vysoko pravdepodobné, že Putin sa bude riadiť svojim plánom plnej invázie na Ukrajinu, povedala Trussová Sky News. Tieto plány podľa nej zahŕňajú aj potenciálne ovládnutie ukrajinskej metropoly."

V ďalšom z rozhovorov, tentoraz so stanicou LBC radio, však Trussová povedala, že Británia si ešte nie je istá ani tým, či ruské jednotky skutočne vstúpili do separatistických regiónov na východe Ukrajiny. "Ešte nemáme overené dôkazy, že sa tak stalo," povedala.

Británia v utorok zaviedla sankcie proti Gennadijovi Timčenkovi a ďalším miliardárom s tesnými väzbami na Putina. Trussová dnes zdôraznila, že Putin a jeho okolie sa budú obávať toho, že ďalšie sankcie budú namierené proti nim.

Putin v pondelok uznal dve proruské separatistické republiky na východe Ukrajiny. Západné tajné služby sa snažia odhaliť, či sa Putinove plány obmedzujú len na formalizovanie kontroly nad oboma regiónmi, alebo či ich chce využiť ako prvú časť oveľa rozsiahlejšiu anexiu ukrajinského územia.

Trussová dnes povedala, že britský mediálny regulátor Ofcom by mal preveriť pôsobenie ruskej štátom podporovanej spravodajskej televízie RT (predtým známej ako Russia Today), ktorá pôsobí v zahraničí vrátane Británie. "Pokiaľ ide o Russia Today, som toho názoru, že pravidelne vysiela propagandu a dezinformácie a je v skutočnosti zbraňou ruského štátu a som si istá, že Ofcom sa na to pozrie," povedala Trussová stanicu Times Radio.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval