Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2022 00:00 | PR články
PR článok

Zaujímavé fakty o parfumoch

Veľa kvetov zbavených vlastnej vône v kombinácii s inými prísadami dáva parfumu nový, originálny zvuk.

V súčasnosti je internet plný najrôznejších „top faktov“ a iných zaujímavých informácií. Sú mimoriadne obľúbené parfemy, vďaka stručnosti a schopnosti zaujať čitateľa. Rozhodli sme sa to vyskúšať aj my a zozbierali sme niekoľko informácií o parfumoch. Prvé zmienky sú už z čias starovekého Egypta, to znamená, že môžeme s istotou povedať, že história parfumov má tisíce rokov. A počas tejto doby sa nahromadilo veľa zaujímavostí:

  • Knižnica vôní moderného parfuméra obsahuje približne 6 000 vôní, prírodných aj syntetických. Aby ste vyťažili kilogram vzácneho ružového oleja, musíte nazbierať a starostlivo spracovať celú tonu čerstvých okvetných lístkov. Cena parfumov, ktoré obsahujú prírodný ružový olej, je vysoká.  Len si to predstavte: 1 kilogram surovín stojí výrobcu 5 000 dolárov! No ešte drahší je pre parfumérov (približne 40 000 amerických dolárov za 1 kg) kosatec. Ale toto nie je limit: 60 000 amerických dolárov budú musieť zaplatiť tí, ktorí si chcú kúpiť 1 kg živočíšneho pižma (pižmo jeleňa). Pižmo je známe svojimi jedinečnými vlastnosťami: najmä zvyšuje trvácnosť arómy, zabraňuje úniku ostatných zložiek z pokožky a je tiež prírodným afrodiziakom.
  • Ako zachovať vôňu? Je to jednoduché, vďaka používaniu fixátorov. Najlepšie fixátory arómy sú: dubový mach, klinčeky, mäta a cédrový olej.
  • Cenu parfumu už tradične ovplyvňuje množstvom použitých ingrediencií. Čím viac zložiek v kompozícii, tým sú vyššie náklady.
  • Zaujímavý fakt o aldehydoch: tento tón sa v parfume ľahko prispôsobuje prirodzenej aróme pokožky svojho majiteľa a zvyšuje celkový efekt kompozície. Okrem toho aldehydy neobvyklým spôsobom nahrádzajú drahé komponenty ako orientálne korenie alebo vzácne druhy ruží.
  • Je dosť ťažké si predstaviť, ako presne aldehyd vonia, pretože táto vôňa je skutočným „chameleónom“, ale môžeme povedať, že jej vôňa pripomína niečo ako prášok alebo vôňu čerstvo sfúknutej sviečky.
  • Aldehydy sa často nachádzajú v zložení vôní.  Samotné aldehydy však nemajú práve najpríjemnejšiu vôňu, páchnu trochou po zatuchnutosti, no ak sa skombinujú s inými zložkami, získame skvelé kombinácie. Vynikajúcim príkladom je parfum - "Climat" od známej značky Lancôme.
  • Navrhnúť originálny dizajn fliaš a obalov je nákladný a nie jednoduchý proces. Preto existuje veľa značiek parfumov, ktoré sa obracajú na služby dodávateľov hotových fľaštičiek a robia len malé zmeny - výmenu pôvodnej farby fľaše alebo uzáveru.
  • Cenu parfumu tvoria výdavky na tvorbu samotnej vône, náklady na jej zloženie, výrobu, balenie, dopravu, reklamu plus marža. To znamená, že samotná parfum bude stáť asi 25-30 percent z celkových nákladov.
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?