Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2013 12:00 | Správy | Domáce správy

Bolestné spomienky užialených sirôt: Najsmutnejšie príbehy Dušičiek

Bolestné spomienky opäť ožívajú a s každou horiacou sviečkou na hrobe pália stále viac.

Mnoho detí prišlo v uplynulých mesiacoch o svojich otcov a mamy, ktorých neskutočne milovali a vážili si ich. V týchto dušičkových dňoch znova prichádzajú k miestu ich posledného odpočinku a s láskou spomínajú. O svoj nevýslovný žiaľ sa s nami podelili tri rodiny, ktoré prišli o svojich živiteľov.

Najmenší Samko (3) tata všade hľadá...

Už takmer deväť mesiacov žije šesť detí bez otca. Miloš Helt začiatkom februára vyskočil za jazdy z policajného auta rovno pod kolesá protiidúceho kamióna. Bol na mieste mŕtvy. Muži zákona ho viedli na vypočutie na oddelenie v Kysuckom Novom Meste po tom, čo si neoprávnene požičal obecný traktor. Chlapská ruka v rodine veľmi chýba.

Najbližší Miloša Helta chodia na jeho hrob často. Miesto jeho posledného odpočinku jeho žena a deti vidia takmer z domu. Počas dušičkového obdobia na neho myslia ešte intenzívnejšie. Často sa mi s ním sníva, nechce ma pustiť s cintorína,“ prezradila vdova Ľudmila. Po manželovej tragickej smrti jej zostala na starosť celá domácnosť.

„Trápime sa, chlapská ruka chýba. Drevo mi pomohol narúbať sused, pomáhajú mi svokrovci. Jeden podnikateľ mi dokonca daroval plastové okná, takže v zime bude v dome teplejšie,“ podotkla Ľudmila. Otec veľmi chýba najmä deťom, najmladší Samko stále volá tato a hľadá ho, staršie deti držia smútok skôr v sebe. Musím byť chlap aj žena v tejto domácnosti, sťažka si povzdychla vdova, ktorá sa musí o všetko postarať sama.

S mamičkou sa nám stále sníva

Počas Dušičiek doľahol väčší smútok aj na štyri sestry z Prešova. Anička (10), Žaneta (15), Vlaďka (17) a Zdenka (21) prišli v lete o milovanú mamičku († 50), ktorú im zobrala rakovina. Dievčatá boli včera na jej hrob položiť vence, zapáliť sviečky a zaspomínať si na najdrahšiu bytosť.

„Hlavou sa nám preháňajú rozličné myšlienky. Slová a vety, ktoré zostali nedopovedané... S mamičkou sa nám neustále sníva, ale počas týchto sviatkov to na nás doľahlo ešte viac ako obyčajne,“ povedala za všetky sestry najstaršia – Zdenka, ktorá si zobrala svojich mladších súrodencov do opatery.

Inak by im hrozilo, že sa ocitnú v detskom domove. Sú si isté, že aj mamička by tento krok schválila. „Do nebíčka jej chceme odkázať, že nám je spolu dobre, ale veľmi nám chýba a navždy ju budeme nosiť v srdci,“ zhodli sa na záver smutné dievčatá.

Veľmi nás bolí, že nie je s nami

Zostala im už len spomienka na milovaného manžela a láskavého otecka. Vdova Eva Kubíčková (40) spoločne so svojimi chlapcami Adamkom (12), Matejom (9), Tomáškom (4) a Markom (2) spomínajú každučký deň. No na Dušičky oveľa bolestnejšie... So slzami v očiach včera zapaľovali sviečku ockovi Pavlovi († 42), ktorý tragicky zahynul pri autohavárii.

Pavol († 42) dostal na Donovaloch šmyk a protiidúci kamión sa mu už nedokázal vyhnúť. Otec štyroch synov bol na mieste mŕtvy. „Myslíme na neho stále. Každý deň chýba mne i deťom... Chýba mi jeho láska, neha, pochopenie a deťom chýba otcovská ruka. Musíme však ísť ďalej, aj keď sa nám život zastavil. Deti ma potrebujú a ja im musím nahradiť i strateného otca,“ hovorí životom skúšaná mamička Eva.

„Tieto sviatky sú pre nás veľmi ťažké. Ešte viac ako inokedy to bolí, že tu nie je a ešte viac ako inokedy nám chýba. Priniesli sme mu biele kvety, tie mal najradšej... A snažíme sa, aby mu tu stále horela sviečka, aby vedel, že na neho stále myslíme a nikdy nezabudneme.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herečka a speváčka žije dlhodobo v Prahe
Foto
DETAILY z nakrúcania seriálu Iveta: DYM na scéne, všetci sa začali DUSIŤ! Preboha, čo sa tam stalo?
Speváčka Britney Spears
Strach o Britney Spears: Najprv psychické zrútenie v hoteli a potom... Čo má znamenať to video?!
(ilustr. foto)
Slovensko minulo na výskum v Tichom oceáne milióny eur: Kedy je naplánovaná najbližšia expedícia?
Foto
Vlado Weiss ml. išiel s pravdou von: Končí?!
(ilustr. foto)
Už je to 30 rokov odkedy vzniklo toto veľkolepé dielo: Podmorský tunel má päťdesiat kilometrov
Jedna z najväčších rockových hviezd si želá dosiahnuť jednu vec: Po čom túži legendárny Ozzy Osbourne?
Building is On Fire. Fireman is Going Upstairs. Open Flames are Seen on Stairs.
Váš Tip
Dobrovoľní hasiči v Prešove oslavujú: Neuveriteľné, koľko rokov prešlo od ich vzniku!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslancov čaká rokovanie: Tomuto zákonu sa venujú v zrýchlenom režime
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Dôležité informácie od Izraelu USA: Schyľuje sa k ďalšej vojenskej operácii proti Hamasu?
(ilustr. foto)
Viete ako si správne umývať ruky? Je potrebné naučiť to už malé deti: Hlavná hygienička hovorí, ako na to
Z neba v Iráne padali živé ryby.
Zábery, ktorým nebudete chcieť veriť: Z neba padali živé ryby!
Foto
Bezvládne telo našiel kamarát: Náhle zomrel veľký talent († 20) svojho športu