Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2022 21:05 | Správy | Zahraničné správy

Česko vydalo zásadnú výzvu pre svojich občanov: Opustite Ukrajinu aj Bielorusko

České ministerstvo zahraničných vecí vydalo v sobotu varovanie pred cestou na Ukrajinu a odporučilo českým občanom, ktorí sa tam momentálne nachádzajú, opustiť túto krajinu.

Rezort správu vydal po zasadnutí pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberala vyhodnotením bezpečnostnej situácie vo východnej Európe, píšu webové Novinky.cz.

"V súvislosti so stupňovaním hrozby ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine ministerstvo zahraničných vecí ČR na základe odporúčaní tejto skupiny a platných mechanizmov krízového riadenia varuje pred cestou na územie Ukrajiny a Bieloruska. Občanom, ktorí sa tu nachádzajú, odporúča zvážiť opustenie týchto krajín," uviedol príslušný vládny rezort.

"S ohľadom na stále sa zvyšujúcu pravdepodobnosť náhleho a podstatného zhoršenia sa bezpečnostnej situácie v súvislosti s veľmi vysokým napätím medzi Ruskom a Ukrajinou ministerstvo zahraničných vecí ČR varuje pred cestami do Bieloruska. Pokiaľ už v krajine ste a napriek varovaniu sa rozhodnete zostať, dbajte počas pobytu na maximálnu opatrnosť, sledujte dôveryhodné médiá a majte pripravený plán evakuácie pre prípad núdze," uviedol rezort.

K situácii sa vyjadril aj český minister vnútra Vít Rakušan. "Zbierame všetky dostupné informácie, nechceme prispievať k panike, ale obozretnosť je v tejto chvíli určite na mieste," uviedol. Podľa neho ak by sa situácia na Ukrajine vyhrotila, Česko je pripravené dostať svojich občanov do bezpečia. České veľvyslanectvo v Kyjeve bude naďalej pracovať, krajinu však opustia rodinní príslušníci vyslaných pracovníkov.

Otvoriť galériu

Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom v uplynulých dňoch silnie. Americký server Politico v sobotu uviedol, že k napadnutiu Ukrajiny Ruskom by mohlo dôjsť v nadchádzajúcich dňoch, konkrétne v stredu 16. februára. Aj denník Wall Street Journal uviedol, že USA oznámili spojencom, že k útoku by mohlo dôjsť v stredu.

Kríza medzi Západom a Ruskom pre Ukrajinu sa vyostrila natoľko, že viaceré krajiny vyzvali svojich občanov, aby bezodkladne opustili Ukrajinu. Patria medzi ne Spojené štáty, Británia, Nemecko, Holandsko, Španielsko, Lotyšsko, Estónsko, Japonsko, Austrália, Nový Zéland alebo Kuvajt.

Rezort slovenskej diplomacie rozhodol o stiahnutí rodinných príslušníkov vyslaných zamestnancov na Zastupiteľskom úrade SR v Kyjeve a Generálnom konzuláte SR v Užhorode. Urobil tak po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a vyhodnotení dostupných spravodajských informácií.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR  Branislav Gröhling (SaS)
SaS dosiahla svoje: Návrh o dani zo sladených nápojov sa zmení! Tieto výrobky drahšie nebudú
Ondřeja († 39) zrazil nepozorný vodič.
Foto
Obrovské nešťastie: Tragicky zomrel manžel († 39) známej moderátorky, zrazilo ho auto
Foto
Dôležitá zmena v zostave pred duelom s USA: TOTO bude recept na kvalitného súpera
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Nový jadrový blok na Slovensku?! Fico prehovoril: Vyzerá to nádejne
(ilustračné foto)
Hádka vyústila do útoku nožom! 19-ročný mladík z Popradu dobodal staršieho muža
(ilustračné foto)
Bezpečnostné zložky by mali zarábať viac: Aha, na tú výšku príplatku! Pravidelné zvyšovanie mzdy?
Jana Bittó Cigániková (SaS)
SaS chce znížiť odbornú prípravu sestier: Upravili by aj kreditový systém vzdelávania
Soňu Vagnerovú hrá herečka Andrea Štefančíková. Kamil Mikulčík hrá hlavného vyšetrovateľa. Táňa Pauhofová ako Nikol znovu zažije mnoho nevšedných príbehov
Foto
Výnimočná Nikol: Nová postava narobila v seriáli poriadny vietor! Ryšavka ju nevie vystáť
Foto
Fitneska zavesila na sociálnu sieť staré video: Taký náklad od fanúšikov určite nečakala!
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!
Danko randí s o 23 rokov mladšou ženou.
Foto
Danko a jeho mladučká misska: Sylvia sa pochválila novou FOTO! Hrdličky už lásku netaja
(ilustračné foto)
Vodič s celoživotným zákazom šoférovania: Nemožné, koľko nafúkal!