Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2022 00:55 | Správy | Zahraničné správy

Pobaltské krajiny žiadajú Nemecko o aktivitu na východe: Kancelár Olaf Scholz upokojuje situáciu

Nemecký kancelár Olaf Scholz na štvrtkovom stretnutí s lídrami Litvy, Lotyšska a Estónska v Berlíne tieto pobaltské štáty - partnerov Nemecka v Severoatlantickej aliancii (NATO) - uistil o podpore zo strany Berlína. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

"Obavy našich spojencov berieme veľmi vážne. Stojíme na vašej strane. Je to pre mňa veľmi dôležité," zdôraznil Scholz. "Sme jednotní a odhodlaní," povedal s tým, že región Pobaltia ruské vojenské aktivity priamo ovplyvňujú. "V súčasnosti je nevyhnutná deeskalácia," apeloval. Agentúra Reuters približuje, že pobaltské štáty žiadajú, aby Nemecko zohrávalo významnejšiu úlohu čo sa týka úsilia NATO posilniť obranu voči Rusku vo východnej Európe.

Rusko by podľa slov Scholza nemalo podceňovať odhodlanosť NATO čo sa týka odozvy na akúkoľvek eskaláciu ukrajinsko-ruskej krízy. "V tejto kritickej situácii pre nás všetkých by Rusko nemalo podceňovať našu jednotnosť a rozhodnosť ako partnera v EÚ a spojenca v NATO," uviedol. "Ďalšia vojenská agresia Ruska voči Ukrajine by mala vážne politické, ekonomické a strategické následky," varoval. "Zároveň sme pripravení na seriózne rozhovory s Ruskom, na dialóg o európskych bezpečnostných otázkach," dodal podľa Reuters. Scholz sa v Berlíne stretol s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou, litovským prezidentom Gitanasom Nausedom a lotyšským premiérom Krišjánisom Karinšom.

Kallasová vyzvala EÚ a NATO, aby preukázali "jednotu, odhodlanie a strategickú trpezlivosť". Varovala, že každý náznak chýbajúcej jednoty a rozhodnosti vyšle Moskve nesprávny signál. EÚ a NATO by podľa nej mali vyjednávať z "pozície sily", pričom rola Nemecka v riešení tejto krízy má "kľúčový význam".

Lídri diskutovali o "skutočnej pomoci pre Ukrajinu", a teda ekonomickej a finančnej, ale aj "morálnej" podpore, uviedol Nauseda vo videu po schôdzke. Scholz podľa neho berie hrozby na ukrajinskej hranici vážne a takisto "bez pochýb vidí, ako sú prepojené s bezpečnosťou v pobaltskom regióne".

Rusko a jeho spojenec Bielorusko začali vo štvrtok spoločné vojenské cvičenia, ktoré potrvajú do 20. februára. Podľa hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej ich USA vnímajú ako krok k "eskalácii a nie deeskalácii" napätia. Všetky tri pobaltské štáty zdieľajú hranicu s Ruskom a Lotyšsko a Litva i s Bieloruskom.

Spomínané manévre sa konajú v čase krízy vo vzťahoch Ruska a NATO. Spojené štáty, ako aj ďalší členovia NATO a západné krajiny obviňujú Rusko z toho, že nazhromaždilo v blízkosti ukrajinských hraníc svoje vojská a plánuje na ňu zaútočiť, a to aj z územia Bieloruska. Rusko popiera tvrdenia, že chystá inváziu na Ukrajinu, no žiada od NATO a USA bezpečnostné záruky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý slovenský futbalista bol ako nepríčetný: Po dedinskom zápase sa takmer pobil s fanúšikom!
(ilustr. foto)
Vysoký krvný tlak je tichý zabijak: Máte tieto príznaky? Volajte sanitku!
Foto
Beckham priznal, čo sa naozaj dialo na oslave so Spice Girls! Tak TOTO nečakal
Polárna žiara v štvrti Bory v Bratislave 11. mája 2024.
Zlá správa pre všetkých nadšencov polárnej žiary: Tento faktor môže zamiešať karty, čo tvrdia odborníci?
Ilustračné foto
Najprv sa pohádali, potom ho († 56) bodol do hrude: V prípade nastal posun, takto to vyhodnotila polícia
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Blanár odcestoval na Ďaleký východ: Vieme, o čom sa bude zhovárať so svojím náprotivkom
(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Polícia SR
Mŕtvy muž († 27) v Bratislave: Nové skutočnosti! Polícia prehovorila
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?