Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2022 13:15 | Správy | Domáce správy

Slovensko na prvých priečkach rastu HDP v EÚ: V roku 2023 máme byť rekordérom

Slovensko by malo v roku 2022 zaznamenať šiesty najvyšší rast hrubého domáceho produktu (HDP) v eurozóne a šiesty v celej EÚ - na úrovni 5 % -, a v roku 2023 má byť s 5,1-percentným rastom rekordérom tak v eurozóne, ako aj v celej Únii.

Vyplýva to zo zimných prognóz, ktoré vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK). Komisia uviedla, že oživenie slovenskej ekonomiky sa spomalilo v druhej polovici roku 2021 z dôvodov výkyvov globálnej ponuky a zhoršenia pandemickej situácie. Po výraznom spomalení v treťom štvrťroku 2021 sa očakáva, že ročný rast HDP bude na úrovni 3 %.

Výhľad ekonomickej aktivity zostáva slabý pre prvý štvrťrok 2022. EK očakáva, že oživenie nadobudne dynamiku až v druhom štvrťroku, pričom úroveň produkcie by sa mala vrátiť na predpandemické úrovne.

Exekutíva EÚ predpokladá pre SR ročný rast HDP na 5,0 % v tomto roku a na úrovni 5,1 % v roku 2023. Prognózy na budúci rok robia zo SR rekordéra, keď rast eurozóny by mal byť 2,7 % HDP a pre 27-člennú Úniu sa odhaduje 2,8-percentný rast.

Súkromná spotreba na Slovensku sa v polovici roku 2021 prudko zvýšila v dôsledku uvoľnenia protipandemických opatrení. Opätovný nárast infekcií od jesene, v kombinácii s nízkou mierou zaočkovanosti, ku koncu roka 2021 znížil mieru domácich výdavkov a táto situácia zaťažuje domáci dopyt aj počas prvého štvrťroka 2022. Nová vlna s variantom omikron bude mať pravdepodobne dočasne nepriaznivé účinky na ponuku práce v dôsledku rastúcej práceneschopnosti a zavádzaných karantén.

EK predpokladá, že neistota súvisiaca s pandémiou a narúšanie dodávateľského reťazca oneskoria obnovu súkromných investícií a spotrebu pravdepodobne oslabí aj pomalší rast reálnych príjmov v dôsledku vyššej inflácie.

Po neistote v prvom trimestri je však predpoklad, že domáci dopyt sa opäť prejaví v plnej sile, keďže výdavky domácností a korporácií dobiehajú predkrízový stav. Dodatočný rastový stimul má zaistiť aj zrýchlenie verejných investícií financovaných prostredníctvom ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Slovenský exportný sektor, ktorý je závislý na priemysle, bol zasiahnutý vážnymi narušeniami dodávateľského reťazca. Predpokladá sa, že celosvetový nedostatok polovodičov bude pretrvávať počas celého roku 2022, pričom do konca roka by sa situácia mala znormalizovať. To podľa EK obmedzí slovenský automobilový priemysel, čo bude mať za následok nižšiu úroveň exportu.

V dôsledku veľkého podielu dovážaných medzivstupných výrobkov by mal slabší vývoz sprevádzať aj nižší rast dovozu, kým sa objemy obchodu od roku 2023 dostanú na stabilné trajektórie. Keďže výrazné oživenie domáceho dopytu podporuje dovoz, očakáva sa, že príspevok čistého vývozu k rastu HDP bude počas prognózovaného obdobia mierne záporný.

Inflačné tlaky sa v poslednom čase zintenzívnili v dôsledku nepriaznivého vývoja na strane ponuky a nedostatku pracovnej sily, ako aj vinou rýchlo rastúcich cien komodít a vstupov. Očakáva sa, že prudký nárast regulovaných cien energií a rýchlejší rast cien potravín budú začiatkom roka 2022 aj naďalej zvyšovať infláciu, kým sa rast cien počas zvyšku roka spomalí, čo v roku 2022 prinesie priemerný ročný rast inflácie na úroveň 6,4 %. Ide o druhú najvyššiu mieru inflácie v eurozóne (po Litve - 6,7 %) a tretiu v EÚ (Poľsko - 6,8 %).

Dobre "ukotvené" inflačné očakávania by mali zabrániť pretrvávaniu dočasných cenových tlakov a umožniť spomalenie inflácie v roku 2023 na prijateľnejšiu úroveň 2,4 %.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cinnamon sticks and powder, studio shot, wood surface,
Ak telo bojuje so zápalom, siahnite po koreninách: 5 zázrakov, o ktorých sa nehovorí! Účinok najmä pri jednom ochorení
svadba s tučniakmi
Foto
Takúto svadbu ste ešte nezažili: Šialené, čo ženích dovliekol do sály! Nevesta si len pretierala oči
Tasha Paige.
Priatelia ju varovali, ona neposlúchla: Žena odišla za neznámym mužom do Španielska, vrátila sa s 20-tisíc dolármi
Francúzska metropola bojuje s celomestským morom ploštíc.
Klimatická aktivistka vyčíňala v parížskom múzeu: Neuveríte, čím prelepila slávny Monetov obraz!
Rebecca Sharrock
Foto
Rebecca si pamätá, ako bola v maternici svojej mamy: Má to temnú stránku! Hovorí o prekliatí
2024. Stálica. Heidi dodnes patrí medzi najkrajšie ženy sveta.
Foto
Oslávenkyňa Heidi Klum: Sexici by tento vek tipoval málokto! Kto jej pomáha nestarnúť?
Foto
Végh je pred odvetou storočia vo forme: Zakázané látky?! Attila umlčal kritikov
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Rodičia, pozor! Na internete sa šíri ďalšia nebezpečná výzva: Hrozné, ako zle to môže skončiť
Na snímke Leoš Mareš
Foto
Leoš Mareš má zážitok na celý život: Na legendárnom mieste spolu so synom! FOTO, ktoré musíte vidieť
Na snímke novozvolený predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok počas príhovoru na 4. pracovnom sneme strany v Košiciach.
Prvý príhovor novozvoleného predsedu Hlasu-SD M. Šutaja Eštoka: Žijeme ťažké časy, ale tie nás môžu aj posilniť
Marian Robinsonová sa dožila úctyhodného veku.
Barack Obama je s rodinou v slzách: Zomrela Marian Robinsonová, mama Michelle Obamovej († 86)
Petrovi Pellegrinimu bol oporou minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Je ROZHODNUTÉ! Delegáti nemuseli dlho uvažovať, novým predsedom Hlasu-SD sa stal ...