Utorok 17. 5.
Gizela
28.01.2022 19:14 | Správy | Politika

Mimovládky reagujú na príspevok pre biskupov: Otvorený list Matovičovi

Mimovládne organizácie (MVO) vyzvali ministra financií SR Igora Matoviča (OĽANO), ako aj ostatných členov vlády, aby svojimi vyjadreniami nedehonestovali prácu neziskového sektora a podporovali širokú participáciu občianskych iniciatív v hľadaní efektívnych a prospešných riešení začlenenia marginalizovaných rómskych komunít (MRK).

MVO o to žiadajú v otvorenom liste, ktorým reagujú na vyjadrenia vicepremiéra po stredajšom (26. 1.) rokovaní vlády, na ktorom kabinet schválil príspevok 330.000 eur na pokračovanie projektu misijnej pastoračnej práce pre Konferenciu biskupov Slovenska (KBS). "Obhajovať krok vlády na podporu KBS klamlivými a paušalizujúcimi útokmi na mimovládne organizácie považujeme zo strany ministra za účelové a mimoriadne neférové," uvádzajú signatári otvoreného listu, medzi ktorými sú napríklad občianske združenia (OZ) eduRoma, Divé maky a Romano Kher – Rómsky dom či Rómske advokačné a výskumné stredisko.

Mimovládne organizácie zdôraznili, že je potrebné vytvárať priestor, aby nielen cirkvi, ale aj neziskové organizácie pôsobiace v rámci terénnej práce v prostredí marginalizovaných rómskych komunít, odovzdávali svoje skúsenosti využiteľné pri tvorbe efektívnych štátnych stratégií a intervencií. "Takáto partnerská a dlhodobá spolupráca však nie je možná, pokiaľ budeme čeliť neustálym útokom zo strany niektorých členov vlády," zdôraznili signatári otvoreného listu.

Matovič po rokovaní vlády pri prezentovaní schválenia príspevku na projekt misijnej pastoračnej činnosti uviedol, že práve pastoračné aktivity sa ukazujú ako najefektívnejší spôsob práce s rómskou komunitou, v protiklade s prácou mimovládnych organizácii, ktoré podľa Matoviča zneužili grantové prostriedky určené na inklúziu rómskej komunity. Žiadnu organizáciu však Matovič nekonkretizoval.

Macron telefonoval Zelenskému: Prisľúbil mu dodávku ďalších zbraní
Z Messiho by sa mal stať akcionár: Kúpi hviezdny Argentínec časť TOHTO klubu?
NASA zverejnila nové snímky z Marsu a vyvolala množstvo otázok: Dôkaz mimozemskej civilizácie?
Toto sa dá zažiť len na Aljaške: Zbláznili by ste sa, keby toto naháňalo vašich psíkov!
Pred hlavným zápasom musel Marpo riešiť problém: Nakoniec kúpil Karlosovi rukavice
Psoriáza pokrýva celé jej telo: Nenávidela som pohľad do zrkadla! Teraz sa hrdo ukazuje v spodnej bielizni
Americká FDA schválila posilňovaciu dávku pre deti od 5 rokov: Kedy sa môžu znova očkovať?
Česko dostane od Nemecka ako dar tanky Leopard a kúpiť si chce modernejšiu verziu
Emília Vášaryová o životnom jubileu: Ako bude oslavovať 80-tku? Úprimné želanie herečky vás rozosmeje
Fanúšikovia sa dočkali: Konečne je v predaji aj maskot Miracleo
Španielska vláda odobrila návrh: Platené voľno pre silné menštruačné bolesti
Do Nových Zámkov zavítali nadšenci netradičného bojového umenia z celého sveta: 11 medailí si uchmatli Slováci!