Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2022 07:00 | Správy | Domáce správy

Začal sa súd s Nemkou Sabine H.: Odsúdia statičku za pád mosta? Pozostalí po 4 obetiach chcú odškodné

Vinníka stále niet... Od zrútenia rozostavaného diaľničného mosta pri Kurimanoch (okr. Levoča), pod ktorým zomreli štyria robotníci, uplynulo už takmer 10 rokov.

V piatok dopoludnia sa na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi začalo pojednávanie s obžalovanou nemeckou statičkou Sabine H. (60), ktorá mala podľa prokuratúry chybne naprojektovať statiku podpornej mostnej konštrukcie a vinia ju z prečinu všeobecného ohrozenia.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

V prípade dokázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na desať rokov. V novembri 2012 otriasla Slovenskom tragická správa. Až teraz sa však začal proces so statičkou z Nemecka Sabinou H., ktorá schválila projektovú dokumentáciu. Most skolaboval a pri páde zomreli 4 robotníci. Pozostalí po nich sa zúčastnili aj včerajšieho pojednávania.

Na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi odznelo, že pri betonáži a následnom zaťažení podpornej konštrukcie stratila stabilitu, vybočila a prelomila sa. To spôsobilo zrútenie časti betónového poľa mostnej konštrukcie. Prokuratúra tvrdí, že výpočet statiky pri budovaní mosta mala na starosti nemecká statička Sabine H., ktorá pochybila, a preto sa most počas výstavby zrútil.

Vinu popiera

Prokuratúra disponuje posudkom Žilinskej univerzity, ktorý má dokazovať, že statička Sabine H. urobila chybu. Tá si v rámci obhajoby nechala vypracovať svojimi advokátmi vlastný posudok, ktorý oponuje tvrdeniam uvedeným v slovenskom posudku obžaloby. „Opierame sa o posudok Technickej univerzity v Košiciach aj nemeckých znalcov,“ vysvetlil Puchalla, ktorý je presvedčený o nevine svojej klientky.

Otvoriť galériu

Tá vypovedala prostredníctvom telemosta z Nemecka a svoju vinu rezolútne odmietla. „Počas praxe som vytvorila 2 500 statických výpočtov na rozličných stavbách a nikdy sa nič nestalo. Môj výpočet bol správny. Nesprávny bol však výpočet podložia. To povolilo, a preto sa most zrútil. Ja som vychádzala z údajov, ktoré som dostala,“ uviedla statička, ktorá prezradila, ako pri výpočtoch postupovala. Následne využila svoje právo a odmietla odpovedať na otázky.

Či sa dostaví na ďalšie pojednávania do Spišskej Novej Vsi, nám však Puchalla povedať nevedel. Na súde vypovedali aj pozostalí po obetiach nešťastia. Jeden z poškodených Lukáš Chovan ešte pred pojednávaním uviedol, že dúfa, že proces sa rýchlo skončí a bude spravodlivý. „Som stotožnený s podanou obžalobou, ktorú podal pán prokurátor. Tiež som veľmi nervózny, mám obavy, či to bude spravodlivé a či sa to nebude ťahať a v konečnom dôsledku, či to k niečomu dospeje,“ uviedol Chovan, ktorý pri tragédii prišiel o otca a na pojednávanie prišiel s mamou.

Každý z pozostalých si nárokuje odškodné vo výške 50-tisíc eur. Dostať ich však môžu až vtedy, ak sa dokáže vina obžalovanej. Okrem strát na životoch došlo aj k materiálnym škodám. Odškodné vo výške 96-tisíc žiada aj Národná diaľničná spoločnosť a Sociálna poisťovňa, ktorá sa snaží uplatniť si nárok na takmer pol milióna eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!