Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2022 07:00 | Správy | Domáce správy

Začal sa súd s Nemkou Sabine H.: Odsúdia statičku za pád mosta? Pozostalí po 4 obetiach chcú odškodné

Vinníka stále niet... Od zrútenia rozostavaného diaľničného mosta pri Kurimanoch (okr. Levoča), pod ktorým zomreli štyria robotníci, uplynulo už takmer 10 rokov.

V piatok dopoludnia sa na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi začalo pojednávanie s obžalovanou nemeckou statičkou Sabine H. (60), ktorá mala podľa prokuratúry chybne naprojektovať statiku podpornej mostnej konštrukcie a vinia ju z prečinu všeobecného ohrozenia.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

V prípade dokázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na desať rokov. V novembri 2012 otriasla Slovenskom tragická správa. Až teraz sa však začal proces so statičkou z Nemecka Sabinou H., ktorá schválila projektovú dokumentáciu. Most skolaboval a pri páde zomreli 4 robotníci. Pozostalí po nich sa zúčastnili aj včerajšieho pojednávania.

Na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi odznelo, že pri betonáži a následnom zaťažení podpornej konštrukcie stratila stabilitu, vybočila a prelomila sa. To spôsobilo zrútenie časti betónového poľa mostnej konštrukcie. Prokuratúra tvrdí, že výpočet statiky pri budovaní mosta mala na starosti nemecká statička Sabine H., ktorá pochybila, a preto sa most počas výstavby zrútil.

Vinu popiera

Prokuratúra disponuje posudkom Žilinskej univerzity, ktorý má dokazovať, že statička Sabine H. urobila chybu. Tá si v rámci obhajoby nechala vypracovať svojimi advokátmi vlastný posudok, ktorý oponuje tvrdeniam uvedeným v slovenskom posudku obžaloby. „Opierame sa o posudok Technickej univerzity v Košiciach aj nemeckých znalcov,“ vysvetlil Puchalla, ktorý je presvedčený o nevine svojej klientky.

Otvoriť galériu

Tá vypovedala prostredníctvom telemosta z Nemecka a svoju vinu rezolútne odmietla. „Počas praxe som vytvorila 2 500 statických výpočtov na rozličných stavbách a nikdy sa nič nestalo. Môj výpočet bol správny. Nesprávny bol však výpočet podložia. To povolilo, a preto sa most zrútil. Ja som vychádzala z údajov, ktoré som dostala,“ uviedla statička, ktorá prezradila, ako pri výpočtoch postupovala. Následne využila svoje právo a odmietla odpovedať na otázky.

Či sa dostaví na ďalšie pojednávania do Spišskej Novej Vsi, nám však Puchalla povedať nevedel. Na súde vypovedali aj pozostalí po obetiach nešťastia. Jeden z poškodených Lukáš Chovan ešte pred pojednávaním uviedol, že dúfa, že proces sa rýchlo skončí a bude spravodlivý. „Som stotožnený s podanou obžalobou, ktorú podal pán prokurátor. Tiež som veľmi nervózny, mám obavy, či to bude spravodlivé a či sa to nebude ťahať a v konečnom dôsledku, či to k niečomu dospeje,“ uviedol Chovan, ktorý pri tragédii prišiel o otca a na pojednávanie prišiel s mamou.

Každý z pozostalých si nárokuje odškodné vo výške 50-tisíc eur. Dostať ich však môžu až vtedy, ak sa dokáže vina obžalovanej. Okrem strát na životoch došlo aj k materiálnym škodám. Odškodné vo výške 96-tisíc žiada aj Národná diaľničná spoločnosť a Sociálna poisťovňa, ktorá sa snaží uplatniť si nárok na takmer pol milióna eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo