Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2022 10:30 | Správy | Politika

Slovensko rieši plány v prípade vojny na Ukrajine: Budeme žiadať o pomoc spojencov NATO?!

Nakoľko je reálne, že Slovensko bude žiadať spojenecké vojská NATO o prítomnosť na našom území?

Hoci minister obrany Jaroslav Naď (40) aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (57) vytrvalo opakujú, že táto možnosť nie je aktuálna, pomaly už aj voľným okom vidno, že napätie na ukrajinsko-ruských hraniciach by sa dalo krájať.

Otázku možného príchodu vojsk NATO v súvislosti s hrozbou ruskej invázie na Ukrajinu mali na stole aj účastníci rokovania Bezpečnostnej rady. „My nie sme medzi tými, ktorí žiadajú takúto prítomnosť,“ potvrdil šéf rezortu obrany Naď. Slovensko tak má zatiaľ opačný postoj ako iné členské krajiny aliancie. „NATO sa dostáva do situácie, že takmer všetky krajiny na východnej hranici pýtajú tých vojakov na svoje územie. Žiadajú, aby tam bola vojenská prítomnosť aliančných vojsk, lebo sa boja toho, čo sa deje na Ukrajine z hľadiska možného útoku z Ruskej federácie. Aliancia nám netlačí vojakov na naše územie, reaguje na to, že viaceré krajiny na východnej hranici, aj tie, ktoré nemajú doteraz aliančnú prítomnosť, o takúto prítomnosť žiadajú,“ hovorí Naď.

„V tejto chvíli to nie je súčasťou konkrétnych úvah, ale SR je súčasťou obranného plánovania NATO a súčasťou takýchto úvah je aj to, ako sa vysporiadať s touto situáciou,“ vyjadril sa aj minister zahraničia Ivan Korčok. Pripomenul, že aj ak by k takejto situácii hypoteticky prišlo, „prítomnosť ozbrojených síl ktoréhokoľvek cudzieho štátu schvaľuje zvrchovaná NR SR a vláda SR“.

„Zatiaľ sa o prítomnosti spojeneckých vojsk na našom území neuvažuje, aj keď evidujeme ponuku z Českej republiky, ktorá je ochotná prísť posilniť našu východnú hranicu,“ vyjadril sa pre Nový Čas predseda brannobezpečnostného výboru NR SR Juraj Krúpa (OĽaNO). „Pozorne monitorujeme situáciu na Ukrajine a podľa vývoja bezpečnostnej situácie zvážime ďalšie kroky. Momentálne žiadosť o vyslanie aliančných vojsk na naše územie nie je na stole,“ dodáva Krúpa.

Hlas: Nepredbiehajme

Do debaty sa pomerne hlasno zapája aj opozícia, ktorá vyzýva na striedmosť. „Sme členmi kolektívnych medzinárodných zoskupení NATO a EÚ. Nepredbiehajme vývoj, reagujme zodpovedne a adekvátne k situácii. Podľa vyjadrení najvyšších ukrajinských činiteľov situácia na rusko-ukrajinskej hranici nie je dramatická. A preto si počkajme, ako a s akým výsledkom prebehne diskusia na úrovni NATO a EÚ,“ odpísal Martin Dorčák z tlačového odboru Hlasu.

Reálne by to bolo v prípade hrozby

Pavel Macko, generál vo výslužbe

- Otázka prítomnosti spojeneckých vojsk na území Slovenskej republiky je momentálne čisto hypotetická. Reálnou by sa stala v takej situácii, keď by Slovensku hrozila konkrétna bezpečnostná hrozba, alebo by sa takáto hrozba výrazne zvýšila. To by sa stalo napríklad vtedy, ak by došlo k okupácii Ukrajiny alebo by boli signály o snahe o prienik ozbrojencov alebo ľudí pod legendou na naše územie a vykonávanie diverznej činnosti. Takáto situácia momentálne nie je. Takáto predsunutá prítomnosť by bola možná jedine so súhlasom Národnej rady na žiadosť slovenskej vlády. To, aký by mohla mať charakter, by záviselo od toho, o aký druh hrozby by išlo. V tomto okamžiku je predčasné špekulovať o tom, aké sily a prostriedky by boli potrebné.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
V Tunise sa búria proti prílevu migrantov: Sila, čo sa v posledných týždňoch deje
Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!