Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2022 12:00 | Správy | Domáce správy

Záhadná smrť exšéfa vojenskej rozviedky Bučku († 67), bývalí vyšetrovatelia sa s niečím podobným ešte nestretli: Výstraha?

Čin zahalený rúškom tajomstva. Exriaditeľa Vojenskej spravodajskej služby Petra Bučku († 67) našli so zviazanými rukami obeseného v kameňolome pri bratislavskom Devíne.

Poznal ho aj Mikulec

Minister vnútra Roman Mikulec poznal osobne exšéfa vojenských tajných, ktorý tiež v minulosti pôsobil ako riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby. Prípad však nechcel bližšie komentovať. Počkať si podľa neho musia na výsledky oficiálneho vyšetrovania. „Ja som s ním približne 20 rokov neriešil absolútne nič, neboli sme v žiadnom kontakte,“ povedal Mikulec. Vie o ňom, že pracoval aj na ministerstve hospodárstva.„Je to predčasné hovoriť vzhľadom na jeho aktivity. Ja neviem, aké aktivity pán Bučka robil,“ vyzval minister.

Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že okolo Vojenského spravodajstva sa nebohý generálmajor prestal motať v čase, keď do vlády nastúpil Mikuláš Dzurinda. „Od tohto momentu neparticipoval na činnosti Vojenského spravodajstva vôbec, ale evidovali sme z rôznych informácií, že sa pohybuje v blízkosti skupiny okolo pána Jahnátka a pána Bödöra,“ uviedol Naď s tým, že celej veci mu je ľudsky ľúto a ľudia by takto nemali končiť. „Treba si však všímať, že pribúda úmrtí okolo ľudí, ktorí v minulosti pôsobili okolo pána Bödöra,“ dodal minister obrany. Bučka mal byť podľa TV JOJ aj svedkom v prípadoch, kde je trestne stíhaný práve nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Agent ŠTB a Jahnátkov spolužiak

Peter Bučka začínal ako profesionálny vojak. Armáda si ho ako 26-ročného vytypovala ako vhodného adepta na špióna. „Po špeciálnej príprave sa stal Bučka prí­slušníkom spravodajskej správy generálneho štábu ministerstva obrany. Bola to vojenská rozviedka, ktorá rozpracovávala vonkajších nepriateľov v oblasti armády,“ zistila pred 14 rokmi o Bučkovi Markíza s tým, že v roku 1985 ho pod krytím diplomatického pracovníka vyslali na Československé veľvyslanectvo do Washingtonu, kde sa mal stretnúť aj s podnikateľom Jurajom Širokým. „Vašou hlavnou náborovou úlohou bude získať jedného agenta s možnosťou dodávať materiály z vojenskej oblasti,“ píše sa v zachovaných zväzkoch ŠTB. Američania ho však vďaka jeho manželke odhalili a musel sa porúčať do vlasti, ešte však ŠTB nezabudol prosiť o ďalšiu príležitosť. V štruktúrach ministerstva obrany bol až do roku 2005, vrcholom jeho kariéry bola zrejme funkcia šéfa vojenských tajných. Pracoval aj ako vedúci služobného úradu ministra Ľubomíra Jahnátka. „Ministra Jahnátka poznám ako spolužiaka,“ obhajoval v roku 2008 svoju pozíciu na ministerstve.

 

Nezaslúžil si takúto smrť

Ľubomír Jahnátek, bývalý minister

Ako si na pána Bučka spomínate?

- Robil mi na ministerstve šéfa služobného úradu, pokladám ho a pokladal som ho za veľmi slušného človeka, veľmi rozhľadeného a organizačne schopného. Myslím si, že si vôbec nezaslúžil takúto smrť, ak je teda pravda, že ho našli obeseného.

Netušíte, čo sa mohlo stať, alebo kto mohol mať prípadne záujem na jeho odstránení?

- To neviem, my sme sa v podstate od roku 2010 nevideli, netelefonovali, a úplne sme zostali bez kontaktu.

Pán Bučka o vás hovoril, že ste boli spolužiaci.

- Nechodili sme spolu do triedy, ale boli sme v jednom ročníku. Peter bol jeden vynikajúci futbalista, bol kapitánom dorastu AC Nitra a hrával aj za federálny výber dorastencov.

Vedeli ste o pánovi Bučkovi, že bol za komunizmu agentom vojenskej rozviedky?

- Pokiaľ viem, zo školy odišiel na federálne ministerstvo zahraničných vecí, a tam sa potom dostal myslím do kontrarozviedky. Ale podľa mňa to bol v prvom rade schopný človek. Veľmi dobre mu to kombinovalo.

 

Páchatelia mohli poslať niekomu odkaz

Jozef Šátek, exšéf Úradu boja proti korupcii

- Celá situácia vyzerá tak trochu absurdne. Páchateľ si dá tú námahu, že si našiel odľahlejšie miesto, zavesil ho a nechal ruky zviazané. To môže poukazovať na určitý odkaz, odkaz niekomu, že takto možno dopadneš aj ty. Zdá sa mi veľmi nepravdepodobné, že by páchateľ chcel fingovať samovraždu a zabudol obeti rozviazať ruky. Ja som sa s niečím podobným nestretol, že by niekto takto obesil obeť a nechal mu zviazané ruky, hoci som videl všeličo. Pána Bučku som poznal len nepriamo.

Nezvyklý spôsob vraždy aj samovraždy

Jozef Vachálek, bývalý vyšetrovateľ

- Ak sú v prípade nejasnosti, vždy sa to začína vyšetrovať ako úkladná vražda. Určite je tam podozrenie, že sa na skutku zúčastnili aj iné osoby. Ak by sa to nepotvrdilo, polícia to zastaví. Lebo mohlo to byť aj tak, že sa postavil na niečo, dal si slučku na krk a zviazal si ruky a následne sa obesil. Ale bol by to veľmi nezvyklý spôsob samovraždy, to sa mi nestalo v mojej dlhoročnej praxi. Polícia musí teraz preveriť okolnosti, ako k tomu došlo, zaistiť všetky stopy. Ak by to bola vražda, ruky mu možno zviazali, lebo sa bránil.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská, nj, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva