Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2022 22:45 | Správy | Zahraničné správy

Zelenskyj prehovoril k Ukrajincom: Občanov žiada len o jedno! Nebojte sa, môžete pokojne spávať

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok, vo svojom druhom televíznom prejave k národu v priebehu niekoľkých dní, vyzval spoluobčanov, aby pre správy o hroziacej ruskej invázii na Ukrajinu nepodliehali panike. Informovala o tom agentúra AP.

Zelenskyj uviedol, že situácia na východe Ukrajiny je vcelku pokojná a hoci dochádza k ostreľovaniu, k porušovaniu prímeria a jednotky z blízkosti hraníc Ruska s Ukrajinou "nezmizli", "nie sú tam žiadni mŕtvi ani zranení ukrajinskí vojaci.

Prezident Ukrajincov ubezpečil, že sú "dosť silní na to, aby sme všetko udržali pod kontrolou a zmarili akékoľvek pokusy o destabilizáciu" krajiny. Pod kontrolou je podľa neho aj vykurovacia sezóna i boj s pandémiou, Ukrajina má dostatočné zásoby uhlia, zemného plynu i vakcín.

Rozhodnutie USA, Británie, Nemecka a Kanady stiahnuť niektorých svojich diplomatov a rodinných príslušníkov z Kyjeva podľa Zelenského "nemusí nevyhnutne signalizovať eskaláciu" a podľa neho "ide o nuansy zložitej diplomatickej hry". "Spolupracujeme s našimi partnermi ako jeden tím," vyhlásil ukrajinský prezident.

Vyzval tiež spoluobčanov, aby pri čítaní správ rozmýšľali "kriticky, logicky a pozitívne".

"Nebojte sa internetu. Nech sa internet bojí nás. Čo ho môže vystrašiť? Zdravé, kritické, logické a pozitívne myslenie," apeloval Zelenskyj. Ubezpečil, že vedenie krajiny pracuje "v režime 24/7" a robí všetko pre to, aby sa Ukrajinci "cítili pokojne, (boli) v teple, sýti a zdraví".

Poznamenal, že čítajú, vypočujú si či sledujú denne "desiatky či dokonca stovky správ", pričom niektoré z nich sú "len fámy", iné "sú vyslovene falošné".

Upozornil, že niektoré - bez pochopenia globálnych súvislostí - môžu viesť k nesprávnym záverom a vyvolávať v čitateľovi pocit úzkosti. "Čo čítať? Na čo reagovať? Komu veriť? Verte Ukrajine," vyzval Zelenskyj.

Agentúra AP dodala, že predstavitelia ukrajinského vedenia sa snažila upokojiť obyvateľov krajiny a predísť tak destabilizácii a panike. Minister obrany Oleksij Reznikov tak napr. v ukrajinskom parlamente povedal, že "nateraz nie je dôvod sa domnievať“, že Rusko sa pripravuje na bezprostrednú inváziu. Poznamenal, že ruské jednotky nevytvorili bojový útvar, ktorý nazval "útočná brigáda" a ktorý by sa mohol prebiť cez rusko-ukrajinskú hranicu.

"Nebojte sa, môžete pokojne spávať," ubezpečoval a dodal, že "netreba mať zbalené kufre". V rozhovore pre médiá v pondelok však priznal, že "existujú rizikové scenáre", ktoré "sú možné a pravdepodobné v budúcnosti".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine