Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2022 09:45 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Majiteľka ovčiaka, ktorý usmrtil samicu daniela, účinkovala v jojkárskej šou: Ako to bolo s útokom môjho psa!

Prehovorila majiteľka! Na sociálnych sieťach od soboty kolujú videá, na ktorých pes napadol bezbrannú gravidnú samicu daniela škvrnitého.

Nemecký ovčiak patrí Gabriele z Modry, ktorá v minulosti účinkovala v jojkárskom televíznom programe Bez servítky. OZ Pomoc opusteným zvieratám Pezinok (OZ POZP) tohto psa už pritom v minulosti riešilo. Vtedy upozornilo na to, že mal bývať v kufri auta. Gabriela vraví, že to, čo sa stalo, ju mrzí. Vec už riešia aj muži zákona. 

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Nemeckého ovčiaka Hunca riešili v OZ POZP už v decembri 2020, keď dostali hlásenie, že má byť zatvorený v aute. „Vtedy sme nemohli nič robiť. Na druhý deň si majiteľka vybavila voliéru a všetky doklady mala v poriadku. Teraz cez víkend to určite bola vina majiteľky, keď ho pustila a psík ju nepočúval,“ vraví Mariana Kmiťová z OZ POZP.

Nový Čas sa bol pozrieť priamo do Modry, kde má Hunco voliéru za jednou z bytoviek. „Hunco je zlatíčko, hrá sa s deťmi a nikdy na nikoho nezaútočil. V kuse však bol zatvorený v kufri auta alebo behal po dvore, dokonca sa o neho starali druhí a majiteľka ich potom napadla, že jej ho ukradli. Bola tu aj polícia a viacerí sme za to, aby ho majiteľke zobrali,“ prezradil jeden zo susedov.

Prečo je vo voliére

Nový Čas sa osobne stretol aj s majiteľkou zvieraťa Gabrielou. „Hunco má všetky doklady, doniesli sme ho pred šiestimi rokmi z východu a má aj základný výcvik. Pes bol v kufri, čo je jeho druhý domov len v období, keď som si ho potrebovala umiestniť do voliéry a na ňu mám povolenie. Bývame v bytovom dome, preto je to takto vyriešené,“ bránila sa Gabriela. Čo sa týka víkendovej udalosti, má na to vlastný pohľad.

„Celé ma to mrzí, aj za danielku, aj za nášho psa. Myslím, že je to mediálna poprava. Náš pes cíti, keď sa niečo deje a keď je niečo zle. To znamená, že niečo bolo odhalené, a to už musia riešiť kompetentní,“ snaží sa vysvetliť Gabriela. Zároveň sa vyjadrila aj k človeku, ktorý video zverejnil. „Vyskočil na mňa z húštiny, najprv ma odfotil a nechápem, ako mohol točiť to video. Ja som ho nepoznala. Prečo bol na mňa pripravený, neviem,“ uzatvára majiteľka. Podľa policajného hovorcu Michala Szeiffa sa pezinskí muži zákona už týmto prípadom zaoberajú.

„V sobotu sme prijali oznámenie o udalosti, ku ktorej došlo v popoludňajších hodinách vo vinohradoch nad Rozálkou. Voľne pohybujúci sa nemecký ovčiak tam napadol vysokú zver, pričom na následky tohto útoku zviera zraneniam na mieste podľahlo. Vecou sa súčasne zaoberajú aj policajti Mestskej polície v Pezinku. V súčasnosti je evidovaná ako priestupok podľa ustanovení zákona, ktorým sa upravujú podmienky držania psov,“ podotkol Szeiff.

Pes, ktorý nechodí von, je ako odistený granát

Ján Hacker, predseda poľovníckeho združenia Podkarpatské pole

- Ak niekto hovorí, že samička daniela škvrnitého bola už predtým zranená, tak to nie je pravda. Bola to zdravá, tehotná samica. Keďže sme prímestský revír, chodí sem veľa psičkárov. Zver je v týchto spodných častiach lesa premnožená, preto sa stretávame s podobnými prípadmi častejšie.

Zákon však hovorí jasne - psa musíte mať v  lese na vôdzke a mal by mať náhubok. Ak by to tak bolo, určite by nezaútočil v takej intenzite. Keď je pes neovládateľný, nemôže byť v  lese pustený voľne. Každý jeden pes, ktorý je za bránou a nechodí von, je potom ako odistený granát. Momentálne sme v kontakte s políciou, celý prípad riešime.

"Majiteľka psa sa svojim konaním, alebo aj ľahostajnosťou, dopustila priestupku podľa ustanovení zákona č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú podmienky držania psov. Navyše podľa vyhlášky č. 421/2013 Z. z., ktorou sa určuje spoločenská hodnota poľovnej zveri, spôsobila užívateľovi poľovnému revíru škodu vo výške 2 160 €.

Práve toto je príklad, prečo poľovníci disponujú oprávnením, hoci mnohými kritizovaným, usmrcovať pytliačiace psy a mačky. Nech je tento smutný prípad usmrtenia gravidnej danielice roztrhanej za živa príkladom toho, ako by sa majitelia psov nemali správať," vyjadril sa  k prípadu Alojz Kaššák, hovorca Slovenskej poľovníckej komory.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: gh, oand

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok