Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2022 08:00 | Správy | Domáce správy

Laboratóriá zistili skutočný stav s koronavírusom na Slovensku: Kde je najviac omikronu

A je to jasné. V košickom laboratóriu, ktoré patrí medzi európsku špičku v lekárskej genetike, odborníci zisťovali štruktúru ochorenia COVID-19.

Výsledky potvrdili, že najnovší variant omikron sa už nachádza v 61 % preskúmaných vzoriek. Ide o výrazne vyššie číslo ako 30 %, ktoré za minulý týždeň uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Podľa expertov to potvrdzuje, že mutácia sa šíri mimoriadne rýchlo, avšak najnovšie údaje ukazujú, že v zahraničí je menej smrteľná.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ešte v stredu oznámil, že omikron dominuje už aj na Slovensku. Predpokladali to zo stúpajúcej tendencie štátneho zisťovania mutácie vo vzorkách. Na začiatku roka to bolo 13 %, minulý týždeň 30 % a tento týždeň už súkromné laboratóriá informujú o 61 % zastúpení omikronu.

„Z vlastnej iniciatívy a v našej réžii sme odsekvenovali 348 vzoriek z celého Slovenska z konca minulého týždňa, ktoré boli pozitívne na SARS-CoV-2. Zo vzoriek bola izolovaná RNA a v košickom laboratóriu lekárskej genetiky sme na základe „prečítania“ štruktúry vzoriek dokázali porovnať namerané údaje s tým, ako vyzerá aktuálny omikron a jeho mutácie,“ povedal generálny riaditeľ Unilabs Slovensko Peter Lednický, ktoré realizuje tretinu všetkých PCR testov u nás.

Otvoriť galériu
null
Zdroj: infografika NČ

Potvrdil tak slová ministra, že omikron je už na Slovensku v prevahe. „Najviac je prítomný vo vzorkách školopovinnej mládeže. Naopak, u seniorov 66+ je zastúpený iba 28 percentami, čo isto súvisí aj s ich zníženou mobilitou. Z krajov sú najdominantnejšie oba na východe,“ spresnil Lednický. Aj on predpokladá, že štvrtá vlna na Slovensku prebehne rýchlejšie a skôr pominie ako tie predchádzajúce. „Podobný trend je aj v zahraničí, no tam sú zväčša vo výhode, lebo môžu ťažiť z vyššieho percenta zaočkovanosti,“ dodal s tým, že je dokázané, že tretia dávka výrazne znižuje pravdepodobnosť hospitalizácie.

Minister Lengvarský priznáva, že práve v súvislosti s rýchlym šírením bude problém s testami, a to najmä presnými PCR, keďže sa mnohí na ne nedostanú. Už teraz štát uvažuje o skrátenej karanténe, a to na 5 dní pre neočkovaných a 3 dni pre očkovaných. „Nebude podmienka negatívneho PCR po skončení karantény pre nedostatok testovacích kapacít,“ uviedol šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík. Sám Lengvarský opisuje pripravovanú zmenu: „Budeme ‚vypínať‘ niektoré nutnosti testovania, a budeme zvyšovať kapacity používania LAMP testov.“

Analytik Michal Lehuta hovorí, že omikron môže byť najlepšou správou tohto roka. „Najmä ten spôsobil, že smrtnosť covidu zo zistených prípadov celosvetovo klesla od októbra už o viac ako 80 %, asi z 1,6 % na aktuálnych 0,3 %. V hospitalizáciách vidno menší pokles, ale teda aspoň toľko ľudí neumiera, ako napr. minulú zimu (úmrtia sú medziročne nižšie skoro o polovicu) - aj keď počet prípadov je násobne vyšší,“ tvrdí.

Špeciálny prístroj

V košickom laboratóriu vďaka prístroju sekvenovania budúcej generácie spracovali veľké množstvo vzoriek paralelne a následne ich rýchlo zanalyzovali. Výhodou je aj to, že sekvenovali celý reťazec RNA, čo umožňuje pozrieť sa na výsledky aj spätne, či v nich nebola prítomná mutácia, ktorá sa odhalí až neskôr.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Aktualizované
Kríza zažehnaná? Hamas kývol na návrh prímeria v Pásme Gazy: Ľudia sa radujú v uliciach
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!
Close-up photo of unrecognizable man having erectile problem in bedroom
Štíhle telo či lepší výkon v posteli? Páni si musia vybrať! Starosti im spôsobuje populárny liek
Paramedics in a rescue operation after a car crash
Stačila sekunda! Dievčatko († 4) z Česka sa udusilo párkom v rohlíku: Ani rýchla pomoc nepomohla