Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2022 08:00 | Správy | Domáce správy

Laboratóriá zistili skutočný stav s koronavírusom na Slovensku: Kde je najviac omikronu

A je to jasné. V košickom laboratóriu, ktoré patrí medzi európsku špičku v lekárskej genetike, odborníci zisťovali štruktúru ochorenia COVID-19.

Výsledky potvrdili, že najnovší variant omikron sa už nachádza v 61 % preskúmaných vzoriek. Ide o výrazne vyššie číslo ako 30 %, ktoré za minulý týždeň uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Podľa expertov to potvrdzuje, že mutácia sa šíri mimoriadne rýchlo, avšak najnovšie údaje ukazujú, že v zahraničí je menej smrteľná.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ešte v stredu oznámil, že omikron dominuje už aj na Slovensku. Predpokladali to zo stúpajúcej tendencie štátneho zisťovania mutácie vo vzorkách. Na začiatku roka to bolo 13 %, minulý týždeň 30 % a tento týždeň už súkromné laboratóriá informujú o 61 % zastúpení omikronu.

„Z vlastnej iniciatívy a v našej réžii sme odsekvenovali 348 vzoriek z celého Slovenska z konca minulého týždňa, ktoré boli pozitívne na SARS-CoV-2. Zo vzoriek bola izolovaná RNA a v košickom laboratóriu lekárskej genetiky sme na základe „prečítania“ štruktúry vzoriek dokázali porovnať namerané údaje s tým, ako vyzerá aktuálny omikron a jeho mutácie,“ povedal generálny riaditeľ Unilabs Slovensko Peter Lednický, ktoré realizuje tretinu všetkých PCR testov u nás.

Otvoriť galériu
null
Zdroj: infografika NČ

Potvrdil tak slová ministra, že omikron je už na Slovensku v prevahe. „Najviac je prítomný vo vzorkách školopovinnej mládeže. Naopak, u seniorov 66+ je zastúpený iba 28 percentami, čo isto súvisí aj s ich zníženou mobilitou. Z krajov sú najdominantnejšie oba na východe,“ spresnil Lednický. Aj on predpokladá, že štvrtá vlna na Slovensku prebehne rýchlejšie a skôr pominie ako tie predchádzajúce. „Podobný trend je aj v zahraničí, no tam sú zväčša vo výhode, lebo môžu ťažiť z vyššieho percenta zaočkovanosti,“ dodal s tým, že je dokázané, že tretia dávka výrazne znižuje pravdepodobnosť hospitalizácie.

Minister Lengvarský priznáva, že práve v súvislosti s rýchlym šírením bude problém s testami, a to najmä presnými PCR, keďže sa mnohí na ne nedostanú. Už teraz štát uvažuje o skrátenej karanténe, a to na 5 dní pre neočkovaných a 3 dni pre očkovaných. „Nebude podmienka negatívneho PCR po skončení karantény pre nedostatok testovacích kapacít,“ uviedol šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík. Sám Lengvarský opisuje pripravovanú zmenu: „Budeme ‚vypínať‘ niektoré nutnosti testovania, a budeme zvyšovať kapacity používania LAMP testov.“

Analytik Michal Lehuta hovorí, že omikron môže byť najlepšou správou tohto roka. „Najmä ten spôsobil, že smrtnosť covidu zo zistených prípadov celosvetovo klesla od októbra už o viac ako 80 %, asi z 1,6 % na aktuálnych 0,3 %. V hospitalizáciách vidno menší pokles, ale teda aspoň toľko ľudí neumiera, ako napr. minulú zimu (úmrtia sú medziročne nižšie skoro o polovicu) - aj keď počet prípadov je násobne vyšší,“ tvrdí.

Špeciálny prístroj

V košickom laboratóriu vďaka prístroju sekvenovania budúcej generácie spracovali veľké množstvo vzoriek paralelne a následne ich rýchlo zanalyzovali. Výhodou je aj to, že sekvenovali celý reťazec RNA, čo umožňuje pozrieť sa na výsledky aj spätne, či v nich nebola prítomná mutácia, ktorá sa odhalí až neskôr.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec
Takto si diváci pamätajú Chodúra zo SuperStar.
Foto
Superstarista Chodúr a jeho o 17 rokov staršia Ivona: Sobáš prirovnal k pohrebu