Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2022 20:08 | Šport | Šport mix

Slováci na domácom šampionáte končia! Osudná sa im stala prehra s Ruskom

Hádzanári Slovenska sa neprebojovali do hlavnej fázy na domácich ME.

V pondelkovom rozhodujúcom dueli prehrali v košickej Steel Aréne s Ruskom jednoznačne 27:36 a v tabuľke F-skupiny nedosiahli na jedno z dvoch postupových miest. S účinkovaním na šampionáte sa rozlúčili, ich konečné umiestnenie bude známe po ukončení základnej fázy ME.

Slováci potrebovali na istotu účasti v skupine hlavnej fázy v Bratislave zdolať Rusko o šesť gólov, ale v súboji s lídrom tabuľky vyhrávali iba raz a to hneď na začiatku (1:0). "Zborná" potvrdila fazónu z úvodných dvoch stretnutí a už v polčase mala k dobru desaťgólový náskok. V druhom si ho Rusi bez problémov postrážili a do štvrťfinálovej fázy postúpili ako víťazi skupiny, berú si so sebou aj dva body z duelu s Nórskom.

Najlepším strelcom slovenského tímu bol Jakub Prokop, autor ôsmich gólov. Krídelník Tomáš Urban nastrieľal sedem a už je historicky najlepší strelec Slovákov na ME s 27 presnými zásahmi, keď v tabuľke predstihol súčasného asistenta trénera v reprezentácii Radoslava Antla (21).

Slováci získali v troch stretnutiach základnej skupiny v Košiciach dva body, keď po vysokej prehre s Nórskom 25:35 zdolali v druhom vystúpení Litvu 31:26 a tešili sa zo svojho prvého triumfu na európskych šampionátoch.

Súboje v F-skupine uzavrie večerný duel Litvy s Nórskom (20.30 h). Litva potrebuje na postup vyhrať v dueli s favorizovanými obhajcami bronzu aspoň o osem gólov.  

F-skupina (Košice):

Slovensko - Rusko 27:36 (9:19)
Zostava a góly SR
: Žernovič, Paul - T. Urban 7, Hruščák, Slaninka 2, Ďuriš, Prokop 8, Péchy 1, Rábek 2, Hniďák 2, Kalafut, Smetánka 3, Briatka 1, Mikita, Macháč, Potisk 1. Najviac gólov Ruska: Kosorotov 7/2, Andrejev a nKamenev po 5. Rozhodovali: Hansen, Madsen (obaja Dán.), vylúčenia: 4:0, 7m hody: 0/0 - 3/2, 1290 divákov

Hruščák z prvého útoku brankára Kirejeva ešte neprestrelil, ale o prvý gól sa v 2. minúte z ľavej strany postaral Prokop a domáci viedli 1:0. Rusi však vyrovnali a o chvíľu neskôr dostali aj možnosť presilovky, keď slovenský tím chybne striedal a chvíľu hral so siedmimi mužmi v poli. Súper početnú výhodu využil a v 7. minúte už otočil skóre na 4:2 vo svoj prospech. Až potom sa dvoma zákrokmi za sebou chytil v bránke Žernovič, no jeho spoluhráči boli v útoku málo efektívni a po inkasovanom góle na 3:7 z ruky Kornejeva si kouč Kukučka musel zobrať oddychový čas. Rusi sa však cez obranu domácich presadzovali naďalej až príliš ľahko a nič na tom nezmenil ani príchod Paula do bránky. Po päťgólovej šnúre viedol líder tabuľky v 21. minúte už o deväť gólov 15:6 a sen Slovákov o postupe sa definitívne rozplynul. Domácim nevychádzalo prakticky nič, takže v prestávke mali desaťgólové manko.

Kornejev v prvom polčase v ruskej bránke žiaril s deviatimi zákrokmi, do druhého už za rozhodnutého stavu poslal ruský tréner na palubovku Gruška. Po troch minútach hry ho svojím premiérovým zásahom v zápase prekonal ako prvý Slaninka, ktorý skorigoval na 10:20. Obraz hry sa však nemenil, Rusi v košickej hale jednoznačne dominovali a po ďalšej sérii štyroch gólov za sebou viedli po zakončení Jermakova v 38. minúte už 24:10. Potom domáci na chvíľu zdvihli hlavy, ale to už stačilo iba na zníženie hrozivého rozdielu na 10 gólov - v 49. minúte to bolo 19:29 po zásahu slovenského topkanoniera na šampionáte Tomáša Urbana. Záver sa už dohrával bez zbytočnej nervozity v ofenzívnej fazóne a Rusi ľahko dokráčali k jasnému triumfu i prvenstvu v skupine, Slováci sa s turnajom rozlúčili gólom Urbana v poslednej minúte.

      Tabuľka:
      1. Rusko       3  3 0 0  88:76  6 - istý postup
      2. Nórsko      2  1 0 1  57:48  2
      3. SLOVENSK0   3  1 0 2  83:97  2  
      4. Litva       2  0 0 2  53:60  0

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk