Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2022 09:15 | Správy | Domáce správy

Jediný Slovák medzi TOP 100 objaviteľmi sveta! Veľká pocta nášmu najúspešnejšiemu horolezcovi Petrovi Hámorovi

Nášho najúspešnejšieho horolezca a himalájistu ocenil aj odborný svet! Fenomenálny Peter Hámor (57) sa dostal do stovky najväčších objaviteľov za posledných sto rokov rešpektovaného portálu Explorersweb.

Borec, ktorý dvakrát zdolal Annapurnu, sa v rebríčku nachádza ako jediný Slovák. Ocenenie Hámora, ktorý bol na vrcholoch všetkých 14-ich osemtisícoviek, teší, berie ho však s rezervou.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Horolezectvo je šport, kde nie sú dôležité rebríčky. Je zvláštny v tom, že je nemerateľný a tie výkony medzi horolezcami sú len ťažko porovnateľné. Robiť rebríčky najlepších je subjektívna záležitosť,“ vraví Hámor o umiestnení v Top 100 rešpektovaného portálu Explorersweb. Jedným dychom však dodáva, že človeka určite poteší nejaká spätná väzba alebo ocenenie jeho výkonu. Jeho najviac objaviteľským výkonom podľa neho bolo dvojnásobné zdolanie Annapurny, v rokoch 2006 a 2010, kde toho zažil najviac. „Bol som tam dvakrát dvomi rôznymi cestami ako jediný na svete a ozaj som tam mal neuveriteľné a neskutočné zážitky, na ktoré sa nedá zabudnúť,“ spomína na legendárny výstup.

Bez podpory rodiny by sa však podľa neho nič z tohto nedalo uskutočniť. „Keď som to zrátal, tak som vlastne dohromady celých šesť rokov prežil v Himalájach a Karakorame. Za ten čas ma musela naozaj vo všetkom doma zastúpiť manželka Marienka. Preto je ona veľmi dôležitou osobou pri mojich výkonoch a všetkom, čo som dosiahol,“ vraví s vďačnosťou Hámor, ktorý za tri roky zdolal najvyššie vrcholy všetkých kontinentov.

Hrdá na manžela

Aktuálne si náš najlepší horolezec veľa vecí neplánuje. „Dobré časy pominuli. Všade vo svete sa všetko mení a robiť dlhodobé plány sa nedá. Vôbec netuším, ako bude vyzerať Nepál o tri mesiace,“ vysvetľuje horolezec s tým, že posledné roky sú nevyspytateľné. „V roku 2019 sa to začalo komplikovať, v roku 2020 to už bolo zlé a minulý rok sme sa dostali pod kopec Dhaulágirí (siedmy najvyšší vrch sveta, vysoký 8 167 m n. m. - pozn. red.), ale zasypala nás lavína. Najkomplikovanejšie však boli naše návraty. Raz to bol repatriačný let a vlani sme sa vracali so španielskou  humanitárnou pomocou,“ vraví Hámor.

Manželka úspešného himalájistu Marika priznala, že jeho ocenenie v rebríčku objavili úplne náhodou. „Tento americký cestovateľský portál Petra objavil a ocenil v roku 2006 za to, že jeho expedícia mala najviac zhliadnutí a odvtedy s nimi komunikujeme. Netušili sme, že vytvorili nejaký svetový zoznam objaviteľov. Kamarát horolezec z Česka Marek Holeček sa pochválil, že sa tam našiel, a keď sme si to pozreli, zistili sme, že je tam aj Peťo. Určite to poteší, lebo to, čo Peťo robí, sú naozaj ťažké výstupy a keď to ocení niekto nestranný, je to dobrý pocit aj pre mňa. Byť v spoločnosti Gagarina, Cous­teoua, Hillaryho, Armstronga, Bonattiho, Boningtona je predsa len veľká pocta,“ dodáva manželka hrdo.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Apríl 2024: Premiéra dokumentu o veľkolepej kariére skupiny Bon Jovi.
Jon Bon Jovi už 35 rokov ľúbi jednu ženu: Nikdy som nebol svätý, ale nebol som ani hlupák
Nákupné centrum vo Varšave zachvátil požiar.
Foto
Mimoriadna situácia vo Varšave: OBROVSKÉ nákupné centrum zachvátil požiar! Strecha sa už zrútila
Bude proti Kazachom prievan v zostave? Takto to vidia experti!
Uštrikovala si „repliku“ svojho priateľa, vrátane jeho intímnych partií.
Foto
Chýbal jej chlap, a tak si ho vyrobila: S DETAILMI sa vyhrala! Tie FOTO musíte vidieť
Podľa sivých ponožiek v športových sandáloch má Gigi asi české korene.
Foto
Aha, ako topmodelka Hadid oslavovala narodeniny: Gigi, už nemáš 15 rokov!
Bývalý tréner našich hokejistov Vůjtek: Pozrite sa, čo robí na dôchodku...
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Izrael spustil útoky v Pásme Gazy: O život prišli dvaja lekári
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti: Čo ho spôsobilo?
Zámorskí fanúšikovia naložili Slafkovskému: V NHL by si dostal pokutu a stopku!
Veľkú cenu Eurovízie si odnáša domov švajčiarsky spevák: Jeho meno poznáte z rozprávky
Na podujatí v Bardejove sa žiakom ZŠ Ľ. Podjavorinskej darilo. Dosiahli niekoľko prvých miest.
Foto
Dvaja telocvikári vychovávajú na Luníku IX víťazov súťaží: Ich slová hovoria za všetko
Nemocnica
Dostal prasaciu obličku a po dvoch mesiacoch zomrel: Lekári si mysleli, že vydrží oveľa dlhšie