Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2022 07:09 | Správy | Zahraničné správy

Infikovaných Čechov ubúda, odborníci však varujú pred omikronom: Vážne obavy, toto predpovedajú!

V nedeľu pribudlo v Česku 1919 potvrdených prípadov koronavírusu.

Je to zhruba o 100 menej ako pred týždňom. Klesol ale aj počet testov. Laboratóriá ich vykonali asi 23.500, o týždeň skôr takmer 31.000. V nemocniciach je s covidom 2640 pacientov, z toho 536 v ťažkom stave. V oboch prípadoch je to mierny pokles oproti predchádzajúcemu dňu. Incidenčné číslo sa nepatrne znížilo. Na 100.000 obyvateľov pripadá v uplynulých siedmich dňoch 335 nakazených, o jedného menej ako v nedeľu. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva.

Za celý minulý týždeň odhalili laboratóriá celkom 35.837 prípadov covidu-19. O týždeň skôr ich bolo viac ako 40.600. Pokračuje tak medzitýždenný pokles, ktorý trvá zhruba mesiac. V piatok a sobotu ale počet novo nakazených prvýkrát od 1. decembra v medzitýždňovom porovnaní vzrástol. Piatok bol ale pracovný deň, zatiaľ čo o týždeň predtým oslavovali Česi Štedrý deň. Porovnanie je tým skreslené, počas sviatkov a voľných dní sa menej testuje. Sobotný nárast bol potom minimálny, a to iba o dva pozitívne prípady.

Súčasný počet pacientov s covidom-19 je najnižší od 3. novembra. Pred týždňom ležalo v nemocniciach s nákazou zhruba o 800 ľudí viac. Aj v tomto prípade ale odborníci varujú pred nákazlivejším variantom omikron. Podľa nich by mal v Česku prevládať v druhej polovici januára a hrozí kvôli nemu aj naplnenie nemocníc zhruba 7000 pacientmi.

Incidenčné číslo sa v sobotu prvýkrát od 2. decembra zvýšilo, v nedeľu stagnovalo a k dnešku kleslo len minimálne. Incidencia sa zvýšila v šiestich krajoch. Najvyššia je momentálne v hlavnom meste, kde na 100.000 obyvateľov pripadá v uplynulom týždni 402 nakazených. Nasledujú Liberecký kraj a stredné Čechy. Naopak relatívne najlepšia situácia je v Karlovarskom kraji, kde na 100.000 obyvateľov pripadá za posledných sedem dní 194 prípadov nákazy.

Zvyšuje sa pozitivita testovaných, a to pri všetkých troch typoch testov. V prípade najčastejších preventívnych testov bolo v nedeľu pozitívnych 4,93 percenta vzoriek, o týždeň skôr 3,63 percenta. Pri diagnostických testoch, ktorými sa preverujú ľudia s príznakmi ochorenia, sa pozitivita zvýšila z 14,58 percenta na 15,66 percenta. Pri epidemiologicky indikovaných testoch, ktoré sa vykonávajú napríklad kvôli kontaktu s nakazeným, vzrástol podiel pozitívnych z 9,35 na 12,94 percenta.

Plošné testy čakajú dnes žiakov a študentov základných a stredných škôl. Ich testovanie sa oproti doterajšej praxi v prvých 14 dňoch nového roka zintenzívni, bude dvakrát týždenne. Navyše sa budú testovať aj očkovaní a tí, ktorí covid v poslednom pol roku prekonali.

Od začiatku epidémie v Česku predvlani v marci testy potvrdili viac ako 2,483.762 prípadov nákazy. S covidom-19 doteraz zomrelo 36 255 ľudí. V uplynulom týždni eviduje ministerstvo 337 obetí, o týždeň skôr ich bolo viac ako 500.

Zdravotníci v Česku doteraz aplikovali takmer 15,5 milióna dávok očkovania proti covidu. Ukončenú vakcináciu má vyše 6,6 milióna ľudí. V nedeľu očkovanie podstúpilo 14.458 ľudí, väčšina z nich si prišla pre tretiu posilňujúcu dávku. Naopak, prvýkrát bolo očkovaných 788 záujemcov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené