Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.12.2021 20:40 | Správy | Zahraničné správy

Čínske veľkomesto má najprísnejší lockdown na svete: Ľudia už nemajú čo jesť!

Životy ľudí po celom svete už dlhšiu dobu nie sú totožné s tými, ktoré mali pred pandémiou. V tomto meste to majú však najťažšie.

Ako informuje portál New York Post, jedno z najväčších čínskych miest s názvom Si-an zažíva najprísnejší lockdown od uzatvorenia mesta Wu-chan ešte na začiatku roka 2020. 13 miliónov obyvateľov má právo opustiť svoje príbytky len vtedy, ak sa idú zúčastniť masového testovania na COVID-19 alebo v prípade, že by potrebovali akútnu lekársku starostlivosť. Vládni predstavitelia uviedli, že v oblastiach s nízkym rizikom nákazy budú môcť obyvatelia nakupovať základné veci po tom, čo sa hromadne otestujú a ich výsledky budú negatívne.

Pred zavedením prísnych opatrení mohol jeden člen každej domácnosti raz za dva dni nakúpiť aspoň základné potraviny, no to už neplatí a momentálne volajú o pomoc. Obyvatelia mesta Si-an na sociálnych sieťach prosia susedov, aby im poskytli zásoby jedla, keďže po zavedení prísnych opatrení doma hladujú. „Som skoro vyhladovaný na smrť,“ napísal jeden z obyvateľov. „Nie je tu žiadne jedlo, z môjho bytového domu ma nepustia von a o chvíľu mi sa mi minú instantné rezance... Prosím, pomôžte! Už nechcem počuť o tom, ako je všetko v poriadku,“ stálo v ďalšom príspevku.

Nekompromisné opatrenia platia v čínskom meste len pár dní dozadu, kedy sa vďaka hromadnému testovaniu odhalilo, že vírus rozšírila osoba, ktorá mala byť v karanténe. Vláda preto v pondelok v čase piateho kola hromadného testovania obmedzenia ešte viac sprísnila a začala kontrolovať aj každé jedno vozidlo. Všetkým, ktorí porušia lockdown, hrozí 10 dní dočasného zadržania na policajnej stanici a pokuta 500 jüanov (približne 69 eur). To isté platí aj pre ľudí, ktorí nedodržia pravidlá hromadného testovania.

Si-an zaznamenal tento mesiac celkovo 810 prípadov nakazenia, čo z neho robí najväčšie ohnisko v Číne od objavenia vírusu vo Wu-chane. Testovanie ukázalo, že pozitívni obyvatelia sú rozmiestnení po celom meste a sú všetkých vekových kategórii, čo vyvolalo obavy z toho, že skutočný počet prípadov môže byť ešte oveľa vyšší. Predpokladá sa, že Čína bude v týchto prísnych opatreniach pokračovať minimálne dovtedy, dokým sa neskončia olympijské hry, ktoré sa majú uskutočniť v Pekingu vo februári budúceho roka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nima

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kariéru mu ukončili chuligáni, brankár v smutnej spovedi: Lekári povedali, že zomieram
Jasmina Alagič na druhom kole Let's Dance.
Foto
Jasmina ukázala OTCA: Tento FEŠÁK že má skoro 70? Wau, pozrite sa, ako vyzerá
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Sexi Verešová výnimočne ukázala súkromie: Vášnivé BOZKY a ruka šmátralka!
Foto
Ramsay robí čistky v kádri pred MS: Prichádzajú nové posily!
Chorý kráľ spraví, čo už nik nečakal: Musí byť splnená JEDNA podmienka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka prezradila, ktorú krajinu navštívi poslednú: V rámci rozlúčky navštevuje všetky susedné štáty
Na snímke Andrej Danko a Branislav Gröhling.
Atmosféra v koalícii: Gröhling hovorí o jej kríze, podľa Danka je všetko v poriadku
(ilustračné foto)
Ovládate chorvátčinu? KVÍZ pre pravých dovolenkárov: 10 fráz, ktoré MUSÍTE vedieť!
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Poslanci koalície i opozície: Harabin by sa nemal stať členom súdnej rady
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová PREZRADILA, s kým by išla na dobrú večeru: Takú ODPOVEĎ by ste nečakali!
Švédsko – Slovensko ONLINE: Získajú naši mladíci bronz?
Woman holds in her hands small basil plant with the earth during gardening day
Váš Tip
V kláštore na Zamagurí pestujú unikát: Čo s tým má kniha z stará 300 rokov?